Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума
Кошик

Авторизуйтесь, щоб отримувати персональні пропозиції.

Найкраща сковорода для індукційної плити: 3 поради, як вибрати

Дата публікації: 11.04.2019 11:00
Дата оновлення: 25.10.2024 16:02

Індукційні плити — новомодне обладнання, яке активно витісняє звичні газові та електричні панелі. Попри свою потрібність, перед купівлею такої техніки багатьох мучать сумніви: а чи не доведеться заразом оновлювати й все кухонне начиння? 

посуд для індукційної плити

Страхи небезпідставні, адже дійсно звичайні сковорідки та каструлі «не дружать» з індукцією. Щоб розібратися в питанні «від» і «до», стаття пропонує короткий гайд, як вибрати сковороду для індукційної плити.

Читайте також: Склокерамічна плита — вибір, догляд, поради. 7 рекомендацій для чищення

Плита з індукцією — чим особлива

Індукційна варильна поверхня працює «по-особливому». Вона готує кулінарні шедеври за допомогою індукційного струму і котушок, розташованих під самою панеллю. Їхня спільна діяльність викликає змінне електромагнітне поле, яке взаємодіє з елементами на дні посуду: нагріває відразу дно, а потім їжу.

приготування котлет на пательні

У процесі готування сама плита залишається холодною, як і посуд. Це означає, що техніка повністю безпечна, зі 100% захистом від опіків і є ідеальним варіантом для родин із маленькими дітками.

Кава і молоко на індукційній поверхні «не втечуть», а каша і картопля не пригорить до дна посуду. Це стосується і частинок продуктів, які потрапляють на поверхню: вони не прилипають до плити та легко змітаються ганчіркою.

Читайте також: ТОП 10 виробників кухонних плит: обираємо свого лідера

Різниця між сковородою для індукції та звичайним посудом

Щоб вільно використовувати сковорідку на індукційній плиті, посуд повинен мати одну особливість — днище, яке взаємодіє з магнітом. До таких матеріалів належать чавун, сталеві сплави й чиста сталь. Тільки вони здатні поглинути енергію магнітного поля з плити та перетворити її на тепло. При цьому боки посуду можуть бути виконані абсолютно з будь-якого матеріалу (алюміній, емаль).

сковорідка на індукційній плиті

Найкраща сковорода для індукційної плити, якщо вірити відгукам користувачів, має відповідати ще кільком вимогам:

  1. Розмір дна посуду зобов'язаний повністю збігатися з діаметром конфорки на панелі.
  2. Дно варто вибирати ідеально рівне і гладке, без загинів.
  3. Товщина дна від 6 до 8 мм, причому, чим товще, тим швидше воно нагрівається.

Така сковорідка підходить для використання на газу чи електричній плиті. А ось якщо поставити на індукційну невідповідне начиння — техніка не працюватиме. 

Ще момент: після купівлі індукційної варильної панелі не потрібно стрімголов летіти в магазин за новою сковорідкою. Можливо, в наявному асортименті начиння вже є відповідний варіант. Щоб розвіяти всі сумніви, варто взяти магніт і прикласти до дна кухонного посуду. Прилипає — еврика! Гроші на обновку зекономлено. Якщо ж магніт не спрацював, доведеться вирушати на шопінг.

Можливо, вас також зацікавить: Як вибрати каструлю: поради господиням

Вибір сковороди для індукційної плити

Купити нову сковорідку для індукції просто. Багато виробників пропонують найширший вибір такого посуду на будь-який смак і гаманець. Але не варто спокушатися. Щоб начиння виявилося дійсно якісним і відповідним, потрібно під час вибору враховувати кілька чинників.

Читайте також: Як вибрати сковороду для кухні

Матеріал виготовлення

Такі сковорідки можуть бути чавунними, алюмінієвими або сталевими (бувають і мідні, але вони використовуються тільки професійними шеф-кухарями). Що ж краще? Підкаже порівняльна таблиця:

Назва посуду

Чавун

Литий алюміній

Нержавіюча сталь

Пательня для індукційної плити

Можна готувати при високій температурі та не переживати, що страви пригорять до поверхні. 

Чавунний посуд довго утримує тепло. 

Сковорода з чавуну практична і довговічна

Має бути обов'язково феромагнітне дно. 

Більшість моделей оснащено антипригарним покриттям у кілька шарів. 

Пательні витримують температуру до 200°C. 

Відрізняються легкістю очищення та експлуатації

Витримує високі температури, їжа не прилипає до дна. 

На внутрішній частині може бути додаткове антипригарне покриття. 

Зручні для приготування будь-яких страв

Для тих, хто не особливо вдається в матеріал виготовлення, є підказка. Виробники маркують посуд для індукції знаком «віяла» зі словом Induktion.

Розмір і ручки посуду

Як уже було сказано вище, діаметр посуду не має бути меншим за розмір конфорки. Це пояснюється тим, що маленький посуд буде дуже довго грітися, а більша частина магнітного поля з конфорки піде «в нікуди».

Орієнтуючись на розмір, варто враховувати також страви, які готуватимуться на сковороді: посуд для м'яса й овочевої засмажки відрізнятиметься за діаметром.

пательня для засмажки овочів 

Що стосується ручок, важливо звернути увагу на кріплення. Ідеальний варіант — литі ручки в одному корпусі зі сковорідкою. Не менш зручні й бакелітові руків'я. Вони не ковзають і не нагріваються в процесі готування. Залежно від обраної моделі, ручка може бути цільною або оснащена «вушком» для вішання на гачок.

Догляд за сковородою для індукційної плити

Правильна експлуатація та чищення сковорідки допоможе продовжити термін її використання. Під час вибору способу очищення варто звертати увагу на матеріал, з якого зроблено начиння. Чавун миють звичайним гелевим засобом і відразу ж витирають насухо, щоб не з'явилася іржа. Для господинь, які звикли користуватися посудомийною машиною, чавунні сковорідки — не варіант: під час машинного миття вони стануть тьмяними та непривабливими.

Ще кілька порад на замітку:

  • Антипригарне покриття потрібно чистити дуже дбайливо, не дряпати його і не застосовувати абразиви;
  • перед першим використанням у сковорідці потрібно прокип'ятити воду або розжарити її в духовці, щоб прибрати заводський запах і мікроби, які скупчилися;
  • варто чистити внутрішню поверхню після кожного використання, не накопичувати їжу та олію.

Порада, як повернути яскравість кольору алюмінієвим сковорідкам: вимити їх підсоленою водою або содою з оцтом. 

Вибір сковорідки для індукційних плит на предмет «яка краща і більш підходить» —  справа п'яти хвилин. Особливо, якщо знати важливі критерії для покупки. Звичайно, віддавати перевагу варто якості та брендовим моделям. Страви в них будуть смачними та корисними, а сам процес приготування — приємним.

Стаття в тему: Індукційна плита не бачить посуд: 8 ймовірних причин

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини