Хурма (корольок) — фрукт багатогранний. Має привабливий вигляд, апетитно пахне. Смак розкривається по-різному. Трохи недозрілі плоди твердої текстури сильно в’яжуть у роті. Переспілі — стають «гелевими» всередині, напівпрозорими та дуже солодкими. Їдять хурму у сирому вигляді та після термічної обробки. З неї виходять чудові страви: перші, другі та десерти. Супи з додаванням королька — на любителя, а от салати/закуски універсальні, і багатьом подобаються.
Серед безлічі варіантів, що приготувати з хурми, вибрали 5 простих рецептів для любителів домашніх ласощів.
Сирний десерт із хурмою
Через високий вміст вуглеводів, фрукт підходить для приготування солодощів. Його сушать або запікають у духовці, виходять чудові цукерки для правильного харчування. Ніжний сирний десерт зі свіжим корольком — найцікавіший кулінарний експеримент.
Що потрібно для приготування
Перевага десерту з хурмою полягає в мінімальній кількості інгредієнтів:
- 1 паковання сиру середньої жирності (5%) — 180-200 грамів;
- 100 грамова баночка несолодкого йогурту;
- 1 столова ложка рідкого меду;
- 2 великих корольки (близько 400 грамів).
Нюанс: медовий фрукт погано поєднується з білками, що легко засвоюються, зокрема з молочними продуктами. Його їдять в обмежених кількостях. Якщо перебрати з порцією, є ризик зіткнутися з розладами травлення та іншими проблемами шлунково-кишкового тракту.
Як готувати
- Фрукти ретельно промивають під проточною водою.
- Видаляють плодоніжку, очищають шкірку, м'якуш нарізають на шматочки.
- Поміщають у зручну тару та перебивають блендером.
- Сир змішують з медом та йогуртом, об’єднують в однорідну масу за допомогою подрібнювача.
- У прозорі склянки або креманки по черзі викладають шари королька та сиру.
Щоб десерт вийшов ситнішим, для нижнього шару використовують крихту з печива.
Читайте: Як готувати сирники на сковороді та в духовці — 6 перевірених рецептів
Хурма з корицею та горіхами у духовці
Для більшості страв з цього фрукту доречні горіхи — для прикрашання або як основний інгредієнт. Якщо запекти плоди в духовці, можна отримати цікавий перекус. Це просто, швидко та ситно.
Запікання слугує одним зі способів, як прибрати терпкість хурми. Також спрацьовує заморожування та замочування у воді.
Що у складі страви
- 2 великі хурми;
- 1 жменя фундука або очищених фісташок;
- ½ чайної ложки подрібненої кориці. Варто брати саме корицю, а не касію;
- 20 грамів меду.
Мед, що зацукрився, попередньо підігрівають на водяній бані. Або ставлять місткість з ним у дуже теплу воду на якийсь час, поки розтане.
Приготування
- Вимиті плоди розрізають на однакові половинки, посередні кожної роблять невелике поглиблення;
- викладають у форму розрізом догори, присмачують медом і рівномірно посипають корицею;
- вмикають духовку і розігрівають до 160-170 градусів;
- додають у вирізані поглиблення горіхи, попередньо нарізані ножем або подрібнені у блендері до великої крихти;
- відправляють у камеру запікатись на 15 хвилин.
Пізнавальна стаття: Оладки з кабачка — 10 перевірених рецептів
Салат з хурмою та куркою з горіхами
Салатик, в якому є корольок, — якраз для святкового столу. Це гідна альтернатива жирним майонезним закускам.
Інгредієнти
Для основи:
- Мікс листя салату — 1 паковання;
- куряче філе — 1 штука середнього розміру;
- рослинна олія та приправи — до свого смаку;
- біла цибулина;
- хурма — 1 велика;
- волоський горіх — 30 грамів;
- твердий сир (пармезан) — 30 грамів.
Для маринування цибулі: оцет — 20 мл, 1 ложка цукру і стільки ж солі.
У заправку:
- Сік лимона, соєвий соус та мед — по 1 чайній ложці;
- 40 мілілітрів оливкової олії;
- гірчиця на кінчику ножа.
Особливості приготування
Спочатку кільця або півкільця цибулі поливають оцтом і посипають цукром із сіллю. Перетирають руками, щоб вийшов сік. Залишають на 20-30 хвилин.
Для заправки: у баночці змішують олію з рештою компонентів, накривають кришкою і добре струшують.
Основний процес:
- М’ясо обвалюють в олії та спеціях, обертають фольгою, поміщають на лист і відправляють у духовку на пів години при 180 градусах. Можна також смажити на сковороді. Після приготування треба остудити та порізати на слайси.
- Зелень вимивають та відкидають на сито, аби зійшла зайва вода.
- Корольок нарізають на часточки завтовшки 0,5 см.
- Горіхи подрібнюють ножем, натирають сир.
- На дно плоскої тарілки викладають листя, зверху поливають половиною заправки, по колу розміщують кільця цибулі, скибочки королька, слайси курки.
- Посипають горіхами та сиром.
- Зверху рівномірно розподіляють залишок «соусу».
Варто знати: Як приготувати млинці за 4 рецептами
Морозиво із хурми
У м’якоті королька багато клітковини та вітамінів. Це відмінна сировина для домашнього морозива. Особливість цієї смачної страви з хурми у тому, що її можна робити без додавання додаткових інгредієнтів. А можна і з ними — знайдуться рецепти на різний смак.
Список продуктів
У найпростішому варіанті у складі морозива лише хурма. 1 штука на порцію. Варіант складніший: 1 корольок, 1 банан, 25 мілілітрів води.
Популярний рецепт:
- 30 мілілітрів лимонного соку;
- 1 склянка рослинних вершків (оптимальна консистенція у кокосових);
- 45 г цукрового піску;
- гамуз двох плодів королька.
Як приготувати
- Хурму з лимонним соком блендерять так, щоб не залишилося великих шматочків.
- Добре підсолоджують.
- Вливають охолоджені вершки та доводять до однорідності.
- Наповнюють отриманою сумішшю мілкий контейнер та відправляють у морозилку на 4 години або довше. Якщо помішувати щогодини, консистенція вийде менш «сніговою».
Зручно використовувати морозивницю. У ній смакота готується в рази швидше.
У свою скарбничку: Рецепти заготовин на зиму — 10 найсмачніших
Яблучний пиріг із хурмою
Щоб внести незвичайні нотки до звичної шарлотки, хурма — чудовий помічник у цій справі.
Що потрібно
- 4 великі курячі яйця;
- по 150 грамів борошна та цукру;
- 10 грамів цукрової пудри з ваніліном;
- олія для змащування;
- 2 середні яблука, 2 корольки.
Приготування
Етап |
Пояснення |
Яблука та хурму очищають від шкірки, нарізають часточками |
Жорстка шкірка неприємно відчувається на зубах |
Яйця збивають зі звичайним і ванільним цукром до пишності, поступово підвищуючи швидкість міксера |
Можна розділити жовтки та білки й збити окремо — як для бісквіта |
Борошно просіюють крізь сито в місткість із яєчною сумішшю |
У якісному борошні немає грудочок і дрібного сміття, тому сито — виключно для насичення киснем |
Ретельно перемішують |
Лопаткою або міксером на низьких обертах |
Вмикають духовку грітися до 180 градусів |
Якщо заздалегідь не «розкочегарити», шарлотка не підніметься |
Дно форми щедро змащують маслом |
Так нижня частина добре пропечеться, зарум’яниться і не прилипне |
Переливають тісто у форму та зверху по колу викладають скибочки хурми та яблука |
Варто чергувати шматочки один через один |
Відправляють випікатися на 30-35 хвилин |
Оцінюють готовність шпажкою з дерева або сірником |
Хурма — смакота, її користь не варто недооцінювати. Вона впливає на імунітет, допомагає довше зберігати молодість. Варто навчитися розрізняти сорти, щоб вибирати кращі плоди для улюблених страв.
На замітку: Рецепти гарбузової каші — 3 покрокові інструкції приготування