Поступово ножиці втрачають гостроту, тому заточування різальних граней не завадить. Адже тупі часто псують тканину, папір, стебла та будь-яку іншу поверхню, затискаючи її між лезами. Через плачевний стан інструменту доводиться докладати більше зусиль, щоб підрізати рослини або виконувати аналогічні завдання.
Щоб не витрачати час на похід в майстерню, можна навчитися правильно заточувати ножиці дома, маючи під рукою прості пристрої. Для отримання гостроти застосовуються ті ж інструкції, як і для заточування ножів.
Як заточити ножиці підручними способами
Напилок й точильний камінь — два поширені інструменти, якими доводять гострий зріз. Перш ніж починати процес, необхідно пам'ятати про натяг ножиць. Якщо фіксатор недостатньо натягнутий та між ніжками є великий прозір, тоді знаряддя буде погано працювати навіть з гострими лезами. Але, коли натяжка туга та сильна, ножиці будуть жорсткими, а кінці почнуть тертися один до одного. Тому, необхідно відрегулювати натяг, затягуючи або послаблюючи болт тримача.
Варто пам'ятати про правила безпеки: механізм краще розібрати. Таким чином, відточувати буде простіше, а ризик порізатися зведений до мінімуму. У статті розглянемо 7 видів заточування ножиць предметами та інструментами з абразивним покриттям.
На замітку: Як встановити міжкімнатні двері своїми руками — 7 порад
Наждачний папір
Розрахований для трохи затуплених предметів. Підійде з зернистістю Р150-200. Для ідеального відточування поверхні, можна скористатися дрібнозернистою наждачкою, де позначення маркування в межах Р1200-2500.
Щоб заточити окрайку ножиць, потрібно:
- Підготувати абразив та скласти його навпіл, шорсткою стороною назовні.
- Вирізати довгі та вузькі смужки таким чином, щоб вся окрайка, що ріже була залучена та стикалася з матеріалом від основи інструменту до його кінчиків.
- Повторювати 20 разів.
- Протерти ножиці вологою серветкою, щоб прибрати дрібні залишки абразиву.
- Перевірити результат, розрізавши картон.
- За потребою повторити процес.
Алюмінієва фольга
Фольга працює за принципом наждачки — методом багаторазового розрізання матеріалу. Це найпростіший та найшвидший спосіб для заточування інструменту.
Як правильно скористатися фольгою:
- Відрізати шматок аркуша формату А4.
- Скласти його 6 разів (чим більше шарів, тим сильніше заточування).
- Нарізати з фольги тонких смужок, налягаючи всією поверхнею окрайки.
- Повторити дію 20 разів.
- Протестувати інструмент на папері та обробити ножиці вологим рушником.
Може стати в пригоді: Як з'єднати пластикові труби без паяння 4 способами
Металева губка
Відновити гостроту ножиць допоможе шорстка губка. За допомогою металевої стружки вона ефективно обробить краї, що затупилися. Але починати роботу потрібно над відром для сміття або попередньо підстеливши будь-який матеріал, оскільки в процесі злітають гострі волоски, які складно потім зібрати.
Щоб скористатися таким методом, необхідно:
- Взяти нову або використану губку та порізати на дрібні шматочки.
- Різати так, щоб вся довжина лез торкалася мочалки.
- Протерти ножиці вологою ганчіркою.
Фарфорова чашка
У чашок відполірована поверхня, а зовнішній бік дна грубий, як своєрідний абразив. Нижня область найчастіше буває середньої зернистості, цього достатньо, щоб заточити леза ножиць. Заточування повинне відбуватися тільки із зовнішньої або кутової окрайки, щоб не створити прозір між ніжками.
Як правильно використовувати чашку для заточування:
- Перевернути посудину вгору дном.
- Ножиці відкрити й тримати, не торкаючись різальної частини.
- Покласти інструмент на чашку та нахилити під кутом 70 градусів.
- Точити плоскою стороною вгору лише в одному напрямку, починаючи від основи до кінчиків.
- Виконувати дію, залежно від затуплення предмета.
- Перевернути ножиці та повторити.
Як заточити ножиці спецінструментом
Заточування ножиць домашніми матеріалами просте, але аж ніяк не ефективне й довговічне. Використання верстата полегшить роботу та скоротить час обробки. Якщо інструмент дуже тупий та пошкоджений, то шліфувальний верстат з абразивними дисками допоможе обробити якісно, до того ж надовго.
У недорогих пристосуваннях метал дуже м'який та під час професійного заточування, леза втрачають свою форму. Але дорогі ножиці вимагають правильного догляду та якісного заточування.
При роботі з професійним інвентарем варто одягнути захисні окуляри та рукавички. Процес заточування має бути чітким, кут нахилу — точним, а рука у зафіксованому положенні.
Точильний верстат
Обладнання призначене для домашніх різальних предметів. Виконує функції заточування та полірування інструментів. Забезпечує гостроту леза та зменшує частоту відточування. Абразивний диск буває різної жорсткості, для обробки ножиць, необхідно брати дрібнозернисте коло, оскільки великі частинки пошкодять інструмент. Заточувати потрібно лише кінці окрайки під одним кутом та на мінімальній швидкості.
Правильний спосіб точіння:
- Розібрати ножиці на дві частини.
- Зафіксувати лезо щільно на диску під правильним кутом заводського заточування.
- Увімкнути апарат.
- Не поспішаючи підносити одну частину до каменю.
- Обробити леза з двох сторін.
- Перевірити результат та повторити, якщо потрібно.
Шліфувати тільки грань, що ріже, інакше ножиці будуть рвати папір, тканину або будь-яку іншу поверхню, що розрізається.
Дільна порада: Як перезапустити пральну машину — інструкції для 8 брендів
Точильний камінь
Брусок механічний верстат не замінить, проте інструмент підточить. У процесі натискання необхідно збільшувати поступово, починаючи з плавних рухів й рухаючись активніше. Заточування має бути синхронізованим по всій області грані, нахил якої підлаштований під кут, рекомендований виробником (в межах сімдесяти градусів).
Як обробити край ножиць за допомогою точильного бруска:
- Перед використанням каменю, його змочують у воді.
- Розібрати інструмент чи максимально розсунути ніжки.
- Прикласти край до бруска внутрішньою стороною під потрібним кутом.
- Лезо не поспішаючи проводити поверхнею оселька.
- Перевернути точильний камінь стороною з дрібним абразивом.
- Повторити полірування.
- Виконати ті ж дії з іншою окрайкою.
- Випробувати наточені ножиці.
- За потреби повторити події спочатку.
- Протерти ножиці ганчіркою.
Напилок
Напилок є аналогом точильному бруску, але часу на обробку йде набагато більше. У нього шорстка поверхня з обох боків. Надфіль різних розмірів, але для заточування ножиць оптимальний дрібнозернистий або середнього розміру. Для зручності потрібні лещата, щоб закріпити інструмент горизонтально кінцями вгору. Можна також підтримувати рукою.
Використання напилка для заточування:
- Розібрати ножиці чи розвести леза.
- Закріпити їх у лещатах або затиснути в руці.
- Точити від основи до кінців, дотримуючись заводського кута.
- Повторити з одним лезом, а потім з іншим.
- Для кращого результату — обробити окрайку наждачним папером.
На роботу піде близько години, що вважається недоліком цього методу.
Особливості заточування
Ножиці, залежно від призначення, виготовляють із різних видів сталі. Вони відрізняються формою та розміром лез. Для кожного типу своє заточування під певним кутом, рекомендованим виробником.
Як заточити ножиці манікюрні
Заточити можна кухонною фольгою, склавши її кілька разів та нарізаючи тонкі смужки. Однак ефективніше використовувати точильний камінь, наждачку або напилок.
- Розібрати ножиці, продезінфікувати леза та висушити.
- Переміщати наждачку в одному напрямку, дотримуючись правильного кута.
- Заточувати необхідно до того часу, поки край не стане гладким.
- За необхідністю змастити леза та очистити серветкою.
Важливо знати: Як правильно точити ножі — 6 варіантів собі на замітку
Як заточити садові ножиці
Коли секатор починає жувати гілки, погано стригти стебла, з'явилися щербини, отже, настав час його підточити. Зазвичай використовують точильний камінь середньої або сильної зернистості. Він має бути просочений водою чи олією.
Перед тим, як розпочати обробку лез, необхідно їх очистити водою з милом або содою. Поверхня окрайки має бути чиста, без фрагментів рослин та іржі.
Інструкція заточення секатора:
- Прибрати всі забруднення.
- Розкрити секатор та тримати його рукою або закріпити у лещатах.
- Точильний брусок розташувати біля леза скошеної сторони, під кутом 30-40 градусів.
- Плавними рухами водити камінь уздовж окрайки, від основи до кінчика.
- Повторювати дію протягом 2 хвилин.
- Видалити дрібні зрізи заточування, двома рухами бруска поперек леза.
Для якісної роботи садових ножиць, потрібно змащувати їх біля основи болта.
Як заточити ножиці для стрижки
Для перукаря важливо мати добре вигострені ножиці, від цього залежить якість зрізу волосся. Щоб не зіпсувати дорогий інструмент, краще віддати для заточування професійному майстру. Однак це можна зробити також у домашніх умовах.
Як досягти гостроти ножиць:
- Протерти леза вологою серветкою та зафіксувати в руці так, щоб кінці були максимально розведені.
- Відточувати внутрішню сторону від основи до кінця.
- Рух повинен виконуватись лише в односторонньому напрямку.
- Повторити дію на іншому лезі.
- Продезінфікувати ножиці та перевірити гостроту заточування.
Як заточити кравецькі ножиці в домашніх умовах
Заточування можна робити як підручними матеріалами, так і професійним пристроєм. Щоб повернути початковий вигляд, потрібно вибрати один із варіантів:
- Кухонну фольгу скласти в кілька разів й порізати на тонкі смужки.
- Циганську голку закріпити між лезами ножиць та намагатися розсікти її.
- Придбати точилку для ножиць й дотримуючись інструкцій, виконати покрокові дії, безумовно пропустити через інструмент леза, від основи до кінця.
Краще для ножиць професійне заточування, щоб край лез був оброблений під правильним кутом.
Правильна експлуатація ножиць
Ножиці вимагають не тільки грамотного заточування, стерилізації, а й правильної експлуатації. Після роботи слід обробити прилад та прибрати в чохол або покласти на рівну поверхню.
Підбирати інструмент потрібно залежно від домінантної руки. Для лівші леза дзеркально відображені, щоб йшов рівномірний тиск на предмет. Використовувати ножиці лише за призначенням.
Час від часу заточувати крайки у майстра, але якщо такої можливості немає, скористатися правилами обробки лез, описаними в цьому матеріалі. У таблиці підсумуємо, чим краще заточувати ножиці:
Матеріал
|
Переваги |
Наждачка |
|
Фольга |
|
Напилок |
|
Точильний верстат |
|
Кожен вид заточування зможе врятувати, якщо немає можливості скористатися послугами досвідченого майстра. Підтримуйте у хорошому стані свої ножиці: обробляйте, стерилізуйте, вчасно заточуйте, тоді вони прослужать не один десяток років.
Рекомендації: Види ножів для кухні: 20 європейських та японських моделей