Багатьом цікаво, а іншим зовсім незрозуміло: аерогриль — що це таке? Це мультипіч, оснащена безліччю програм, у тому числі «Аерогриль». Прилад здатний замінити плиту, мікрохвильову піч, пароварку, гриль та навіть тостер. У ньому можна готувати м'ясо та рибу без додавання олії, варити суп, тушкувати печеню, сушити зелень, овочі та фрукти. А також стерилізувати тару для консервації.
Розглянемо докладніше, що таке аерогриль та як ним користуватися. Бонусом — таблиця з переліком параметрів, на які варто звернути увагу при виборі.
Як влаштований аерогриль і як він працює
Принцип роботи аерогриля полягає в оптимальній комбінації випромінювання та конвекції для приготування їжі. Нагрівальний елемент, розташований у верхній або нижній частині кришки випромінює тепло і нагріває повітря до потрібної температури. Гаряче повітря циркулює всередині завдяки вентилятору та обдуває продукти, розміщені на решітці чи піддоні. Таке поєднання створює дуже інтенсивну теплопередачу, у результаті процес більше схожий на обсмажування, ніж запікання в духовці.
У сучасних агрегатах передбачена можливість регулювання температури від 60 до 260 градусів та швидкості обдування.
Порівняння: Мультиварка або аерогриль: ваш докладний гід на вибір
Можливості аерогриля та ключові функції
Пристрій справляється з приготуванням страв зі свіжих та заморожених продуктів, а також закусок із хрусткою скоринкою. Йому під силу випічка борошняних десертів, копчення, сушіння та розігрів страв.
Удосконалені моделі доповнені опціями:
Функція аерогриля
|
Особливість |
Підтримка температури готової страви | Після приготування температура страви підтримується певний час |
Вибір програми | Налаштування для виготовлення певного виду страви.Будь-яка з програм не вимагає залучення користувача до процесу та контролю |
Самоочищення | Спрощує та скорочує час догляду за пристроєм після кожного використання |
Відкладений старт | Можна задати час початку та закінчення приготування страви |
Попередній розігрів |
Сподобається тим, хто любить золотисту скоринку зверху та соковиту консистенцію всередині. Функція використовується під час смаження, запікання та випікання. Завдяки їй на приготування страви потрібно менше часу |
Регулювання конвекції |
Передбачено 3 режими конвекції:
|
Для чого потрібний аерогриль ще, так це для стерилізації посуду для дитячого харчування.
Переваги аерогрилів
Головна перевага полягає в універсальності. Мультипіч саме для тих, хто для приготування їжі не використовує олію або додає мінімальну кількість.
Серед інших переваг приладу:
- Рівномірне прогрівання та приготування їжі, що виключає пригорання;
- за допомогою таймера можна запрограмувати час приготування та відключення приладу, тому постійна присутність на кухні необов'язкова;
- в місткість апарату можна поміщати будь-який термостійкий посуд, наприклад, горщики для приготування жаркого порціями;
- під час приготування страв практично не виділяється запах.
Деякі моделі оснащені функцією самоочищення. Достатньо залити в колбу теплу воду із засобом для миття посуду та почекати поки прилад розм'якшить бруд. Потім протерти стіни.
Якщо сумніваєтеся: Пароварка або аерогриль: 4 пункти, які допоможуть визначитися
Які страви можна приготувати в аерогрилі
Можна готувати майже все: каші, супи, розморожувати продукти. Він добре справляється з тушкуванням овочів та фруктів, випіканням, засмаженням та грилюванням. У мультипечі виходить чудова піца, курка та картопля фрі. А також всі види стейків, свинячі відбивні, лосось з овочами та запечена картопля із травами.
Щоб їжа вийшла смачною, достатньо використати спеції. Наприклад, приготувати стейк із травами, які подобаються, — для аромату. Якщо потрібно полити м'ясо соусом барбекю або медом, краще це зробити на останніх хвилинах приготування.
Пісне м'ясо, продукти з мінімальним відсотком жиру або взагалі без нього іноді вимагають додавання невеликої кількості олії. Так вони краще підрум'яняться. Для приготування в аерогрилі бажано використовувати рослинну, оливкову або олію каноли. Вони витримують високу температуру.
З овочевих страв смачними та хрусткими вийдуть суцвіття броколі, брюссельської капусти та половинки молодої картоплі. Також можна запікати гарбуз, батат та буряк. Овочі пропікаються рівномірно і стають ще солодшими. Для приготування спаржевої квасолі та солодкого перцю, як на грилі, потрібно, в середньому, 15 хвилин.
Використання аерогриля підходить і для приготування шашликів, різних копченостей. Багато господинь вибирають аерогриль, тому що в ньому без особливих зусиль можна досягти ідеального прожарювання м'яса та риби з м'яким та соковитим філе всередині та підрум'яненою скоринкою. При грилюванні — ще й із заповітними смужками.
На тему: Овочі в аерогрилі — 4 важливі поради, щоб зберегти соковитість і заповітну хрустинку
Як користуватися аерогрилем
Щоб правильно, швидко та безпечно приготувати їжу, важливо зрозуміти, як працює аерогриль, точніше як правильно налаштувати режим приготування та регулювати параметри.
Панель управління аерогриля
У мультипечі, як і будь-якої просунутої дрібної техніки для кухні, є панель управління. На ній розташовуються органи керування — кнопки або сенсорний екран для налаштування параметрів:
- Температури, щоб точно встановити оптимальний режим за вимогами рецепта;
- таймера, що сигналізує про закінчення циклу приготування;
- налаштувань, серед яких, як варіант, «Темп приготування», «Скидання/пауза», «Додавання/зменшення часу». У моделях дорожче передбачені «Розморожування», «Випічка», «Овочі на пару», «Картоплина часточками», «Каші».
Який посуд використовувати для аерогриля
Із загартованого та боросилікатного скла, а також силіконове приладдя. Папір для запікання або пергамент, яким покривають лист для духовки, теж придатні для використання в мультипечі. Оскільки можливості аерогриля, по суті, аналогічні мікрохвильовкам, будь-яка тара, придатна для використання в них, також аналогічна.
Поради щодо вибору: Посуд для духовки: 8 типів кухонної місткості
Аерогриль: інструкція щодо застосування та рекомендації щодо догляду
У правила експлуатації входять загальноприйняті аспекти: очищати прилад щоразу після приготування. Протирати стінки зволоженою серветкою. Навіть якщо колба (кошик) здається чистим, її все одно потрібно сполоснути водою і витерти насухо. Або можна помити в посудомийній машині.
Чи можна класти фольгу в аерогриль
Потрібно! Аби фольга не торкалася нагрівального елемента. Якщо скористатися нею, після приготування їжі в колбі буде менше залишків жиру та їжі. А при правильному розташуванні на решітках, фольга запобігає витіканню соусу та соку з їжі.
На що звернути увагу при виборі аерогриля: параметри в таблиці
Характеристики
|
Особливість |
Об'єм чаші |
Від 7 до 17 л. Об'єму від 3 до 7 літрів достатньо для приготування їжі на кілька осіб. Сюди навіть може поміститися ціла курка |
Потужність приладу |
Від 700 до 2100 Вт. Оптимальний показник — від 1350 до 1500 Вт. Цього достатньо для досить швидкого приготування їжі без пересушування |
Спосіб управління — механічний або електронний |
Механічне управління представлене у вигляді ручки, що повертається. Воно передбачає лише перемикання температури та конвекції. Електронне керування з сенсорними кнопками. Можна скористатися запрограмованими режимами |
Використовуючи аерогриль, про постійний контроль за приготуванням страв можна забути. Він створений для тих, хто прагне готувати здорову та смачну їжу.
Гідний список: Список мультипечей — 7 варіантів для різноманітних рецептів