Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Вибираємо кухонну плиту – газова або електрична плита для вашої кухні: 5 основних критеріїв

Дата публікації: 20.09.2017 09:00
Дата оновлення: 11.06.2024 11:13

Завдання правильного вибору кухонної плити рано чи пізно у кожного господаря. Яке рішення буде правильним і який вид кухонного помічника краще: електричний або газовий – дізнаємося з нашого огляду. А також детальну інформацію про типи механізмів, їх конструктивні особливості (плюси та мінуси). Прочитавши статтю ви дізнаєтеся: яка плита вигідніша при купівлі та експлуатації, який вид конфорок ефективніше нагріває, який механізм економічніший та безпечніший, а також принцип функціонування кожного з підтипів.

Кухонные плиты 

Читайте також: Підключення електричної варильної панелі: покрокове керівництво з 3 порад

1. Які бувають кухонні плити – вибираємо, на чому готуватимемо


Класифікація кухонних пристроїв:

  1. Газові функціонування здійснюється за рахунок ресурсу газу, найчастіше природного. Постачання пристрою енергоресурсом відбувається через балон, який періодично потребує заміни. По швидкості та економічності газові плити краще, ніж електричні.
  2. Прилади на електриці діють за допомогою електроенергії. НА відміну від попередніх механізмів електричні пристрої нагріваються декількома деталями: ТЕНом, спіраллю, галогеном або струмами індукції.
  3. Комбіновані працюють на двох ресурсах: газі та електриці. Мають такі самі можливості, як і свої попередники, і вважаються найкращим вибором серед подібної техніки.

Техніка відрізняється і за ціною, яку головним чином впливає матеріал виготовлення.

  • Корпус бюджетних традиційних плит зроблений з металу або покритий емаллю. Таких легко доглядати, їм можна облаштувати різний інтер'єр кухні: емальовані плити будь-яких кольорів, форм, відтінків. З недоліків – не пройде і кілька років, як емальована техніка втратить вигляд.
  • Металеві аналоги, які входять в ешелон дорожчої техніки, куди довговічніші. Серед Їх переваг – СТИЛЬНИЙ і добротний зовнішній вигляд, що вселяє довіру. Без вад не обійшлося і тут: чистити такі плити набагато важче.
  • Матеріал решітки теж впливає ціну. Як правило, більшість виробів оснащені чавунними ґратами – розбитими на секції або нероздільними.

Рада: купите плиту з роздільними гратами – не пошкодуєте. Її набагато зручніше чистити.

  • Має значення і матеріал конфорок: плити з чавунними конфорками найдешевші і не дуже презентабельні. Якщо Хочете естетики – ВИБИРАЙТЕ моделі З латунними або, знову ж таки, сталевими конфорками. Доплативши за красу.

Плиты на газу, электричестве и комбинированные

Рекомендація: Перед тим, як купувати газову плиту, переконайтеся, що житловий будинок оснащений мережевим газом. В іншому випадку доведеться підключати до пристрою ресурсний балон.

1.1 Газові плити


У такі пристрої газ приходить через балон, або з міської мережі. Так само, як і в електричних, потік ресурсів приладу регулюється за допомогою спеціальних ручок на панелі керування. Нагрівається газова плита за такою технологією: природний газ змішується з повітрям, виходячи через отвори та розпалюється, так з'являється полум'я.

Газовые плиты

Рада: кухонні прилади не завжди хороші в експлуатації. Велике постачання ресурсу спровокує непередбачену поломку решти побутової техніки в будинку. Так іноді трапляється мережна перенапруга. Тому краще купувати пристрої середньої потужності, для домашнього використання підійде Greta 1470-00/20.

Читайте також: 10 кращих двокомфорочних варильних панелей у 2017 році

У таких пристроїв буває два типи розпалювання: ручне та автоматичне. Ручне розпалювання здійснюється за допомогою сірників (користувач сам запалює газ за допомогою переносного вогню). Автоматичний метод розпалювання здійснюється за рахунок вбудованої кнопки. Кожне комплектуюче плити: корпус, відділення для конфорок, поверхня з регулюванням потоку газу в КОНФОРКАХ – зроблено з металів, стійких до температури і Корозії. Саме тому турбуватися про довговічність газової плити не Треба. Правильно вибрати техніку допоможе наступна таблиця, де показані ключові плюси і мінуси газових плит.

Вигляд
Плюси Мінус
Газові плити Для газових приладів підійде вся посуд, крім пластикової. Обов'язкова наявність хорошої вентиляції.
Миттєве нагрівання і невибагливий спосіб розпалювання. Відсутність швидкозаймистих предметів поблизу.
  У разі неправильної експлуатації механізми виділяють чадний газ, який завдає серйозної шкоди здоров'ю.

1.2 Електроплити


Електричні плити свою роботу через електромережу. Принцип роботи електричних плит полягає в теорії Ома (струм проникає через провідники та виділяє теплову енергетику). Електроплити поділяються на такі підтипи:

  • Нагрівають за допомогою ТЕНу (трубчаста деталь), спіралі, галогенового нагрівача або стрічковим елементом швидкого нагрівання технології Hi-Light. До загального списку даних механізмів можна віднести принцип нагрівання струмами, зазвичай їх використовують в індукційних механізмах.
  • Поверхні бувають кількох видів. За нагрівання відповідальна або спіраль, або підставка із чавуну, або спеціальна Панель зі склокераміки.
  • Спосіб електропостачання у побутових приладів один або трифазний. Цікаво, що деякі трифазні плити мають можливість підключатися до однофазної мережі. Важливо, більш економним варіантом є трифазна мережа. Як вже було сказано, вона здатна перемикатися на іншу мережу і під час експлуатації щадить метал на нагрівальному елементі.

Электрические плиты Gorenje

Рада: виборі електричної плити бюджетним і одночасно якісним варіантом стане емалеве покриття нагрівальних поверхонь, як у Beko CSG42012W.

Крім вищезгаданої класифікації, плити практично розділяють на класичні і індукційні. ДО перших відносяться спіральні (закрита, відкрита та суцільна спіраль), ТЕНові та склокерамічні типи нагрівачів. У свою чергу, індукційні плити нагрівають струмами, розташованими під панеллю.

Це цікаво: Як вибрати електроплиту

Електроплита
Переваги Недоліки
Зі спіраллю Притаманний тривалий період експлуатації . У порівнянні з іншими плитами, відносно тривале нагрівання.
У разі поломки замінити ТЕН буде не проблемно. Не відрізняються більшою популярністю.
Часто У таких приладів кілька спіралей. Спіраль може перегоріти.
Широкий функціонал. Немає додаткових опцій для приготування.
Галогенні Втрати теплової енергії скорочені до мінімуму. Швидко ламаються.
Моментальний нагрівання. Не весь посуд підходить.
Популярні. Висока вартість.
Креативний дизайн. Вибагливі до догляду.
Індукційні Можуть мимоволі вмикатися і вимикатися. Підходить не весь посуд.
Економлять енергію. Вимогливі до догляду.
Широкий ряд додаткових функцій. Бояться точкових ударів.
Сучасна технологія. Висока ціна.
Чавунні Класичний варіант плити. Повільний розігрів.
Підходить весь посуд. Немає додаткових опцій для приготування їжі.
Конфорки не бояться точкових та сильних механічних ударів, але експериментувати не варто. У разі поломки важко знайти заміну такої ж моделі.
Невибагливі до догляду.  

1.3 Комбіновані плити


Оскільки раніше вже було сказано, що таке комбінована плита, детально звернемо увагу на принцип функціонування, переваги та недоліки. Великою популярністю комбіновані плити не користуються щодо нещодавнього виходу на побутовий ринок. Як правило, в їхню конструкцію входить духовка на електриці та комбіновані конфорки. Найчастіше такі плити мають 4 конфорки: 3 з яких на газі, а одна працює від електрики. Також допускається однаковий розподіл газу та електрики варильних деталей (2х2).

Устройства комбинированного типа

Цікава інформація: Зі склокерамічним покриттям мають таку ваду: їх бортики недостатньо високі, саме тому є ймовірність, що їжа, що пригоріла, на поверхні вийде за межі плити. В такому випадку відмінним варіантом стане модель Beko FSM62320GW легко очисною емальованою поверхнею.

Купівля комбінованої плити стане найкращим рішенням для тієї місцевості, де періодично трапляється не нормоване постачання ресурсу. Такі прилади підходять для приготування специфічних страв, які вимагають занадто низької температури нагрівання або високої. Вони також дозволяють використовувати різні види посуду. Ключовою вадою є велика собівартість, яка значно перевищує ціну електричних та газових приладів.

Вигляд
Первісності Недоліки
Комбіновані плити Економлять споживані ресурси. Вимагають постійного дотримання техніки безпеки.
Прості в експлуатації. Також, як і газові, виділяють вуглекислий газ, а при неправильному користуванні ще й чадний.
Мають вагому перевагу під час мережного відключення одного з ресурсів. Дорогі.

2. Типи конфорок


1. Чавунні бувають декількох типів: експрес, стандарт та автоматичні. Головною їх відмінністю є потужність, найпотужнішими з них вважаються експрес-конфорки. Як твердять експерти, їхнє максимальне нагрівання відбувається за 7 хвилин, що надає їм особливої переваги.

Буде цікаво почитати: Ремонт варильної панелі: 5 основних видів несправностей

2. пристрої індукційного типу функціонують за індукційним принципом. Такі прилади мають обмеження на посуд, вони не нагрівають алюмінієві та мідні метали, а також жаростійке скло. Головною їх особливістю залишається можливість зберігати кімнатну температуру на робочій поверхні навіть під час готування (нагрівається лише ємність із їжею). ДО таких пристроїв відноситься компактна і багатофункціональна плита від відомого виробника Sencor SCP4203WH.

3. Hi-light - функціонують за стрічковим типом і характеризуються моментальним нагріванням. Також дані конфорки вважаються невибагливими до догляду та безпечними для використання.

4. Рапідний тип нагрівання базується на спіралі, яка доходить до потрібної температури за 12 секунд. Така цифра є добрим показником для побутової техніки.

5. Газові конфорки ззовні представляють металеву споруду з бічними отворами для газу та повітря. НА відміну від електричних, газові класифікуються лише за габаритами. Потужні конфорки мають великий діапазон, а менш потужні пропорційно невеликий.

Спиральные, газовые и электрические конфорки

3. Форм-фактори: настільні, повнорозмірні, що вбудовуються в меблі


Спробуємо Розібратися, що краще: варильна поверхня або газова плита. КОЖНА зі згаданих систем має свої особливості. Нинішні Дизайнери у своїх інтер'єрах дедалі частіше почали використовувати невеликі за розміром укомплектовані варильні панелі. Такі Прилади можна вмонтувати в меблі, а також у них різноманітний дизайн. Як Відомо, механізми на газу складаються з двох частин: верхньої (Розташовані Теплопі деталі, що віддаються) і нижньої (духовка) частини. Якщо споживачеві не потрібна духова кабіна, варильна панель буде кращим варіантом, ніж газова плита.

Читайте також: Топ-7 кращих електричних варильних панелей в 2017 році

Кухонные приборы для готовки настольного типа

Порада: поверхні зі склокераміки здатні витримати багато видів пошкоджень. За рахунок А класу енергоспоживання та міцних деталей Gorenje EC55CLB1 довіру серед користувачів Gorenje.

Механізми настільного типу вмонтуються у кожен куточок, тоді як класичних плит підійде не кожна площа. Попри все, звичайні повнорозмірні плити тримають свою аудиторію, а їх виробники не перестають покращувати свої товари.

Читайте також: 10 кращих виробників варильних панелей

4. Духовка – електична або газова, плити без духовки


Вибрати підходящу духовку з плитою буває складно, для цього розглянемо функціонал духовок на газу та електриці. Період експлуатації: механізми газу в цьому плані мають вагомий пріоритет перед своїми конкурентами. Це пов'язано з тим, що нагрівальні елементи електричних духовок мають здатність зношуватися та ламатися, а для постачання газу достатньо змінити балон або відкрутити краник від міського мережевого постачання.

Духовки в плитах

Другим порівняльним критерієм є функціональність. Як правило, конструкція газових духовок додатковий функціонал, а електричні пристрої регулятором температури, функцією розморожування та іншими опціями. А також електродуховки відрізняються рівним нагріванням по всій площі, чим похваляється не кожна модель газового пристрою.

Порушуючи тему безпеки відзначимо: за рахунок відкритого вогню і швидко займистих ресурсів, духовки на газу вважаються менш надійними, ніж електроустрою. При цьому вартість обох апаратів приблизно дорівнює і визначається розробниками.

Читайте також: Як вибрати газову плиту

Вид изнутри газовой и электрической плиты

5. Додаткові опції


Вигляд
Електрична Газова Комбінована
Плита «анти протока» ручний електрозапалювання ручний електропідпал пальників 
таймер автоматичний підпал автоматичний підпал
захист від нагрівання ручок газ-контроль газ-контроль пальників, духовки
захист від википання води   регулятор інтенсивності конфорок
нагрівання конфорки посуду з металу    
Духовка регулятор часу гриль технологія ECO-System – зменшення витрати газу
регулятор температури регулятор температури сенсорний програматор Touch Control
режим конвекції підсвічування електровертіл
розморозка самовідключення  
автоматичний режим подача тепла як зверху, і знизу  
гриль    

У матеріалі представлене порівняння кількох видів плит показало, що у газових пристроїв є перевага перед електричними в наступних параметрах: швидкості нагрівання та низької витратності ресурсів. Проте електричні плити оснащені великою кількістю функцій, а також вони безпечні, їх мінус у прямій залежності від мережі, в якій часто трапляються перебої.

У матеріалі було визначено, що цінова категорія обох товарів немає істотних відмінностей. Підбиваючи підсумки, наголосимо, що побутові прилади комбінованого типу стануть ідеальним рішенням для будь-яких будинків.

Дивіться відео: Яку плиту краще вибрати

Коментарі
Залиште коментар