Колір зерен кукурудзи для попкорну різний, виворот завжди білий. На відміну від цукрових зерен, ці менші та твердіші, а на момент дозрівання вологість в них варіюється від 16 до 20%.
Ідеальне розкриття відбувається при 14%, тому качани сушать в природних умовах тиждень-другий після того, як зірвали зі стебла. Це важливо. Адже пересушена кукурудза не вибухне, а надто волога зіпсується при зберіганні.
Яку кукурудзу вибирати для домашнього попкорну?
У кукурудзи, що призначена для попкорну, низьковідсоткова частка крохмалю та багато жирів, протеїнів. Оболонка зернятка міцніша, а всередині, крім крохмалистої основи, є крапелька води. При нагріванні вона закипає, перетворюється на пару і розриває кукурудзу, голосно лопаючись.
Крохмаль вивертається назовні під тиском і перетворюється на піноподібну основу. При розриві кукурудза може полетіти на кілька метрів, тому якщо готувати попкорн без кришки, готуйтеся ловити його по всій кухні.
Щоб попкорн у домашніх умовах вийшов на славу з найкращим розкриттям, вибирають спеціальну кукурудзу з характерними відмінностями:
Найменування сорту
|
Як виглядає |
Червоний | Початки до 10 см, а зернятка рубінові |
Гостинець | Кукурудзина до 20 см. Зерна жовті, переливаються на сонці, як перламутр |
Лопай-Лопай | Початки як жирненькі барила. Зерно жовте |
Вулкан | Кукурудза 22 см. Зернятка як рис, тільки жовті |
Зея | Зерна довгасті, бордові. Початок — 20 см |
Внуччина радість | Кукурудза до 12 см. Зернятка — блідо-оранжева дрібниця |
При приготуванні об'єм ласунки повинен збільшитися в 44 рази від вихідного обсягу. Це легко перевірити, якщо зробити попкорн у півлітровій баночці, поставивши її в камеру мікрохвильової печі. Якщо насипати на дно зернятка в один шар, при повному розкритті, вони заповнюють місткість до самої горловини.
Як приготувати попкорн самостійно
Звичніше смажити попкорн у глибокій сковорідці або в каструлі з товстим дном. Обов'язково із кришкою. Вогонь на газовій плиті чи електриці різниці не має. Головне, рівномірне нагрівання, своєчасне помішування і трохи олії, щоб зернятка не підгоріли раніше часу.
Тепер розкриємо нюанси рецептів, як зробити попкорн удома за допомогою чотирьох пристроїв, які є на вашій кухні.
Як приготувати попкорн на сковороді?
На все піде 5 хвилин, не більше. Нагріваємо сковорідку на середньому вогні, додаємо в неї трохи олії, солі та копченої паприки, потім 100 грамів насіння. Відразу ж добре перемішати, накрити кришкою і чекати. Коли кукурудза розігріється, почуєте часті вихлопи. Чекайте 2 хвилини — процес пішов.
На замітку: Вибір чавунного посуду: 10 нюансів, які бажано знати
Як приготувати попкорн у мікрохвильовій печі
Перед тим, як готувати попкорн у мікрохвильовій печі, в камеру ставлять склянку води та нагрівають хвилину при найвищій температурі. Це робиться для максимального розкриття зерен. Час приготування смакоти залежить від потужності пристрою:
- 1000 Вт = 1,5-2,5 хвилини;
- 800 Вт = 2-3 хв;
- 650 Вт = 2,5-3,5 хвилини.
Коли почуєте потріскування з інтервалами 2-3 секунди, зупиняйте роботу печі. Пакет перед відкриттям обов'язково потрібно струшувати, щоб сіль чи цукор рівномірно розподілилися.
Читайте: Як запекти яблука в мікрохвильовій печі: поради та 3 перевірених рецепти
Як приготувати попкорн у духовці
У духовці готують попкорн у два етапи: спочатку роблять зерна пухнастими на сковороді, потім запікають. З продуктів знадобляться: 100 кукурудзи, 50 г вершкового масла, 4 столові ложки меду, 2 столові ложки цукру, 2 столові ложки тертого шоколаду.
- Беруть сковорідку з кришкою, розтоплюють вершкове масло та додають кукурудзу. Закривають кришкою і готують 2-3 хвилини, періодично струшуючи сковорідку, щоб зерна в ній перемішувалися і нагрівалися швидше, які ще не «розірвалися». Щойно чують дружну «канонаду», чекають хвилину і знімають сковорідку з вогню. Пересипають ласуню в миску і приступають до другого етапу приготування.
- Тепер настала черга духовки — її нагрівають до 180°С. Змішують мед і цукор, додають тертий шоколад — гуляти, то гуляти! Додають цю заправку у попкорн і ретельно перемішують. Рівномірно розкладають вміст з посудини на лист і відправляють в духовку запікатися. 15 хвилин достатньо.
Готовий попкорн остуджують, викладають на тарілку і з апетитом уплітають за обидві щоки.
До слова: Як вибрати електропіч: поради для економних покупців
Як приготувати попкорн у мультиварці
Якщо у вашій мультиварці передбачена програма «Попкорн», тоді готування інтуїтивно зрозуміле: горстку зерен у каструльку, закрити кришку, увімкнути програму (час готування виставляється автоматично) та чекати. Програми немає, тоді можна скористатися альтернативними варіантами — «Суп», «Жарка», «Мультиповар», виставивши температуру 60°С.
Порядок дій стандартний: дно каструльки змастити олією, кукурудзу викласти на дно в один шар, закрити кришку, виставити програму. Коли буде чутно часті похлопування розкриття зернят, вимкнути пристрій. Попкорн готовий.
Корисно знати: Як приготувати йогурт у мультиварці: 4 смачні рецепти
Як зробити попкорн з карамеллю
На розігріту сковорідку відправляємо 1 ст. л олії й стільки ж вершкового. Чекаємо поки шматочок підтає і висипаємо зерна попкорну — 150 грамів. Перемішуємо, накриваємо кришкою. У міру нагрівання зерна попкорну лопатимуться і розкриватимуться. Готовий попкорн пересипаємо в глибоку миску і відставляємо поки що убік.
Приготуємо карамель. У сотейник з товстим дном відправляємо 200 г цукру, додаємо 100 мл води та ставимо на вогонь менше від середнього. Чекаємо, поки сироп закипить. Перші хвилини помішувати його не потрібно. Варимо сироп 7-10 хвилин до появи гарного янтарного кольору. Потрібно стежити, щоб карамель не підгоріла, інакше гірчитиме. Потім додають до неї 1 ст. л вершкового масла. Доводять до кипіння, безперервно помішуючи. Дають покипіти 1-2 хвилини та вимикають вогонь.
Попкорн обов'язково солять для балансу смаку та перемішують. Відправляють смакоту в гарячу карамель і швидко перемішують, щоб солодощі розподілилися максимально рівномірно. Готовий попкорн викладають одним тонким шаром на пергамент чи силіконовий килимок. Дають йому хвилин 10-15 підсохнути та стабілізуватися. За цей час карамель перестане липнути до рук, стане хрумкою. Тоді вже можна їсти. Попкорніни виходять солоденькими, хрусткими та зникають дуже швидко.
Тепер знаєте, як готувати попкорн у карамелі, з сіллю та іншими приправами. Він готується швидко і просто будь-яким способом, а виходить смачним і хрустким. Такі ласощі в рази дешевше готувати вдома, ніж купувати в магазині. Домашня кукурудза виглядає апетитно та гарна на вигляд, з мінімумом відходів.
Для розуміння: Яких видів бувають каструлі: 6 типів матеріалів