До капучино з повітряною піночкою немає байдужих, тож у цій публікації спробуємо навчитися готувати напій у кавомашині. Акцентуємося на основних компонентах, щоб вийшло збалансоване вершкове варево, та покроково опишемо алгоритм приготування. Отже, беріть свою улюблену чашку та приєднуйтесь до нас. Варитимемо капучино разом!
Капучино: рецепт у кавомашині з ідеальними пропорціями
Щоб приготувати напій з добре відчутним вершковим смаком та густою кремовою піною необхідно дотримуватись пропорцій у трьох рівних частинах: ⅓ еспресо, ⅓ спіненого молока та ⅓ пінки. Тільки так буде виражений смак еспресо, пом'якшувальний вершковим присмаком молока та пінки.
Для цього подрібнюють зерна Арабіки, які мають тонкий смак і помірну кислотність. Вони надають напою м'якість та аромат. Якщо не впевнені, що зможете правильно заварити, чи не знаєте, чи правильно налаштована кавоварка, тоді краще зайвий раз перечитати інструкцію виробника. У ній описано покроковий алгоритм дій.
До відома: Як вибрати кавомолку — зернова або ротаційна: 4 приводи для роздумів
Інструкція, як зробити капучино в кавомашині
- Пристрій включають і роблять «холостий постріл», щоб краще прогрівся. Підключають до джерела води або наливають у бак (залежно від моделі). Споліскують чашку окропом, щоб зігріти, та виливають його перед подачею напою.
- Зважують мелену каву. Для цього знімають портафільтр (сітка, кошик) і ставлять на ваги. Він повинен бути гарячим через те, що розташований у кавомашині, тому роблять це акуратно, щоб не обпектися. Відміряють помел залежно від місткості сітки, що фільтрує. У приблизному співвідношенні на одинарний фільтр витрачається 8-10 г помелу — з якого виходить до двадцяти грамів еспресо. Для подвійної порції потрібно 17-20 г меленої кави, тоді вийде 30-40 г варева. Після того як відміряють належне, подрібнене рівномірно розподіляють у фільтрувальному кошику.
- Утрамбують порошок і провертають ручку так, щоб лікоть опинився під дев'яносто градусним кутом. Потім портафільтр ставлять на рівну поверхню і рівномірно натискають на нього. Постукувати не потрібно, інакше спресоване потріскається, через це псується смак напою.
- На пару секунд включають головку заварювання пристрою, щоб змити те, що залишилося від старої заварки. Потім вставляють ручку і включають машину на подачу, попередньо активувавши таймер. Пару миттєвостей та еспресо поллється в чашку. Він буде тягучим, із кремовим відтінком.
- Зупиняють наливання на 20-й секунді, якщо звичайна порція, або на 25-30 секунді — коли подвійна.
Настала черга спінювання молока, щоб вийшла масляниста пінка.
- Наливають охолоджене молоко (в ідеалі незбиране для кремової текстури) в глечик з нержавіючої сталі для спінювання. Його має бути у достатній кількості, щоб зрівнятися з обсягом еспресо у чашці.
- Занурюють парову трубку кавоварки трохи нижче поверхні молока і прогрівають, збиваючи, поки температура досягне 65 градусів. У міру нагрівання на поверхні утворюватиметься густа шовковиста піна. Доводять до такої консистенції, коли «шапка» стійка та блищить.
Залишається лише з'єднати елементи: у свіжозварений еспресо повільно і, нахиливши чашку під кутом, вливають гаряче молоко, дозволяючи йому змішатись. Потім дбайливо викладають піну м'яко-повітряним шаром. За бажанням верхівку можна притрусити порошком какао або кориці.
Рейтинг найкращих: ТОП 5 оглядів кавомолок: які краще подрібнюють зерна
Як зробити пінку для капучино в кавомашині: секрети
З незбираного молока виходить повітряна пінка з багатою текстурою — через жири та те, що воно не оброблене. Знежирене хоч і спінюється, але результат не можна порівняти.
Молоко має бути холодним. Дуже холодним. Тоді його легше збивати у стійку масу.
Парова трубка кавоварки повинна бути в глеку з молоком під кутом і трохи нижче налитого. Нагріваючи, потрібно поступово опускати трубку та стежити за температурою, щоб не перегріти. 65 °C — норма.
Слід розібратися: Кавомашина не качає воду: 7 причин та їх усунення
Особливості приготування капучино на кокосовому молоці
Воно жирніше коров'ячого, тому вийде густа кремоподібна піна. Готувати на пару її складніше, вона розшаровується, але якщо дотримуватися чіткого алгоритму дій, то все вийде.
Нагрівають і спінюють так само: холодним ллють у глечик з нержавіючої сталі. Кип'ятять за допомогою парової трубки кавоварки, відстежуючи температуру (65 градусів) і консистенцію — стійку і шовковисту.
Для посилення смаку додають напій трішки ароматизованого сиропу: кокосового, ванільного або карамельного. Потім викладають піночку, створюючи пухнастий шар, схожий на хмару. Кава сортів Арабіки в тандемі з ароматизованим сиропом та кокосовим молоком дають тропічний посмак у поєднанні з вершковим відтінком. Це відчувається після кожного ковтка.
Пізнавальна стаття: Як прибрати повітряну пробку в кавомашині: 3 кроки
Як подати напій
Правильна подача капучино покращує атмосферу святкового застілля, привносячи вишуканості та тепла у душевні посиденьки. Та й у будні це затишний момент, щоб поласувати смакотою самому чи з друзями. Ось кілька порад про те, як подати капучино:
На святковий стіл
|
Подають напій у чашках для капучино, а також порцелянових або керамічних з цікавим дизайном (візерунком) — для урочистості моменту. Поєднують чашки зі блюдцями та десертними ложечками — так естетичніше і зручніше. Перед подачею чашки прогрівають, поставивши в кавоварку або обдавши окропом. Тоді напій довше залишається теплим та розкриває смак. Щоб прикрасити, пінку посипають какао, корицею чи мускатним горіхом. До капучино пропонують солодощі: біскотті, шоколадні трюфелі, тістечка |
На кожен день |
Напій подають у зручних чашках, які легко тримати та мити. На додачу дають десертну ложечку або трубочку, щоб поласувати не лише напоєм, а й пінкою. Крім капучино пропонують печиво, випічку, шоколад |
У міру того як практикуватиметеся й експериментуватимете з різними техніками, навчитеся розуміти тонкощі приготування капучино. Згодом зможете справити враження на друзів та сім'ю, подаючи італійський напій на будь-який смак.
Наслідуючи це керівництво, вдасться приготувати капучино з чітко вивіреними пропорціями, в якому гармонійні терпке еспресо і вершкова пінка. Нехай цей напій стане невіднятною частиною ваших повсякденних ритуалів та особливих моментів.
Інструкція: Як правильно доглядати кавомашину: 8 основних правил