Яйце пашот — популярний сніданок, здатний зарядити енергією на цілий день. Рецепт до нас дійшов із Франції й полюбився багатьма за свою простоту та вишуканий смак.
Можна різними способами зробити яйце пашот: рецепти швидкі та прості.
Як приготувати яйце пашот вдома: загальна інструкція
У всіх рецептах змінюється тільки кухонне начиння — інгредієнти одні й ті самі.
- Рослинна олія — 30 мл (використовується для змащування форм та харчової плівки у відповідних рецептах);
- Яйце — 1 або кілька штук;
- Оцет — 1 столова ложка рекомендована для кращого згортання білка (у деяких рецептах можна не використовувати);
- Сіль — до смаку;
- Вода — 1 л.
Також існують правила, яких необхідно дотримуватись при приготуванні:
- Для початку в посудину наливають воду та кип'ятять її.
- Потім оцет вливають у киплячу воду (якщо готують без нього — цей крок пропускають).
- Беруть шумівку та круговими рухами роблять «воронку», воду підсолюють (якщо готують у формах — шумівку не використовують).
- Додають яйце: робити це потрібно акуратно, щоб жовток не пошкодився.
- Далі чекають, поки яйце трохи схопиться зверху: на цьому етапі уважно стежать, щоб воно не перетравилося (жовток має бути рідким).
- Яйце дістають шумівкою та подають.
Зверніть увагу: Який сотейник краще вибрати: 6 правил покупки
Скільки варяться яйця пашот
Щодо того, скільки варити яйце пашот: процес займає не більше 3-5 хвилин. Цього достатньо, щоб білок згорнувся, а жовток залишився рідким.
Час приготування також залежить від рецепта й уподобань (класичний варіант швидше, варіант у мультиварці — довше на 2-3 хвилини): зовсім рідкий жовток — 3 хвилини, щільніший — 4-5 хвилин.
Як правильно зварити яйце пашот у каструлі
Для приготування яйця пашот за класичним рецептом спочатку беруть каструлю і заливають у неї воду: заповнювати слід лише на 60-70%. Потім ставлять на вогонь, доводять воду до кипіння, підсолюють і додають столову ложку оцту.
Після цього круговими рухами шумівки створюють «воронку/вир». У цю вирву вбивають сире яйце, засікають 3-5 хвилин. Після закінчення часу дістають і подають на плоскій тарілці.
Як приготувати яйце пашот у мікрохвильовій печі
Мікрохвильова піч теж може допомогти приготувати яйце пашот. Для цього знадобиться скляна або керамічна миска.
Увага! Не слід ставити металевий посуд у мікрохвильову піч: це може спричинити коротке замикання.
У миску наливають воду, підсолюють і вбивають яйце, після чого ставлять у мікрохвильову піч. Час приготування залежить від потужності техніки: найкраще перевіряти на готовність раз на 1,5-2 хвилини — яйце повинне схопиться зверху.
Читайте: Яких видів бувають каструлі: 6 типів матеріалів
Яйце пашот: рецепт у мультиварці
Вибирають програму «Пар» або «Варка»: завдяки високій температурі (115-120°) яйце не пошкоджується і швидко схоплюється.
Наливають літр води у чашу мультиварки, додають оцет. Після цього акуратно мішають і вбивають яйце у вирву. Програму найкраще поставити на 5 хвилин.
Рекомендуємо до прочитання: 5 причин мати мультиварку у себе на кухні
Як правильно зварити яйце пашот у пакеті
Ставлять каструлю із водою на середній вогонь
|
Бачать кипіння — підсолюють і додають оцет |
Яйце розбивають у пакет, зав'язують | Роблять вирву шумівкою або ложкою |
Опускають пакет із яйцем | Чекають 2-3 хвилини, дістають та їдять |
Яйце пашот: як готувати у формі
Яйця пашот зручно готувати в силіконових формах. Для цього їх змащують олією, вбивають у неї яйце та солять його. Після — кип'ятять воду.
Зверніть увагу! У цьому рецепті вирву не роблять: форма з яйцем повинна плавати на поверхні води.
Каструлю закривають кришкою і чекають 4 хвилини до готовності яйця. Виймають із форми та подають.
Важливо знати: Як вибрати форму для випікання: 12 підказок
Яйця пашот у плівці
Якщо не виходить приготувати яйце пашот класичним способом — на допомогу прийде харчова плівка. Спочатку її відрізають (25-30 см) і змащують олією. Після цього натягують на невелику миску та розбивають поверх яйце. Потім підгинають кути плівки та загортають яйце в мішечок.
Далі за класикою: в киплячу солону воду з оцтом опускають яйце і чекають 2-3 хвилини. Готову страву можна подати на обід, додати в кашу або макарони.
Яйця пашот у черпаку
Розбивають яйце в черпак, змащений олією. Потім ставлять дном на киплячу в каструлі воду. Після того, як схопиться білок, яйце акуратно перевертають у черпаку і тримають ще 30 секунд. Приготування займає трохи більше 3-х хвилин. Готове яйце пашот можна подати з тостами, беконом та салатом.
Як приготувати відразу кілька яєць пашот
Якщо велика родина або раптово прийшли гості, спробуйте приготувати одразу кілька яєць пашот. Для цього знадобиться велика каструля. У неї наливають воду та ставлять на середній вогонь.
Готують яйця: беруть миску, на дно наливають 2 столові ложки оцту, вбивають необхідну кількість яєць і поверх них знову додають оцет у тій же кількості. Відставляють на 5 хвилин. Воду, що кипить, підсолюють, роблять вирву шумівкою та акуратно вливають яйця. Варять 3-4 хвилини, обережно дістають. Готову страву можна подавати на стіл.
Яйце пашот: спосіб приготування без оцту
У всіх рецептах є оцет, але що якщо вдома його не виявилося? Тут два варіанти: замінити на лимонний сік або зовсім обійтися без нього. В іншому рецепт ідентичний класичному: у вирву киплячої підсоленої води вбивають яйце, чекають 2-3 хвилини (якщо готують з лимонним соком, то додають його перед яйцем). Швидко, просто й жодного оцту.
Існує безліч варіантів приготування яйця пашот: від звичного класичного до рецептів без оцту та використання каструлі. Процес займе всього 3-5 хвилин, а страва виходить смачна і ситна.
Корисний матеріал: Як очистити каструлю, що пригоріла, — 4 робочих способи