Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Посівний календар на липень 2024 року — 2 поради, що і коли садити

Дата публікації: 01.07.2024 10:53
Дата оновлення: 01.07.2024 14:43

У липні місячний посівний календар все одно корисний, попри те, що це не найактивніший період роботи в саду і на городі. У найспекотніший місяць року рослини потрібно вчасно зрошувати

полив розсади в грядці

Рекомендації допоможуть спланувати полив і підживлення, нагадають про необхідність перевіряти їх на наявність хвороб або шкідників. У цей період потрібно сіяти цибулю-сіянку і моркву для осіннього врожаю. Головне, не упустити оптимальні терміни.

Цікава стаття: Як користуватися обприскувачем залежно від 2 типів насоса

Календар городника на липень

Щоденник із планування важливих завдань допомагає підняти врожайність саду і городу, якщо дотримуватися зазначених у ньому рекомендацій:

  1. Інтенсивний полив: рано вранці або пізно ввечері, щоб мінімізувати випаровування. Помідори та огірки потребують ретельного зволоження в період плодоношення.
  2. Підживлення: для плодових і коренеплідних культур використовувати мінеральні добрива або органічні підживлення. Курячий послід або риб'ячий жир допоможуть підтримати ріст. Капусті та картоплі необхідне підживлення азотними добривами для стимуляції росту.
  3. Боротьба зі шкідниками та хворобами: у спеку поширюються шкідники та хвороби. Необхідні інсектициди або фунгіциди. Для боротьби з попелицею можна використовувати мильний розчин.
  4. Догляд за ґрунтом: варто продовжувати регулярно видаляти бур'яни та розпушувати ґрунт навколо рослин для доступу кисню до коріння. Мульчування допоможе зберегти вологу і зменшити появу бур'яну.
  5. Збір урожаю: це місяць заготовин ранніх сортів ягід, овочів і трав. Своєчасний збір огірків і кабачків стимулює продовження плодоношення.
  6. Посадка культур для осіннього врожаю: час висаджувати броколі та салатів, які будуть прибрані восени.

Читайте: Як поміняти волосінь у тримері — 4 поради для недосвідчених

Сприятливі дні

Важливо орієнтуватися на місячний календар, оскільки багато городників вважають, що фази Місяця впливають на ріст і розвиток рослин. 

насіння гарбуза в руці

Якщо молодик до першої чверті (Місяць, що росте), вважається, що в цей час енергія рослин спрямована вгору. Якраз сприятливий період для культур, які дають плоди та листя над землею (помідори, огірки). У цей час насіння краще сходить.

Перша чверть до повного місяця (висхідний Місяць) — енергія продовжує рух догори, що оптимально для розсади, яка цвіте і родить над землею. Це також гарний час для пересадки, оскільки рослини краще вкорінюються.

Повний Місяць до останньої чверті (спадний Місяць) — у цей період енергія з кущів переходить у коріння. Якраз настає період для коренеплодів (моркви, буряка і картоплі). Підходить для багаторічників і цибулинних.

Остання чверть до молодика (Місяць, що спадає): енергія перебуває на мінімальному рівні, що робить цей період сприятливим для підготовки ґрунту, обрізання дерев і кущів, боротьби зі шкідниками та хворобами. А також для збирання врожаю, призначеного для тривалого зберігання.

Отже, посадковий календар на липень позитивно рекомендує певний час.

Для посадки й пересадки рослин

  • 1-4 липня: для посадки та пересадки листових овочів (салат, шпинат) і квітів.
  • 12-14 липня: для посадки коренеплодів (морква, буряк) і картоплі.
  • 23-25 липня: для посадки трав, а також для пересаджування рослин, які потребують багато води (наприклад, огірки й кабачки).

Для догляду за рослинами

  • 5-7 липня: для обрізки рослин, видалення сухих і хворих гілок.
  • 16-18 липня: для внесення добрив і підживлення рослин.

удобрювати помідори перед посадкою

Для боротьби зі шкідниками та хворобами

  • 8-10 липня: для застосування органічних і хімічних засобів захисту від шкідників і хвороб.

Для збору врожаю

  • 19-21 липня: для збору врожаю коренеплодів і плодів, які планується зберігати тривалий час.

Несприятливі дні: таблиця

Дати
Причини
6-10 липня «Безплідний» період для посіву. Варто займатися знищенням шкідників
16-18 липня Ще один безрезультатний період. Краще приділити час прополюванню
21-22 липня Посів у ці дні не ефективний.Вдалий момент для знищення бур'янів
25-26 липня Ці дні не підходять для висаджування. Краще зосередитися на інших садових роботах із деревами, чагарниками та клумбами

Варто знати: Як користуватися газонокосаркою: заводимо за 3 способи, косимо сотку за 7 хвилин

Місячний посівний календар на липень

Місячний посівний календар на липень 2024 року ґрунтується на фазах Місяця та його положенні в знаках зодіаку. Ці фактори впливають на розвиток рослин. 

Основні фази Місяця

  1. Новий Місяць: 6 липня.
  2. Перша чверть: 13 липня.
  3. Повний місяць: 21 липня.
  4. Остання чверть: 29 липня.

Рекомендації щодо посадки та догляду за рослинами

1-3 липня (Місяць, що спадає):

  • 1 липня: сприятливий день для пересаджування і посадки коренеплодів.
  • 2-3 липня: несприятливі дні для посадки, оскільки насіння схильне до гниття в землі. Хороші дні для збирання врожаю.

4-5 липня (спадний Місяць):

  • 4 липня: сприятливий день для посадки квітів, картоплі, моркви. І пересадки рослин. 
  • 5 липня: вдалий час для посадки кукурудзи, бавовни, бобових, перців, баклажанів, кавунів і динь.

6-10 липня (Місяць, що зростає): період непродуктивних днів. Краще знищувати шкідників та запланувати інші роботи по саду/городу, але не садити або пересаджувати.

11-13 липня (Місяць, що зростає): час для посіву зернових і кормових культур, а також для посадки квітів, гороху, квасолі, томатів та інших коренеплодів.

14-15 липня (Місяць, що зростає): сприятливий період для посіву насіння і посадки листових овочів: капусти, салату, цвітної капусти та іншого.

16-18 липня (наростальний Місяць): марні дні. Не підходять для посадки та посіву, краще зайнятися виполюванням ґрунту.

19-20 липня (Місяць, що зростає): хороші дні для збирання врожаю.

21-22 липня (Повний Місяць): момент зайнятися знищенням бур'янів, для посадки нових рослин — ні. Рекомендується збір лікарських трав.

23-24 липня (Місяць, що спадає): оптимально для посадки суниці, коренеплодів і виноградних культур.

25-26 липня (Місяць, що спадає): несприятливі дні. 

27-28 липня (Місяць, що спадає): гарний час для пересаджування/саджання коренеплодів і збирання врожаю.

Пізнавальна стаття: Як прибрати бур'яни з газону: 2 ефективні способи боротьби з небажаними рослинами

Що можна посадити в липні

Салат, листовий і ромен, швидко росте і готовий до збору через 30-40 днів. Можна висаджувати до кінця літа, щоб кілька разів зібрати врожай. Йому комфортно на затінених ділянках.

Шпинат теж росте протягом кількох тижнів, тому ідеальний для посіву в середині літа. Головне, регулярно поливати та мульчувати, щоб зберегти вологу в ґрунті.

грядка шпинату

Редис дозріває близько 30 днів. Його часто садять кілька разів за сезон. Для безперервного збору врожаю — кожні два тижні.

Посів моркви в липні дає можливість зібрати врожай восени, щоб зберегти на зиму. Вона любить добре розпушений ґрунт, у якому задосить органіки.

Пізні сорти капусти встигають дозріти до осені, зберігаються всю зиму. Садять у родючий ґрунт із хорошим дренажем і регулярно поливають.

Броколі росте коли прохолодно. Середина літа — вдалий момент, оскільки вдень тепло, а вночі температура знижується. Їй потрібні більше місця для росту, регулярний полив і підживлення.

Квасоля дозріє до кінця вересня, початку жовтня. Вона збагачує ґрунт азотом. Їй привільно на добре освітлених ділянках. Бажано передбачити опори для кучерявих сортів.

Петрушка, кріп, коріандр швидко ростуть там, де сонячно. Потребують регулярного поливу.

сіяти кріп

Судячи з посадкового календаря на липень 2024 року, у городників безліч можливостей для вирощування різноманітних культур, що дозріють восени. Беручи до уваги природні цикли Місяця, знаємо, коли сприятливі та несприятливі дні для планування свого часу. Це гарна нагода виростити та зібрати багатий урожай. Скористаймося нею! 

Корисна стаття: Як посіяти газон — 4 важливих етапи

Коментарі
Залиште коментар