Київ
Серце всієї України!
Зв'язатися з нами
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO club
Укр Рус
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Кошик

Авторизуйтесь, щоб отримувати персональні пропозиції.

5 рецептів із хурмою, перед якими не можна встояти

Дата публікації: 19.03.2025 13:04
Дата оновлення: 19.03.2025 13:21

Хурма (корольок) — фрукт багатогранний. Має привабливий вигляд, апетитно пахне. Смак розкривається по-різному. Трохи недозрілі плоди твердої текстури сильно в’яжуть у роті. Переспілі — стають «гелевими» всередині, напівпрозорими та дуже солодкими. Їдять хурму у сирому вигляді та після термічної обробки. З неї виходять чудові страви: перші, другі та десерти. Супи з додаванням королька — на любителя, а от салати/закуски універсальні, і багатьом подобаються. 

Хурма

Серед безлічі варіантів, що приготувати з хурми, вибрали 5 простих рецептів для любителів домашніх ласощів.

Сирний десерт із хурмою

Через високий вміст вуглеводів, фрукт підходить для приготування солодощів. Його сушать або запікають у духовці, виходять чудові цукерки для правильного харчування. Ніжний сирний десерт зі свіжим корольком — найцікавіший кулінарний експеримент. 

Солодкий сорт хурми

Що потрібно для приготування

Перевага десерту з хурмою полягає в мінімальній кількості інгредієнтів:

  • 1 паковання сиру середньої жирності (5%) — 180-200 грамів;
  • 100 грамова баночка несолодкого йогурту;
  • 1 столова ложка рідкого меду;
  • 2 великих корольки (близько 400 грамів).

Нюанс: медовий фрукт погано поєднується з білками, що легко засвоюються, зокрема з молочними продуктами. Його їдять в обмежених кількостях. Якщо перебрати з порцією, є ризик зіткнутися з розладами травлення та іншими проблемами шлунково-кишкового тракту.  

Як готувати

  1. Фрукти ретельно промивають під проточною водою. 
  2. Видаляють плодоніжку, очищають шкірку, м'якуш нарізають на шматочки.
  3. Поміщають у зручну тару та перебивають блендером
  4. Сир змішують з медом та йогуртом, об’єднують в однорідну масу за допомогою подрібнювача. 
  5. У прозорі склянки або креманки по черзі викладають шари королька та сиру. 

Щоб десерт вийшов ситнішим, для нижнього шару використовують крихту з печива.

Читайте: Як готувати сирники на сковороді та в духовці — 6 перевірених рецептів

Хурма з корицею та горіхами у духовці

Для більшості страв з цього фрукту доречні горіхи — для прикрашання або як основний інгредієнт. Якщо запекти плоди в духовці, можна отримати цікавий перекус. Це просто, швидко та ситно. 

Запікання слугує одним зі способів, як прибрати терпкість хурми. Також спрацьовує заморожування та замочування у воді.

Що у складі страви

  • 2 великі хурми;
  • 1 жменя фундука або очищених фісташок;
  • ½​​ чайної ложки подрібненої кориці. Варто брати саме корицю, а не касію;
  • 20 грамів меду.

Мед, що зацукрився, попередньо підігрівають на водяній бані. Або ставлять місткість з ним у дуже теплу воду на якийсь час, поки розтане. 

Приготування

  1. Вимиті плоди розрізають на однакові половинки, посередні кожної роблять невелике поглиблення;
  2. викладають у форму розрізом догори, присмачують медом і рівномірно посипають корицею;
  3. вмикають духовку і розігрівають до 160-170 градусів;
  4. додають у вирізані поглиблення горіхи, попередньо нарізані ножем або подрібнені у блендері до великої крихти;
  5. відправляють у камеру запікатись на 15 хвилин.

Пізнавальна стаття: Оладки з кабачка — 10 перевірених рецептів

Салат з хурмою та куркою з горіхами

Салатик, в якому є корольок, — якраз для святкового столу. Це гідна альтернатива жирним майонезним закускам. 

Варіант подачі салату з хурмою

Інгредієнти

Для основи:

  • Мікс листя салату — 1 паковання;
  • куряче філе — 1 штука середнього розміру;
  • рослинна олія та приправи — до свого смаку;
  • біла цибулина;
  • хурма — 1 велика;
  • волоський горіх — 30 грамів;
  • твердий сир (пармезан) — 30 грамів.

Для маринування цибулі: оцет — 20 мл, 1 ложка цукру і стільки ж солі.

У заправку:

  • Сік лимона, соєвий соус та мед — по 1 чайній ложці;
  • 40 мілілітрів оливкової олії;
  • гірчиця на кінчику ножа.

Особливості приготування

Спочатку кільця або півкільця цибулі поливають оцтом і посипають цукром із сіллю. Перетирають руками, щоб вийшов сік. Залишають на 20-30 хвилин.

Для заправки: у баночці змішують олію з рештою компонентів, накривають кришкою і добре струшують.

Основний процес:

  1. М’ясо обвалюють в олії та спеціях, обертають фольгою, поміщають на лист і відправляють у духовку на пів години при 180 градусах. Можна також смажити на сковороді. Після приготування треба остудити та порізати на слайси. 
  2. Зелень вимивають та відкидають на сито, аби зійшла зайва вода. 
  3. Корольок нарізають на часточки завтовшки 0,5 см.
  4. Горіхи подрібнюють ножем, натирають сир. 
  5. На дно плоскої тарілки викладають листя, зверху поливають половиною заправки, по колу розміщують кільця цибулі, скибочки королька, слайси курки.
  6. Посипають горіхами та сиром.
  7. Зверху рівномірно розподіляють залишок «соусу».

Варто знати: Як приготувати млинці за 4 рецептами

Морозиво із хурми

У м’якоті королька багато клітковини та вітамінів. Це відмінна сировина для домашнього морозива. Особливість цієї смачної страви з хурми у тому, що її можна робити без додавання додаткових інгредієнтів. А можна і з ними — знайдуться рецепти на різний смак.

Список продуктів

У найпростішому варіанті у складі морозива лише хурма. 1 штука на порцію. Варіант складніший: 1 корольок, 1 банан, 25 мілілітрів води.

Популярний рецепт:

  • 30 мілілітрів лимонного соку;
  • 1 склянка рослинних вершків (оптимальна консистенція у кокосових);
  • 45 г цукрового піску;
  • гамуз двох плодів королька.

Як приготувати

  1. Хурму з лимонним соком блендерять так, щоб не залишилося великих шматочків. 
  2. Добре підсолоджують.
  3. Вливають охолоджені вершки та доводять до однорідності. 
  4. Наповнюють отриманою сумішшю мілкий контейнер та відправляють у морозилку на 4 години або довше. Якщо помішувати щогодини, консистенція вийде менш «сніговою».

Морозиво із хурми

Зручно використовувати морозивницю. У ній смакота готується в рази швидше.

У свою скарбничку: Рецепти заготовин на зиму — 10 найсмачніших

Яблучний пиріг із хурмою

Щоб внести незвичайні нотки до звичної шарлотки, хурма — чудовий помічник у цій справі. 

Що потрібно

  • 4 великі курячі яйця;
  • по 150 грамів борошна та цукру;
  • 10 грамів цукрової пудри з ваніліном;
  • олія для змащування;
  • 2 середні яблука, 2 корольки.

Приготування

Етап

Пояснення

Яблука та хурму очищають від шкірки, нарізають часточками

Жорстка шкірка неприємно відчувається на зубах

Яйця збивають зі звичайним і ванільним цукром до пишності, поступово підвищуючи швидкість міксера 

Можна розділити жовтки та білки й збити окремо — як для бісквіта

Борошно просіюють крізь сито в місткість із яєчною сумішшю

У якісному борошні немає грудочок і дрібного сміття, тому сито — виключно для насичення киснем

Ретельно перемішують

Лопаткою або міксером на низьких обертах

Вмикають духовку грітися до 180 градусів

Якщо заздалегідь не «розкочегарити», шарлотка не підніметься

Дно форми щедро змащують маслом

Так нижня частина добре пропечеться, зарум’яниться і не прилипне

Переливають тісто у форму та зверху по колу викладають скибочки хурми та яблука

Варто чергувати шматочки один через один

Відправляють випікатися на 30-35 хвилин 

Оцінюють готовність шпажкою з дерева або сірником

Хурма — смакота, її користь не варто недооцінювати. Вона впливає на імунітет, допомагає довше зберігати молодість. Варто навчитися розрізняти сорти, щоб вибирати кращі плоди для улюблених страв. 

На замітку: Рецепти гарбузової каші — 3 покрокові інструкції приготування

Коментарі
Пишем полезно
Все статьи