Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Підбираємо навушники – де і як будуть використовуватися: 10 головних критеріїв

Дата публікації: 20.04.2018 14:27
Дата оновлення: 04.06.2024 10:40

Хороші навушники це не тільки якісний звук. Їх повинно бути зручно носити. А деякі ще й зобов'язані вміти поглинати зовнішній шум. Саме тому, вибираючи навушники, слід враховувати не тільки базові параметри, які відповідають за звучання, але і конструкцію, і інші деталі. Все це – важливі елементи, які необхідно підбирати в залежності від того, де саме навушники будуть використовуватися: на вулиці, вдома або в спортзалі.

наушники на разные случаи

Не менш важливим є те, для чого їх купують: щоб слухати музику і записувати треки, або щоб кіно дивитися. Як модель зазвучить, залежить і від носія: в портативних гаджетах і стаціонарних, з домашньої і студійної апаратурою навушники відтворюють звук по-різному.

Ця стаття враховує всі перераховані вище Критерії. Вона допоможе підібрати найкращий варіант, грунтуючись на:

  • зовнішньому оточенні;
  • джерелі сигналу;
  • призначення.

Підбираємо навушники по зовнішньому оточенню

Навушники бажано підбирати в залежності від того, де майбутній господар збирається їх використовувати: вдома чи в офісі, під час прогулянок і поїздок, або ж на тренуваннях. Те, чи будуть чутні користувачеві навколишні звуки (і наскільки сильно), а також чи буде чути сигнал з навушників оточуючим, залежить від конструкції. У цьому розділі подано зрозуміти, які навушники краще вибрати для будинку, які – для вулиці і тренувань, а які – для поїздок.

Навушники для будинку

Вибір навушників для будинку – це не про компактність, а скоріше про зручність при тривалому застосуванні та акустичне оформлення. Для будинку краще вибирати моделі з м'якими амбушюрами. На кожен день підійдуть накладні навушники, які притискаються з боків до вушних раковин. Варіант відмінно підійде для прослуховування музики в зв'язці зі смартфоном, плеєром, планшетом, ноутбуком або ПК. Кріпляться такі моделі трьома способами: на наголов'я, за допомогою потиличної дужки або на самому вусі.

пример накладных наушников

Для будинку можна купити і повнорозмірні (моніторні) навушники модель з великим оголовьем, яка повністю охоплюють вуха амбушюрами. За якістю звуку пристроїв цієї категорії рівних немає: широкий діапазон частот, високий ступінь звукоізоляції, деталізація звучання. Деякі з таких навушників цілком можуть використовуватися в домашній студії звукозапису для професійного відомості. Але мінуси у цього варіанту є – це чималі габарити і вага.

полноразмерные наушники

Як підібрати «домашню» модель по акустичному оформлення? Навушники відкритого типу не забезпечують належного рівня шумоізоляції. Крім того, сигнал, що надходить в навушники, може бути чутний оточуючим. У будинку, де живе велика сім'я, використовувати такий девайс не зовсім зручно: далеко не всі домочадці зможуть по достоїнству оцінити всю міць Drum & bass або екстремально важкого металу, та й тексти багатьох реперів навряд чи візьмуть за душу батьків, бабусь і дідусів.

полуоткрытые наушники

Напіввідкриті навушники цьому плані брати куди краще. Невелика захист від зовнішнього шуму все ж є, та й оточуючим звук практично не чути. Але найкращий варіант – закритий: звук не втрачається в просторі. Рівень звукоізоляції високий: навіть якщо навушниках нічого не звучить, користувач не почує більшості оточуючих звуків. Та й іншим звук з навушників не заважатиме, навіть якщо користувач викрутить гучність на максимум. Звучать такі моделі добре: збалансовано і деталізовано.

Читайте також: 5 типів і 15 видів навушників – докладний гайд по вибору

Навушники для вулиці

Для вулиці добре підійдуть компактні навушники, які легко скласти і прибрати в кишеню брюк або сумку. «Таблетки» – непоганий вибір, але вони не такі хороші, як вакуумні через зниженою шумоізоляції. Зменшений діаметр силіконових накладок вставних моделей забезпечує більш глибоку посадку і кращу фіксацію.

компактные наушники для улицы

Крім того, у вакуумних моделей рівень звукоізоляції, що особливо важливо під час прогулянок по гучному мегаполісу. Якість звуку в моделях вакуумного типу від тих же вкладкаів помітно відрізняється, причому в кращу сторону, але вони сильніше навантажують слуховий апарат.

Рада: бездротові навушники не будуть сковувати рухи.

Накладні навушники для цих цілей – також відмінний варіант, але тут потрібно бути обережніше. Звукоізоляція – це добре, але в міру. Напіввідкриті і кісткові моделі (наприклад, HEADSET X-MUSIC H81), оптимальні, так як відгородитися від зовнішнього шуму користувачеві вдасться досить для того, щоб насолодитися улюбленою музикою, контролюючи при цьому, що відбувається навколо. Вибирати такі навушники для прогулянок по вулицях, де спостерігається активний рух транспорту і пішоходів куди безпечніше. А ось закриті моделі, які СУПЕРСИЛЬНОЇ ізолюють від оточуючих звуків, для прогулянок в жвавих місцях краще не купувати.

Рада: якщо хочеться купити накладної варіант, складна модель те, що треба. Їй буде неважко знайти місце в переповненому рюкзаку.

Навушники для подорожі

Вирушаючи в подорож, не хочеться розлучатися надовго з улюбленою музикою, та й фільм подивитися в довгій поїздці – те, що треба, щоб розвіяти нудьгу. Якщо немає бажання тягнути з собою повнорозмірну модель – мініатюрні вакуумні або середнього розміру накладні навушники стануть гідним придбанням. Вакуумні навушники (наприклад, Skullcandy Ink'd 2.0) непогано звучать, до того ж вони легкі. А ще – така модель захистить від зовнішніх шумів: розмови пасажирів в автобусі або літаку, шум двигуна не будуть дратувати. Але для довгої поїздки вакуумний варіант – не найкраща ідея: довгий їх носіння може викликати дискомфорт.

складные наушники

Для того, щоб скрасити довгу поїздку і при цьому не відчувати незручностей, підійдуть накладні моделі з м'якенька накладками. У цьому випадку напіввідчинені або закрита модель – те, що треба. Від сторонніх звуків вони захистять добре, а звуки, які доносяться з їх динаміків, не завадять іншим. Як і у випадку з «вуличним» варіантом, зручно брати з собою навушники зі складною конструкцією.

Не потрібно виключати зі списку відповідних бездротові моделі. Це можуть бути як Wi-Fi або Bluetooth-гарнітури (на КШТАЛТAirPods with Mic), так і пристрої, які виконують виключно функцію навушників. Такі моделі можуть коректно працювати з будь-яким портативним гаджетом з відповідним модулем. Правда, вони вимагають періодичної підзарядки. Але акумулятора вистачає на кілька годин.

Важлива якість навушників для подорожі – це система придушення шуму. Краще, якщо вона активна. Вона допоможе користувачеві гарненько розслабитися в дорозі: сторонні шарудіння не завадять.

Моніторниє навушники для подорожі – не найкращий варіант. Незважаючи на чудову якість звуку, ці моделі дуже важкі. Звичайно, якщо їхати без нічого, це не так відчутно, але якщо багаж і так солідний, це може доставити деякі незручності.

Навушники для спорту

Потрібний музичний ритм створює чудовий настрій на тренуванні. Для спортсменів, які займаються на вулиці або в залі, найважливіше – фіксація. Вакуумні моделі, а також вкладкаі з завушним кріпленням подарують потрібну посадку і не спадуть під час бігу або жиму лежачи. Кліпса – теж потрібний елемент навушників для спорту. Вона допоможе притиснути провід до одягу.

Важливо: шумоізоляція не повинна бути занадто сильною. Це може бути небезпечно при заняттях спортом на відкритій місцевості. Контролювати події в потоці руху пішоходів, а тим більше наземного транспорту – вкрай важливо.

беспроводные спортивные наушники с заушным креплением

Не менш важливий момент – захист від вологи (поту). Такий варіант дозволить займатися на вулиці навіть в дощ, а більш дорогим моделям не страшний навіть басейн.

Примітка: тим, кому необхідно відповідати на дзвінки в будь-який час, стане в нагоді гарнітура.

Як вибрати зручні навушники для тренувань? Що в них ще має бути? Потрібно зрозуміти, який варіант кращий – провідний або бездротової. Останній не сковує рухів, але такі моделі зазвичай коштують дорожче і, до того ж, вимагають підзарядки.

Якщо мова йде про провідних навушниках, то тут мають значення 2 фактора:

  • довжина і якість кабелю;
  • роз'єм підключення.

Оптимальний по довжині провід – 1,3-метровий. Кабель в оплетке більш міцний, а плоский кабель менше плутається. Роз'єм підключення бажано вибирати L-подібної форми. Це знизить ймовірність зламу дроти в настільки вразливому місці.

2 в 1 — мп3-плеер и наушники — идеально для тренировок

Бездротовий варіант – зручний для спорту. Але в такому випадку доведеться брати смартфон, плеєр або розумні годинник тренування, щоб синхронізувати навушники.

Класний спортивний варіант – девайс, який поєднує в собі плеєр і навушники, наприклад, NW-WS413B. Ця компактна модель розроблялася спеціально для спортсменів. Надійна фіксація і розміри – не єдині її плюси. Це водонепроникний варіант, до якого додається два комплекти амбушюри.

Стаття в тему: Топ-5 моделей навушників для занять спортом

Підбір навушників під пристрій відтворення

Те, як навушники будуть звучати, багато в чому залежить від джерела Відтворення. Наприклад, професійна мониторная модель в поєднанні з ПРОСТЕНЬКИМплеєром зовсім не так добре, як якщо б були приєднані до звукової карти або хоча б до лептопу. Справа тут – у поєднанні технічних параметрів навушників і програвача. Тут вступає в силу вихідна потужність підсилювача, встановленого в плеєр, а також показники імпедансу і чутливості навушників.

Навушники для плеєра або мобільного телефону

До багатьох плеєрів і смартфонам поставляються додаються навушники, однак, хороші навушники в базовій комплектації – явище рідкісне. Винятком з правил є хіба що айпод деякі моделі плеєрів, призначених для аудиофилов, наприклад FiiO Х. Для них вибирати окремі навушники необов'язково, хіба що захочеться купити бездротової варіант або модель побільше.

отличные наушники для плеера и смартфона

Як вибрати гарні навушники для мп3-плеєра? В першу чергу, важливо враховувати його характеристики. Сучасні програвачі, крім відтворення файлів MP3, підтримують і інші розширення, які відчутно відрізняються за якістю звуку.

Які навушники краще купити для плеєра
Тип пристрою вакуумні/вкладкаі накладні
Частотний діапазон мінімум 20-20000 Гц мінімум 20-20000 Гц
Чутливість від 100 дБ від 100 дБ
Імпеданс 16-32 Ом 16-32 Ом
Потужність 30-40 мВт 300 мВт

Підключення до класичного плеєра моделі з більш високими показниками може негативно позначитися на якості та гучності звучання. Є і ще один нюанс: високоомні навушники використовують менше струму, за рахунок чого як плеєр, так і телефон одному заряді протримається довше. Рівень гучності на витрату енергії в цьому випадку особливо не впливає.

Важливо: високоомними моделями вважаються компактні пристрої (вакуумні, вкладкаі) з опором від 100 Ом, а ось у накладних і повнорозмірних моделей високим опором може вважатися і показник в 60 Ом.

фирменные наушники для Айфона и Айпода

Навушники до телефону підбираються за аналогічною схемою. Різниця лише в тому, що при виборі моделей для смартфона розглядаються гарнітури. З ними зручно тримати зв'язок: діставати гаджет з кишені, щоб відреагувати на дзвінок, не знадобиться. Які навушники з мікрофоном краще вибрати для телефону? Крім заявлених в таблиці параметрів, краще підібрати пристрій, чий мікрофон буде придушувати зовнішній шум під час розмови. Так співрозмовнику буде краще чути користувача.

Навушники для ПК або ноутбука

У комп'ютерів ноутбуків вбудовані підсилювачі зазвичай могутніше, ніж у портативних гаджетів. Але основні критерії та характеристики навушників для стаціонарного ПК і лептопа майже не відрізняються від моделей, які вибирають для смартфонів і мп-3 плеєрів.

компактные наушники для ПК

Який конструкції віддати перевагу? І до комп'ютера, і до ноутбука будь-яка модель: компактні «таблетки» і вставні варіанти, повнорозмірні і накладні – все підключається без проблем і відмінно працює. Хіба що повнорозмірні студійні моделі варто купувати тим, хто працює зі звуком професійно: створює треки, займається зведенням і мастерингом.

Дивіться також: ТОП-10 кращих повнорозмірних закритих навушників

А як з характеристиками? Щоб через ПК навушники звучали добре, краще вибирати варіант, який здатний відтворити частоти в діапазоні від 20 герц до 20 тисяч герц і ста децибелами чутливості як мінімум. Імпедансу від 32 Ом як у MX 375 інтегрованих і деяких дискретних звукових карт аматорського рівня вистачить. Але для підсилювачів більш високого класу потрібні показники побільше. Залежно від того, який варіант потрібен, маленький чи великий, підбирається і потужність. Для компактних досить 40 мВт максимум, для великих треба мінімум 300 мВт.

Важливо: якщо користуватися моделлю планується кілька годин поспіль, краще не «розгойдувати» девайс до межі. Це шкідливо для слуху.

мягкие наушники Philips для долгого ношения

Якщо навушники потрібні не тільки для розваг, а й для відеоконференцій, то варіант з мікрофоном – хороший вибір. Бувають моделі з вбудованим і знімним мікрофоном. Другі підійдуть користувачам, які нечасто спілкуються онлайн.

Примітка: м'яке наголов'я і амбушюри з дихаючого матеріалу як у SHB9250WT/00 завдають незручностей навіть при тривалому застосуванні. А ось довго сидіти в навушниках з щільними накладками жарко.

Підсилювачі для навушників, аудіоінтерфейси і ЦАПи

Багато в чому якість звуку залежить не тільки від самих навушників, але і від вбудованого в систему аудіочіп. В інтегрованих звукових картах якість звучання на порядок нижче, ніж у зовнішніх підсилювачів аудіосигналу. Якщо не брати до уваги студійні звукові карти з вузькою спеціалізацією, то інтегровані – це сильний компроміс з точки зору якості звуку, адже вони – складова апаратної начинки.

Це стане нагоді:На що впливає опір навушників – 2 типу навушників по опору

Зовнішній ЦАП – самостійний девайс, який зазвичай підключається до джерела по USB. Такий варіант рідше викликає перешкоди, а значить, краще звучить. Існують і зовсім бездротові перетворювачі. Здебільшого і ті, і інші відповідають стандартам референсного (еталонного) якості аудіосигналу. Це «чесні» 24 біта. Частота в деяких перетворювачах може відрізнятися. Це може бути 48/96 або 192 Hz, як у випадку з Pro-Ject Bluetooth Box. Щоб розкрити її потенціал, потрібні навушники з високими показниками, такі як ATH-AVC200 A800 Premium.

внешний ЦАП и наушники к нему

Щоб поліпшити якість передачі звуку, підійде і USB-аудіоінтерфейс – звукова картка. Один з гідних прикладів – Strix Soar. Вона подарує студійне якість звуку, підвищить деталізацію. А ще ця модель підтримує технологію ASIO. Це має значення для користувачів, які працюють зі звуком, використовують віртуальні інструменти (VST) і різні плагіни обробки і постобробки треку.

звуковая карта

Важливо: працювати зі звуком стоїть виключно в моніторних навушниках. Beats Studio 3 любителям бездротових моделей, а HD 4.30G прихильникам класичних девайсів з кабелем.

Що буде звучати в навушниках?

На те, які навушники краще вибирати, впливає їх призначення, а саме – як вони будуть використовуватися: для музики, ігор або кіно. У першому варіанті одна з найважливіших речей – ЦЕ баланс частот, а в фільмах і іграх повинні добре відчуватися спецефекти і звуки оточення: вибухи, стрілянина, шелест листя, цокання каблуків. Розміри Ж вибирають, виходячи з особистих вимог до комфорту; втім, для геймплея і фільмів краще варіанти побільше: моделі з великими випромінювачами звучать більш насиченим.

Навушники для музики

Для прослуховування аудіозаписів краще підбирати навушники, грунтуючись на музичні переваги: для попси, року електронщини моделі повинні бути різними.

Меломанам, в плейлисті яких можна знайти все: від творчості групи «Скрябiн», до ранніх альбомів колективу Slayer – потрібні універсальні варіанти, наприклад W800BTB/00. Це чутливі вкладкаі, в яких все буде звучати прекрасно. У шанувальників хіп-хопу, дабстепа і важкого року свої вимоги до девайсів. Найчастіше – це насичений бас, яскраво виражені низькі частоти.

универсальные наушники для меломанов

Які ж навушники потрібні? Для різнопланових напрямків цілком підійдуть як компактні, так і накладні моделі. Втім, вони влаштують і шанувальників інших стилів. Більшість параметрів при виборі також буде ідентично. Оптимальний мінімум:

  • Частоти повинні прослуховуватися в діапазоні від 20 герц до 20 кілогерц;
  • Чутливість – від сотні децибел;
  • Опір від 32 Ом.

Любителям різної музики варто орієнтуватися саме на ці показники. Решта (кабель або блютуз, завушній наголов'я або потилична дужка) – справа особиста. А ось для тих, хто частіше слухає, наприклад, рок або дабстеп, важливий ще один момент – це щільний бас. У компактних пристроях його замало, тому найкращим варіантом може стати повнорозмірна або хоча б накладна модель.

наушники с мощным басом для рока и электронной музыки

Якщо «всеїдний» користувачеві буде досить бюджетних моделей MDR-XB50BS, CX 2.00G SHL3160BL, то любителям електронщини і року потрібно щось серйозніше: зі значним показником потужності, глибоким басом. Звичайно, для таких напрямків можна вибрати і вакуумний варіант з посиленням низьких частот, але в повнорозмірних або накладних навушниках дабстеп, хіп-хоп і рок слухати краще.

Примітка: Sennheiser HD 2.20S Monster NTune шикарними басами і потужним, щільним звучанням.

Аудіофіли, які не прив'язані до напрямку, але зате акцентують увагу на високу якість звучання і деталізації, краще слухати музику в повнорозмірних студійних навушниках високого класу Hi-Fi або навіть Hi-End. Такі випускають AKG, Audio-Technica, Sennheiser, Beats New Studio та інші топові фірми.

Це цікаво: ТОП-10 кращих внутріканальних навушників

Навушники для кіно

Для кіно краще вибирати навушники, які належать до типу накладних або повнорозмірних. Головне, щоб вони не тиснули. Добре підійде варіант з довгим проводом (близько трьох метрів). Кабель коротший буде доставляти незручності: доведеться сидіти дуже близько до екрану. Звичайно, можна прикупити перехідник-подовжувач, але він зробить сигнал гірше. Краще вже тоді вибирати бездротової варіант.

Примітка: для фільмів не варто вибирати модель з опором більше, ніж 64 Ома. Більш високий показник спотворить звуковий сигнал, а це означає, що якість звучання буде нижче очікуваного.

беспроводные наушники для кино

Важливий фактор – рівень шумоізоляції. Бар'єр зовнішнього шуму дозволить максимально зануритися в атмосферу і подарувати мало не ефект присутності. Відмінний варіант для кіно – RS 195. Він підключається без проводів, приймаючи радіосигнал. Ці навушники можуть похвалитися власним підсилювачем потужності, чиї налаштування користувач може регулювати.

Геймерські навушники

Для ігор необхідний не тільки якісний звук, але і зручне наголов'я, а також м'які амбушюри, адже геймплей може затягнутися на кілька годин. Вибираючи геймерские навушники, варто придивитися до моделей з мікрофоном. Вони стануть в нагоді для спілкування з учасниками мережевої гри. Добре, якщо мікрофон зможе придушувати навколишні звуки при розмові, щоб співрозмовник користувача чув тільки його голос.

Може знадобиться: ТОП-7 найкращих навушників-вкладкаів

У ігрових навушників може відрізнятися частотний діапазон, так як на передній план в таких моделях часто висуваються баси, середні ж і високі частоти «відсуваються». Так стрілянина і вибухи чуються особливо потужно.

геймерские наушники с микрофоном

Одними з кращих ігрових навушників вважаються ті, до яких випускається індивідуальне програмне забезпечення. З його допомогою можна налаштувати девайс під себе і відчутно підвищити якість звучання: зробити його об'ємнішим, детализированнее.

У таких моделей, як ASUS ROG Echelon Forest HyperX Cloud Core Gaming все, що потрібно геймеру: якісний мікрофон, шикарне звучання і можливість індивідуальної налаштування. А ще вони сконструйовані так, що навіть якщо просидіти в них кілька годин, голова не болітиме. До того ж їх мікрофон відсувається: він не завадить геймеру під час одиночної гри.

Ціна питання

Раз навушники відрізняються характеристиками, логічно, що і ціна у них різна. На вартість впливає:

  • конструкція випромінювачів;
  • якість збірки;
  • звукові Характеристики;
  • призначення і клас.

Динамічні драйвери як у ігрових Kraken Essential V2 оптимальний варіант, який забезпечує гідне якість звучання за адекватну ціну. Такий тип випромінювачів зустрічається в більшості моделей. Навушники з електростатичними динаміками – дороге задоволення, арматурні – теж коштують чимало. Вакуумні і вкладкаі – одні з найдоступніших моделей. Накладні і повнорозмірні – в основному, дорожче. Але такі можуть коштувати дешевше хороших вставних або «таблеток» – все залежить від характеристик.

недорогая игровая гарнитура с динамическими излучателями

Пристойну суму доведеться викласти за девайс аудіофільских класу і студійні навушники. У них мінімальний коефіцієнт спотворення сигналу, широкий діапазон і деталізація. Закриті моніторні навушники, такі, як AKG K92, дорожче відкритих студійних. Перші використовують при звукозапису, але лінія АЧХ у них не така рівна, як у відкритих. Вони як раз більше підходять для роботи з уже записаним матеріалом.

студийные закрытые наушники

При виборі непрофесійних девайсів все значно простіше. На їх вартість впливають показники, які відповідають за потужність, а також чутливість і деталізацію сигналу. На ціну впливає і якість матеріалів. Так, тиск властиво не тільки накладними моделями. Вакуумні навушники в деяких випадках також можуть доставляти дискомфорт. Причина досить банальна – форма девайса може не підходити за формою голови або вушної раковини.

Корисно почитати: Як продовжити життя навушників: більше 10 рад

Головні критерії вибору відмінних навушників – це зручність і призначення. Від того, де і як будуть використовуватися навушники: будинки, в студії звукозапису, для ігор і спорту, прослуховування музики в поїздці, і потрібно відштовхуватися при покупці. Відкриті – для природного звуку. Закриті або напівзакриті – для ізоляції від сторонніх шумів. Вакуумні і таблетки – для прогулянок і спорту. Мінімальні вимоги до якості, зазначені в цій статті, теж допоможуть з підбором кращого варіанту. А ось за звучанням краще вибирати модель досвідченим шляхом, адже кожен чує по-різному. Хтось не почує принципової різниці між професійними Hi-End навушниками і бюджетним пристроєм, а комусь подавай як мінімум Hi-Fi, інакше слухати неможливо.

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини