Яким способом приготовлена кава вийде найсмачнішою? Як варто варити її: у турці чи у кавоварці? Існує думка, що різний процес готування призводить до отримання двох несхожих один на одного смаків. Чи це так насправді? Варто розібратися, вивчивши всі плюси та мінуси приготування напою в турці або за допомогою кавоварки.
Для довідки: ТОП-10 найкращих кавоварок
Кава в кавоварці: переваги та недоліки готування
Пряме призначення апарату (незалежно від виробника, функцій, вартості) — варити напій, що бадьорить, використовуючи зернову, мелену або таблетовану каву. Це сучасний спосіб приготування, який завоював нішу в офісі та вдома.
Чим же обумовлена популярність та потрібність кавоварок?
- Приголомшливий смак та аромат готового продукту. Апарати, які мають в характеристиках позначку «тиск 15 бар» (наприклад, "Делонги" EC 153.В) створюють напої не гірше професійного бариста. Під таким тиском вода проходить через кавову сировину і таким чином зберігається потрібна температура для стовідсоткового розкриття смакових властивостей.
- Висока швидкість приготування. Враховуючи попередню підготовку (засипати сировину, налити воду, вибрати програму), процес приготування кави в кавоварці займає 3-5 хвилин. В умовах поспіху на роботу або навчання, обмеженого обіднього часу в офісі — це чудовий спосіб не відмовлятися від чашки, що бадьорить.
- Автоматизація процесу. Крім попередньої підготовки та увімкнення агрегату, в іншому участь користувача не потрібна. Напій 100% не потече з ємності і не підгорить.
- Можливість приготування 2-х порцій відразу. У таких апаратах, як Saeco Poemia Focus HD8323/39, "Делонги" ESAM 3200 S та інших передбачена можливість за 1 раз одночасно зварити 2 чашки зі смачною кавою.
- Різноманітність напоїв. Крім «класики», техніка здатна приготувати американо, капучино, еспресо. Все це – з розкішною, дивовижно смачною і стійкою пінкою.
Просунуті моделі навіть звільняють власників від необхідності заздалегідь подрібнювати зерна для напоїв. Наприклад, Saeko Lirika OTC (RI9851/01) укомплектована вбудованою кавомолкою.
Але і без мінусів тут не обійшлося: у кавомашинах вибір обмежується заданими програмами, а значить, любителям суперексклюзивних напоїв доведеться постаратися, щоб підібрати налаштування під себе.
Читайте також: ТОП-10 найкращих автоматичних кавомашин для дому: рейтинг від MOYO.UA
Плюси та мінуси приготування кави в турці
Ручний метод приготування напою не втрачає популярності вже кілька сотень років. Корпус турки виготовляється із міді, сталі, алюмінію тощо. Також різне співвідношення діаметра шийки та дна.
Але поєднують різновиди пристосування основні переваги готування в ньому:
- Відмінний смак напою – тут немає строгих правил щодо підбору кави, можна обмежитися недорогими сортами і не втратити смак і насиченість.
- Приголомшливий аромат — через мінімальну термообробку кавової сировини перед приготуванням напою залишається практично повний набір речовин, які перебувають у обсмаженому зерні, в тому числі тригонеллін, що відповідає за невимовний смак і аромат готового продукту.
- Простота використання. Не потрібно вивчати багатосторінкові інструкції з експлуатації: просто береться джезва, до неї наливається вода + мелена кава, доводиться до кипіння, знімається з вогню. Всі!
Величезний плюс — для смаку та аромату напою не відіграє жодної ролі, яка турка краща (дорога чи бюджетна). При належному вмінні та вправності можна зварити відмінну каву в будь-якому подібному пристрої.
Щоправда, тут знайшлося місце і мінусам:
- готовий напій виходить із гущавини;
- можна використовувати тільки попередньо змелену каву;
- потрібно постійне спостереження за процесом готування, інакше рідина проллється на плиту.
Головний бонус ручного способу – готувати можна в будь-яких пропорціях, керуючись особистими уподобаннями, а не інструкцією. Гурмани навіть розробили спеціальний спосіб, як варити каву еспресо у турці. Основні секрети – перемолоти зерна безпосередньо перед приготуванням: чим дрібнішими вони будуть, тим вище вийде пінка. Також потрібно обов`язково брати фільтровану м`яку воду. В іншому процес не відрізняється від стандартного варіння напою.
Що в результаті вибрати: турку чи кавоварку?
Підсумовуючи вищевикладене — лідерство за швидкістю, акуратністю приготування належить автоматизованому приладу. Але, водночас, джезви Krauff, Maestro та інших компаній – оптимальний вибір для користувачів, які цінують індивідуальний підхід до приготування напою. У ручному методі знайдеться місце для дослідів.
Кавомашина ідеально підійде для метушні будніх днів, турка — для неспішного готування у вільний від навчання/роботи час. Ручний метод не терпить поспіху і суєти, потрібно дотриматися всіх традицій і ритуалів, додати потрібні інгредієнти (наприклад, кориця, імбир, перець, навіть сіль).
Цікаво дізнатись: ТОП-8 найкращих краплинних кавоварок
Перед остаточним вибором варто ще раз подивитись характерні особливості приготування кави 2 способами:
Прилад
|
Час приготування кави (хв) | Варіанти напою | Участь користувача | Міцність кави |
---|---|---|---|---|
Турка | ≈ 10 | кава, еспресо | потрібно стежити за кавою | регулюється вручну |
Кавоварка | ≈ 3-5 | кави, еспресо, капучино, американо | кава готується автоматично | згідно з встановленими параметрам |
Який тут висновок? В цілому, на напій впливає не спосіб приготування, а якість сировини. Чим воно краще, тим яскравішим і насиченішим буде смак. Любителям швидко звареного, без гущі напою варто звернути увагу на різні варіанти кавоварок (наприклад, Філіпс 2000 series HD8649/01). Шанувальникам традиційної кави, всі нюанси якої можна регулювати самостійно – на турку.