Готувати смаколики краще в місткостях, до яких їжа гарантовано не «пристане» і не підгорить. Тому до вибору сковорідки з антипригарним покриттям потрібно підійти ґрунтовно. Адже різновидів таких місткостей кілька і всі мають свої особливості. Яка з них краще за інші та як вибрати ідеальну сковороду з антипригарним покриттям, корисним у господарстві, описано далі.
Читайте також: Як вибрати пательню для кухні
Для чого потрібне антипригарне покриття
Господині віддають перевагу місткостям із таким шаром за їхню ефективність у готуванні та швидкість очищення від забруднень.
Антипригарне покриття потрібне для того, щоб:
- Заощадити енергоресурси — цей шар робить стінки й денце місткостей товщими, завдяки чому поверхня рівномірно нагрівається і довше утримує тепло.
- Зберігати корисні властивості їжі — антипригарний шар дає змогу по мінімуму використовувати олію та жир.
- Уникнути підгоряння їжі — до гладенької рівної поверхні не прилипає їжа, до того ж інгредієнти для страви відмінно підрум'янюються.
Крім того, посуд з подібним покриттям (наприклад, від бренду Tefal) усередині та зовні легко відмити після готування — достатньо мийного засобу та м'якої мочалки.
Може зацікавити: Посуд для запікання: 8 типів кухонних місткостей
Типи антипригарних покриттів
Загалом їх 4, і щоб з'ясувати, як вибрати антипригарну сковороду, варто більше дізнатися про кожен із них.
Керамічне
Посуд із таким внутрішнім шаром належить до розряду екологічних і безпечних. Матеріал виготовлення — композитний із частинками піску. Виробники забарвлюють керамічний шар у різні кольори, не лише білий. Тому можна вибрати вельми оригінальні екземпляри сковорідок.
Особливості такого покриття:
- Стійкість до дуже високих температур (до 450°C);
- прогрівається швидко і рівномірно;
- невелика сприйнятливість до подряпин під час експлуатації;
- можна використовувати мінімальну кількість олії.
Нюанси:
а) Якщо потрібно томити або довго смажити страви, краще вибирати посудину з товщиною дна не менше 4 мм;
б) найкращі пательні з керамічним антипригарним покриттям. Вони не мають на поверхні вм'ятин, горбків, плям.
Тефлонове
Подібне покриття найчастіше трапляється у посуду з алюмінію.
Основні плюси:
- Їжа буквально ковзає на покритті, досить додати трохи олії або жиру під час приготування;
- витримує аномально високі градуси — до 200°C;
- місткість із тефлону дуже мало важить;
- посуд із таким шаром вельми доступний за ціною.
Нюанси: Тефлон сприйнятливий до подряпин, щоправда, це зіпсує тільки зовнішній вигляд товару, але не вплине на його експлуатаційні якості, якщо пошкоджень небагато.
Мармурове
Суть такого покриття — в нього додається спеціально оброблена мармурова крихта. Це робить антипригарний шар ще міцнішим. До того ж такі сковорідки мають естетичний вигляд.
Особливості кухонного начиння з таким антипригарним шаром:
- Стійкість до подряпин,
- швидке і рівномірне нагрівання,
- тривале збереження температури,
- довгий термін використання.
Нюанси купівлі: найкраща сковорода з мармуровим антипригарним покриттям має дно не менше 6 мм, товщину стінок — від 3,5 мм.
Нанокомпозитне
Одне з найкращих покриттів. Бувають: титанові, гранітні та алмазні екземпляри.
Що особливого в ньому:
- Стійкість до побутових пошкоджень;
- легка вага;
- під час готування можна перемішувати їжу металевими лопатками;
- дозволено готування без олії;
- не боїться температурних «стрибків»;
- термін служби — до 25 років за умови правильного догляду.
Єдине, що може збентежити під час купівлі сковорідок з нанокомпозитним шаром — висока вартість.
Читайте також: ТОП 10 виробників кухонних плит: вибираємо свого лідера
Який тип покриття вибрати
Яка ж сковорода з антипригарним покриттям краща: нанокомпозитна, керамічна, тефлонова, мармурова?
Особливості всіх для того, щоб простіше було визначитися з вибором:
Антипригарне покриття |
Стійкість до температурних перепадів |
Стійкість до пошкоджень |
Готування без олії/жиру |
Керамічне |
ні* |
є ризик подряпин |
мінімум |
Тефлонове |
ні* |
є ризик подряпин |
мінімум |
Мармурове |
ні* |
так, висока |
мінімум |
Нанокомпозитне |
так |
так, висока |
так |
*Не потрібно допускати сильного контрасту температур, наприклад, лити на гарячу ємність холодну рідину.
Кожен вид покриття має свої незаперечні переваги та нюанси експлуатації. Тому під час купівлі посуду варто врахувати вид плити, на яких він буде використовуватися. Пательні з керамічним шаром не підходять для індукційних плит.
В іншому варто орієнтуватися на власний бюджет, вподобання за зовнішнім виглядом, вагу посуду, товщину дна і стінок. Як вибрати антипригарну сковорідку — також допоможуть дізнатися відгуки тих, хто вже придбав мармурові, керамічні місткості та може поділитися власним досвідом. Але в ідеалі варто мати в господарстві кілька різних сковорідок: тефлонову для приготування млинців і мармурову для м'яса.
Може стати в пригоді: Індукційна плита чи газова – що краще вибрати: 5 підводних каменів
Як правильно користуватися антипригарною сковорідкою
Що можна і що не можна робити з таким посудом:
- Не варто використовувати для чищення абразиви
Наприклад, чистильні порошки. Вони дряпають покриття, приводячи його в непридатність. Варто скористатися гелем. - Очищати від забруднень м'якою губкою
Жорсткі щіточки псують зовнішній вигляд сковорідок та дряпають антипригарний шар, тому варто використовувати при митті м'які губки. Не всі моделі дозволено мити в посудомийці, про це має бути інформація на упаковці виробу. - Не використовувати металеві лопатки, ложки
Краще перемішувати їжу дерев'яними, пластиковими, силіконовими або іншими пристосуванням (як варіант, щипці Tefal Bienvenue). Цим можна значно подовжити життя антипригарному покриттю. Виняток — нанокомпозитне, воно витримує вплив металевих кухонних аксесуарів.
Ці прості правила вбережуть кухонне начиння від передчасного виходу з ладу, забезпечать їм довге «життя» без подряпин і відколів.
Антипригарне покриття сковорідок з додаткових елементів перейшло в обов'язковий атрибут кухонного приладдя. За допомогою нього можна обійтися без жиру під час готування, уникнути підгоряння страв. У чищенні такий посуд невибагливий, потрібно запам'ятати кілька простих вимог, і сковорідка служитиме «вірою і правдою» не один рік.
Корисна стаття: Чи варто купувати посудомийну машину: 6 плюсів приладу