Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Касетний кондиціонер: що це, принцип роботи – гайд з 5 розділів

Дата публікації: 14.08.2019 12:55
Дата оновлення: 28.05.2024 12:02

Касетний кондиціонер - цікавий варіант як для будинку або іншого житла з просторими кімнатами і високими стелями, так і для промислових приміщень. Рівномірність поширення прохолоди або тепла, можливість вписатися в будь-який інтер'єр – незаперечні плюси пристрою. Однак присутні і недоліки, обмеження по монтажу та застосування. Давайте розберемося в особливостях таких кліматичних пристроїв.

 Кассетный кондиционер

Що таке касетний кондиціонер

Незважаючи на досить широке поширення, багато при згадці назви типу пристрою, кажуть, що ніколи про таке не чули. Насправді касетний кондиціонер відрізняється від поширених спліт-систем, внутрішній блок яких монтуються на стіну (як в моделі KAS21NFT/KAS21ZFT), перш за все особливістю установки – його кріплять в просторі за секційним підвісною стелею. При цьому видимою залишається тільки зовнішня частина, що відповідає за розподіл повітря.

Лицьову панель з гратами не так легко відразу помітити, тому пристрій без проблем впишеться в приміщення з різним інтер'єром і стилем оформлення.

 Кассетный кондиционер в интерьере

Може стати нагоді:Неприємний запах з кондиціонера в квартирі: 3 можливі причини і шляхи вирішення проблеми

Рівномірний розподіл повітря – інше важлива відмінність і перевага такого виду кліматичної техніки. Однак, щоб забезпечити рівномірність формування потоку, необхідна висота стель приміщення від трьох метрів. Крім того, для монтажу внутрішнього блоку потрібно виділити в середньому 25-40 см простору за стелею. Це може бути проблематично в низьких кімнатах. Тому кондиціонер касетного типу, як правило, встановлюють в просторих приміщеннях площею 20-160 «квадратів». Потужності випускаються сьогодні систем (2,5-15 кВт) вистачить для їх обслуговування.

В іншому пристрій являє собою звичайну спліт-систему (наприклад, як CH-S18XP7), з двох складових. Один встановлюють зовні, інший – всередині приміщення. Можна придбати більш економічний, здатний працювати на обігрів при низьких температурах (в середньому до -15 градусів) касетний кондиціонер інверторного типу або модель зі стандартним компресором.

Читайте також: і режими роботи кондиціонера – огляд 7 основних і 4 додаткових опцій кліматичної техніки

Де застосовують кондиціонери касетного типу

Один або кілька агрегатів можна розмістити в приміщеннях різного функціонального призначення. Головне, щоб вони були просторими і мали достатню висоту стелі. Крім того, обов'язкова умова – наявність секційного підвісної стелі. Щоб рівномірно охолодити повітряні потоки, такі агрегати можна купити і встановити в:

  • великій квартирі або особняку;
  • офісному приміщенні;
  • вестибюлі чи холі;
  • залі для проведення конференцій;
  • сфері HoReCa;
  • спортивному комплексі;
  • магазині або торговому центрі;
  • кінотеатрі;
  • медичному або навчальному закладі;
  • адміністративному установі.

Кассетный кондиционер в различном интерьере

Пристрої можна з'єднати в єдину мультиспліт-систему.

Цікаво дізнатися: Як правильно вибрати кондиціонери для квартири: 3 головних параметра вибору

Принцип роботи касетного кондиціонера

Перед тим, як вибирати касетний кондиціонер, слід вивчити принцип роботи пристрою. У складі системи два компонента – внутрішній, виконуючий роль випарника і зовнішній, який виступає в якості конденсатора. З'єднання компонентів один з одним здійснюється за встановленою магістралі, по якій циркулює холодоагент – фреон.

Процес охолодження або нагрівання виглядає наступним чином:

  1. Повітря потрапляє у внутрішній блок через центральну частину лицьової панелі, на якій розташована спеціальна решітка.
  2. Потрапивши всередину, повітря проходить через фільтр, а, досягнувши теплообмінника, залежно від встановленого режиму – нагрівається або охолоджується.
  3. Далі повітряна маса потрапляє на розташовані по краях лицьовій панелі оснащені ламелями вихідні отвори (в основному 4 шт. З різних сторін), і потужними потоками виводиться назад в приміщення.

Завдяки високій інтенсивності циркуляції повітряних мас забезпечується відсутність «мертвих зон», що вигідно відрізняє пристрої такого типу (на кшталт SU-18GR/S-18GR).

Хладагент нагрівається від теплого повітря всередині випарника, відбувається закипання і перетворення його в пар. Тепло за що сполучає компоненти трасі переміщається до конденсатору зовнішнього блоку, де відбувається охолодження холодоагенту під дією зовнішнього повітря і перетворення його в рідкий стан.

 Принцип работы кассетного кондиционера

Охолоджуючи приміщення, агрегат переносить тепло назовні, обігріваючи – всередину. Датчики контролюють температуру повітря, що дозволяє регулювати потужність компресора і забезпечувати економічність роботи кондиціонера.

Почитати про іншій техніці можна тут: Вертикальний пилосос або звичайний – що краще: 4 підказки на допомогу покупцям

Пристрій касетних кондиціонерів

Розглянемо особливості таких агрегатів, що представляють собою систему з двох Компонентів. Один знаходиться зовні, другий розміщують безпосередньо під стелею Приміщення. Це схоже на схему розміщення звичайного кондиціонера, як HSU-09HT203/HSU-09HUN103.

Зовнішній блок

У конструктиві і зовнішності немає ніяких відмінностей від блоку, присутнього в настінних спліт-системах, типу CH-S07GKP8, які кріпляться на будівлі зовні. Для розміщення цієї частини пристрої підійдуть зовнішні стіни, дахи, балкони.

Внутрішній блок

Проводять компонент, як правило, з огляду на розміри випускаються стельових секцій – 600 на 600 або 1200 на 1200 мм. Товщина блоку прямо впливає на те, скільки місця по висоті під стелею займе пристрій. Тому сьогодні розробляються як можна більш «тонкі» моделі.

Конструктивно внутрішній елемент – це агрегат, що складається з:

  • зовнішнього корпусу і приєднувальних коробки;
  • знімною решітки;
  • теплообмінника;
  • вентилятора;
  • фільтра очищення повітря;
  • панелі керування повітряним потоком.

Теплообмінник розташовують по периметру. Функція дренажних насосів, якими оснащують такі апарати – відводити утворюється в процесі роботи конденсат. Інакше вода може капати зверху, що, природно, некомфортно.

 Комплектация кассетного кондиционера

Крім того, можна знайти в продажу моделі, що випускають назад повітряні маси не в 4 сторони, а в одну або дві. У деяких пристроях може бути присутнім функція блокування за допомогою пульта дистанційного керування виходу повітря в певну сторону.

Переваги та недоліки кондиціонерів касетного типу

На практиці одним «кассетником» можна вирішити завдання, на виконання якої необхідно було б встановити кілька менш потужних настінних агрегатів. Давайте порівняємо 2 різновиди пристроїв, щоб допомогти визначитися: кращий вибір – касетний кондиціонер або настінний

Характеристики
Касетний Настінний
Рівномірність подачі повітряних потоків Поширюється рівномірно у всіх напрямках. Поширення в певному напрямку, можливі протяги.
Можливість вписатися в будь-який інтер'єр Видно тільки зовнішня панель з воздухозаборной гратами, яку можна обіграти як елемент дизайну. Підбір видимого внутрішнього блоку під певний дизайн – трудомістка і непроста задача.
Установка незалежно від ремонту Ні, тільки в процесі робіт. Так.
Монтаж при будь-якому типі покриття стін і вигляді стелі Ні, необхідний лише секційний підвісну стелю. Так.
Можливість подачі повітря зовні Присутній. Відсутня.
Діапазон потужностей Широкий, можна використовувати у великих приміщеннях промислового призначення. Обмежено.
Вартість Висока, відрізняється в залежності від функціоналу і типу компресора – звичайного або инверторного. Відрізняється в залежності від функціоналу і типу компресора. Однак можна підібрати моделі з невисокою ціною для побутового використання, наприклад KAS35NFT/KAS35ZFT.

Читайте на дозвіллі: Мобільний кондиціонер: що це, як працює і 4 причини купити

Касетний кондиціонер – розумний вибір для просторих приміщень з значною висотою стель. Відгуки користувачів говорять про комфортний рівномірному охолодженні і обігріві без неприємних холодних повітряних потоків і протягів. Може бути встановлений як вдома, так і в ділових, виробничих, адміністративних приміщеннях, сфері HoReCa. Однак досить висока ціна, обов'язковість установки в секційні підвісні стелі, монтаж тільки під час ремонтних робіт обмежують поширення подібних апаратів.

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини