Якщо ви з тих, хто любить кукурудзу в качанах, ця стаття точно для вас. Тут зібрано 5 секретів приготування, з якими варена кукурудза буде неперевершеною. Методи швидкі та легкі. Читайте та дізнавайтеся про всі тонкощі приготування кукурудзи.
Обираємо продукт
У дитинстві нам здавалося, що варена кукурудза неповторна. А вибір хорошого продукту — 50% успіху. Неважливо, де ви купуєте кукурудзу: на ринку чи супермаркеті, важливо враховувати 4 особливості, які допоможуть вибрати хороший продукт.
- Купуйте кукурудзу в цілих качанах. Після зрізу зерна поступово стають крохмалистими. Але цей процес йде повільніше, поки вони закриті обгортками.
- Визначити зрілість легко по приймочках, або, так званому, чубчику. Якщо він коричневий і засохлий — кукурудза стара. У молодих качанів жовті або дуже світлі зелені приймочки. Вони мають бути вологими, трохи липкими.
- Вибирайте кукурудзу, обгортки якої не засохли та не пошкоджені. Їх колір має бути зеленим та яскравим. Якщо обгортки сухі — кукурудза вже стара.
- Ще один критерій свіжості — вага. Візьміть кілька однакових за розміром качанів. Найважчий — значить найсвіжіший. Початок ще наповнений соками, які живлять зерна.
Щоб вибрати кукурудзу, достатньо її побачити. Колір обгорток і примочок говорить сам за себе. Тому не варто зривати листя, намагаючись побачити насіння. Так ви пошкоджуєте продукт, і він швидко зіпсується. Забирати листя і приймочки потрібно перед приготуванням. При виборі буде достатньо їх трохи відтягнути.
Читайте: Як зберігати зелень — 3 популярні способи
Підготовка до варіння
Найкраще зварити кукурудзу того ж дня, коли купили. Ідеально, якщо цього ж дня її й зрізали. Але якщо запланували готування пізніше, є кілька секретів якомога довше зберегти продукт свіжим:
- не мийте качани;
- не прибирайте обгортки;
- не відривайте хвостик качана;
- покладіть кукурудзу в поліетиленовий пакет, плівку чи фольгу;
- залиште її у холодильнику.
Так кукурудза може зберігатись до тижня. Якщо вже почистили її, все одно дотримуйтесь цих порад, щоб уповільнити старіння качанів.
Перед початком готування зніміть обгортки та приймочки. Їх можна покласти в каструлю до кукурудзи. Перевірте, чи немає в продукті комах або зіпсованих зерен. Їх потрібно позбутися.
Цікава стаття: Попкорн у домашніх умовах: 99% розкриття зерен, виготовлений на 4 пристроях
Скільки варити кукурудзу
Кукурудзу рекомендують при серцево-судинних захворюваннях, діабеті та інших хворобах. До її складу входять вуглеводи, білок, залізо, жири, мінерали та вітаміни А, С. Щоб усі ці речовини принесли користь організму, важливо не переварити продукт.
Дивіться нижче таблицю, скільки варити кукурудзу:
Молочна
|
до 20 хвилин |
Зріла | 1–2 години |
В мультиварці | Молочна — до 20 хвилин, зріла — від 1 години |
На час приготування впливає рівень зрілості продукту. Качани, що щойно дозріли, готуються швидко на відміну від перестиглих. Сіль уповільнює цей процес, від неї зерна твердіють. Тому краще підсолювати наприкінці чи під час подачі.
Щоб перевірити, чи зварилася страва, проткніть зернятко зубочисткою або виделкою. Воно має легко проколюватися.
Корисно знати: Як запекти яблука в мікрохвильовій печі: поради та 3 перевірених рецепти
Як варити кукурудзу по 5 рецептах
Перед початком приготування, потрібно розібратися, варити кукурудзу в листі або без. Щоб страва була ароматнішою, до очищеної кукурудзи додають обгортки: важливо залишити тільки внутрішні листки, а верхні викинути. Приймочки, якщо хочете їх додати в каструлю, повинні бути не зів'ялими та не засохлими.
Як зварити молоду кукурудзу
Коли сезон тільки розпочався, на ринку багато молочної цукрової кукурудзи. Хоч раз зваріть її за цим рецептом — вам точно захочеться повторити. До того ж приготування не займе більше пів години.
Як готувати:
- Підготуйте окріп.
- Поки вода закипає, почистьте продукт від обгорток. Верхні зніміть, а нижні покладіть у посуд.
- У окріп опустіть качани. Можете розламати їх, якщо не поміщаються. Рідина має бути на 5 см вище за кукурудзу.
- Після закипання варіть ще 15-20 хвилин.
Молода кукурудза готується за лічені хвилини. Посоліть її під час подачі.
Як зварити стару кукурудзу
Перезрілі качани можна приготувати таким же способом, як молочні. Але вони проварюватимуться довше — від години й більше, залежно від сорту. Щоб прискорити варіння, замочіть качани та залиште у воді на кілька хвилин.
Є також інший спосіб. За ним страва виходить дуже ніжною. Навіть не скажеш, що це зріла кукурудза.
Що потрібно?
- 8 качанів.
- 200 мл молока.
- 1,6 л води.
- 4 столові ложки вершкового масла.
- 10 г солі.
Якщо качани зайняли багато місця і рідина не покриває їх, підлийте ще трохи води.
- Як приготувати:
- Поєднайте воду з молоком.
- Покладіть вершкове масло.
- Посоліть і поставте кип'ятитись.
- За допомогою щипців покладіть качани в посуд.
- Щільно закрийте кришку.
- Проварюйте понад 60 хвилин до готовності.
- Дайте постояти ще трохи, коли знімете посуд із вогню.
Перевіряйте готовність страви по зернах. Не потрібно проколювати самий качан — він буде твердим, навіть коли зерна готові.
Як самому зварити кукурудзу «Бондюель»
Цей консервований продукт відомий нам із дитинства. Щоб зробити такий самий:
- Відваріть молоду кукурудзу сортів «Спірит» або «Бонус» та охолодіть.
- Почистьте качан від зерен. Найкраще скористатися зубчастим ножем.
- Висипте зерна у банку.
- Підготуйте розсіл: на склянку води, в якій варилися качани, всипати по 50 г цукру та солі.
- Закип'ятіть розсіл і залийте ним зерна.
- Стерилізуйте банки 40-60 хвилин, помістіть у них заготівлю та закрийте.
Консервовану кукурудзу потрібно тримати у підвалі чи іншому холодному місці.
Пізнавальна стаття: Як вибрати кухонні ножі
Як варити кукурудзу в мультиварці
Готування у мультиварці не відрізняється від процесу у каструлі. Але за допомогою такого приладу можна приготувати кукурудзу на водяній бані.
- Налийте воду у спеціальну нижню чашу.
- Зверху в іншу місткість покладіть очищені качани та обгортки.
- Закрийте пристрій та встановіть режим «Варка на пару».
Залежно від сорту та зрілості кукурудзи налаштуйте таймер на час, який вам потрібний. Якщо бачите, що страва не готова, залиште її ще на кілька хвилин.
Стаття для господарок: Як доглядати за мультиваркою: 5 рекомендацій
Заготовляння з кукурудзи в морозилці
Щоб зберегти заморожену кукурудзу в качанах, потрібно прибрати обгортки.
Бланшувати продукт, щоб зберегти яскравий жовтий колір. Для цього відваріть кукурудзу і покладіть на лід або залиште під проточною холодною водою. Коли продукт охолоне, його можна заморожувати.
Якщо плануєте використовувати зерна кукурудзи в інших стравах, краще одразу їх зрізати. Зерна помістіть у пакет та вкажіть дату заморозки. Зберігайте не більше 1 року.
Заморожені не потрібно розморожувати. Покладіть у холодну воду і доведіть до кипіння. Після закипання варіть до приготування 10-40 хвилин. За кілька хвилин до готовності посоліть. Можна додати щіпку цукру чи олію.
Отже, перед тим як готуватимете кукурудзу, враховуйте нюанси:
- купувати в обгортках;
- не солити воду на початку приготування;
- заморожувати лише зерна;
- чим молодша кукурудза, тим ніжніша.
Коли наступного разу захочете приготувати кукурудзу вдома, скористайтеся одним із цих методів. Вони максимально детально розписані. Все, що залишилося, — зав'язати фартух і почати роботу.
Читайте: Як вибрати морозильну камеру для дому: літній гід для господинь
Сподобався метод з додаванням молока - кукурудза вийшла неймовірно ніжною і смачною. Дякую за корисні поради!