Здорове харчування – особистий вибір кожного. Втім, бувають ситуації, коли дієта рекомендується доктором, щоб допомогти організму відновитися. У будь-якому випадку, вже більше століття одним з найпопулярніших приладів, в яких можна готувати дієтичні страви, залишається пароварка. Детальніше про те, що це таке, чим хороша і корисна ця техніка – в статті.
Що таке пароварка?
Пароварки називають прилад, який дозволяє приготувати страви на пару. Є моделі, розраховані на приготування на газу, але великим попитом користуються електричні пристрої на КШТАЛТ23560-56 Healthy. Стандартна техніка цього виду складається з таких частин:
- бази, в якій розташований резервуар для води. Там вона нагрівається до температури кипіння і утворює пар для готування;
- контейнерів для продуктів з перфорованим днищем. Через отвори в них надходить пар і обробляє їжу. Кількість контейнерів може коливатися – від одного до трьох-чотирьох, як в Philips HD9190/30;
- піддону – важливого елемента, який відповідає за збір конденсату;
- блоку керування – механічного або електронного.
Ще одна помічниця: 5 причин мати мультиварку у себе на кухні
Для чого використовується пароварка: що можна в ній приготувати?
Сучасні моделі на КШТАЛТCook at Home Food Steamer в першу чергу, на тих, хто планує обмежити вживання смаженої, жирної їжі для себе або сім'ї.
Якщо є сумніви, пароварка або аерогриль: 4 пункту, які допоможуть визначитися
Слід підготуватися до того, що поджаристого цибульки і рум'яної скоринки на котлетки не буде. Сам принцип роботи пристрою має на увазі обробку іншого типу. Але це зовсім не означає, що парові страви будуть несмачними і невиразними. Овочі, наприклад, зберігають форму і колір, і виглядають набагато естетичніше відварних або тушкованих продуктів. До того ж, ніхто не забороняє приправити і прикрасити блюдо перед подачею.
Найкраще виходять на пару овочі, м'ясо і риба. Також прекрасне рішення – вареники з різними начинками, хінкалі, пельмені. Крім того, в багаторівневих пристроях, наприклад, Tefal VC140131, можна готувати ті ж котлетки і овочі разом, щоб всі складові обіду або вечері були готові одночасно.
Улюблений йогурт будинку: 5 причин купити йогуртницю + Лайфхак з приготування йогурту в домашніх умовах
Незважаючи на універсальність приладу, є і ті продукти, які готувати в ньому не рекомендується:
Продукт
|
Причина |
---|---|
Бобові (квасоля, горох та інші) | На доведення до готовності йти занадто багато часу – до трьох годин |
Доведеться по кілька разів додавати воду і зливати піддон | |
За смаковими і корисними якостями відмінностей від зварених в звичайній каструлі немає | |
Продукти, які потребують попередньої обробки (гриби, субпродукти) | Пристрій не призначений для вимочування і тривалого відварювання у великій кількості води |
Макаронні вироби | Для подібної готування необхідна спеціальна каструлька |
Блюдо готується при температурі нижче температури кипіння, тому з великою ймовірністю макарони вийдуть розвареними і злиплими |
Чи варто купувати?
Існують п'ять незаперечних причин покупки агрегату для готування на пару:
1. Їжа, приготована в пароварці, не просто безпечна для здоров'я – продукти зберігають вітаміни і мікроелементи, корисні для організму.
2. Прилад допоможе заощадити час: в нижньому контейнері швидше приготуються продукти, які потребують тривалої термообробки, а в верхній краще завантажити ті, що швидко варяться. Чи Не доведеться готувати по черзі.
3. Можна забути про пригоріла або втекла їжі – таймер в моделях начебто 171AU про завершення процесу, а в PFS 0213 самостійно відключиться після закінчення встановленого часу.
4. Складові приладу легко помити, адже їжа не пригорає. І отскребать її частинки від стінок ємності не доведеться.
5. Розміри стандартних пристроїв дозволяють використовувати їх в приміщеннях невеликої площі. Одна пароварка займає менше місця, ніж кілька каструльок на плиті.
Кращий вибір: ТОП-7 найкращих пароварок і 4 підказки, яку модель пароварки вибрати
Розібравшись, для чого потрібна пароварка, визначитися з важливістю покупки простіше. Можливо, вона стане одним з додаткових кухонних приладів, поряд з мультиваркою і електропіччю, для приготування особливих страв на кшталт парових вареничків. А може бути, їй судилося бути незамінною помічницею для щоденної здорової кухні. Але якщо їжа на пару показана з медичних причин, пристрій просто необхідно. Тому вирішувати варто після аналізу повсякденного меню і особистих або сімейних потреб.