Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума
Кошик

Авторизуйтесь, щоб отримувати персональні пропозиції.

9 варіантів як зварити яйце пашот: рецепти на всі випадки життя

Дата публікації: 14.11.2023 11:36
Дата оновлення: 22.05.2024 15:19

Яйце пашот — популярний сніданок, здатний зарядити енергією на цілий день. Рецепт до нас дійшов із Франції й полюбився багатьма за свою простоту та вишуканий смак.

Яйце пашот на сніданок

Можна різними способами зробити яйце пашот: рецепти швидкі та прості.

Як приготувати яйце пашот вдома: загальна інструкція

У всіх рецептах змінюється тільки кухонне начиння — інгредієнти одні й ті самі.

  • Рослинна олія — 30 мл (використовується для змащування форм та харчової плівки у відповідних рецептах);
  • Яйце — 1 або кілька штук;
  • Оцет — 1 столова ложка рекомендована для кращого згортання білка (у деяких рецептах можна не використовувати);
  • Сіль — до смаку;
  • Вода — 1 л.

Яйце пашот

Також існують правила, яких необхідно дотримуватись при приготуванні:

  1. Для початку в посудину наливають воду та кип'ятять її.
  2. Потім оцет вливають у киплячу воду (якщо готують без нього — цей крок пропускають).
  3. Беруть шумівку та круговими рухами роблять «воронку», воду підсолюють (якщо готують у формах — шумівку не використовують).
  4. Додають яйце: робити це потрібно акуратно, щоб жовток не пошкодився.
  5. Далі чекають, поки яйце трохи схопиться зверху: на цьому етапі уважно стежать, щоб воно не перетравилося (жовток має бути рідким).
  6. Яйце дістають шумівкою та подають.

Зверніть увагу: Який сотейник краще вибрати: 6 правил покупки

Скільки варяться яйця пашот 

Щодо того, скільки варити яйце пашот: процес займає не більше 3-5 хвилин. Цього достатньо, щоб білок згорнувся, а жовток залишився рідким.

Час приготування також залежить від рецепта й уподобань (класичний варіант швидше, варіант у мультиварці — довше на 2-3 хвилини): зовсім рідкий жовток — 3 хвилини, щільніший — 4-5 хвилин.

Як правильно зварити яйце пашот у каструлі

Для приготування яйця пашот за класичним рецептом спочатку беруть каструлю і заливають у неї воду: заповнювати слід лише на 60-70%. Потім ставлять на вогонь, доводять воду до кипіння, підсолюють і додають столову ложку оцту.

Після цього круговими рухами шумівки створюють «воронку/вир». У цю вирву вбивають сире яйце, засікають 3-5 хвилин. Після закінчення часу дістають і подають на плоскій тарілці.

Як приготувати яйце пашот у мікрохвильовій печі

Мікрохвильова піч теж може допомогти приготувати яйце пашот. Для цього знадобиться скляна або керамічна миска.

Увага! Не слід ставити металевий посуд у мікрохвильову піч: це може спричинити коротке замикання.

У миску наливають воду, підсолюють і вбивають яйце, після чого ставлять у мікрохвильову піч. Час приготування залежить від потужності техніки: найкраще перевіряти на готовність раз на 1,5-2 хвилини — яйце повинне схопиться зверху.

Читайте: Яких видів бувають каструлі: 6 типів матеріалів

Яйце пашот: рецепт у мультиварці

Вибирають програму «Пар» або «Варка»: завдяки високій температурі (115-120°) яйце не пошкоджується і швидко схоплюється.

Яйце пашот

Наливають літр води у чашу мультиварки, додають оцет. Після цього акуратно мішають і вбивають яйце у вирву. Програму найкраще поставити на 5 хвилин.

Рекомендуємо до прочитання: 5 причин мати мультиварку у себе на кухні

Як правильно зварити яйце пашот у пакеті

Ставлять каструлю із водою на середній вогонь
Бачать кипіння — підсолюють і додають оцет
Яйце розбивають у пакет, зав'язують Роблять вирву шумівкою або ложкою
Опускають пакет із яйцем Чекають 2-3 хвилини, дістають та їдять

Яйце пашот: як готувати у формі

Яйця пашот зручно готувати в силіконових формах. Для цього їх змащують олією, вбивають у неї яйце та солять його. Після — кип'ятять воду.

Зверніть увагу! У цьому рецепті вирву не роблять: форма з яйцем повинна плавати на поверхні води.

Каструлю закривають кришкою і чекають 4 хвилини до готовності яйця. Виймають із форми та подають.

Важливо знати: Як вибрати форму для випікання: 12 підказок

Яйця пашот у плівці

Якщо не виходить приготувати яйце пашот класичним способом — на допомогу прийде харчова плівка. Спочатку її відрізають (25-30 см) і змащують олією. Після цього натягують на невелику миску та розбивають поверх яйце. Потім підгинають кути плівки та загортають яйце в мішечок.

Яйце пашот у плівці

Далі за класикою: в киплячу солону воду з оцтом опускають яйце і чекають 2-3 хвилини. Готову страву можна подати на обід, додати в кашу або макарони.

Яйця пашот у черпаку

Розбивають яйце в черпак, змащений олією. Потім ставлять дном на киплячу в каструлі воду. Після того, як схопиться білок, яйце акуратно перевертають у черпаку і тримають ще 30 секунд. Приготування займає трохи більше 3-х хвилин. Готове яйце пашот можна подати з тостами, беконом та салатом.

Як приготувати відразу кілька яєць пашот

Якщо велика родина або раптово прийшли гості, спробуйте приготувати одразу кілька яєць пашот. Для цього знадобиться велика каструля. У неї наливають воду та ставлять на середній вогонь.

Варіння кількох яєць пашот

Готують яйця: беруть миску, на дно наливають 2 столові ложки оцту, вбивають необхідну кількість яєць і поверх них знову додають оцет у тій же кількості. Відставляють на 5 хвилин. Воду, що кипить, підсолюють, роблять вирву шумівкою та акуратно вливають яйця. Варять 3-4 хвилини, обережно дістають. Готову страву можна подавати на стіл.

Яйце пашот: спосіб приготування без оцту

У всіх рецептах є оцет, але що якщо вдома його не виявилося? Тут два варіанти: замінити на лимонний сік або зовсім обійтися без нього. В іншому рецепт ідентичний класичному: у вирву киплячої підсоленої води вбивають яйце, чекають 2-3 хвилини (якщо готують з лимонним соком, то додають його перед яйцем). Швидко, просто й жодного оцту.

Існує безліч варіантів приготування яйця пашот: від звичного класичного до рецептів без оцту та використання каструлі. Процес займе всього 3-5 хвилин, а страва виходить смачна і ситна.

Корисний матеріал: Як очистити каструлю, що пригоріла, — 4 робочих способи

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини