Київ
Серце всієї України!
Зв'язатися з нами
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO club
Укр Рус
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума
Кошик

Авторизуйтесь, щоб отримувати персональні пропозиції.

Як користуватися кавоваркою — 5 цінних підказок

Дата публікації: 10.10.2024 10:33
Дата оновлення: 10.10.2024 10:56

Кавомашина готує напій трохи більше ніж 2 хвилини. Але довгоочікувана чашка з ароматним варивом може виявитися недоступною, коли невідомо як керувати пристроєм з безліччю кнопок.

кава в кавомашині

У статті покрокові підказки, як перетворити кавоварку на вірного союзника. Навчимо запускати техніку без стресу. Підкажемо, як приготувати каву на будь-який смак. Розкажемо про різні типи кавомашини та відкриємо секрети догляду, щоб служила довго.

Читайте: Як зробити лате в кавомашині: 2 варіанти приготування

Перший запуск кавомашини: як користуватися кавоваркою

Якщо машинка нова, варто оглянути комплектуючи. Резервуар для води, пітчер, ріжок, якщо є, знімні деталі та троси мають бути без пошкоджень. Відсік для води, капучинатор, піддони для крапель та знімні фільтри промити теплою водою з додаванням м'якого мийного засобу. Потім ретельно обполоснути. Для заливання варто використовувати лише чисту питну воду, краще фільтровану або бутельовану.

Наповнюють резервуар водою до позначки «Макс» або трохи менше. За наявності фільтра перевіряють його сумісність з моделлю кавоварки, користуючись інструкцією до конкретної моделі щодо його встановлення.

Замочують фільтр у холодній воді на 10-15 хвилин, щоб активувати фільтрувальні матеріали та видалити бульбашки повітря. Після замочування потримати фільтр під струменем води 20–30 секунд та змити залишки активованого вугілля. 

Встановлюють фільтр у відсік для води, повертають його або клацають за годинниковою стрілкою до упору. Тепер саме час активувати фільтр через меню кавомашини. Запускають машину без зерен для промивання внутрішньої системи. Потім включають цикл приготування кави. А після завершення програми, зливають воду та повторюють процедуру за потребою. 

Як зробити каву в автоматичній кавомашині

Наповнюють резервуар чистою питною водою, враховуючи рівень води до мінімального та максимального. Фільтрована або пляшкова знижує можливість утворення вапняного нальоту. І продовжує працездатність пристрою.

кава в автоматичній кавомашині

Відкривають кришку контейнера для кави, насипають необхідну кількість свіжомелених зерен. Вбудована кавомолка перемеле зерна та збереже оригінальний аромат. З усіх доступних на екрані програм — еспресо, капучино, лате, американо, ристрето — вибирають відповідну, натискаючи сенсорну або механічну кнопку управління. 

Деякі моделі дозволяють налаштувати додаткові параметри:

  • Міцність напою регулюється кількістю кави, яка використовується для приготування однієї порції. Чим більше зерен кави, тим міцніший напій.
  • Об'єм чашки — від маленької порції еспресо до великого горнятка американо.
  • Температура води впливає на смак варева. 

Процес приготування запускають кнопкою старту на панелі моделі кавоварки. Пристрій автоматично перемеле зерна, подасть необхідну кількість води під тиском, заварить і наллє напій у чашку. Під час роботи кавоварка може видавати характерні звуки помелу кави та заварювання, що цілком нормально. Після завершення процесу пристрій зупиниться автоматично.

Після приготування знімні деталі промивають та очищають щіточкою або губкою з використанням м'якого мийного засобу. Капучинатор чистять після кожного використання або включають автоматичне промивання паром.

На замітку: Кавомашина не подає воду — розбір 7 причин несправності

Як користуватися кавоваркою ріжкового типу

Рожкова кавоварка є напівавтоматичним пристроєм. У ньому гаряча вода під тиском проходить через помел, розміщений у тримачі (ріжку). Контролювати можна дозування кави, її подрібнення та трамбування.

Покрокова інструкція щодо використання ріжкової кавоварки:

  1. Заливають фільтровану воду в резервуар до позначки «Максимум» або «Мінімум».
  2. Знімають металеву ручку ріжка з кавоварки та засипають мелену каву. Для однієї порції еспресо використовують 7-9 грамів меленої кави, для подвійного еспресо — 14-18 грамів.
  3. Ущільнюють рівний шар меленої кави за допомогою темпера.
  4. Ріжок встановлюють на корпус машини за допомогою системи закручування.
  5. Включають пристрій та вибирають режим приготування.
  6. Після досягнення необхідної температури засвітиться індикатор.
  7. Запускають подачу води на 20-30 секунд. Коротка чи довга екстракція зіпсує смак кави.
  8. По завершенню процесу, знімають ріжок з машини та викидають використану каву.

Як користуватися капсульною кавомашиною

Капсульними кавомашинами легше керувати завдяки герметичним капсулам із заздалегідь підготовленою меленою кавою. Процес приготування займає кілька секунд. Фільтри та ріжки потім чистити не потрібно.

Особливості експлуатації:

  • Заливають чисту питну воду у резервуар.
  • Вставляють каву в капсулах у спецвідділення пристрою, яке знаходиться зверху або спереду.
  • Щільно закривають відділення для капсули. Машина проколює оболонку гранули.
  • Вибирають тип кавового напою та обсяг порції: еспресо близько 30 мл, лунго — 100-150 мл.
  • Запускають процес за допомогою кнопки приготування. Через 30-60 секунд готовий напій стече у чашку.
  • Після завершення процесу напій забирають.
  • Відкривають відділення та видаляють використану капсулу.

Інструкції: Як прибрати повітряну пробку в кавомашині: 3 кроки

Поради щодо догляду за кавомашиною: таблиця

Догляд за кавоваркою

Автоматична кавоварка

Кавомашина ріжкового типу

Капсульна кавоварка

Чистка після кожного використання

Промити рідкими мийним піддон для крапель, резервуар для води, капучинатор. 

Пропустити чисту воду через систему для промивання від залишків кави та молока

Після приготування, промити ріжок, фільтр та пітчер. 

З фільтра видалити залишки меленої кави

Прочистити систему для капсул та капучинатор. 

Протерти поверхню та видалити краплі кави

Очищення від накипу

Використовувати м'які засоби для видалення накипу щомісяця або увімкнути автоматичну функцію очищення

Відмивати накип через 2 місяці за допомогою ручного запуску, дотримуючись інструкцій виробника

Видаляти кожні 2-3 місяці за допомогою спеціальних засобів. 

Скористатися автоматичним очищенням

Очищення капучинатора

Промивати після кожного приготування молочних напоїв автоматичним промиванням паром

Обполоснути паровий носик відразу після використання м'якою щіткою для чищення

Увімкнути подачу пари.

Зняти знімні частини пітчера і промити теплою водою з м'яким мийним

Заміна фільтра

Фільтр для води міняти кожні 2-3 місяці

Немає фільтра. 

Рекомендується використовувати фільтровану воду

Міняти після кількох місяців використання

Очищення від кавових олій та залишків

Протирати внутрішні частини машини та утримувач для кави.

Регулярно запускати цикл очищення з пігулкою, що чистить, якщо передбачено

Відтерти ріжок та фільтр, очистити кошик від залишків кави

Обробити вологою ганчіркою внутрішні частини та відсік для капсул

Регулярне спорожнення контейнерів

Прибирати контейнер з кавовими відходами.

Резервуар для води мити після кожної чашки кави

Чистити піддон для крапель та резервуар для води

Спорожнити контейнер для використаних капсул та піддон для крапель

Корисна стаття: Яка кавоварка краща: ріжкова чи автоматична — вибрати, купити

Як приготувати смачну каву за допомогою кавоварки

Перед вами п'ять найпопулярніших рецептів.

Як приготувати еспресо

Це міцна і насичена кава, заварена під високим тиском. Окріп просочується через дрібно мелені зерна. 

  1. Віддають перевагу свіжим кавовим зернам середнього або темного обсмаження.
  2. Вибирають на автоматичній кавоварці функцію «еспресо», а для ріжкових заповнюють холдер меленою кавою. Для крапельних беруть бажану капсулу.
  3. Ріжок встановлюють у кавоварку і натискають на кнопку приготування.
  4. Протягом 25-30 секунд напій готовий.

Рецепт капучино

Це баланс між еспресо та молоком. Складається з однієї третини еспресо, однієї третини гарячого молока та однієї третини збитої молочної пінки.

  • Готують порцію еспресо за описаним вище рецептом.
  • Потім наливають холодне молоко у молочник до половини обсягу.
  • Включають капучинатор або функцію «подачу пари» на кавомашину.
  • Поміщають парову трубку капучинатора в наповнений молочник, трохи нахиливши його. Але не опускають трубку глибоко, щоб не створити надто великі бульбашки.
  • Молоко прогрівають і одночасно збивають до утворення пишної пінки. Процес займає 30-60 секунд — до тих пір, поки маса не збільшиться в обсязі й не стане кремовою.
  • Кілька секунд дають охолонути, щоб піна осіла.
  • Вливають гаряче молоко у чашку з приготовленим еспресо, зверху додають молочну пінку.
  • За бажання посипають піну корицею, шоколадною стружкою або какао-порошком.

Як приготувати лате

Відрізняється від капучино великою кількістю молока та меншою піною.

  1. Готують одну порцію еспресо за інструкцією вище.
  2. У відсік наливають у 3-4 рази більше молока, ніж об'єм еспресо.
  3. Включають капучинатор або парову трубку на кавоварці. Збивають до кремової текстури з мінімальною кількістю піни на поверхні.
  4. Додають спінене молоко у чашку з еспресо. Співвідношення молока до кави має бути 3:1 або 4:1 — молока має бути набагато більше.
  5. Для смакової різноманітності змішують сиропи ванільні або карамельні.

Формула готування американо

Класичний напій для тих, хто любить каву з м'яким смаком. Готується шляхом розведення еспресо гарячою водою.

  • Готують класичний еспресо.
  • Воду кип'ятять або використовують функцію подачі гарячої води в кавомашину.
  • Наливають від 30 до 150 мл гарячої води чашку для однієї порції еспресо.
  • Готовий напій змішують у чашці з гарячою водою.

Рецепт ристрето

Це міцний еспресо, але з меншою кількістю води.

  1. Кавоварку налаштовують на режим ристрето (якщо є) або зменшують кількість води у налаштуваннях машини.
  2. Використовують той самий дрібний помел, як еспресо, і готують порцію напою за 15-20 секунд.

Як приготувати макіато

Це еспресо з невеликою кількістю збитого молока.

  • Готують порцію еспресо.
  • Капучинатором або паровою трубкою спінюють молоко до легкості.
  • На еспресо додають одну-дві ложки збитої молочної пінки. 
  • Для лате макіато спочатку виливають у чисту чашку спінене молоко, а потім еспресо.

Щоб приготувати ідеальну каву, використовують тільки свіжомелені зерна, оскільки кава починає втрачати свій аромат і смак відразу після помелу. Важливо стежити за чистотою машини, щоб зберігати насичений смак кавових напоїв.

Є сенс пробувати різні види обсмажування: легке надає кави фруктові та квіткові нотки, темне — шоколадні та горіхові відтінки. Дрібний помел дає міцну каву, а велику — м'який напій.

Дотримуючись простих інструкцій зі статті, і доглядаючи свою професійну кавоварку, зможете у себе вдома насолоджуватися якісним варивом, як у кращих кав'ярнях.

На замітку: Як приготувати капучино в кавомашині — 5 найважливіших підказок

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини