Тунець багатий на білок, омега-3 жирні кислоти та комплекс багатьох вітамінів. Маючи його постійно у своєму раціоні, підтримується здоров'я серця, зміцнюється імунітет, поліпшується настрій. Завдяки низькій калорійності та універсальності, ця рибка — ідеальний інгредієнт для швидких, смачних і корисних страв.
Ніжні тунцеві нотки чудово доповнюють смак авокадо, огірків і помідорів, вершкових сирів, яєць, зелені. На готування смачненького витрачається не довше 10 хвилин, тому пропонуємо ознайомитися з рецептами простих закусок із тунцем.
Салат із тунця та авокадо
Ніжна, масляниста текстура авокадо і солонуваті нотки риби переплітаються з легкою гіркуватістю червоної цибулі та свіжістю огірка, додаючи хрусткий акцент. Лимонний сік освіжає і надає страві легкої кислинки.
Необхідні інгредієнти
Тунець краще вибирати у власному соку, а не в олії — так він буде менш калорійним і натуральнішим на смак. Варто звернути увагу на склад: в ідеалі в банці мають бути тільки тунець, сіль і вода. Авокадо має злегка піддаватися при натисканні, але не бути занадто м'яким. Якщо авокадо тверде, потрібно дати йому дозріти за кімнатної температури 1-2 дні.
Тунець |
1 банка (у власному соку, 150-200 г) |
Авокадо |
1 шт. (стиглий) |
Огірок |
1 шт. (середній) |
Помідори |
2 шт. (середні або чері) |
Листя салату |
1 пучок (підійде айсберг, рукола або мікс) |
Лимонний сік |
з 1/2 лимона (близько 1-2 ст. ложок) |
Оливкова олія |
2 ст. ложки |
Сіль |
до смаку |
Чорний перець |
до смаку |
Зелень (за бажанням) |
петрушка, кріп чи кінза для прикрашання |
Покрокова інструкція приготування
- Банку тунця відкривають, зливають усю рідину і перекладають рибу в миску. Консерву розминають виделкою на невеликі шматочки.
- Авокадо розрізають уздовж, видаляють кісточку та витягують м'якуш ложкою. Нарізають її кубиками середнього розміру.
- Огірок миють і нарізають тонкими півкільцями або кубиками. Якщо шкірка гірчить, її очищають.
- Ретельно вимивають помідори та нарізають часточками або кубиками, а чері навпіл.
- Промивають листя салату під холодною водою, обсушують паперовим рушником і рвуть руками на зручні шматочки.
У велику миску або плоску тарілку викладають листя салату — воно стане основою страви. Додають нарізані авокадо, огірок і помідори. Зверху викладають розім'ятий тунець, розподіляючи рівномірно по тарілці.
Для заправки в невеликій місткості змішують оливкову олію та лимонний сік. Додають дрібку солі та чорного перцю на смак. Збивають виделкою або вінчиком до легкого загусання. Салат поливають приготовленою заправкою.
Перемішують усі інгредієнти, аби вони рівномірно просочилися соусом, намагаючись не розчавити авокадо. Перекладають салат у сервірувальну тарілку або порційні тарілки. Зверху прикрашають свіжою зеленню: петрушкою, кропом чи кінзою. За бажанням додають трохи лимонного соку або чорного перцю перед подачею.
Порада: варто одразу подавати салат після приготування, щоб авокадо не потемніло, а листя салату залишилося свіжим і хрустким. Для пікантності можна покласти кілька каперсів або оливок, для хрускоту — жменю підсмажених кедрових горіхів або насіння.
Важливо знати: Який холодильник кращий — з верхньою чи нижньою морозильною камерою: порівняння 2 варіантів
Салат із тунцем і кукурудзою — рецепт простий
Овочевий мікс досить легкий, особливо якщо використовувати грецький йогурт замість майонезу. Усього 110 калорій на 100 грамів. Чудово підходить для тих, хто стежить за калорійністю раціону, при цьому хоче поласувати смачною і ситною стравою.
Необхідні інгредієнти
Кукурудзу додають консервовану, за бажанням можна використовувати заморожену, попередньо розморозивши в холодильнику або промивши під холодною водою. Так продукт зберігає всі корисні властивості. Для більш м'якої текстури зерна проварюють 2-3 хвилини.
Тунець |
1 банка (у власному соку, 150-200 г) |
Кукурудза консервована |
1 банка (200 г) |
Огірок |
1 шт. (середній) |
Курячі яйця варені |
2 шт. |
Цибуля червона (за бажанням) |
1/4 шт. (невелика цибулина) |
Майонез або грецький йогурт |
2-3 ст. ложки |
Сіль |
до смаку |
Чорний перець |
до смаку |
Зелень (за бажанням) |
петрушка, кріп або зелена цибуля для прикраси |
Покрокова інструкція приготування
- Із банки зливають рідину та розділяють рибу виделкою на волокна.
- Консервовану кукурудзу відкидають на друшляк, щоб позбутися соку.
- Огірок миють, за бажанням очищають від шкірки та нарізають дрібними кубиками.
- Яйця заздалегідь варять круто 8-10 хвилин, після чого охолоджують, очищають від шкаралупи та нарізають кубиками.
- Червону цибулю очищають і рубають на дрібні кубики. Якщо цибулина занадто гостра, замочують її на 10 хвилин у холодній воді з додаванням лимонного соку або оцту.
У велику миску викладають розім'ятий тунець. Додають кукурудзу, нарізаний огірок, яйця та цибулю. Заправляють майонезом або грецьким йогуртом. Солять і перчать за на смак. Салат перемішують, поки інгредієнти не покриються заправкою. Перекладають страву в сервірувальний посуд або порційні тарілки. Для прикраси посипають кропом, петрушкою або зеленою цибулею.
Щоб надати пікантності, в овочевий мікс додають 1-2 зубчики часнику, пропущених через прес. Прибрати гіркоту цибулі допоможе маринад з оцту (яблучного, винного або бальзамічного), води, цукру і солі. Цибулю нарізають, замариновують та залишають на 15-30 хвилин за кімнатної температури.
У свою скарбничку знань: Оладки з кабачка — 10 перевірених рецептів
Салат мімоза з тунцем і сиром — рецепт
У цьому рецепті шари картоплі та моркви доповнюють кремовий сир і рибу, а зверху прикрашають розсипчастими яєчними жовтками, які уособлюють квіти мімози. Салат добре насичує та не перевантажує шлунок.
Необхідні інгредієнти
Тунець |
1 банка (у власному соку, 150-200 г) |
Картопля |
2 шт. (середні) |
Морква |
2 шт. (середні) |
Яйця курячі |
3 шт. |
Сир твердий |
100 г (наприклад, голландський або чедер); |
Цибуля ріпчаста |
1/2 шт. (невелика цибулина) |
Майонез |
150-200 г (до смаку) |
Зелень (за бажанням) |
кріп чи петрушка для прикрашання |
Сіль |
до смаку |
Покрокова інструкція приготування
Картоплю і моркву відварюють у шкірці до готовності близько 20-25 хвилин. Варені овочі остуджують, очищають та натирають на великій тертці. Яйця варять круто 8-10 хвилин, остуджують, очищають й відокремлюють білки від жовтків. Натирають білки та жовтки на дрібній тертці окремо один від одного. З банки тунця зливають рідину й розминають рибу виделкою. Сир натирають на дрібній тертці. Цибулю очищають і дрібно нарізають, залишають так або за бажанням вимочують у маринаді.
- У прозорій салатниці або в порційних тарілках на дно першим шаром викладають натерту картоплю, злегка солять і змащують невеликою кількістю майонезу.
- Другим шаром рівномірно розподіляють розім'ятий тунець.
- Третім ярусом додають нарізану або мариновану цибулю.
- Четвертим прошарком викладають натерту моркву та змащують трохи майонезом.
- П'ятим покривом посипають тертими яєчними білками.
- Шостим шаром додають тертий сир.
- Завершують салат тертими яєчними жовтками.
Перед подачею ставлять страву в холодильник на 1-2 години, щоб яруси просочилися і смак став насиченішим. Зверху салат можна прикрасити гілочками зелені (кропом або петрушкою). Для краси роблять візерунки з майонезу або додають трохи тертого сиру по краях.
Порада: кожен підшар бажано утрамбувати ложкою, щоб салат тримав форму і краще просочився. Для меншої калорійності можна замінити частину майонезу на грецький йогурт.
Простий рецепт: Шарлотка з яблуками найкращий рецепт — 3 способи готування
Салат із тунцем і картоплею
Поєднання ніжного тунця, відвареної картоплі та свіжих овочів робить цю закуску універсальною. Вона хороша для повсякденного меню і для святкового столу. У картоплі міститься калій, вітамін C і клітковина, а овочі вітамінізовані, збагачені антиоксидантами. Якщо доповнити салат м'ясом або рибою, вийде повноцінна здорова вечеря, багата на білки, вуглеводи та корисні жири.
Необхідні інгредієнти
Майонез для салату можна використовувати покупний, а можна зробити самостійно. Відміряють 150-200 мл оливкової або соняшникової олії, додають 1 куряче яйце, одну чайну ложку гірчиці, 1-2 ч. ложки лимонного соку або оцту і по половинці чайної ложки солі та цукру. Занурювальним блендером накривають жовток і збивають на максимальній швидкості.
Тунець |
1 банка (у власному соку, 150-200 г) |
Картопля |
3-4 шт. (середні) |
Яйця курячі |
2 шт. |
Огірок |
1 шт. (свіжий або маринований) |
Цибуля ріпчаста |
1/2 шт. (невелика цибулина) |
Майонез або грецький йогурт |
3-4 ст. ложки |
Зелень (за бажанням) |
кріп, петрушка або зелена цибуля |
Сіль |
до смаку |
Чорний перець |
до смаку |
Покрокова інструкція приготування
- Картоплю в шкірці відварюють 20-25 хвилин або готують у пароварці. Остуджують, очищають і нарізають кубиками середнього розміру.
- Яйця варять круто 8-10 хвилин, охолоджують, знімають шкаралупу і нарізають кубиками.
- З тунця зливають рідину і розминають виделкою на невеликі шматочки.
- Огірок миють та рубають на дрібні кубики.
- Цибулю очищають і дрібно нарізають. Можна замочити її на 10 хвилин у холодній воді з лимонним соком або маринаді, щоб вийшла гіркота.
- Зелень ретельно миють і дрібно нарізають.
Щоб швидко нарізати овочі, можна використати кухонний комбайн — це заощадить час і спростить приготування. У велику миску висипають нарізану картоплю, розім'ятий тунець, порубані яйця, огірок і цибулю. Додають майонез або грецький йогурт і перемішують усі інгредієнти, щоб рівномірно покрилися заправкою. Перекладають салат у сервірувальний таріль або порційні тарілки та прикрашають зеленню.
Подають одразу після приготування, щоб інгредієнти були якомога свіжішими. Зберігається страва в холодильнику 24 години з моменту приготування. Її можна використовувати як намазку на тости або бутерброди для фуршетів чи закусок.
Варто знати: Як зберегти продукти без холодильника: 7 варіантів
Салат із тунцем і квасолею
Квасоля багата на рослинний білок і клітковину, містить вітаміни групи B, С, мінерали, серед яких залізо, магній, калій і антиоксиданти. Вони здорово підтримують організм.
Необхідні інгредієнти
Зазвичай використовують консервовану квасолю, але можна і свіжу. Її замочують на 8-12 годин, потім відварюють до готовності близько 1-1,5 годин. Заморожену розморожують і відварюють у підсоленій воді 5-7 хвилин.
Тунець |
1 банка (у власному соку, 150-200 г) |
Квасоля консервована або свіжа |
1 банка (біла або червона, 200 г) |
Помідори |
2 шт. (середні або чері) |
Цибуля червона |
1/2 шт. (невелика цибулина) |
Оливкова олія |
2 ст. ложки |
Лимонний сік |
1-2 ст. ложки |
Часник (за бажанням) |
1 зубчик |
Сіль |
до смаку |
Чорний перець |
до смаку |
Зелень (за бажанням) |
петрушка, кінза або кріп |
Покрокова інструкція приготування
- Банку тунця відкривають і зливають рідину. Рибу розривають на невеликі шматочки виделкою.
- Квасолю варять або беруть консервовану та зливають із неї рідину. Після чого промивають під холодною водою, щоб видалити надлишки солі та слизу.
- Помідори миють і нарізають кубиками. Черрі розрізають навпіл.
- Використовують ніж, аби очистити цибулю і дрібно нашаткувати.
- Часник очищають і пропускають через прес.
- Зелень промивають і дрібно нарізають.
У велику миску викладають розім'ятий тунець, додають квасолю, нарізані помідори, цибулю та часник. В окремій місткості змішують оливкову олію та лимонний сік, додають сіль і чорний перець на смак. Збивають виделкою або вінчиком до легкого загустіння. Поливають салат приготовленою заправкою і не поспішаючи перемішують усі продукти, щоб рівномірно просочилися соусом. Для подачі перекладають у красиву тарілку і прикрашають зеленню.
Соковижималка допоможе легко отримати сік лимона для пікантної заправки. Для вираженого смаку заправки можна використовувати бальзамічний оцет замість лимонного соку. Підносять салат одразу після приготування.
Спробуйте готувати за цими рецептами. Експериментуйте з інгредієнтами та відкривайте для себе нові поєднання. Смачного та натхнення на кулінарні подвиги!
Читайте: Не працює блендер: 11 можливих причин і способи їх усунення