Домашній сік набагато корисніший за покупний. По-перше, свіжий, а по-друге, точно знаємо, з яких овочів та фруктів він приготований.
Швидко і легко отримати свіжовичавлений продукт допоможе соковижималка. Як правильно її використовувати, щоб не зламати та приготувати смачний напій, читайте далі.
До речі: Як вибрати соковижималку: 10 ключових показників
З чого можна зробити сік, а з чого не можна
Для виготовлення соків вдома використовують соковиті стиглі ягоди, фрукти та овочі. Підійдуть як сезонні, які ростуть в нашому регіоні, так і заморські цитрусові.
Можна також міксувати різні види плодів, щоб отримати цікавий смак напою. Відмінно поєднуються, наприклад, морква та яблуко, помідор та болгарський перець, селера та буряк.
- Броколі. Сік цієї капусти та інших хрестоцвітих овочів викликає здуття живота та кольки.
- Авокадо не відтиснеш. Щоб отримати користь, додають його до смузі, подрібнивши блендером.
- Кокос не соковитий. Краще пити молоко, видобуте з нього.
- У ревеню надто грубі волокна. Він може зламати соковитискач.
- Банан м'який, але не соковитий. Краще зробити бананове пюре за допомогою кухонного комбайна.
Сік із груш протипоказаний тим, хто чутливий до фруктози. Також у цього напою виражений проносний ефект. Правильним буде його поєднувати з іншим соком у співвідношенні 1:3, де одна частина соку груші та три — іншого плоду.
Читайте також: Який із 2 типів соковижималки краще: шнекова чи відцентрова?
Як правильно користуватися соковижималкою
Щоб видавлювати сік якнайкраще, пристрій ретельно готують до експлуатації.
Складання апарату
Перед запуском соковичавниці перевіряють цілісність шнура, збирають прилад, дотримуючись інструкції від виробника. І лише потім включають у розетку. На багатьох моделях сокодавилки передбачено блокування включення при неправильному складанні або відсутності деталей. Нехай вас це не бентежить.
Апаратну частину, в якій розташований електричний двигун, не миють, лише протирають зволоженою ганчірочкою, якщо це необхідно. Самі розумієте: волога та електровузли — поняття несумісні.
Підготовка інгредієнтів
Щоб вийшов смачний та корисний напій, вибирають свіжі стиглі плоди. До обробки в соковидавлювачі їх готують у кілька етапів:
- Миють плоди під проточною водою.
- Обрізають місця, що підгнили, плодоніжки.
- Витягають кісточки.
- Нарізають на шматочки або часточки.
Тепер скибочки можна закладати у відсік та за допомогою штовхача та віджимати сік.
Подача сировини
Нарізані продукти подають у горловину невеликими порціями, просуваючи проштовхувачем. Набивати відсік до верху не варто, надто старатися штовхачем теж. Тому, що двигун приладу працюватиме в натяг і може перегоріти. Не потрібно створювати додаткове навантаження на пристрій. Він впорається зі своїм завданням без сторонньої допомоги.
Якщо з'явилися дивні звуки під час роботи приладу або запах паленої пластмаси, краще зупинити соковитискач і вимкнути з електромережі. Його слід показати майстру, адже проблемі дешевше запобігти, ніж нажити.
Корисна інфа: Чим корисна соковижималка: 5 цікавих фактів про неї і про соки
Час роботи
Час безперервної роботи ручних соковитискачів не обмежений. Електричним моделям потрібно давати відпочити після віджиму: в середньому, від 1 до 5 хвилин. В інструкції до пристрою це вказується. Якщо ігнорувати поради виробника, від перевантажень електромотор легко вийде з ладу. А замінити його — задоволення не з дешевих.
Очищення макухи
У міру роботи апарату контейнер для макухи очищають і миють теплою водою з мийним. Важливо не відкладати на потім, щоб не віддирати засохлі частинки відходів зі стін відсіку.
А якщо вже сталася така оказія, контейнер замочують у теплій воді на 10-15 хвилин, після чого миють і ополіскують під проточною водою.
Як користуватися ручною соковижималкою: секрети ефективності
До цього типу приладів відносять шнекову, пресову та соковичавлювач для цитрусових.
Ось три рекомендації щодо використання кожної з них:
- Шнекова: з нею працювати так само просто, як з м'ясорубкою. Плоди нарізають, проштовхують у широкий отвір приладу та подрібнюють. Сировина рідкою масою стікає через отвір. Після роботи прилад розбирають, макуху видаляють, деталі промивають проточною водою.
- Пресова розрахована для цитрусових і гранатів. Має дві пластини, одна з яких опукла. Фрукт переполовинюють і кладуть на опуклу частину. Опускають важіль, придавлюючи м'якуш, — таким чином відокремлюють сік.
- Соковитискач для цитрусових характерний наявністю конуса. На нього насаджують фрукт, що розрізаний навпіл, і провертаючи, віджимають сік. Щоб напою вийшло якнайбільше, фрукт попередньо катають по столу, злегка притискаючи до поверхні.
На тему: Як і чим у 2 етапи почистити соковижималку від засохлої гущі та нальоту?
Як доглядати за соковижималками, щоб вони довго служили
Який би не був соковитискач, мити складники до нього необхідно вчасно, а моторний блок тільки протирати вологою губкою. Головне ось що:
- Деталі соковичавниці не кип'ятити.
- Електроприлад експлуатувати вдумливо, не перевищуючи часу роботи, вказаного виробником.
- Після роботи пристрій розбирати та мити, щоб перероблені частинки не засихали на стінках деталей та не провокували появу іржі.
- Обов'язково витирати деталі чистою тканиною.
- Зберігати вичавлювач у сухому та чистому місці.
Топ-4 помилок в експлуатації соковижималки
Чого не можна робити
|
Чим загрожує |
Мити в посудомийній машині та кип'ятити деталі пристрою |
Більшість елементів приладу виготовлені з пластику, а він під впливом високих температур здатний деформуватися. Найменша зміна форми деталей може негативно зашкодити ефективності апарату. А якщо вода потрапить на магнітні датчики, то виведе їх із ладу. Обробка деталей приладу проводиться при температурі не вище 80 градусів |
Застосовувати як штовхач вилку, ніж, ложку |
Велика ймовірність штовхнути занадто далеко, тоді соковижималка може пошкодити корпус або заклинити. Якщо немає штовхача, краще замовити новий і тимчасово використовувати для проштовхування продуктів моркву або стебло селери |
Намагатися прискорити процес отриманні соку |
Такі спроби прискорення можуть скінчитися ламанням приладу. При надмірному тиску штовхач здатний пошкодити сітку барабана, а при надмірному завантаженні продукту соковитискач може заклинити. Дозвольте приладу повільно і ретельно вичавити смачний напій |
Нехтувати ретельним очищенням деталей |
Якщо на ситі барабана залишиться сік, він засохне і закоркує дрібні отвори в сітці. При наступному використанні на сито створиться більше навантаження, і воно може тріснути. У деяких випадках нехтування правилами очищення пристрою призводило до перевантаження і згоряння мотора |
Тепер ви знаєте, як користуватися соковижималкою, щоб вижимала ефективно і працювала без проблем. Дотримуйтесь цих порад і насолоджуйтесь свіжими корисними напоями.
Це цікаво: Як вичавити сік з апельсина без соковижималки — 5 способів