Київ
Серце всієї України!
Зв'язатися з нами
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO club
Укр Рус
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Кошик

Авторизуйтесь, щоб отримувати персональні пропозиції.

3 рецепти приготування моті

Дата публікації: 18.03.2025 14:44
Дата оновлення: 18.03.2025 16:18

Моті перекочували з розряду екстравагантних заморських десертів у категорію ласощів, багатьма найулюбленіших. Причиною їхньої популярності стала «локалізація» рецептів та поява широкого асортименту начинок, звичних європейцям на смак. 

Моті

Читайте: Як загортати млинці красиво: 7 способів, щоб здивувати гостей

Що це таке — моті

Милі барвисті кругліші, які, на перший погляд, нагадують іграшки-антистрес, — це і є моті. Вони вважаються святковою японською стравою ручного приготування. Їх роблять зі спеціального сорту рису, який при інтенсивному розтиранні отримує приємний солодкуватий присмак і перетворюється на «тягучку» через високий вміст амілопектину. 

Які продукти потрібні для моті

Основний компонент моті — тісто. Від нього залежать смакові якості готових тістечок. Вирішальні характеристики: клейкість та тягучість, товщина, солодкуватість, однорідність. Правильне тісто еластичне, без яскравого запаху, що відштовхує, м’яке і податливе. З ним легко працювати. Воно швидко набуває потрібної форми, добре розтягується і не рветься навіть за великої кількості начинки.

Мочі з рисового борошна

Склад у тіста нехитрий, проте до вибору продуктів слід підходити відповідально:

  1. Найголовніше — правильне борошно. Звичайне рисове не підійде, з нього вийдуть хіба що псевдопиріжки. На пакованні борошна обов’язково має бути позначка «Для моті» або хоча б приписка «З клейкого рису».
  2. Цукрова пудра — простий та бюджетний інгредієнт, який продається в будь-якому магазині. Можна замінити на звичайний цукор. 
  3. Вода — фільтрована або бутельована підійде ідеально. Якщо розбавити молоком, смак вийде вершковим і ніжнішим.
  4. Кукурудзяний крохмаль. Використовується для розкачування та обвалювання, щоб мочі не липли до рук.
  5. Олія рослинна. Обов’язково без запаху та яскраво вираженого смаку.
  6. Харчовий барвник. Треба застосовувати ті різновиди, які добре розчиняються у воді. 

Рецепт приготування моті: тісто в мікрохвильовій печі та на сковороді

Популярні два варіанти приготування м’якого рисового тіста: на плиті в антипригарній сковороді та у НВЧ-пічці. Кухонні ваги значно спрощують готування, але можна обійтися і них. Дотриматися грамівки допоможе столова ложка.

Для обох способів замішування тіста однакове. У глибоку місткість відміряють 180 г води — чистої або змішаної з молоком. Це приблизно 11 повних столових ложок. Додають 35 г цукрової пудри або цукру — 2 ложки. Вливають 1 ложку (до 20 г) олії. Ретельно перемішують до розчинення цукру чи пудри. Пудра краща. Вона розчиняється швидше. 

Засипають борошно — 6 ложок із гіркою: це 160 г. І ще раз необхідно скористатися віничком до отримання однорідної текстури без грудок. Додають кілька крапель барвника відповідно до рекомендацій на пакованні.

Далі алгоритм дій відрізняється. 

Для мікрохвильової печі: затягують плівкою миску з рідким тістом, роблять у ній пару-трійку проколів для виходу пари, ставлять у камеру та прогрівають на максимальній потужності 2-3 хвилини. Що потужніша пічка, то швидше приготується. 

Для сковорідки: переливають у неї тісто, ставлять на середній вогонь, чекають, поки почне «схоплюватися» і прикручують нагрівання до мінімуму. Готують 7-8 хвилин, постійно помішуючи силіконовою чи дерев’яною лопаткою. За мірою готовності тісто збереться в однорідну гладку і глянцеву грудку. 

Корисно знати: Як приготувати млинці за 4 рецептами

Як приготувати моті: ліплення

Ліпити моті легко. Якщо тісто зроблено за рекомендаціями, з ним жодних проблем. Спочатку необхідно добре замісити, потім зібрати в «ковбаску» і розділити на 6 рівних частин. Кожну частину розкачати в коло. Не обов’язково користуватися качалкою. Можна рівномірно розплескати пальцями. Далі — помістити начинку всередину, закрити краї за принципом хінкалі та розрівняти «шов». Насамкінець, обваляти кожне тістечко в суміші крохмалю та цукрової пудри (1:1). 

Яскраві домашні мочі

Правила ліплення моті:

Тісто, що остигло

Що гарячіше, то складніше з ним працювати через липкість

Кулінарні рукавички

Важливі та потрібні для гігієни й зручності

Рослинна олія 

Для змащування рук (рукавичок)

В міру тонке розкочування

Занадто товсте тісто псує смак.

Тонке — рветься

Охолодження та подача

Залежно від начинки моті стабілізуються і зберігаються в холодильнику або морозильній камері. Час стабілізації від 30 хвилин і до кількох годин. 

Красива подача моті

Для порційної подачі зручно використовувати одноразові паперові капсули для випікання капкейків. Як прикраси — їстівний глісер, свіжі ягоди, листя м’яти.

Які бувають традиційні начинки для моти та не тільки

Усередині у традиційних мочі — бобова паста. Це неймовірно, але факт. Її роблять зі світлих чи темних стручкових бобів із додаванням цукрового сиропу чи меду. Смак специфічний, висока калорійність. Натомість білка у складі багато. 

Моті з шоколадною начинкою

Більш універсальні начинки для солодощів:

  • Вершковий сир зі згущеним молоком у співвідношенні 3 до 1;
  • збиті міксером вершки та скибочки свіжих фруктів: манго, банана, ківі, груші;
  • шоколадний ганаш із горіхами;
  • крем із маскарпоне (150 грамів), однієї плитки білого шоколаду та 40 мілілітрів жирних вершків;
  • морозиво або желе кубики.

Для здоров’я: Протерта малина з цукром на зиму — рецепт за 2 технологіями зі збереженням смаку та вітамінів

Рецепт моті без рисового борошна

Наліпити моті без клейкого борошна теж реально. Навіть двома способами: з пшеничного борошна з крохмалем або з хорошого рису для ролів. Щоправда, тістечка точно не вийдуть ідентичними з оригінальними: відрізнятиметься зовнішній вигляд, смак та аромат.

Інгредієнти

Для пшеничних моті потрібні такі продукти:

  • 12 ложок чи 200 мл води;
  • 170 г борошна або 6 ложок з великою гіркою;
  • 10 ложок (200 г) цукру;
  • 100 г крохмалю (5 ложок з гіркою);
  • трохи барвника;
  • крем, шоколадна паста чи будь-яка інша начинка.

Для рисових моті: 

  • 200 грамів рису,
  • 270 мл води,
  • 60 грамів цукру,
  • 40 грамів крохмалю,
  • барвник за бажанням. 

Начинку краще використовувати густу і не соковиту, оскільки тісто з рису примхливе і складне у роботі. 

Цікава стаття: Види ножів для кухні: 20 європейських та японських моделей

Як приготувати

Пшеничні моті

Рисові моті

  • З’єднати в мисці борошно, цукор, крохмаль;
  • залити водою та перемішати;
  • пофарбувати кількома крапельками барвника;
  • накрити плівкою та проколоти її посередині;
  • прогріти в мікрохвильовій печі 120-150 секунд;
  • ретельно вимішати тісто, що вийшло;
  • поділити на рівні частини (6-8 штук);
  • розкачати кружальця;
  • додати начинку і заліпити як пиріжки
  • Рис із цукром варити на маленькому вогні, поки не перетвориться на липку кашу;
  • подрібнити занурювальним блендером;
  • можна додатково протерти через сито, аби позбутися найменших грудочок;
  • пофарбувати у яскравий колір чи залишити білим;
  • мокрою ложкою відокремити невелику кульку рисового пюре;
  • на присипаній крохмалем поверхні розплескати в «млинець»;
  • помістити по центру трохи начинки та защипнути

Популярні різні рецепти моті: класичні, дієтичні, безлактозні та навіть солоні. Цю смакоту можна подавати на святковий стіл і в будні — до чаю. Не всім японські тістечка подобаються з першої спроби. Їх потрібно добре розкуштувати, щоб полюбити остаточно і безповоротно. 

На кулінарну тему: Рецепт гарбузового крем супу — 4 варіанти ароматної страви

Коментарі
Пишемо корисно
Всі статті