Підготувати продукти – левова частка праць, щоб смачно накрити на стіл. У великій і гостинній родині не закінчуються нарізки салатів, заміси тіста, збивання кремів, закрутки на зиму і інші кулінарні операції. Але ці процеси можна полегшити і прискорити, якщо купити кухонний комбайн .
Є і зворотна сторона медалі: розгубившись в їх розмаїтті, легко витратитися на непотрібну купу металу і пластмаси. Щоб вибрати кухонний комбайн, розберемо це чудо техніки «по кісточках».
Що може кухонний комбайн
Су-шеф-універсал, без перебільшення, може робити ВСЕ. Ось список першорядних опцій кухонних комбайнів, які вміють робити ці розумні апарати:
- різати овочі, сир та інші продукти різною формою (кубиками, брусочками, продовгуватими скибочками як на картоплю-фрі, тонкими слайсами) для салатів, закусок, рагу, запіканок, перших страв, консервації;
- натирати продукти на салати, засмажкою, деруни, овочеві млинці, зрази, терті пироги;
- крутити фарш на котлети, тефтелі, биточки, домашні ковбаски, рулети, кебаби;
- робити паштети, суфле, пюре, муси;
- перемішувати і збивати смузі, дитяче харчування, молочні і будь-які інші коктейлі, супи;
- рубати зелень, горіхи, спеції, лід, шоколад, а якщо немає кавомолки, можна замахнутися і на кавові зерна;
- начиняти домашні ковбаски;
- віджимати сік із цитрусових, ягід, фруктів і овочів;
- замішувати дріжджове, пісочне, млинцеве тісто до ідеальної консистенції;
- розгортати тісто, нарізати пасту,
- збивати до піків білки на бісквіти і крему, а також вершки,
- робити майонез та інші соуси,
- можна вибрати кухонний комбайн з опцією підігріву, щоб відразу доводити страви до готовності.
Всіма функціями відразу володіє рідкісна і дорога модель. В інших же випадках потрібно визначитися що важливіше – крутити фарш або віджимати сік, обмежитися цитрусовими або розщедритися на соки з овочів і фруктів.
Читайте також: Мультиварка або аерогриль: ваш детальний гід по вибору
Але навіть найдешевший комбайн з мінімальною оснащенням вміє нарізати і натирати продукти у всіх варіаціях, перемішувати і збивати. І так, як працює кухонний комбайн, вручну робити довго і складно, а часом і неможливо.
Тип конструкції
Вирішуючи, який кухонний комбайн вибрати, спершу визначитеся з однією з двох його різновидів.
Кухонний комбайн – «Блендер»
Більш прості й недорогі моделі за зовнішнім виглядом нагадують широкий шейкер. Вони складаються з підстави з мотором всередині і кнопками або перемикачами зовні, а також змінних чаш. У комплект, найчастіше, входять чаша подрібнювача, ємність для змішування, цитрусовий прес і нарезочние диски.
Такий агрегат не тільки з вигляду, але і по своїй суті являє собою стаціонарний блендер з розширеними можливостями. Вибрати кухонний комбайн подібного типу є сенс тим, хто робить багато страв, що вимагають нарізки та подрібнення.
Кухонна машина – «Швейна машинка»
Другий вид – більш громіздкі і дорогі, але і більш професійні комбайни, зовні схожі на швейну машину. У середній частині такого приладу фіксуються насадки для замішування і збивання, на підставу ставиться об'ємна миска. А на верхівку прикріплюється колба шейкера.
Подібні кухонні комбайни відрізняються від простих повноцінної соковижималкою або м'ясорубкою, асортиментом лопаток для перемішування. Радити вибрати такий кухонний комбайн, можна тим, хто багато готує борошняних виробів і кремів.
Об'єм чаші
Робочі ємності для комбайнів виробляють місткістю від 1 л до 7 л.
1. Підбирайте чашу виходячи з потужності: чим вище, тим більше. При показнику в 300 Вт відповідний об'єм – 1.5 л, 700 Вт – 3 л.
2. Враховуйте, що корисний об'єм чаші завжди менше цифри в специфікації – загального об'єму. Тобто продуктів поміститься менше, ніж написано на коробці.
3. Важливе: кілограми і літри – не рівноцінні поняття. Сипучих продуктів і рідини в один і той же об'єм увійде різну кількість.
4. Орієнтуйтеся на свої звички готування. Не беріть занадто велику чашу, якщо готуєте маленькими порціями. Більшість з них не пристосовані до малої завантаженні – комбайн буде розбризкувати, розмазувати вміст і погано виконувати свої функції.
Читайте також: Як вибрати мультиварку?
Найкраще, коли в комплекті йде кілька разноразмерних судин для різних продуктів.
матеріал чаші
У простих моделях пропонують подрібнювач і шейкер з пластика або скла, в дорогих комбайнах – шейкер з тих же матеріалів і широка глибока миска з пластика або металу. Добре, коли до останньої додається кришка, щоб вміст не розліталася на час роботи.
- Комбайни з пластиковими чашами коштують дешевше, матеріал легкий, простий у догляді. Але навіть харчові пластмасси- це пластмаси, а значить поступаються склу та металу.
- Термостійке скло більш гігієнічно, але вимагає особливо обережного поводження. Розбити скляний шейкер ненавмисно складно, але пошкодити і надколоти – простіше простого.
- Метал – найбільш практичний з трьох, але і найдорожчий матеріал. Сталева миска, на відміну від пластику, не вступає в реакції з їжею і, на відміну від скла, що не сколюється. У ній найбезпечніше працювати з гарячими продуктами, а також зручно зберігати тісто, крем або іншу заготовку в холодильнику.
Перш, ніж вибрати кухонний комбайн, уточнюйте в інструкції які з матеріалів можна мити в посудомойке і які можна ставити в мікрохвильову піч .
Потужність і швидкість
Потужність відповідає за те, наскільки швидко і якісно апарат переробить їжу. В асортименті приладів даного виду можна підібрати модель з показником від 300 до 1700 Ватт.
Малопотужні моделі важко справляються з твердими і жилавими інгредієнтами. Тому вибираючи кухонний комбайн, по фактору потужності, дивіться краще на варіації від 600 Вт. Найвищі потужності на кухні також ні до чого, хіба тільки у вас невеликий домашній бізнес, і ви готуєте тістечка на продаж.
Як уже згадувалося, чим більше ват, тим більше комбайн може переробити їжі. А значить, тим більш місткими повинні бути чаші в кухонному комбайні.
Крім потужності, враховуйте регулювання швидкостей обертання насадки. Чим більше режимів, тим більше можливостей тонко визначити відповідні до кожного конкретного продукту настройки. Швидкісних режимів у комбайна буває від двох до п'ятнадцяти, але практика показує, що зазвичай з них використовуються три-п'ять.
Читайте також: Як вибрати електром'ясорубку
Тут діє правило: чим твердіше і щільніше продукт, тим вище швидкість. Щоб побороти особливо тверду їжу, у багатьох моделях є імпульсний режим. Поки він включений, агрегат недовго працює на максимумі, а це допомагає довести до досконалості подрібнення або збивання. Також імпульс стане в нагоді, якщо в вже оброблену масу потрібно ввести новий інгредієнт. Наприклад, додати яйця в фарш або ввести муку в тісто.
Марка виробника
Професійні кухонні комбайни Bosch виділяються запатентованою технологією Double Action: одночасно можуть працювати обидві чаші. Тобто поки блендер збиває смузі, в измельчителе може перетиратися паштет.
У кухонних помічників Kenwood є своя родзинка – фірмова К-образна насадка. Крім натяку на назву бренду, у неї є практичне значення: така форма дозволяє не пропустити жодної ділянки чаші. Нею добре вимішувати фарш на котлети і тефтельки.
Moulinex запатентували власний варіант віночка, який дозволяє якісно збити в великій чаші мала кількість продуктів. Навіть якщо це буде єдине яйце.
Комбайни Braun і Panasonic цінують за надійність і функціональність. Їх моделі з електронним керуванням використовують автоматичні програми для замішування тіста і шейкера.
Philips і Russell Hobbs пропонують бюджетні і прості, але надійні моделі з найбільш потрібними функціями.
А Electrolux виробляє добротні комбайни в корпусі з металу, в першу чергу, що славляться як хороші міксери. Вони високої якості збірки, дизайну і функціоналу, але при цьому дешевше конкурента – топових Кенвуд.
Вибрати кухонний комбайн виключно через марки не мудро, однак репутація визнаних брендів в якійсь мірі є гарантією якості.
насадки
Важливо порівняти при виборі кухонного комбайна, що входить в набір з насадок. Це можуть бути:
- насадки для терки,
- для різання кубиками,
- диск для картоплі-фрі,
- для шинкування слайсами,
- ніж-подрібнювач S-форми,
- емульгуюча пластина – застосовується для спінювання в комплектаціях, не оснащених віночком,
- стаціонарний блендер-шейкер,
- кулястий вінчик для збивання,
- вінчик А-форми для перемішувань або К-форми у Кенвуд,
- повноцінна м'ясорубка,
- гак для замісу щільного тіста,
- лопатка для перемішування,
- насадки для начинений домашніх ковбасок з різним діаметром,
- млин – замість подрібнювача, коли потрібно перемолоти малу порцію чого завгодно, спеції, горіхи, сіль, кава,
- соковижималка відцентрова,
- соковижималка цитрусовая,
- насадка для суфле,
- максі-прес для розтирання фруктових пюре,
- ролер для розкочування тіста,
- насадка для пасти і макаронів.
Серед робочих аксесуарів перераховані як ті, що неодмінно є в більшості комбайнів, так і специфічні. У комбайнах за замовчуванням є комплект дисків овочерізки, а в кухонних машинах – трійця з віночка, насадки для змішування і гака. Блендер, так і взагалі, додається до будь-якої моделі. А ось розкочування тіста або пасторезка – більш рідкісні екземпляри. Але насадки до дорогих машин можна докуповувати.
Додаткові функції і аксесуари
Одна із самих практичних функцій – многопріводность і одночасний запуск двох зон, що дозволяє задіяти одразу чашу і блендер. Вибрати кухонний комбайн з таким функціоналом – істотно заощадити час на підготовку.
У побічні функції можна віднести індукційний підігрів і таймер, але вони не часто наявні в кухонних комбайнах.
Для безпеки користування багато комбайни захищені від невірно встановлених насадок. Апарат просто не включиться, якщо деталь коштує криво і не зафіксувалася. Корисна опція кухонних машин – вимикання двигуна, коли піднімається верхня частина.
Захист від поломки – функція, яка блокує двигун, коли ніж стикається з твердими предметами, наприклад, кістками в фарші.
Запобіжник від перегріву – ще одна необхідність для комбайна. Система вимикає пристрій, якщо воно нагрілося понад норми.
Щоб комбайн не їздив по столу, зазвичай його підставу оснащують прогумованими ніжками. У кухонних машинах стійкості надають і чаші, встановивши в її підставі герметичний ущільнювач.
Читайте також: Як вибрати міксер
Окремо варто потурбуватися про зберігання насадок. Розробники побутової техніки створюють комбайни в трьох варіаціях: з вбудованим ящиком, з окремим боксом для зберігання або без такого. В останньому випадку насадки складають в самі чаші комбайна. Вибирайте варіант, який здасться вам найкомфортнішим.
Кухонний комбайн – який купити?
Розглянувши цей пристрій вздовж і поперек, залишається з'ясувати скільки коштує кухонний комбайн. Розбіг прайса величезний: від 500 гривень до 21000 гривень, і ось що пропонують пристрої різної цінової політики.
Який купити кухонний комбайн? Найдешевший на сайті MOYO.UA, якщо не брати до уваги чоппери і Ломтерізки, – Russell Hobbs Kitchen Collection (19460-56) . Пластиковий малятко 550 Вт з 1.8-літрової чашею зіб'є, замісить, нарізання і нашаткує що в нього покладіть.
Середній за ціною кухонний комбайн – Gorenje SBR1000BE . Потужність 1100 Вт, об'єм чаші 1.5 л, але є особливість. Прилад супроводжується відразу чотирма робочими ємностями: шейкером, млинком, соковижималкою і подрібнювачем. Природно, не обійшлося і без набору для терки і різання.
Сама бюджетна кухонна машина – Masterchef Compact Moulinex QA217132 . У комплектацію 700-ватної моделі входить 3.5-літрова ємність в компанії шейкера, терки, шинкування, насадки для дерунів, насадки для крему і змішування, і м'ясорубки.
Оптимальний по комплектності варіант – KENWOOD KHH326WH . Він отримав джек-пот у вигляді універсальної і цитрусової соковижималок, а також повноцінної м'ясорубки. Шейкер, трійка віночків та диски мульти овочерізки також додаються.
Найдорожча кухонна машина – Kenwood KVL 8320 S . Це монстр на 1700 Вт з чашею 6.7 л з нержавіючої сталі, з кришкою для захисту від бризок і підсвічуванням, а також скляним блендером. Додається тільки необхідний мінімум аксесуарів – щоб збити і змішати, але можна придбати до 20 різнопланових насадок.
Де купити кухонний комбайн, можна простежити по лінками на відповідних категоріях і пристроях.