Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Будова і принцип роботи газової колонки: 10 особливостей і правила експлуатації

Дата публікації: 17.12.2018 15:39
Дата оновлення: 11.06.2024 10:41

Що робити, якщо вдома немає централізованого постачання гарячою водою, яка така потрібна? Відповідь проста: встановити газову колонку. Ось тільки як вона функціонує та з чого сконструйована? Щоб з'ясувати це, не потрібно самостійно розбирати пристосування, саме про влаштування та принцип роботи газової колонки йдеться в даному матеріалі.

 Устройство газовой колонки

Читайте також: 9 важливих питань при виборі газової колонки.

Влаштування колонки на газу

Складається із зовнішніх і внутрішніх деталей. Почати варто з зовнішності техніки зовні.

Зовнішня конструкція

Техніка, незалежно від компанії-виробника (наприклад, Arіston), має практично ідентичну зовнішню будову.

 Устройство газовой колонки снаружи

Пристрій газового проточного водонагрівача зовні:

  1. Корпус. Оболонка техніки металева, повністю покриває передню частина і боки пристосування. На фасаді розташовується віконце для спостережень за роботою техніки.
  2. Регулятори. Для керування приладом (наприклад, Therm 4000 OW 10-2P) на передній панелі передбачені ручки: для регулювання витрати газу та води.
  3. Патрубки. Перебувають у нижній частині пристосування: праворуч – патрубок, до якого приєднується холодна вода для нагрівання, з лівого боку – трубка для виведення гарячої води. ДО ще однієї трубочки (ближче до центру) підключається шланг, який поєднує колонку та газову магістраль. Вгорі апарата користувачі побачать фланець, що служить для підключення димоходу.

У таких агрегатах, як Glass Lime, є ще й LCD-дисплей. На ньому показано температуру нагрівання води. Всі деталі конструкції кріпляться до основи з металу (задня стінка приладу). На цій стороні є спеціальні отвори, щоб за допомогою кронштейнів можна було повісити колонку на стінку.

За «зовнішністю» апарати можуть бути оформлені в класичному дизайні (просто світла або темна однотонна оболонка), або ж тішити око красивими картинками на лицьовій панелі. Наприклад, прилади від Zanussi доповнені яскравими картинками з пейзажами, натюрмортами та ін. Виходить, що колонка – ще й стильний атрибут приміщення.

Може зацікавити: встановити газову колонку: 5 важливих моментів.

Внутрішня конструкція

 Внутреннее устройство газовой колонки

У таблиці нижче представлені деталі агрегатів, за допомогою яких працює газова колонка (наприклад, WR 10-2P) для води:

Деталь
Призначення
Запальник і система розпалювання Відповідають за вогонь у пальнику
Камера згоряння Забезпечує нагрівання води
Водяний блок Відповідає за подачу газу при включенні води і перекриває її, коли кран з гарячою водою закритий
Шток На ньому розташовується важіль, який регулює силу напору води.
Пробка Призначена для зливу води.
Теплообмінник Передає тепло від камери згоряння змійовику для нагрівання води.
Змійовик Це трубка у вигляді спіралі, яка «оточує» теплообмінник.
Блок електронного керування Від нього відходять дроти до датчиків та інших елементів колонки.

Також усередині є датчики і клапани, відповідальні за безпечне функціонування агрегату (про них йтиметься у фінальному розділі).

Корисно дізнатися: Заміна старої газової колонки на нову: 5 важливих пунктів.

Як колонка функціонує?

Принцип роботи проточного газового водонагрівача коротко:

  • газ згоряє і продукує тепло;
  • теплова енергія підігріває теплообмінник, який, своєю чергою, передає тепло воді;
  • підігрітий водний потік подається в трубопровід;
  • продукти горіння виводяться з допомогою димоходу.

Це, звичайно, спрощена схема, для загального розуміння, як працює будь-який проточний газовий водонагрівач (наприклад, FAST EVO ONT B 11L).

 Как работает газовая колонка

Також не зайвим буде дізнатися, що відбувається при пуску та вимиканні води:

Що відбувається при пуску води
Робота при вимиканні води
При проходженні рідини через водяний вузол ( жабу), у його камері створюється розрідження. Гумова мембрана вигинається – виштовхує тарілку – тарілка передає рух на шток – шток водяного модуля штовхає шток газового. Стабілізується тиск у камерах жаби. Гумова мембрана повертається на місце.
Тлумач, який пов'язаний зі штоком, більше не утримує пластину вимикача і вона опускається. Вимикач замикає ланцюг – електроживлення надходить до електронного модуля керування. При поверненні штока звільняється тарілчастий клапан, який перекриває подачу пального.
Рух штока змушує віджатися пружину механічного клапана – тарілка відходить від сідла – канал подачі газу до колектора відкривається. Тлумач починає притискати пластину вимкнення, через що розривається ланцюг, який живить модуль керування.
Електромагнітний клапан відкривається і не перегороджує шлях газу через пружинний клапан до колектора. 4. Еле Електричний клапан перестає отримувати електрику і теж закривається.
Блок керування виробляє і направляє у свічку електроімпульс до створення розряду, який зможе розпалити полум'я. Всі. Пальник розгорівся.

Ці 2 стовпці вже докладніше відображають принцип дії газової колонки, коли вода включена і після її вимкнення. А як же в апараті з'являється вогонь, який гріє воду? Про це нижче в розділі.

Читайте також: ТОП-5 кращих виробників газових колонок.

Що потрібно знати про системи розпалювання та безпеки

За захищеність роботи в даних пристроях відповідають:

Датчик тяги димоходу
Заблокує роботу апарату, якщо не буде тяги.
Газовий клапан Якщо тиск газу в основній магістралі впало, то подача газу в колонці перекривається.
Датчик полум'я Якщо полум'я немає протягом кількох секунд після початку підпалу, газ перекривається.
Клапан скидання Якщо тиск у системі підвищено, скидає воду, щоб не допустити пошкодження теплообмінника.
Датчик потоку Відключить колонку, якщо припинить литися вода з крана.

З такими датчиками питання, як має працювати газова колонка у непередбачених ситуаціях, не виникне. Адже вони допомагають зробити функціонування приладу безпечним для людини і не допустити виходу з ладу важливих елементів техніки.

 Газовая колонка с различными типами поджига

Залишилося вивчити варіанти, як можна розпалити колонку. Їх всього 2:

Тип підпалення
Плюси Мінуси
П'єзорозпал Щоб включити прилад (наприклад, Therm 4000 OW 10- 2P), достатньо вручну натиснути кнопку. Збільшена витрата газу, т.к. запальник продовжує горіти, навіть якщо колонкою тимчасово не користуються.
Автозапалювання або електрозапалювання Для роботи колонки (наприклад, GWH 10 Fonte Glass La Spezia) потрібно просто відкрити воду. Розпалювання виходить від іскри, яку дають пальчикові батареї. Батарейки можуть «сісти» в самий невідповідний момент.

У досить дорогих агрегатах ще може використовуватися розпалювання від турбогенератора. Колонка спрацьовує при відкритті води та самого пальника. Тут не потрібно міняти батареї, прилад сам генерує необхідну «дозу» електрики. Мінус такого типу – для роботи розпалювання необхідний тиск води щонайменше 0,35-0,5 Ат. Таким може похвалитися не кожен будинок.

Може стати нагоді:Основні причини несправності газової колонки: 6 поломок, які можна відремонтувати своїми руками.

Сучасні газові прилади стали набагато складнішими за своїх «побратимів», які запалювалися від сірника. У їх пристрій додалися різні датчики безпеки, РК-екрани, зовнішнє оформлення в деяких нагадує не техніку, а справжній витвір мистецтва. При цьому пристрої не перестали справно виконувати свою функцію – підігрів води і доставку її до крана. Після вивчення будови, різновидів розпалювання та інших нюансів стане в рази легше зорієнтуватися при підборі кращої техніки для квартири або будинку.

Коментарі
Залиште коментар