Моті перекочували з розряду екстравагантних заморських десертів у категорію ласощів, багатьма найулюбленіших. Причиною їхньої популярності стала «локалізація» рецептів та поява широкого асортименту начинок, звичних європейцям на смак.
Читайте: Як загортати млинці красиво: 7 способів, щоб здивувати гостей
Що це таке — моті
Милі барвисті кругліші, які, на перший погляд, нагадують іграшки-антистрес, — це і є моті. Вони вважаються святковою японською стравою ручного приготування. Їх роблять зі спеціального сорту рису, який при інтенсивному розтиранні отримує приємний солодкуватий присмак і перетворюється на «тягучку» через високий вміст амілопектину.
Які продукти потрібні для моті
Основний компонент моті — тісто. Від нього залежать смакові якості готових тістечок. Вирішальні характеристики: клейкість та тягучість, товщина, солодкуватість, однорідність. Правильне тісто еластичне, без яскравого запаху, що відштовхує, м’яке і податливе. З ним легко працювати. Воно швидко набуває потрібної форми, добре розтягується і не рветься навіть за великої кількості начинки.
Склад у тіста нехитрий, проте до вибору продуктів слід підходити відповідально:
- Найголовніше — правильне борошно. Звичайне рисове не підійде, з нього вийдуть хіба що псевдопиріжки. На пакованні борошна обов’язково має бути позначка «Для моті» або хоча б приписка «З клейкого рису».
- Цукрова пудра — простий та бюджетний інгредієнт, який продається в будь-якому магазині. Можна замінити на звичайний цукор.
- Вода — фільтрована або бутельована підійде ідеально. Якщо розбавити молоком, смак вийде вершковим і ніжнішим.
- Кукурудзяний крохмаль. Використовується для розкачування та обвалювання, щоб мочі не липли до рук.
- Олія рослинна. Обов’язково без запаху та яскраво вираженого смаку.
- Харчовий барвник. Треба застосовувати ті різновиди, які добре розчиняються у воді.
Рецепт приготування моті: тісто в мікрохвильовій печі та на сковороді
Популярні два варіанти приготування м’якого рисового тіста: на плиті в антипригарній сковороді та у НВЧ-пічці. Кухонні ваги значно спрощують готування, але можна обійтися і них. Дотриматися грамівки допоможе столова ложка.
Для обох способів замішування тіста однакове. У глибоку місткість відміряють 180 г води — чистої або змішаної з молоком. Це приблизно 11 повних столових ложок. Додають 35 г цукрової пудри або цукру — 2 ложки. Вливають 1 ложку (до 20 г) олії. Ретельно перемішують до розчинення цукру чи пудри. Пудра краща. Вона розчиняється швидше.
Засипають борошно — 6 ложок із гіркою: це 160 г. І ще раз необхідно скористатися віничком до отримання однорідної текстури без грудок. Додають кілька крапель барвника відповідно до рекомендацій на пакованні.
Далі алгоритм дій відрізняється.
Для мікрохвильової печі: затягують плівкою миску з рідким тістом, роблять у ній пару-трійку проколів для виходу пари, ставлять у камеру та прогрівають на максимальній потужності 2-3 хвилини. Що потужніша пічка, то швидше приготується.
Для сковорідки: переливають у неї тісто, ставлять на середній вогонь, чекають, поки почне «схоплюватися» і прикручують нагрівання до мінімуму. Готують 7-8 хвилин, постійно помішуючи силіконовою чи дерев’яною лопаткою. За мірою готовності тісто збереться в однорідну гладку і глянцеву грудку.
Корисно знати: Як приготувати млинці за 4 рецептами
Як приготувати моті: ліплення
Ліпити моті легко. Якщо тісто зроблено за рекомендаціями, з ним жодних проблем. Спочатку необхідно добре замісити, потім зібрати в «ковбаску» і розділити на 6 рівних частин. Кожну частину розкачати в коло. Не обов’язково користуватися качалкою. Можна рівномірно розплескати пальцями. Далі — помістити начинку всередину, закрити краї за принципом хінкалі та розрівняти «шов». Насамкінець, обваляти кожне тістечко в суміші крохмалю та цукрової пудри (1:1).
Правила ліплення моті:
Тісто, що остигло |
Що гарячіше, то складніше з ним працювати через липкість |
Кулінарні рукавички |
Важливі та потрібні для гігієни й зручності |
Рослинна олія |
Для змащування рук (рукавичок) |
В міру тонке розкочування |
Занадто товсте тісто псує смак. Тонке — рветься |
Охолодження та подача
Залежно від начинки моті стабілізуються і зберігаються в холодильнику або морозильній камері. Час стабілізації від 30 хвилин і до кількох годин.
Для порційної подачі зручно використовувати одноразові паперові капсули для випікання капкейків. Як прикраси — їстівний глісер, свіжі ягоди, листя м’яти.
Які бувають традиційні начинки для моти та не тільки
Усередині у традиційних мочі — бобова паста. Це неймовірно, але факт. Її роблять зі світлих чи темних стручкових бобів із додаванням цукрового сиропу чи меду. Смак специфічний, висока калорійність. Натомість білка у складі багато.
Більш універсальні начинки для солодощів:
- Вершковий сир зі згущеним молоком у співвідношенні 3 до 1;
- збиті міксером вершки та скибочки свіжих фруктів: манго, банана, ківі, груші;
- шоколадний ганаш із горіхами;
- крем із маскарпоне (150 грамів), однієї плитки білого шоколаду та 40 мілілітрів жирних вершків;
- морозиво або желе кубики.
Для здоров’я: Протерта малина з цукром на зиму — рецепт за 2 технологіями зі збереженням смаку та вітамінів
Рецепт моті без рисового борошна
Наліпити моті без клейкого борошна теж реально. Навіть двома способами: з пшеничного борошна з крохмалем або з хорошого рису для ролів. Щоправда, тістечка точно не вийдуть ідентичними з оригінальними: відрізнятиметься зовнішній вигляд, смак та аромат.
Інгредієнти
Для пшеничних моті потрібні такі продукти:
- 12 ложок чи 200 мл води;
- 170 г борошна або 6 ложок з великою гіркою;
- 10 ложок (200 г) цукру;
- 100 г крохмалю (5 ложок з гіркою);
- трохи барвника;
- крем, шоколадна паста чи будь-яка інша начинка.
Для рисових моті:
- 200 грамів рису,
- 270 мл води,
- 60 грамів цукру,
- 40 грамів крохмалю,
- барвник за бажанням.
Начинку краще використовувати густу і не соковиту, оскільки тісто з рису примхливе і складне у роботі.
Цікава стаття: Види ножів для кухні: 20 європейських та японських моделей
Як приготувати
Пшеничні моті |
Рисові моті |
|
|
Популярні різні рецепти моті: класичні, дієтичні, безлактозні та навіть солоні. Цю смакоту можна подавати на святковий стіл і в будні — до чаю. Не всім японські тістечка подобаються з першої спроби. Їх потрібно добре розкуштувати, щоб полюбити остаточно і безповоротно.
На кулінарну тему: Рецепт гарбузового крем супу — 4 варіанти ароматної страви