Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

SSD або HDD – що краще: відмінності 2 видів накопичувачів

Дата публікації: 28.02.2019 10:30
Дата оновлення: 05.06.2024 09:51

У ПК ставлять два види інформаційних носіїв: жорсткий і/або твердотільний диск. Обидва пристрої – відмінні варіанти сховищ, а тому вибирати між ними непросто. Порівняння їх особливостей, позитивних сторін, а також недоліків допоможе зрозуміти, який же диск все-таки краще.

SSD vs HDD

HDD – класичний вінчестер

Такий носій складається з декількох пластин з магнітним напиленням, зроблених з металу. Спеціальна головка, яка рухається над поверхнею диска (а він крутиться на великій швидкості), читає і пише інформацію.

Відмінності моделейНЕ тільки в обсязі, але також і в швидкості, з якою пристрої працюють. Цей Параметр залежить від того, наскільки швидко обертається диск. Показник Вказується в оборотах на хвилину, наприклад, 5200 ОБ/хв, як Уполтерабайтного WD 2.5" SATA 3.0, або 7200 об/хв, ушестітерабайтного DELL 3.5" SATA.

Форм-фактор HDD пристроїв також відрізняються. Найбільш поширені два варіанти – 2,5 і 3,5 дюйма. Перший формат універсальний: його ставлять як в ноутбуки, так і в десктопи. Другий же підходить тільки для десктопних збірок.

внутренние жесткие диски WD5000LPCX и 400-AGMN

Ремарка: HDD можуть призначатися не тільки для внутрішньої установки, але і бути портативними.

Інструкція: Як відформатувати жорсткий диск – стандартні інструменти та 6 спеціальних утиліт

SSD – накопичувач нового покоління

SSD-пам'ять з'явилася пізніше жорстких дисків і сильно відрізняється від попередника. Твердотільні пристрої – немеханічних. «Нутрощі» таких накопичувачів виглядають, як набір мікросхем. Область застосування ССД досить широка. Їх встановлюють як на системну плату, що актуально для тоненьких лептопів, так і на карту PCI Express або в спеціальний слот для настільних ПК.

Примітка: як і HDD, SSD бувають зовнішні і внутрішні. Внутрішні – для установки безпосередньо в систему, а портативні для швидкого і простого підключення до девайсу по USB.

Все твердотельнікі працюють на NAND-пам'яті. Однак при виборі слід звертати увагу на її тип. Основних видів три.

внутренние ссд диски SA400S37/120G и CT240BX500SSD1

MLC

накопичувачі служать не менше трьох років при правильному використанні.

SLC

дороге задоволення, проте термін служби пам'яті приблизно в 10 разів перевищує MLC.

TLC

золота середина по співвідношенню вартості і довговічності.

Головна відмінність всіх типів – кількість бітів, які зберігаються в комірці пам'яті. Вони впливають на термін служби носія і ціну.

Примітка: на зносостійкість також впливає контролер. Ця комплектує відповідає за рівний розподіл інформації по осередках і навантаження на пристрій відповідно.

При виборі ССД також враховують показник IOPS – число процедур введення і виведення в секунду. Він відображає здатність девайса працювати з великим об'ємом файлів.

внешние твердотельные накопители Transcend JetDrive 855 и KINGSTON HyperX Savage EXO

Цікаво: незважаючи на те, що ССД іноді називають великими флешками, чіпи, які використовують в подібних накопичувачах, відрізняються від тих, що застосовуються у флешках. Вони надійніше і швидше.

В тему: 9 головних критеріїв вибору хорошого SSD

Переваги та недоліки HDD

Hard drive з'явилися набагато раніше solid drive, але до сих пір не здають позиції. У них чимало переваг. Ось лише основні з них:

  1. Співвідношення ціни та місткості: HDD значно дешевше SSD аналогічного об'єму.

  2. Відновити загублені дані на жорсткому диску простіше, ніж на ССД.

  3. В силу технічних особливостей HDD служать довше практично в два рази при більш серйозних навантаженнях.

  4. Термін служби не залежить від того, скільки разів диск зчитував і перезаписував файли.

  5. При раптовому відключенні живлення ймовірність втрати даних дуже мала в порівнянні з твердотільними накопичувачами.

12-терабайтный WD121KRYZ

Рада: якщо хочеться дуже місткий HDD, то WD121KRYZ підійде, адже в ньому – 12 терабайт.

Пригадується: ТОП-5 кращих HDD на 2 TB – Рейтинг внутрішніх жорстких дисків на 2000 Гб

НА жаль, мінуси теж є:

  • Показник енергоспоживання в порівнянні з твердотільними накопичувачами у HDD вище. Це означає, що при роботі з ноутбуком акумулятора автономність останнього буде нижче. HDD також сильніше нагріваються.

  • Наявність механічних деталей призводить до стороннього шуму.

  • Жорсткі диски повільніше, ніж ССД. Це помітно як при читанні і запису інформації, так і при запуску вимогливого до ресурсів системи софта і самої операційної системи.

  • Чутливість HDD до зовнішніх впливів вкрай висока. Вібрації, падіння або удар можуть привести до збоїв в роботі. Не варто забувати і про сприйнятливості жорстких дисків до магнітного поля, яке також може нашкодити накопичувача.

  • Розміри і вага: в питаннях ваги і компактності жорсткий диск програє SSD. Це має значення при встановленні в лептоп, а також для портативних носіїв.

Цікаво: зовнішні HDD часто одягаються в прогумовані корпусу, які захищають диск від вібрацій і механічних пошкоджень. Терабайтниє StoreJet AC630 як раз такі.

защищенные внешние HDD StoreJet и AC630

Читайте також: ТОП-5 кращих внутрішніх жорстких дисків (HDD) на 1 TB

Переваги і недоліки SSD

Як і у жорстких дисків, у твердотільних сховищ теж є плюси і мінуси. ДО позитивних рис слід віднести:

  1. Відсутність механіки – додає ССД витривалості. Навмисно проводити краш-тест не рекомендується, однак в більшості випадків падіння зі столу і інші подібні «катаклізми» не вплинуть на роботу SSD. Тоді як при найменшій струсу HDD найчастіше починає працювати нестабільно.

  2. Відсутність механічних частин позитивно позначається на гучності. Коли запущений твердотільний носій – шуму немає, чого не скажеш про HDD.

  3. Виділяють мало тепла. SSD не нагріваються так, як жорсткі диски, навіть при серйозних навантаженнях. При установці в ПК необхідності в додатковому охолодженні.

  4. Висока швидкість – по порівнянні з хдд, ССД в 2-3 рази швидше. Чуйність програм також підвищується. Навіть «важкий», вимогливий до ресурсів системи софт починає реагувати на команди практично моментально. Файли записуються і зчитуються швидше, що теж плюс.

  5. Якщо SSD диск виявиться в намагніченою області, з ним нічого не станеться, на відміну від HDD.

внутренний ссд SAMSUNG 970 EVO 250GB с большим ресурсом записи

Цікаво: якщо хочеться живучий SSD, то 970 EVO підійде, адже його максимальний ресурс записи дорівнює 1,200 TBW.

Зрозуміло, твердотільні носії не позбавлені недоліків:

  • Термін служби менше, ніж у жорстких дисків: у SSD обмежений термін перезапису. Однак якщо використовувати їх для установки ОС і основного софта, то різницю власник навряд чи помітить.

  • Можлива втрата великої частини, а іноді і всіх, даних через позаплановий відключення живлення.

  • За співвідношенню вартості та об'єму HDD виграє, проте це не можна віднести до істотних мінусів, особливо, якщо врахувати всі ПЕРЕВАГИ. До того ж, якщо РОЗГЛЯДАТИ SSD як диск ПІДсистему, жорсткий диск – як основний, то гнатися за терабайтами зовсім не обов'язково.

Цікаво: ТОП-10 виробників SSD дисків

І SSD, і HDD є надійними носіями інформації, але у кожного є свої позитивні і негативні якості. Так, твердотільні накопичувачі набагато краще класичних вінчестерів в плані швидкості, зате у звичайних HDD немає обмежень на читання/перезапис. Вибрати один вид сховища замість іншого важко. А тому одне з кращих рішень – використовувати обидва варіанти. Жорсткий – для тих даних, які будуть часто переглядати, прати і замінювати. А щоб додати ПК швидкості, стане в нагоді SSD: його можна відвести під ОС і ресурсомісткі утиліти.

Коментарі
Залиште коментар