Матеріал, товщина дна, антипригарний ефект — все має значення при виборі оптимальної сковороди для газової плити. Не варто забувати також про зовнішнє покриття місткостей, ручки й ще про безліч інших нюансів. Не слід морочитися над тим, щоб врахувати все: можна просто ознайомитися з цим матеріалом і дізнатися, як і яку вибрати сковороду для газової плити.
Буде цікаво дізнатися: Як вибрати сковороду з антипригарним покриттям — 4 види покриття сковорідок
Вибір матеріалу
Невелика вага, відмінні показники теплопровідності, високий рівень екологічності, рівномірність прогріву, стійкість до пошкоджень — який матеріал відповідає всім цим критеріям? Кожен вид сировини для виготовлення сковорідок має свої плюси та мінуси.
Чавун
Яка сковорода найкраще підходить для газової плити ? Один з оптимальних варіантів — чавунні вироби. Чому?
Головні плюси цієї сировини:
1. Висока теплопровідність
Рівномірний розподіл тепла по денця і стінок посуду, вироби повільно нагріваються і також не поспішаючи остигають.
2. Тривала експлуатація
Чавун — дуже зносостійкий матеріал, термін служби місткостей з нього обчислюється десятиліттями.
3. Стійкість до деформації
Матеріал не гнеться, не втрачає форму під час використання, чавунні вироби дуже міцні.
Чавун стійко витримує тривалий вплив високих температур. Тому в посудині на кшталт LT1070 25,5 см можна довго томити, тушкувати й запікати різні страви. Також цей тип матеріалу не боїться кислот. У виробах з нього можна, наприклад, приготувати овочі в лимонному соку.
Стаття в тему: Посуд для духовки: 8 типів кухонної місткості
Не оминули чавунні вироби й недоліки:
- Значна питома вага — навіть невеликі місткості матимуть масу не менше 3 кг;
- небажано мити в посудомийній машині — краще обійтися ручним очищенням під проточною теплою водою.
Варто дотримуватися певних правил в процесі догляду за чавунними місткостями. Головне — насухо витирати посуд після миття. Якщо цього не робити, можна дочекатися появи іржі. Зате чавунна поверхня не боїться металевих щіток, лопаток, додатково купувати силіконові кухонні аксесуари не буде потрібно.
Керамічне покриття
Перше, чим славляться сковорідки з цього типу матеріалу — екологічність. У складі переважає натуральна сировина (% залежить від виробника). При нагріванні місткості не виділяються шкідливі речовини. Думаєте, яку сковороду вибрати для газової плити та використовувати без шкоди для здоров'я — відгуки користувачів і експертів збігаються: керамічну.
Ще кілька плюсів виробів з кераміки:
- Значний термін експлуатації
Посуд витримує 5-10 років готування.
- Стійкість до впливу високих температур
Місткість можна нагрівати до 400° C.
- Швидкий і рівномірний прогрів
Не потрібно довго чекати, поки сковорідка «розжариться».
- Економічність
При готуванні можна обійтися мінімальною кількістю масла, їжа не прилипає до денця з керамічним покриттям.
Додатковий плюс керамічних місткостей — естетичний і оригінальний зовнішній вигляд. Вони можуть бути різних кольорів і стильно виглядають на будь-якій кухні.
Недолік виробів з кераміки — не варто піддавати посуд різким перепадам температур. Покриття від цього постраждає (утворюються невеликі тріщини).
Кам'яне покриття
Вироби мають частки каменю у своєму складі. Цим обумовлені головні плюси кам'яних сковорідок:
- Екологічність і безпека
Гранітна, мармурова крихта або цілісний камінь — природні матеріали, які не виділяють шкідливих речовин при нагріванні;
- Відмінний розподіл тепла
Здійснюється рівномірно, стінки та денце посуду довго «не віддають» накопичений жар, що дозволяє їжі однакового добре підсмажитися з усіх боків та зберегти корисні властивості.
- Стійкість до пошкоджень
Кам'яна поверхня стійко переносить подряпини під час готування, має антипригарні властивості.
Додатковий бонус для користувачів — незвичайний зовнішній вигляд місткостей. Пательні мають гарні «мармурові» візерунки по всій поверхні (приклад — Lamart LT1092).
Які ж недоліки тут є:
1. Чимала вага
Кам'яний посуд на те й кам'яний, бо має вагу, що перевищує, скажімо, масу алюмінієвих місткостей.
2. Досить висока вартість
Особливо це стосується сковорідок з натурального каменю — талькохлорита. Місткості з кам'яним напиленням обійдуться трохи дешевше.
На захист можна сказати, що такі вироби дуже довговічні, якщо, звичайно, не упускати та не «драїти» кам'яні сковорідки жорсткими щітками. Таке недбале ставлення може пошкодити покриття.
Читайте докладніше тут: Сковорідки з кам'яним покриттям — які краще: вибір по 4 параметрам
Нержавійка
При виробництві такого посуду використовується 2 методи: лиття і штампування. Перший варіант обходиться дорожче, зате служить набагато довше. Штамповані пательні більш поширені й коштують досить недорого.
Переваги сковорідок зі сталі-нержавійки, на прикладі моделі BW05465B:
- стійкість до корозії — перша і головна перевага;
- екологічність — місткості можуть перероблятися вдруге;
- стійкість до окислення — під час готування продукти зберігають запах, смак.
Пательні з нержавійки невибагливі в догляді. Єдине — не варто «шкребти» поверхню металевими щітками.
Недолік сталевого посуду — не найкраща теплопровідність. Але виробники навчилися це долати, створюючи багатошарове покриття, комбінуючи різні матеріали, наприклад, сталь+алюміній. За відгуками користувачів, посуд з дном з 3-х і більше шарів забезпечує рівномірний прогрів їжі. Тому, вибираючи подібні місткості, варто віддавати перевагу багатошаровим варіантам.
Титанове покриття
Титан — «родич» чавуну, тому також довговічний і міцний. У чистому вигляді титан для виготовлення сковорідок не використовують. Найчастіше основа виробів — алюміній, сталь і/або інші матеріали, а титанове тут тільки покриття.
Чим славляться подібні пательні:
- стійкість до пошкоджень — побутові відколи, подряпини абсолютно не страшні для посудини;
- техніка безпеки та екологічність — ніяких шкідливих речовин при нагріванні до високих температур;
- швидке нагрівання — вже через кілька секунд поверхня розігріється і можна смажити продукти;
- тривалий термін служби — за різними даними, 10-20 і більше років.
Титан не окислюється, а значить їжа, приготована в такій місткості, не матиме металічного присмаку. Посуд довго тримає тепло, блюдо буде залишатися теплим тривалий час. Також варто відзначити, що титанове покриття — гладке і слизьке, а значить, їжа не прилипає до дна і стінок по час готування.
Недоліки місткостей:
- сковорода з якісним титановим покриттям від відомих брендів буде коштувати недешево;
- варто уважно вивчити склад виробів, бо деякі виробники для здешевлення продукції додають домішки з неякісної сировини (наприклад, нікель), що негативно впливає на експлуатаційні якості кухонного начиння.
Алюміній
Як і у випадку з нержавійкою, сковорідка з алюмінію може бути штампованою або литою. Останній варіант є менш схильний до деформації, але важче по вазі. Для газових плит підійдуть обидва варіанти.
Цікаво дізнатися: Вибираємо кухонну плиту — газова або електрична плита для вашої кухні: 5 основних критеріїв
Основні плюси алюмінію, як основи сковорідок:
- Високий ступінь теплопровідності — стінки та денце швидко і рівномірно розігріваються;
- легкість — алюмінієві вироби мають невелику масу (наприклад, Aroma 24 см E2150434 важить всього 1070 г);
- доступна вартість — хорошу сковорідку цілком можна придбати в межах 500-1000 грн.
Мінус — одношарова сковорідка з алюмінію схильна до деформації. Тому виробники комбінують матеріал зі сталлю, роблячи покриття з 2-3 і більше шарів. Якщо потрібна посудина для готування м'яса, варто вибрати місткість з денцем не менше 5 мм, для млинців — 2 мм.
Також не варто застосовувати гострі предмети для очищення поверхні (наприклад, залізні щіточки) або перевертання їжі в процесі приготування. Невідповідні аксесуари можуть пошкодити дно і стінки. Тому вибираємо кухонне приладдя для алюмінієвих сковорідок (наприклад, для C3550502) з дерева, силікону.
В кінці — наочна таблиця стосовно всіх матеріалів.
Матеріал
|
Розподіл тепла | Стійкість до деформації | Стійкість до корозії | Для чого підходить сковорода |
---|---|---|---|---|
чавун | рівномірний | не схильний до деформації | може виникнути іржа при несумлінному догляді | тривале гасіння, смаження млинців, риби, овочів, м'яса; випічка (якщо дозволяє ручка сковорідки) |
кераміка | рівномірний | форма не змінюється, але можуть виникнути мікротріщини від різкого перепаду температур | не ржавіє | можна готувати без або з мінімальним додаванням олії; оптимальний варіант для готування дієтичних страв |
кам'яне покриття | рівномірний | не схильне до деформації | не ржавіє | можна готувати без або з мінімальним додаванням олії будь-які страви |
нержавіюча сталь | рівномірний при багатошаровому покритті | не схильна до деформації | не ржавіє | добре смажити овочі, яйця, рибу, готувати соуси, підливи |
титан | рівномірний | не схильний до деформації | не ржавіє | можна смажити й випікати, якщо є можливість зняти ручку і поставити пательню в духовку |
алюміній | рівномірний | для зменшення деформації використовується багатошарове покриття (дно не менше 2-5 мм) | не ржавіє | можна готувати без або з мінімальним додаванням олії; |
ідеально підходить для швидкого розігріву їжі |
На що звернути увагу при виборі сковорідки для газової плити?
Основні правила:
- Для плит, які працюють на газу, підійде практично будь-яка посудина. Виняток — якщо місткість призначена тільки для електроплит. У таких виробах тонке дно, яке не витримує сильне нагрівання на газу.
- Враховуємо діаметр конфорок та посуду. Якщо сковорідка дуже маленька, полум'я може зіпсувати зовнішнє покриття. І навпаки — якщо розмір посуду сильно перевищує габарити конфорки, є ймовірність, що їжа буде по краях сирою.
- Для газових приладів важливо, щоб ручки місткостей не «боялися» контакту з жаром і полум'ям.
Корисна інформація: Топ-10 виробників кухонних плит: вибираємо свого лідера
Що в підсумку? Всі перераховані матеріали сковорідок підходять для використання на газовій плиті. Варто тільки пам'ятати, що денце краще вибирати багатошаровим, щоб не шкрябати поверхню жорсткими щіточками, очищати посуд після кожного приготування їжі та зберігати в сухому місці. Такі нехитрі правила дозволять будь-якій пательні радувати домівників корисними делікатесами, приготованими на газовій плиті.