Кавомолка це предмет, без якого не обійтися відданому кавоманові. Цінитель підтвердить, що ніякі фасування і мелена кава в пачках не дають подібної смакової та ароматичної насолоди, як свіжо подрібнена і відразу заварена кава.
у кавомолки вузьке: здебільшого не радиться експериментувати в ній з іншими продуктами, крім кавових зерен. Але випускають і такі кавомолки, що можна молоти крупи в борошно на млинці та дитяче живлення, перетирати спеції та трави.
Види кавомолок
Головне питання – яку вибрати кавомолку: ручну, електричну жорнову або електричну роторну. Не беріть навмання, тому що кожна зі своїми особливостями перемолки, а значить підходить для методів заварювання кави, що відрізняються.
Ножова електрична кавомолка
Що таке ножова кавомолка: пластмасова або металева склянка, всередині якої захований мотор, а зверху знаходяться відкриті ножі. На них надіта знімна прозора ємність для зерен.
- Принцип роботи: ножі, що обертаються з великою швидкістю, розсікають зерно.
- Величина помелу залежить від потужності: вище потужність – довше в один захід меле кавомолка. Більше разів ножі пройдуть по зернах, і дрібніше вийде порошок.
- Порошок виходить неоднорідним, але якщо є імпульсний режим, то кава перемелюється рівномірніше.
- Контейнер для зерен виконує функцію та тари для готової кави. Через це і відкритих лез незручно витрушувати перемелену каву та очищати бункер.
- Слабке місце ротаційних кавомолок – ножі, мотор, кволі пластмасові деталі.
- Плюс – дешевизна ножових пристроїв.
Читайте Також: Як вибрати чайник
Обзавестися моделлю з ножами вчасно тим, хто готує каву рідко і небагато, а також воліє варити напій у джезві.
Жорнова електрична кавомолка
Що таке жорна кавомолка: це апарат зі сталевими чи титановими дисками конусоподібної чи циліндричної форми. Разом із двигуном вони заховані у корпус. Зверху кріпиться чаша для закладання продукту, з якої кавове зерно висипається до жорнів.
1. Як це працює: жорна не ріжуть, а розтирають зерна.
2. Від простору між дисками залежить величина помелу: більше зазор – більше діаметр крихти, що виходить.
3. Кавомолка підтримує 10-17 режимів млива, подрібнює каву до однорідного порошку.
4. У нижній частині конструкції влаштований висновок або окремий бункер для перемеленої кави.
5. У сучасних моделях можна вказати скільки кави із засипаного в чашу змолоти, аж до завдання числа чашок.
6. Жорнові кавомолки вважаються якіснішими за ножові, особливо моделі з конічними дисками з Титану. Але вони і найдорожчі серед кавомолок.
7. Жорнова схильні до стирання, тому заради довговічності роботи з їхньої матеріалі не варто економити.
Кавомолка з жорнами – універсальний прилад, який може розтерти Зерно в невагомий пил для кави по-турецьки, що робить середній помел ДЛЯріжкової кавоварки грубий для френч -Преса. Вибрати жорна – порада тим, хто не уявляє ранок без кави і любить експериментувати з його приготуванням.
Ручна кавомолка
Ручна млинка – часто прямокутна дерев'яна скринька зверху з лункою для засипання зерен, а внизу – з скринькою для меленої кави. Усередині схожого на сувенір приладу знаходяться жорна, що рухаються зовнішньою ручкою.
Плюс ручної кавомолки в механізмі, можливості тонко регулювати помел та симпатичному зовнішньому вигляді з нальотом старовини.
Мінус – те, що електрична модель зробить за хвилину, в ручній потрібно перетирати хвилин 15.
Читайте також: Як вибрати тостер для кухні?
Ручні млини підійдуть кавовим гурманам, яким не шкода витратити півгодини на ідеальну каву, або як подарунок.
Як вибрати кавомолку для дому
Якщо вас залучили електричні моделі, є ще кілька нюансів як вибрати кавомолку для дому.
- Об'єм бункера для зерен – 30-140 г продукту. Потрібний об'єм розраховуйте виходячи з того, що в чайну ложку вміщується 8 грам меленої кави, а на порцію еспресо знадобиться 7-10 г порошку. І бажано заздалегідь перемолоти не більше, ніж на три кави вперед.
- Потужність – 100-250 Вт. Вибирайте середній показник, оскільки на великій потужності легко перепалити зерна та зіпсувати майбутній напій.
- Матеріал корпусу – пластик або метал. Метал надійніший, але пластмаса менше нагрівається.
- Як вже згадувалося, найкращий вибір – жорна та регулювання ступеня помелу.
Як користуватися кавомолкою
В інструкції до кавомолки, як їй користуватисяПрописано в дрібницях. Вивчіть її та використовуйте прилад для подрібнення інших продуктів, крім кави, тільки якщо таке там дозволено.
Якщо вирішите перемелювати щось крім кави, нехай це будуть продукти щільністю і твердістю не вище кавових зерен – інакше ризикуєте зламати прилад.
Не розтирайте в кавомолці цукор, або робіть пудру короткими увімкненнями та маленькими порціями. При тривалій обробці цукор плавиться та налипне на ножі. Також не перемелюйте маслянисті продукти на зразок горіхів – вони залишать жирний слід.
Пам'ятайте, що будь-які продукти залишатимуть свій аромат. Змішуючись з кавою при помелі, він псуватиме смакові якості напою. Тому рекомендується купувати модель з окремими змінними ножами для круп та спецій, та ретельно очищати бункер.
Читайте також: Як правильно вибрати хлібопічку?
Не Треба молоти за один раз багато кави: порошок швидко видихається. Оптимально молоти зерна перед заварюванням.
Не висмикуйте шнур, коли кавомолка на повному ходу – можна її зламати.
Для уникнення травм, не відкривайте роторний апарат до вимкнення – там знаходяться відкриті ножі.
Наочно про те, як вибрати кавомолку і яку каву виходить у кожному з трьох видів, дивіться у відеоролику: