Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як заправити нитку в оверлок — 5 порад

Дата публікації: 06.02.2024 10:20
Дата оновлення: 06.02.2024 10:48

Спецмашинки тим і хороші, що одночасно обрізають і обшивають край тканини. Ця особливість значно економить час. Шиття не в тягар, якщо вміти правильно заправити нитку в оверлок. Спочатку здається складно, однак, якщо бути уважним і дотримуватися інструкцій, нічого надприродного немає.

оверлок на столі

Розглянемо крок за кроком заправку ниток в оверлок. Попрацюємо з трьох і чотирьохнитковим, навчимося змінювати колір ниток, проаналізуємо помилки, які часто трапляються. 

Підготовка до роботи 

Потрібно використовувати саме ті нитки, що рекомендовані для вашої моделі оверлока. Тоді не буде проблем із натягом, шов вийде рівномірним. Шпульки теж брати відповідні, щоб ішла безперебійна подача. Звичайно ж потрібно підготувати пінцет, він виручає під час заправлення у важкодоступні місця, а також ножиці або кусачки — для обрізання нитки на необхідну довжину. 

Важливо утримувати свій робочий простір у чистоті, добре його освітлювати. Тоді простіше заправляти й механізми машини не будуть припадати пилом. Усі необхідні інструменти та аксесуари мають бути під рукою. Треба — взяли, не відволікаючись на пошуки.

Дотримуються послідовності, зазначеної в інструкції. Інакше пропуску стібків не уникнути. Бажано використовувати різноколірні нитки для кожного шпульника. Тоді буде простіше розібратися, яка з них підводить і швидко виявити проблеми. Під час заправки, нитки злегка натягують, щоб не плуталися і не було петель. Перед заправкою перевіряють, чи правильно встановлені шпульники, котушки з них повинні вільно розмотуватися.

Навички під час роботи з оверлоком самі що не є базові: 

  1. Уміння читати й розуміти інструкцію до своєї машинки, тоді без проблем розберетеся, як правильно заправляти нитки й працювати з апаратом.
  2. Знання, як чистити та змастити оверлок, тоді вдасться уникнути багатьох казусів під час шиття.
  3. Здатність зосередитися на малих деталях і в точності виконувати прописані кроки в керівництві.
  4. Набратися терпіння, оскільки заправка нитки в оверлок з першого разу може не вийти. 

Щоб робота йшла гладко, потрібно регулярно чистити машинку від пилу і залишків тканини. Перевіряти голки — вчасно міняти зношені або пошкоджені. Не користуватися котушками поганої якості. Такі нитки легко рвуться, робота буде постійно гальмуватися.

чорна котушка на тримачі оверлока

У таблиці найнеобхідніше приладдя для роботи:

Різноколірні котушки
Кольори покажуть, на якому петлітелі неправильна заправка, буде простіше відрегулювати натяг
Комплект ножів для оверлока Ними зрізають кінчики ниток, що стирчать, під час підрубування країв на тканинах
Комплект голок

Щоб швидко замінити зламану. 

Або поміняти коли з'явилися пропуски чи стягування швів

Масло для змащення Потрібно раз на пів року. Користуються одноразовим шприцом, щоб дістатися до важкодоступних механізмів
Пінцет Допомагає пропустити нитку в вічко петлителя
Клаптик тканини На ньому перевіряється якість стяжки при регулюванні натягу

На замітку: Як вибрати швейну машинку: 3 слушні поради

Схема заправки оверлока

Заправка відрізняється залежно від моделі машини. Однак загальна схема адаптована для більшості оверлоків з чотирма нитками. Тут мається на увазі вправлення двох петлітелей у вигляді гачків (верхнього і нижнього) і двох голок (лівої та правої). Гачки підхоплюють нитки з голок і з'єднують їх із пряжею, що йде з нижніх деталей так, щоб виходив перехресний стібок.

  • Крок 1: підготовка
    Відключають оверлок від електромережі, щоб випадково його не увімкнути.
    Підіймають пресер (лапку), і тим самим послаблюють натяг ниток.
    Відкривають передню кришку оверлока, оскільки потрібно дістатися до механізму заправки.
  • Крок 2: як заправити нитки оверлока в петлітелі
    Насамперед заправляють нитку в нижній. Котушку ставлять на тримач і направляють його вісь на нитконаправляч. Вставляють кінчик нитки в направитель (гачок або проріз), пропускають її через напрямні та в отвір петлітеля. Якщо не виходить, допомагають собі пінцетом.
    Після нижнього заправляють нитку у верхній. Теж орієнтуються за маркуванням, пропускаючи її через відповідні напрямні.
  • Крок 3: заправка голок
    Протягують нитку спочатку в праву голку. Починають із верхніх напрямних, пропускаючи її через напрямні на корпусі машини, а потім через вушко голки.
    Повторюють усе те ж саме для лівої голки, якщо в оверлоці передбачена пара. Спочатку праву, потім ліву.  
  • Крок 4: перевірка і тестування
    Перевіряють натяг ниток, злегка потягнувши за кожну. Вони повинні вільно прослизати, але з легким опором.

Прострочують пробний шов на шматку тканини, щоб переконатися, що всі нитки правильно заправлені, і стібка виходить рівною, без пропусків. Якщо результат не порадував, регулюють натяг. До різних тканин напруження нитки різне. Для тонких — менша напруга, для товстих більша. Потрібно експериментувати з налаштуваннями на клаптях, щоб підібрати прийнятний варіант.

кравчиня заправляє нитку

У деталях і покрокова заправка нитки в оверлок. Спочатку заправляють лівий петлітель.

  1. Нитку проводять крізь напрямні всередину отвору кришки, що праворуч. Потім — крізь проріз захисної кришки зліва.
  2. Обводять навколо нитконатягувача, кінчик пропустити в отвір у напрямку до петлителя.
  3. Прокрутити колесо праворуч, поки не стане правий петлітель над голкою.
  4. Кінчик обводять ззаду навколо важільного механізму правого петлітеля, зачепивши за гачок.
  5. Прокручують колесо до опускання лівого петлітеля.
  6. Нитку вправляють всередину лівого петлітеля, колесо прокручують до підйому правого механізму, який потягне за собою лівий до максимальної верхньої позиції.
  7. Нитку заправляють під лапку і фіксують.

Потім заправляють правий петлітель:

  • Нитку вводять у проріз натягувача, заводять зверху всередину отвору модуля з ножем.
  • Коліщатко прокручують до моменту зайняття правим петлителем крайньої верхньої позиції.
  • Нитку пропускають крізь вічко під гачком, кінчик проходять крізь натягувач, отвір пластини, обходять навколо стовпчика нитконатягувача.
  • Кінчик закріплюють під гачком, вводять у голку.

І звичайно ж підбирають відповідні голки для різних тканин. Так, для тонких беруть витончені голочки, для важких матеріалів — товстезні. Тиск пресера регулюють (така можливість не у всіх оверлоків) залежно від товщини матерії. Якщо виникають проблеми зі швом, насамперед дивляться, як заправлені нитки й встановлені голки. Їх перезаправляють або змінюють і все вирішується само собою.

Пізнавальна стаття: Огляд ТОП 10 швейних машин: яка краща за функціоналом

Як заправити тринитковий оверлок

У цьому випадку мається на увазі заправка двох петлітелей і однієї голки. Для більшості триниткових швів використовується права. Потрібно підняти пресерну лапку і почати з нижнього петлітеля. Пропустити нитки через кілька напрямних і отвір. 

Потім продовжити те ж саме з верхнім, дотримуючись кольорового або номерного маркування на своєму оверлоці. Потім заправити голку, пропустивши нитку через її напрямні — як це робиться, підказки на маркуванні апарату, і через вушко. Далі дивляться, чи вільно нитки прослизають через свої напрямні та петлітелі. Тестують на клаптику, шов має бути рівномірним. 

До слова: Розпошивальна машина: що, як і навіщо — 3 детальні відповіді

Як заправити нитки в оверлок Janome

Японський бренд надійний, завдяки технологіям він №1 у світі на ринку швейного обладнання. Багато моделей оснащені системою спрощеного заправлення котушок, зокрема автоматичним заправленням петлітелей. Порівняно з іншими брендами, оверлоки Janome універсальні та зрозумілі навіть кравчині-початківцю.

Узагальнена інструкція:

  1. Відключають апарат від розетки, підіймають пресер і відкривають дах, щоб підібратися до механізму заправки ниток.
  2. Знаходять кольорове маркування на своєму пристрої, воно вказує послідовність дій для кожного з петлітелей. І роблять усе, як написано.
  3. Потім — черга голок. Теж потрібно дотримуватися підказок маркування на апараті. Щоб спростити собі роботу, доцільно використовувати вбудований нитковдівач, якщо такий є у вашій моделі.
  4. Перевіряють натяг ниток, злегка потягнувши за них. Вони повинні вільно прослизати через напрямні та петлітелі. Для надійності краще прострочити контрольний шов на клаптику. Якщо рядок рівномірний, без пропусків, значить все зробили правильно.

Багато моделей Janome з кольоровим маркуванням для кожної нитки, тому процес заправки інтуїтивно зрозумілий. Помилки виключені. До того ж конструкція японських оверлоків передбачає легкий доступ до механізмів заправки ниток і до петлителів, що спрощує підготовку машини до роботи. Також деякі моделі оснащені вбудованими нитковтягувачами для голок і системою автоматичного заправлення петлітелей, що тільки спрощує процес.

Слушні поради: Як прати плед вручну і в пральній машині — поради для 9 видів тканини

Як поміняти колір ниток оверлока

Щоразу доводиться міняти колір ниток, щоб рядок відповідав кольору тканини. Тому доведеться обрізати старі нитки біля котушок, залишаючи довгі кінці, щоб легко зв'язати їх із новими. Для заміни знімають шпулі зі старими котушками з тримачів. Беруть інші та розміщують на шпульних стійках.

Зв'язують у міцний вузлик кінці старих з новими. Робити громіздкі вузлища не треба, вони не пройдуть через напрямні та вічка голок. Потім тягнуть за кінець однієї зі старих ниток з боку голок, щоб нова проходила через усі напрямні та вічка. І так повторити з кожною, переконуючись, що всі нові ниточки проходять через механізм оверлока. Якщо вузол застрягне, доведеться протягнути його силою або розрізати. Тоді треба знову заправити нитку вручну через проблемну ділянку. Знову-таки роблять контрольне стебнування на шматку тканини, щоб переконатися, що всі нитки правильно заправлені й оверлок працює без проблем.

Навичку потрібно практикувати, тоді вона переросте в майстерність. У статті розглянули базові принципи заправки ниток в оверлок, акцентувавши на детальному підході до кожного етапу. Пробуйте освоювати ази, користуючись нашими підказками. З кожною новою спробою набуватимете більше впевненості у своїх здібностях. Згодом це позначиться на якості пошиття.

Аналізуємо: Електронна та електромеханічна швейна машинка: 5 відмінностей

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини