Щоб на кухні заробив кран, йому потрібна підводка до системи водопостачання. Магазини пропонують безліч варіантів, але який з них – краще? Гайд допоможе розібратися їх типу, а також підкаже, як самому все поміняти.
Що таке підводка для змішувача
Це сполучна деталь у вигляді шланга, яка з'єднує кран з водопроводом, окремо з холодним або гарячим.
Читайте також: Як вибрати змішувач для ванни: 4 секрету вдалої покупки
Види підводки
Основних типів існує всього три. Нижче – про особливості кожного з них.
Гнучкий шланг
Вельми популярний, так як відрізняється універсальністю. Сумісний практично з будь-яким сантехнічним обладнанням. Крім того, моделі цього виду підходять для подачі води до крана, який розміщений на відстані від водозабірних точок. Такі шланги для змішувачів зазвичай комплектують латунним штуцером, який кріпиться до нього гільзою, або ж накидною гайкою.
Основний мінус подібних моделей – нестійкість до скручування. Занадто сильні загини деформують їх, що веде до протікання. Втім, позитивних якостей у такого варіанту більше:
- Гнучкість дає можливість переміщати сполучна пристосування, не пошкоджуючи сантехніку.
- Легко сховати деталь в бокс, тим самим зберігши цілісність інтер'єру.
- Простий в установці.
В тему: Як вибрати змішувач для кухні – 3 параметра сантехніки, на які варто спиратися при покупці
Сильфонний шланг для крана
Зазвичай його роблять з нержавійки. Поверхня подібних моделей – гофрований. Фіксують запчастини є накидні гайки, на яких розміщується прокладка. Цей вид також відноситься до гнучкому підведенню.
Рада: якщо мийка дрібна, краще вибрати змішувач з високим виливом, начебто Franke POLA. Так мити посуд і набирати воду у великі ємності буде зручніше.
Довжина шланга для крана на кухню рідко перевищує пару метрів. Діаметр вироби коливається в межах 12-34 мм. Діапазон робочих температур становить від -50 до +250 градусів. Єдиним мінусом цього варіанту є немаленька ціна. Хоча з огляду на ряд плюсів цього рішення, воно цілком виправдано. Сильфонна підводка:
- високий ступінь міцності;
- не боїться гідроударів;
- може прослужити понад чверть століття;
- стійка до температурних перепадів і замерзанню;
- вогнетривка.
Жорсткий шланг
Один з найнадійніших варіантів підключення. Підводка Виглядає як металева трубка. Роблять Такі шланги з міді, латуні або стали. Ці Матеріали не бояться температурних перепадів, хімічного і механічного впливу. Моделі Встановлюються однією стороною до труби, а інший – ДО крана за допомогою різьби.
Рекомендація: кутові раковини на КШТАЛТAZG 661-E відмінно підійдуть для кухонь з нестандартним плануванням або тісних приміщень.
Головний недолік – більш складний, порівняно з іншими видами, монтаж. Але плюсів у такого виду з'єднання чимало:
- термін служби до 20 років;
- не боїться іржі;
- простий в догляді: бруд до нього майже не липне, а миється воно – легко;
- стійкий до лугу і іншої хімії, високим і низьким показниками t°.
Дізнайтеся: підібрати мийку для кухні: 4 критерії вибору
Матеріал виготовлення
Незалежно від обраного типу з'єднання, основний критерій вибору – якість. Звичайно, це впливає на ціну, але економити не варто: хороший шланг для крана на кухню – це і низька ймовірність протікання, і довговічність.
Що потрібно врахувати:
- Зовнішній вигляд виробу. Воно не повинно бути деформованим або занадто тонким.
- Виробник теж важливий: невідомі фірми – занадто ризикований вибір. Вони часто роблять дешевий, але не надійний товар.
- Добре, якщо продавець готовий надати сертифікати відповідності якості.
Рада: щоб не піднімати важкі каструлі з водою, можна придбати Novara-Plusс. Він оснащений витяжним шлангом.
Особливості матеріалів, які використовують при виготовленні підводки:
- Сталь – міцні оцинковані труби не бояться іржі. Можуть трохи розширюватися від високої t°.
- Мідь – пластична, не іржавіє, дезінфікує воду, зберігає працездатність при +250° C.
- Латунь – витримує до +300 градусів, стійка до хлору, високому тиску (до 400 атмосфер).
Розміри
Перш, ніж купувати товар, слід визначити необхідну довжину. ДО більшості брендових моделей додається комплектний шланг в 50 см. Цього достатньо для підключення змішувача в кухні.
Важливо проводити попередні виміри, так як планування приміщення і розміщення точок водопостачання можуть відрізнятися. Діаметр накидної гайки теж важливий. Він може становити ⅜ – 1" . У штуцера це значення стандартне – М10.
Рекомендація: великій родині придасться подвійна мийка, як N200. У неї поміститься в два рази більше посуду.
Сам спосіб підключення шланга до крана на кухні може відрізнятися:
- Защелка у вигляді пелюстки + штуцер – потрібно просто вставити трубку в нижню частину змішувача, поки не почується клацання.
- Різьба – деталь просто вкручується.
- Цанговий з'єднувач являє собою втулку в формі циліндра, яка з одного боку розділена на 4 пелюстки. Шляхом обертання гайки вони згинаються до центру, що забезпечує фіксацію.
Лікнеп: З чого складається змішувач для кухні: пристрій 5 різних моделей
Найбільш часті неполадки
Згодом підводка може деформуватися, через що порушується процес подачі води . Через що це трапляється:
- Погана (слабка) обплетення.
- Неякісні фіксатори.
- Постійний проточний режим: не можна замінювати шлангом для крана стаціонарний трубопровід.
- Неправильне підключення, наприклад, без ущільнювачів і прокладок.
- Неналежні умови експлуатації, на зразок порушення температурного режиму.
- Знос комплектуючих.
Як поміняти підводку до змішувача на кухні
Умовно, весь процес можна поділити на дві частини:
- демонтаж старого з'єднання;
- підключення нового.
Інструкція в таблиці допоможе зробити все правильно.
Як поміняти підводку до змішувача для кухні
|
|
---|---|
ПідготовкаінструментуІ матеріалів | розвідний і газовий ключі; |
шланг відповідного розміру; | |
ущільнювач для підключення змішувачів. | |
Підготовка до демонтажу та встановлення | 1. Перекрити подачу води до змішувача. |
2. Спустити залишки води, відкривши кран. | |
3. Підставити під стару підводку відро або таз, щоб витекла вода, яка залишилася в шлангу. | |
Демонтаж старої підводки | Открутить фіксують елементи (накидні гайки, штуцери) ключем проти годинникової стрілки. |
Монтаж нового шланга | 1. Обробити різьблення ущільнювачем. |
2. Підключити нову підводку. | |
3. Закрутити всі кріплення. | |
4. Пустити воду, щоб перевірити герметичність. |
Пригадується: правильно встановити мийку на кухні своїми руками: інструкція в 4 розділах
Знаючи, які бувають підводки для кранів, неважко вибрати відповідне з'єднання на кухню. А вже підключити всі самостійно – зовсім неважко, якщо діяти поетапно.
Не стартує материнська плата, що робити – 4 причини і способи їх усунення