Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чи варто купувати мобільний кондиціонер: 9 аргументів «за» і 2 «проти»

Дата публікації: 08.09.2021 10:47
Дата оновлення: 03.06.2024 09:49

Від спеки на вулиці не сховатися, але при наявності кліматичного обладнання завжди існує можливість прийти до тями в рідних стінах. Ось тільки у що краще вкластися? Чи варто купувати моноблочний мобільний кондиціонер? Або може віддати перевагу класичній спліт-системі та не винаходити велосипед?

Чи варто купувати мобільний кондиціонер для квартири, дачі, офісу

Порівняння двох крутих брендів: Кондиціонери Zanussi або Cooper & Hunter: огляд і порівняння 5 параметрів

Принцип роботи мобільного кондиціонера 

Підлоговий охолоджувальний агрегат — це моноблок на коліщатках, який можна пересувати по квартирі, переміщати по кімнатах. Най близьке по конструкції рішення — віконний кондиціонер. Мобільне обладнання відрізняється від нього взагалі дизайном, можливістю переміщення та організацією забору/викиду повітря. Обидва апарати працюють на фреоні — речовині, яка переносить тепло/холод між теплообмінниками. У конструкцію мобільного кондиціонера входять: 

  1. компресор, теплообмінники, вентилятори; 
  2. пиловловлювальні фільтри та електронна начинка; 
  3. повітропровід (гофра для відводу назовні теплого повітря) і конденсатозбірник (опціонально).

як працює мобільний кондиціонер

Принцип роботи моноблочного мобільного кондиціонера дозволяє ефективно освіжати приміщення площею до 10-20 м2 в залежності від потужності. Існують підлогові апарати, які також здатні обігрівати кімнати у міжсезоння, коли ще не включили або вже вимкнули центральне опалення. 

Якщо кондиціонер охолоджує, він бере повітря з приміщення та розподіляє його на два потоки: перший бадьорить — струмінь свіжості, другий теплий виводиться на вулицю через повітропровід. При наявності конденсатозбірника потрібно іноді зливати з піддона накопичену воду. Альтернативний варіант — моделі з автоматичним випарником, що видаляють вологу без участі користувача. 

Цікава стаття: Мобільний кондиціонер: що це, як працює і 4 причини купити

Мобільний кондиціонер: основні переваги 

Головний плюс мобільного кондиціонера можна вгадати за назвою. Ми живемо у вік технологій, сучасні виробники люблять використовувати мобільні формати. Кліматична техніка не стала винятком. Переваги мобільності: 

  • Відсутність зовнішнього блоку — це можливість використання охолоджувальних агрегатів у будь-яких будинках. Історична забудова, складні фасади та інші фактори для мобільних охолоджувачів не перешкода. Власникам квартир на перших поверхах нема потреби витрачати гроші на захист зовнішнього блоку від злодіїв за допомогою металевої решітки. 
  • Не потрібно витрачатися на установку, залучати монтажників. 
  • Підлоговий кондиціонер — зручне рішення для людей, що кочують по знімних квартирах. Його можна брати на дачу на вихідні. 
  • Можна переміщати обладнання до іншої кімнати при зміні сезону, прибирати на зиму. 

Серед інших переваг можна виділити: 

  1. Конкурентну вартість. Якщо порівнювати з двоблоковими системами аналогічної потужності, підлогові модифікації зазвичай обходяться дешевше. 
  2. Простоту обслуговування. Маніпуляції під стелею, а тим більше на зовнішній стіні багатоквартирного будинку даються нелегко. З пересувним кондиціонером таких проблем не виникає. 
  3. Вибір режиму роботи. У просунутих моделях крім охолодження — вентиляція та швидке видалення вологи з повітря. 
  4. Нічний делікатний режим, зручне управління пультом. 
  5. У деяких дорогих моделях існує функція іонізації повітря, є сенсори, що визначають присутність людини та регулюють потужність в залежності від цього. 

FAQ по віконнику: Віконний кондиціонер: що це, як працює, 6 плюсів і 3 мінуси пристрою

Недоліки пересувних кондиціонерів 

Мобільність тягне за собою певні недоліки. Пересувні кондиціонери досить гучні, можуть запросто видавати 40-50 дБ. В цьому є логіка, оскільки всі вузли поміщені в один корпус, а не у два, як у випадку спліт-системи. Частково проблема вирішується перекладом агрегату в нічний режим, але при такому підході падає потужність. 

Енергоефективність не на висоті. За цим показником мобільні охолоджувачі теж поступаються спліт-систем. Вибираючи класичне двоблокове рішення, досвідчені покупці враховують розміри приміщення. Грубо кажучи, на 20 «квадратів» площі має припадати мінімум 2 кВт потужності (справедливо для звичайних моделей, інверторні — енергоефективніше). Для пересувних кондиціонерів це правило не працює: на 20 «квадратів» потрібно закладати 3,5 кВт. Відповідно, витрата електроенергії більше. 

Таблиця, яка допоможе зорієнтуватися при виборі мобільного агрегату з урахуванням квадратури приміщення:
 

 
Висота стелі — 2,5 м Висота стелі — 3 м
10 кв. м 1,5 2,1
12 кв. м 2,1 2,5
16 кв. м 2,5 2,5
18 кв. м 2,5 3,5
20 кв. м 3,5 3,5

Можна зробити висновок, що найбільш мають попит моделі з потужністю 2,5 кВт. 

Про апетити кондиціонерів: Як дізнатися, скільки споживає кондиціонер електроенергії на годину: 4 пояснювальних розділи 

Що краще: мобільний кондиціонер або стаціонарний? 

Таке формулювання питання має сенс тільки в контексті конкретної ситуації. Мобільний кондиціонер зазвичай купують, якщо стаціонарний не можна встановити, в його монтажі немає сенсу, оскільки потрібно охолоджувати орендоване приміщення і т.п. Тобто підлоговий варіант — це рішення для окремих випадків. Також варто враховувати, що підлоговий агрегат ефективний, коли його потужність в межах 4 кВт. Більш продуктивні апарати продаються рідко через слабку енергоефективність. Пересувний варіант підійде для охолодження однієї кімнати до 20 «квадратів». А якщо потрібно забезпечити прохолоду на 30-40 кв. м, краще подумати про стаціонарне обладнання. 

Якщо фактор мобільності не важливий і установка не викликає ускладнень, спліт-система — найкраще рішення. Вона енергоефективна, за адекватну суму можна купити агрегат потужністю до 7 кВт. Один апарат здатний підтримувати прохолоду у двох кімнатах, розташованих поруч, або в холі просторого офісу. Двоблочний охолоджувач можна сміливо ставити в спальню: працює тихо, не завадить нічному відпочинку. Таким чином, вибираючи — мобільний кондиціонер або стаціонарний, визначаючи що краще, досвідчені покупці в більшості випадків віддають перевагу класиці — перевіреним спліт-системам. Результат — комфортний мікроклімат і щадні рахунки за електроенергію. 

Сага про інвертори: Що таке побутовий кондиціонер, чим він відрізняється від звичайного: лікнеп в 5 розділах

Вентилятор або мобільний кондиціонер: що вибрати 

Ці два прилади відрізняються принципом роботи. Вентилятор ганяє повітря та не охолоджує його. Однак певний ефект все ж настає внаслідок прискорення віддачі тепла людиною. 

Переваги лопатевих вентиляторів: 

  1. Низька ціна. 
  2. Мала вага. Можна легко пересунути в будь-яке місце, без проблем перевезти на дачу. Вони не такі громіздкі, як мобільні охолоджувачі. 
  3. Невимогливість до якості електроустаткування. Економна витрата електроенергії. 
  4. Завдяки можливості скласти, зручні в зберіганні. 
  5. Низький рівень шуму. У характеристиках навіть не пишуть децибели. 

Не зважаючи на всі ці плюси, вентилятори поступаються за функціональністю мобільним кондиціонерам, які можуть охолоджувати, ганяти повітря марно та осушувати. У лопатевих вентиляторів основне та часом єдине завдання — дути.

 Безфріонний підлоговий апарат

Іноді під виглядом мобільних кондиціонерів продають агрегати з безфріонним, водяним охолодженням. У них немає компресора, тому вони трохи легше і тихіше. Але у такої техніки більше спільного з вентиляторами, назвати її кондиціонером можна лише з натяжкою. Безфріонні підлогові апарати не мають воздуховідвода, це один з аргументів продавців. Однак, якщо вам потрібен гарантований результат, не шукайте компромісів — вибирайте з надійних вентиляторів або брендових мобільних кондиціонерів. А ще краще злегка напружитись і купити спліт-систему. 

Наостанок наведемо приклад ефективності мобільних кондиціонерів. Тестування п'яти популярних моделей потужністю 2,5 кВт показало, що в середньому за годину вони збивають температуру в кімнаті з 27 до 22 градусів. Експеримент проводився у приміщенні площею 18 «квадратів», до стелі — 2,5 м. Скарги в негативних відгуках на те, що пересувний апарат погано холодить, можуть бути пов'язані з неправильним монтажем. 

3 різновиди охолоджувачів: Як правильно вибрати кондиціонери для квартири: 3 головних параметрів вибору

Коментарі
Залиште коментар