Багато хто не надає значення цим маленьким росточкам і не вживає їх у їжу. А даремно. Адже той, хто знає, скільки корисностей містить така зелень, вже вирощує її на своєму підвіконні.
Хочете так само? Розповідаємо, як це можна зробити.
Що таке мікрозелень?
Мікрозелень (вона ж мікрогрін) — це молоденькі проростки різних культур. Їх вік з моменту прокльовування становить від 5 днів до двох тижнів, а висота паростка — до 10 см.
Фішка мікрогріна в тому, що саме в 5-15 діб від появи сходів він максимально набирає сили для подальшого розвитку рослини. Тому проростки містять корисні речовини у найвищих концентраціях. У складі зелені хлорофіл, мікроелементи, вітаміни, а також органічні кислоти, ефірні олії, каротиноїди.
Ці речовини корисні для людського організму, особливо в холодний період, коли молоді овочі ще не виросли, а ті, що є на магазинних полицях, щедро напхані нітратами.
Як виростити мікрозелень вдома
Щоб отримати врожай мікрогріна, не потрібні спеціальні дорогі пристрої. Пророщувати зелень можна:
- у ґрунті та гідрогелі;
- на килимках із лляного та кокосового волокна;
- у банці, ваті, на папері, тканині чи марлі;
- у спеціальному пророщувачі.
Перед тим як пророщувати мікрозелень, варто придбати насіння рослин та контейнер, де відбуватиметься чарівний процес. Також знадобляться наповнювач (ґрунт, вата, гідрогель тощо) і вода.
Тонкощі вирощування мікрозелені у різних видах наповнювача розглянемо далі. Спочатку розберемося, які культури придатні для вживання у вигляді мікрогріна.
Корисні хитрики: Яблучний сік без соковичавлювача — 4 способи
Як правильно вирощувати мікрозелень
Для отримання їстівних паростків підходить насіння овочевих культур і злаків, які ми вживаємо в їжу. Їх ділять на 5 сімейств:
- Мареві: буряк, шпинат, амарант
Цим культурам для пророщування необхідна земля. Оптимально провести посів у ґрунт. Якщо такої можливості немає, можна замінити його субстратом і присипати посіяне насіння тонким шаром землі. - Хрестоцвіті: рукола, салат, редька, редис, капуста червонокачанна і броколі, гірчиця
Це насіння має тонку оболонку і швидко проростає. Мікрозелень з нього без проблем виросте на звичайній серветці, якщо підтримувати її вологою. - Бобові: горох, квасоля, нут, сочевиця
Через щільну оболонку насіння цих рослин при спробі пророщування часто скисає, на ньому з'являється цвіль. Оптимально вирощувати таку зелень у воді, регулярно замінюючи її свіжою. - Цибульні: цибуля, порей
Насіння сіють густо, на відстані 1 мм одне від одного. Для пророщування використовують місткість глибиною до 2 см. - Зернові: пшениця, ячмінь, овес, кукурудза, рис
Це тверде насіння для отримання хороших сходів потрібно замочити перед висаджуванням на 6-12 годин. Така хитрість зробить проростання швидшим.
Для хорошої схожості та швидкого дозрівання паростків важливо підтримувати в ємності для пророщування постійну вологість.
Як виростити мікрозелень у ґрунті: покрокова інструкція
Пророщування у ґрунті — проста процедура. Щоб все пройшло успішно та вітамінний результат порадував, необхідні:
- неглибокий лоток, на дні якого потрібно зробити отвори;
- кришка для лотка;
- місткість з розпилювачем для зволоження ґрунту;
- насіння рослин, які пророщуватимете;
- трохи землі;
- відстояна вода кімнатної температури.
Щоб паростки швидко проклюнулися і добре росли, дбають про пухкість ґрунту. Можна придбати готовий ґрунт (підійде універсальний) або змішати садову землю з яєчною шкаралупою, піском, торфом.
Коли земля готова, приступають до посадки:
- У лотку розподіляють ґрунт шаром заввишки 2-3 см.
- Поступово розкладають насіння на поверхні, не заглиблюючи.
- Розбризкують зверху воду, щоб земля добре зволожилася.
- Місткість прикривають кришкою і поміщають у тепле місце.
- Двічі на день лоток провітрюють, відчинивши кришку.
- Полив роблять, коли верхній шар ґрунту починає підсихати (кожні 3-5 діб).
Як тільки з ґрунту з'являються молоді паростки, лоток відкривають і виставляють на підвіконня.
Переваги та недоліки такого способу пророщування описані в таблиці:
Плюси
|
Мінуси |
Не потрібно часто поливати, бо земля вологомістка | Грунт легко перезволожити, що може стати причиною загнивання паростків |
Грунт багатий на корисні речовини, які допомагають зелені рости | У садовій землі часто присутні спори грибка, насіння сорної трави, шкідники, тому їй потрібне знезараження |
Вирощування паростків у ґрунті також загрожує брудом на підвіконні. Багатьох господарок це дратує.
Як виростити мікрогрін, не використовуючи ґрунт
Якщо возитися з ґрунтом не хочеться, радимо ознайомитися з альтернативними методами отримання проростків. Розкажемо, як посадити мікрозелень в інші різновиди наповнювача, які плюси та мінуси врахувати.
В банці
Цей варіант, мабуть, найпростіший. Для отримання корисних проростків знадобляться літрова банка, 3 столові ложки насіння, кришка з дірочками або відріз марлі.
Процес, як виростити мікрозелень будинку без ґрунту, освоїть навіть дитина.
- Помістити в місткість насіння, залити водою та залишити на ніч.
- Вранці злити каламутну воду.
- Промивати насіння, доки вода не стане прозорою.
- Злити всю рідину, закрити банку кришкою (марлею) і перевернути догори дном.
- Помістити імпровізований пророщувач у тепле місце (температура 20-25 градусів).
- Промивати насіння, як описано вище, щоранку, щоб не пріло.
- Коли проростки досягнуть висоти 3-4 см, побачите, як при черговому промиванні лушпиння відокремиться — мікрогрін буде готовий до вживання.
У таблиці наведено переваги та недоліки такого методу пророщування.
Плюси
|
Мінуси |
Насіння не скисає | Потрібно щодня мити насіння |
На виході отримуємо чисті проростки | |
Потрібно мало матеріалів |
Цей спосіб не всім подобається через необхідність щоденного промивання вмісту банки. Якщо забути це зробити, насіння може зіпсуватися.
Читайте також: Як зберігати зелень — 3 популярні способи
На папері
Як наповнювач для вирощування мікрогріна успішно застосовують папір або серветки. Для одержання врожаю візьміть:
- неглибоку широку ємність із перфорацією на дні, а також піддон до неї;
- паперовий рушник або серветку (підійде і туалетний папір, тільки беріть світлий);
- насіння, воду в місткості з розпилювачем та плівку.
Коли все необхідне підготовлено, приступаємо до пророщування:
- Днище контейнера вистилають обраною основою.
- Добре зволожують її з розбризкувача.
- Розподіляють насіння по поверхні рівним шаром.
- Накривають ємність плівкою та переносять у теплий куточок.
- Щодня на 20-30 хвилин плівку знімають, щоб провітрити місткість, а також збризкують насіння та папір водою, щоб залишалися вологими.
- Як тільки з'явилися паростки, контейнер переміщують на підвіконня і для доступу сонячного світла видаляють плівку.
Цей спосіб простий і має переваги: немає бруду, не потрібно великих витрат, рідко утворюється цвіль. Єдиний недолік у тому, що папір швидко сохне і треба слідкувати за вологістю в ємності.
На лляних килимках
Багато магазинів для садівників пропонують готові килимки з льону для вирощування зелені з насіння. Процес пророщування на них дуже простий.
Беруть неглибокі місткості з перфорованим днищем та піддонами, що підходять за розміром. А також шматок лляного наповнювача розміром із дно контейнера, попередньо відстояну воду та потрібні зерна.
Посадка на лляний агроматеріал відбувається так:
- Агроковрик замочують у теплій воді на 5-7 хвилин, після чого викладають у ємність.
- Висіюють насіння.
- Встановлюють місткості одна на одну та розміщують у теплому місці.
- Після прокльовування паростків та появи корінців контейнери переміщують на підвіконня, ближче до світла.
- Під ємності ставлять піддони з водою так, щоб коріння діставало до вологи.
Чим добре пророщування таким способом, а чим не дуже описано в таблиці.
Переваги
|
Недоліки |
Відсутність бруду | Основа коштує недешево |
Хороша циркуляція повітря, зерна не пріють | |
Урожай для продажу можна відрізати прямо з килимком |
Цей спосіб витратніший за попередні, але чистий і простий.
На ваті
Урожай мікрогріна чудово зросте також на звичайній ваті. Однак зручніше використовувати ватні диски — у них рівномірна товщина. Для посадки знадобляться контейнер з кришкою, вата або диски, насіння та відстояна вода.
Агропроцес включає 6 кроків:
- Зволожити ватну підкладку.
- Розкласти на дно лотка.
- Посіяти зерна.
- Закрити ємність кришкою та прибрати в місце, де насінню буде тепло.
- У міру висихання збризкувати водою основу та регулярно провітрювати місткість.
- Підставити під сонячне освітлення після появи сходів.
Плюси
|
Мінуси |
Недорого | Іноді утворюється пліснява |
Не потрібно часто поливати | |
Коріння добре кріпиться за основу і паростки виходять міцними |
Якщо вибрали цей метод отримання мікрогріна, приділіть увагу якісному провітрюванню місткості, щоб уникнути запрівання та пліснявіння насіння.
Поради, які стануть у пригоді: Що приготувати, коли нічого немає в холодильнику — 10 рятівних варіантів
У гідрогелі
Кульки з гідрогелю — ідеальний матеріал для тих, хто часто забуває про своєчасне зволоження насіння. Гель довго утримує вологу, створюючи в ємності для пророщування необхідну вологість.
Щоб зробити пророщувач із гідрогелем, запасаються ємністю, в якій відбуватиметься процес, кульками гелю, відстояною водою, насінням та плівкою.
Щоб насіння зійшло швидко і без проблем, слідують інструкції:
- Замочують у воді гідрогелеві кульки з розрахунку чайна ложка матеріалу на літр рідини.
- Після того, як гідрогель годину пробув у воді, відкидають його на сито, щоб прибрати зайву рідину.
- Поміщають наповнювач у ємність і зверху сіють насіння.
- Накривають контейнер плівкою та роблять у ній кілька прорізів для циркуляції повітря.
- Поміщають лоток у теплий куточок, доки не з'являться сходи.
- Переставляють пророщувач із проростками на підвіконня.
Цей спосіб отримання мікрогріна безпроблемний — наповнювач не потребує поливу. Однак один недолік метод має. У гідрогелі зелень зійде, але не зможе вкоренитися. Доведеться пересадити рослини на вату або присипати ґрунтом.
На марлі або тканині
Цей метод пророщування без ґрунту — один із найпопулярніших, оскільки він доступний і недорогий. Марлі або тканини знадобиться такий відріз, щоб його можна було скласти до 6-7 шарів. Така маніпуляція допоможе довше зберігати вологість у пророщувачі та не допустити пересихання.
Знадобиться насіння вибраної культури, відстояна вода у пляшці з розпилювачем,
марлевий або тканинний відріз, контейнер із кришкою.
Приступаємо до посадки:
- Насіння замочують на 2-3 години.
- Марлю складають та поміщають на дно лотка.
- Рясно обприскують водою.
- З насіння зливають зайву воду і розподіляють по наповнювачу рівномірно.
- Накривають ємність кришкою та ставлять у темне приміщення.
- Щодня потрібно провітрювати пророщувач, відкривши кришку, а також зволожувати марлю в міру підсихання.
- Коли з'явилися сходи, відправляють зелень на підвіконня, відкривши кришку.
Цей спосіб хороший тим, що паростки міцно чіпляються корінцями за марлю і виходять міцними та стійкими. Але якщо забути провітрити контейнер, може з'явитися слиз чи пліснява, і тоді доведеться починати все наново.
У пророщувачі
Пророщувач для мікрозелені є конструкцією, схожою на котячий лоток. Найпростіший спосіб — вирощувати зелень у воді. Знадобляться пророщувач, насіння та відстояна вода.
Посадка здійснюється так:
- У піддон пророщувача наливають рідину.
- На сітку поміщають насіння, не даючи йому прилипати одне до одного. Можна розділити зубочисткою.
- Вода повинна трохи торкатися насіння.
- Накривають ємність кришкою і забирають у темне місце до появи сходів.
- Щодня змінюють воду в піддоні та провітрюють місткість.
- Коли зійдуть паростки, переносять пророщувач до джерела сонячного світла.
Цей спосіб простий та чистий. Якось витратившись на пророщувач, можна виростити в ньому необмежену кількість мікрогріна. Основною перевагою такого способу є те, що насіння швидко проростає і не пропадає при належному догляді. З недоліків — щоденна зміна води, що іноді незручно.
Догляд за мікрогріном
Декілька важливих рекомендацій щодо догляду за домашньою агрофермою:
- Денне світло уповільнює процес проростання зелені, поки висота паростків не досягла 0,5-1 см. Коли зелень стане вищою, сонячне світло, навпаки, сприяє швидкому зростанню.
- Взимку, коли сонячного світла недостатньо, використовують фітолампу.
- Не слід вибирати для пророщування високі лотки. Достатньо неглибоких контейнерів, таких як ємність від суші, печива чи тістечок.
- Мікрозелень на продаж часто удобрюють спеціальними речовинами. При пророщуванні для себе краще цього робити. Зелень чудово зростає й у воді. До того ж неправильно вибравши дозування, можна отруїтися готовим продуктом.
- При правильному догляді перші паростки з'являться вже на 2-3 день. Щоб насіння проклюнулося швидше, потрібно замочити його перед посівом і підтримувати вологість у пророщувачі.
- Насіння для отримання мікрогріну потрібно брати ціле, без сколів та темних плям.
При вирощуванні мікрозелені важливо не допустити її перезрівання. Перерослі стебла стають не такими соковитими, грубішими й часто гірчать. Пагони краще зрізати ножицями або гострим ножем. Так вони не деформуються та довше залишаться свіжими.
При зрізанні мікрогріна обов'язково прибирають залишки оболонки насіння. З них вже нічого не виросте, а якщо не видалити їх із пророщувача, оболонки можуть стати причиною появи плісняви та гнилі на інших паростках.
До слова: Види ножів для кухні: 20 європейських та японських моделей
Проблеми та складності при вирощуванні мікрозелені
Складності при вирощуванні мікрогріна можуть виникнути як у новачка, так і у досвідченого агронома. Не варто опускати руки.
Найчастіші проблеми та їх вирішення зібрані у таблиці.
Складність
|
Що робити |
Листочки тьмяні, жовті | Буває при нестачі світла. Переміщають контейнер до джерела сонячного світла або включають фітолампу |
Погано зростає, в'яне | Нестача вологи. Видаляють зів'ялі пагони, підтримують вологість у пророщувачі |
Хибна пліснява | При зростанні мікрогрін випускає тонкі корінці білого кольору, що зовні нагадують цвіль. Це нормальний розвиток кореневої системи, нічого не потрібно робити |
Стебла слабкі та тонкі | Часто буває, коли насіння сіють «купою». Потрібно прорідити сходи |
Грибкові та плісняві ураження | Бувають жовтого, зеленого або сірого кольору. Виникають від надлишку вологи, відсутності провітрювання чи зараження ґрунту спорами грибка. Доведеться розпочати процес пророщування заново, продезінфікувати ґрунт і приділити увагу провітрюванню лотка |
Насіння злипається, сходи недружні | Буває при виділенні насінням слизу. Щоб уникнути цього, перед посівом промивають насіння водою 10-15 хвилин |
Довго не з'являються проростки | Найчастіше це трапляється, якщо в приміщенні дуже низька температура. Оптимальний показник для пророщування — 20-25 градусів. Якщо в приміщенні менш як 16 градусів, паростки не з'являться зовсім |
Щоб розібратися, як виростити мікрозелень вдома, не потрібно мати багаторічний досвід агронома. Дотримуйтесь цих порад, і вже незабаром ваше підвіконня прикрашатиме корисна зелень, яка до того ж виглядає на стравах дуже естетично.
Рецепт корисних ласощів: Як зробити пастилу в сушарці — 4 моменти, які впливають на колір, смак і зовнішній вигляд