На стінках сосок і пляшечок кишать мільйони мікробів. Вони не бояться окропу, соди і миючих засобів. Єдине, що їх вбиває – гаряча пара, який буквально розчиняє бацили з ймовірністю до 99,9%. Каші і молоко зберігаються довше. А дитина на штучному вигодовуванні рідше хворіє.
Так що, мами, завершуйте своє годування погано вимитими пляшечками і вчіться дезінфікувати їх так, як це робили наші бабусі. Тільки на новий лад.
Як стерилізувати дитячі пляшечки
Мити щіточкою або губкою – це обов'язково після кожного годування. А простерилізувати краще ввечері або вранці, щоб гарантовано позбутися від усіх патогенних бактерій і не переживати за чистоту дитячих речей.
При цьому потрібно дотримуватися правил безпеки: інакше можна ненароком обшпаритися або деформувати пластиковий посуд.
Нижче три загальних рекомендації, як стерилізувати дитячі пляшечки.
- Начиння не повинна занурюватися в киплячу воду, інакше вона розм'якшиться і Поплава.
- Стаканчики і пляшечки ставляться шийкою вниз: щоб пар почистив всередині, а конденсат стікав по стінках в посудину.
- Пляшки не повинні торкатися стінок каструлі, тому що можуть розплавитися і пристане до них.
Після стерилізації посуд краще не виймати з ємності хвилин десять. Вона повинна охолонути до комфортної температури. А якщо дуже потрібно, варто скористатися щипцями, прихватками або кухонним рушником, складеним у кілька шарів.
ДО слова: Дитячий посуд: як вибрати – 4 ключові параметри в допомогу
Як стерилізувати соски для дітей?
Соски стерилізують так само, як і пляшки, але мають у своєму розпорядженні основою вниз – щоб обробити паром не тільки зовнішні, але і внутрішні стінки. І дати можливість стекти вологи.
Типи стерилізації
Для обробки дитячої начиння застосовують два типу стерилізації – парову і сухожарові.
- У першому випадку посудина обдається паром.
- У другому – вимиті і ще мокрі пляшки прогрівають в духовці, стерилизаторе, мікрохвильовці, мультиварці і навіть в посудомийній машині, яка підтримує обробку паром при 80 +° С.
Лайфхак: як обробити пляшки і інше паром за допомогою пакетів для стерилізації (таких, як Nuvita NV1087)
- Засунути посуд в харчові пакети.
- Налити в них 60-70 мл води.
- Поставити в мікрохвильовку на 2-3 хвилини.
Процес стерилізації простий як мідна копійка. Що випаровується волога знищує хвороботворні (і не тільки) мікроби з різних поверхонь. Матеріали, обдавати гарячим повітрям і парою, не скриплять від чистоти, зате стерильні і безпечні для здоров'я.
Таким чином дезінфікуються не тільки соски і пляшки, а також йоржики, миски, термоси і чашки по типу Avent SCF796/01 інше.
Цікава стаття: Коли з'явилася перша дитяча коляска: 10 фактів з історії
У мікрохвильовці
В СВЧ-печі передбачено 3 варіанти стерилізації. Не всі вони годяться для обробки сосок.
- Помістити пляшки в скляну або керамічну тарілку → залити її водою → накрити кришкою → поставити мікрохвильовку на максимальну потужність хвилин на 5-7.
- Налити воду в пляшку на 1-1,5 см від денця → поставити в мікрохвильовку на 3-5 хвилин. Соски доведеться мити окремо.
- У стерилізатор для мікрохвильовки за типом Nuvita (NV1085) досить поставити тару → залити воду → клацнути на клапан → встановити роботу приладу на 5-8 хвилин.
Забрати гарячу посудину простіше за допомогою щипців або прихваток.
Стерилізація в мікрохвильовці дає свої переваги і недоліки, описані в таблиці:
«Плюси»
|
«Мінуси» |
---|---|
Універсальний варіант | Не можна використовувати посуд з металевими деталями. Вони будуть іскрити і зашкодять мікрохвильовку |
Швидкість стерилізації | До 10 хвилин |
Доступність процесу | Легко і просто, з мінімальним ризиком обпектися |
Пізнавальна стаття: ТОП-7 дитячих колясок 3 в 1
В мультиварці
Перш, ніж скористатися таким методом стерилізації, потрібно дуже добре очистити внутрішню чашу мультиварки. Щоб каструлька не пахло їжею, а то пляшечки або дитяча посуд цей запах.
Наступний процес стерилізації в мультиварці схожий з СВЧ.
- Залити в чашу ≈ 1-1,5 л води.
- Помістити решітку для готування на пару і виставити пляшечки шийкою вниз.
- Закрити герметично парове пристрій.
- Встановити режим «Приготування на пару» на 15 хвилин або режим «Стерилізація».
- Вийняти посуд і накрити рушником до повного охолодження.
У цього способу теж є свої «плюси» і «мінуси».
Переваги
|
Недоліки |
---|---|
Не потрібно використовувати додаткову посуд | Перед кожною стерилізацією доведеться ретельно вимивати чашу мультиварки |
Вся тара рівномірно обдається паром | Іноді висота приладу не дозволяє ставити пляшки вертикально. Доводиться класти їх на бік |
Стерилізатор
Дитячий стерилізатор – електричний девайс для обробки начиння. Працює дбайливо, пляшка не трісне через перегрів.
У способі обробки паром за допомогою стерилізатора все прораховано з медичної точністю. Девайс вміщує до 6-8 пляшок і стільки ж сосок. Відмінний приклад подібного девайса – паровий стерилізатор Philips Avent 3-в-1. Він ідеально підійде для сім'ї, де кілька малюків.
Принцип роботи пристрою – простіше нікуди. Він полягає в покрокових діях.
- Залити холодну воду в резервуар (скільки саме – зазначено в інструкції).
- Помістити заздалегідь очищені від їжі пляшечки в спеціальні ніші. Робити це потрібно шийкою вниз.
- Закрити кришку.
- Включити стерилізатор на 7-15 хвилин.
- Дати девайсу «охолонути» 5-7 хвилин. Це потрібно для того, щоб випадково не обпектися парою.
Якщо використання пляшечок «не горить», то їх можна залишити під закритою кришкою – так вони будуть стерильними ще 4-5 годин. Якщо потрібно дістати одну з пляшечок – візьміть тільки її, а інші чисті пляшки закрийте кришками.
Переваги
|
Недоліки |
---|---|
Не потрібні додаткові інструменти – все що потрібно, вже є | Додаткові витрати на придбання приладу. Їх можна зменшити, купивши б/у модель |
Знищуються сторонні запахи | Спочатку вимити від залишків їжі, потім випарувати |
Перед тим, як опустити посуд в стерилізатор, потрібно переконатися в її чистоті. Прилад прибирає мікроби і запах, але не справляється із забрудненням.
Читайте: ТОП-5 кращих колясок-трансформерів
Уникайте помилок при стерилізації: 4 поширених
Багато батьків припускаються основні помилки, які краще усунути завчасно.
1. Невимита або погано вимитий посуд
Залишки їжі провокують розмноження мікрофлори і можуть викликати проблеми зі шлунком у дитини. А стерилізація вимиваються залишки їжі – це може зробити тільки чистка.
2. Кип'ятіння в каструлі
Кип'ятити не можна! Максимально допустима температура для дитячої начиння – 110° С. А частіше вона і того менше. Інакше пляшечки можуть оплавитися.
3. Установка в пароварку і мікрохвильовку без води протипоказана
Девайс згорить, а посуд розплавиться.
4. Стерилізація посуду з видимими сколами і тріщинами
У них накопичуються і розмножуються мікроби, які можуть стати причиною захворювань шлунково-кишкового тракту і не тільки.
На замітку: ТОП-10 прогулянкових колясок з надувними колесами
«За» і «проти» стерилізації
У кожного з батьків свою думку з приводу стерилізації, але байдужих до цього питання точно немає.
Аргументи «За» і «Проти» підведені в підсумковій таблиці:
«За»
|
«Проти» |
---|---|
В процесі стерилізації знищуються майже всі шкідливі мікроорганізми, аж до кишкової палички і грибків | Багато педіатри вважають, що занурення в «барокамеру» негативно впливає на імунітет в дорослому віці |
Широкий вибір можливостей обробки паром | Діти постійно повзають по підлозі і тягнуть все в рот. Повністю дезінфікувати предмети побуту неможливо |
Так що при виборі «стерилізувати чи ні», кожен вирішує сам для себе. Однак, якщо дитину часто годують в публічних місцях, де неможливо упевнитися в чистоті поверхонь, посуд бажано хоча б ретельно вимити в дуже гарячій воді.
Читайте: ТОП-5 дитячих триколісний колясок