Блендери та міксери помітно спрощують роботу та відкривають можливості для експериментів. Здавалося б, їх функції один в один, але це не так. Розберемося, що вибрати: міксер чи блендер, у чому різниця.
Блендер або міксер: відмінності у порівняльній таблиці
Параметр
|
Блендер | Міксер |
Для чого призначені | Подрібнювати, емульгувати або змішувати продукти вологі та сухі | Перемішувати (не подрібнювати), збивати різні інгредієнти для тіста чи крему |
Форма | Високий, циліндричний з лопатою та двигуном на підставі | Широкий, поставляється з підставкою, на якій зверху закріплений інструмент для змішування та мотор |
Розмір | Середніх розмірів чи маленький | Зазвичай великий |
Спосіб роботи | Працюють на потужному двигуні |
Висновок: пристрої підходять для різних завдань і дають інший результат попри подібний механізм роботи. Розберемося у кожній відмінності докладніше.
Стане в пригоді тим, хто в пошуках: Який блендер краще купити — занурювальний або стаціонарний: вибираємо з 2 варіантів
Призначення
Незалежно від виду: занурювальний, стаціонарний чи портативний, блендер подрібнює тверді продукти, пюрує чи змішує.
У міксера головна робота — збивання, замішування та плавне перемішування. Замість подрібнювати продукти, міксери з'єднують їх в однорідну масу.
Характеристики потужності
Від 150 до 850 Вт — оптимальний показник для міксерів, а для занурювальних блендерів близько 500-1500 Вт. Якщо порівняти параметри ручних міксерів та блендерів, останні потужніші. Завдяки таким показникам блендери краще впораються зі змішуванням.
Насадки та режими
Робочий механізм блендера розташований на підставці: на дні контейнера ножі, які швидко крутяться при включенні. Швидкість можна регулювати. Більш функціональні моделі мають кілька режимів: для смузі, колення льоду або імпульсний з періодичним підвищенням швидкості. Занурювальні моделі поставляються разом зі змінним віничком у наборі.
Мотор міксера розміщено у верхній частині. Він допомагає обертатись насадкам. У комплексі часто поставляються лише дві насадки: стандартні для збивання та спіральні для замішування тіста. У багатьох моделей найчастіше зустрічається лише одна центральна насадка замість двох. Весь функціонал міксера полягає у регулюванні швидкості.
Що можна готувати?
Для любителів смузі, коктейлів, супів-пюре або саморобних панірувальних сухарів, блендер — найкращий варіант. Усього кілька хвилин роботи приладу і корисний напій можна наливати в склянку.
Леза приладу впораються з подрібненням льоду, фруктів, горіхів та інших інгредієнтів. До блендера варто придивитися, якщо в будинку маленька дитина. Малюкові йдуть на користь м'які овочеві та фруктові пюрешки, бліндовані в чаші пристрою.
Але якщо знадобиться мусувати картопляну пюреху чи яйця, блендер не підійде. У такій ситуації краще придивитися до міксера. Він також сподобається тим, хто захоплюється випічкою. Міксер ідеальний для приготування кремів та для збивання тіста.
У деяких випадках можна використовувати будь-який прилад. Наприклад, і міксер, і блендер впораються з подрібненням вареної курки. Відварене куряче м'ясо м'яке і ніжне, тому навіть міксер впорається з поставленим завданням. Крім того, обидва ці прилади можуть бути корисні при приготуванні домашнього масла, при збиванні вершків, приготуванні морозива.
На замітку: Смузі без блендера — 5 способів та 4 рецепти
Простота використання та догляд
Якщо говорити про стаціонарні моделі, у плані простоти складання та догляду, перемагають міксери. Достатньо приєднати вінчики та вибрати швидкість. Після використання насадки легко від'єднуються та швидко миються.
Блендер збирають у ручну. Перед використанням встановлюють на основу лезо, закривають контейнер і після цього приступають до використання. Для миття необхідно розібрати всі елементи та мити окремо. Це займатиме більше часу. Ручні моделі однаково зручні у використанні та догляді. Для їх використання знадобиться додаткова місткість, наприклад судок або миска.
Читайте: Який посуд підходить для індукційної плити, Або який сказати 4 тверді «ТАК»
Що вибрати: міксер чи блендер
Дивлячись на конкретні переваги та недоліки двох приладів, обґрунтуємо, що краще: блендер чи міксер.
Міксери: «за» та «проти»
Плюси
|
Мінуси |
Маленька вага та компактність у ручних пристроїв | Великий розмір стаціонарних моделей |
Відмінно збиває тісто та крем | Не подрібнює |
Працює довго і не перегрівається | Не перемішує надто тверді продукти |
Легко миється та збирається | Шумить коли працює |
У протистоянні занурювальний блендер чи міксер, перемагає другий. Недостатня площа захоплення занурювального блендера дає задню при збиванні великої кількості їжі, і це головний недолік.
Якщо робити випічку, занурювальний блендер не зможе збити продукти так пишно як міксер. За іншими критеріями на аматора. Зазвичай вибирають те, що подобається більше.
Корисна порада: Як вибрати планетарний міксер: 6 критеріїв
Плюси та недоліки блендерів
Плюси
|
Мінуси |
Висока потужність: тверді продукти подрібнюються за лічені хвилини | Сильний шум |
Компактність: полегшує зберігання приладу | Швидке нагрівання |
Універсальність: можна перебивати варені та сирі продукти | Не підходить для збивання коктейлів |
Багатофункціональність: у комплекті часто кілька насадок різного призначення. Якщо потрібно перемолоти фарш, блендер впорається не гірше за м'ясорубку |
Тож у питанні вибору блендера з вінчиком чи міксера, переваги очевидні. Якщо блендер працює у кількох режимах, він запросто замінить міксер, не поступаючись потужністю. І виручить коли щось потрібно збити до пишних піків. До того ж блендер більш компактний і дешевший.
Інформативна стаття: Що краще: блендер або соковитискач — 5 аргументів про пристрої