Млинці — одночасно проста та апетитна страва. Для них у холодильнику завжди знайдуться продукти. А найпростіші можна зробити навіть на воді. Головне, знати кілька різних рецептів.
Ми підібрали 4 перевірені рецепти, щоб ви знали, як приготувати млинці з різних продуктів. А для того, щоб досягти хороших результатів, потрібно врахувати лише кілька правил.
Як зробити тісто для млинців: загальні правила та поради
Які млинці ви б не зібралися смажити, ніколи не будуть зайвими загальні поради щодо приготування тіста. Ці п'ять правил дозволять більше не вдаватися в питання, як зробити млинці, щоб вони не приставали до сковороди, не рвалися, були ніжними й смачними:
- Тісто на млинці повинно бути, як сметана — не рідке і не густе
Його насичують повітрям, інтенсивно збиваючи. Якщо додати трохи газованої води, тоді млинці виходять ажурнішими. - Щоб загустити консистенцію, додають борошно
Щоб не переборщити, краще розділити тісто на дві половини та вмішати борошно тільки в одну. Після чого добре перемішати й з'єднати частини. - Щоб млинець не розвалювався, додають у тісто яйця
Вони часто роблять млинці жорсткими. Тому краще дати постояти тісту після того, як його замішали. За 5-7 хвилин борошно повинне розбухнути, тоді млинці не розпадуться. - Млинці виходять пишними, якщо їх замішувати на кефірі
І використовувати соду або розпушувач. - Оладки не приклеяться до сковороди або млинниці, якщо попередньо прогріти поверхню
Та смажити на невеликому вогні.
Ці поради справді не підводять. Перевірте, щоб переконатись на власному досвіді. Ви приготуєте не тільки смачну, але й корисну страву. Адже тільки в 100 г млинців є такі необхідні для організму речовини:
- вуглеводи — 10% добової норми дорослої людини;
- натрій — 27% щоденної норми;
- білок — 12% від добових потреб;
- вітамін А — 7% добової норми;
- вітамін С — 4% від норми на день;
- кальцій — 21% від рекомендованої дози;
- залізо — 10% від добових потреб.
Забируща стаття: Як запекти яблука в мікрохвильовій печі: поради та 3 перевірених рецепти
Як приготувати млинці на воді
Нижче інструкція — як готувати млинці без молока або кефіру. Виходять смачними (перевірено).
Продукти для приготування
Інгредієнти
|
Грамівка |
Борошно пшеничне або рисове | 4,5 столові ложки |
Вода | 1 склянка |
Ванілін | на смак |
Сіль | чверть чайної ложки |
Сода або розпушувач | 10 грамів розпушувача або 1 чайна ложка соди |
Цукрова пудра | 150 грамів |
Яйце | 1 шт |
Олія для смаження | на свій розсуд |
Покрокова інструкція
- Між собою поєднують тільки сухі інгредієнти, рідкі продукти теж, але окремо від сухих.
- Потім об'єднують все і перемішують до однорідності, щоб не було грудочок. Для цього краще використовувати пластикову силіконову лопатку.
- Важливо залишити тісто «відпочити» на 10-15 хвилин. За цей час борошно набухає.
- Розігріти сковороду та посмажити млинці.
Для приготування замість сковороди також використовують млинницю. На ній млинці смажаться швидше. Час приготування на сковороді триватиме близько пів години.
У цьому рецепті є кілька секретів. Для легкості тіста замініть звичайну воду на мінеральну. Також не вбивайте яйце. Краще відділіть жовток від білка і замішайте лише останній. Адже жовток може зробити тісто твердим.
Як готувати млинці на молоці
У нас їх називають налисниками. У Франції — галетами. Це великі та тонкі млинці на молоці. Готуйте їх як самостійну страву або загорніть начинку. І так і так буде смачно.
Продукти для приготування
Що потрібно?
|
Скільки потрібно? |
Цукрова пудра або цукор | 150 грамів |
Борошно | 130 грамів |
Молоко | півлітра |
Рослинна олія | 2 ст. л. |
яйця | 3 шт. |
Сіль | дрібка |
Шеф-кухарі радять діставати інгредієнти з холодильника заздалегідь. Коли їхня температура однакова, продукти змішуються швидше і краще.
Поетапне приготування
- Збити яйця.
- Посолити та додати цукор.
- Додати половину молока.
- Поступово всипати борошно.
- Долити залишки молока та олію.
- Ще раз інтенсивно розмішати до однорідності.
Щоб у тісті не було грудочок, просійте борошно. Додайте його до млинців маленькими дозами та весь час перемішуйте. Що стосується олії, досвідчені шеф-кухарі використовують оливкову. Вона корисніша за соняшникову, і не пригоряє, як вершкове масло. Якщо наливаєте масло в тісто для млинців, тоді змащувати поверхню для смаження потрібно лише один раз.
Ще одна порада. Спробуйте замінити молоко наполовину водою. Млинці будуть не такими ситними, але й менш калорійними.
Читайте: Як почистити решітку на плиті: 11 хаків
Як приготувати млинці на кефірі
Досвідчені господині знають, як приготувати великі млинці, щоб вони не рвалися і були без хрустких країв. Вони смажать млинці на кефірі.
Інгредієнти
Кефір — головний продукт для таких панкейків. Але якщо його можна замінити ряжанкою, наступний інгредієнт точно обов'язковий. Це окріп.
Що потрібно:
- 2 яйця,
- 100 г цукру або пудри,
- ½ ч. л. солі,
- чверть ч. л. соди,
- 50 мл вершкового масла або олії,
- 250 г борошна і стільки ж кефіру,
- склянка окропу.
З такої кількості продуктів виходить понад 20 млинців, залежно від розміру сковорідки.
Корисна стаття: Як вибрати мультипіч: 3 підказки
Етапи приготування
Перед початком приготування дістають все потрібне з холодильника. За кімнатної температури компоненти краще з'єднуються.
Отже, з чого почати:
- Підготуйте окріп.
- Інтенсивно перемішайте яйця та цукор.
- Додайте солі.
- Влийте кип'ячену воду, весь час помішуйте тісто.
- Додайте кефір
- Просійте борошно і змішайте його з содою.
- Додайте суху суміш у рідку.
- Перемішайте тісто з олією.
- Дайте постояти кілька хвилин.
Щоб млинці вийшли пишними, збивайте яйця із сіллю та цукром міксером.
До речі: Як вибрати планетарний міксер: 6 критеріїв
Як зробити млинці без яєць
Коли в холодильники майже нічого не залишилося, а хочеться млинців, готують універсальну страву за цим рецептом.
Інгредієнти
З такої кількості продуктів виходить 6 млинців:
- 250 г пшеничного або будь-якого іншого борошна,
- 1 ч. л. цукрової пудри,
- чверть ч. л. кориці,
- 250 мл молока,
- дрібка солі,
- 1 ст. л. соняшникової чи іншої олії без виразного запаху,
- 1 ч. л. екстракту ванілі,
- 2 ст. л. вершкового масла.
Використовують корицю до смаку. Ваніль також не є обов'язковою.
Покрокова інструкція
Для початку з'єднайте сухі інгредієнти: цукрову пудру, корицю, сіль, ванілін та борошно. В окремій місткості збийте яйця, додайте молоко. Змішайте сухі та рідкі продукти. Ретельно перемішайте вінчиком. Намагайтеся не залишити грудочок. Тому краще вводити борошно в яйця та молоко поступово. Добре розігрійте сковороду. Розтопіть масло, і на ньому обсмажте млинці. Якщо з'являються бульки, тоді час перевертати панкейк.
Хитрики: як смажити млинці
На закінчення додамо три моменти, які допоможуть впоратися з будь-якими млинцями й приготувати їх ніжними та смачними.
- Перед смаженням важливо добре розігріти сковороду. Тому отримуйте пораду, як перевірити температуру. Якщо крапнули трохи води на поверхню сковорідки, а рідина моментально випарувалась, тоді температура слушна. Після цього можна змащувати сковороду олією.
- Щоб не переборщити з олією, краще обмокнути в жирі паперовий рушник і протирати поверхню для приготування.
- Якщо ви помічаєте, що млинець швидко став коричневим, потрібно зменшити вогонь. Ідеальний панкейк золотистого відтінку. Якщо виходить такий, інтенсивність вогню не змінюють.
Млинці — непроста страва. Але навчитися їх готувати можна з першого разу. Вибирайте відповідний рецепт і слідуйте покроковій інструкції. Знаючи ці тонкощі та хитрики, все вийде.
Цікава стаття: Як очистити сковороду: 5 способів для різних покриттів