Ситуація, коли м'ясо куплено та замариновано, родина та друзі готові їхати на пікнік, а погода раптово порушила плани, траплялася з багатьма. У цьому випадку головне завдання – врятувати 2-3 кілограми шашлику, який маринується в холодильнику. Можна, звичайно, засмутитися, залишитися вдома і сховати смакоту в морозильну камеру роздати друзям. А можна – не скасовувати плани, а трохи їх видозмінити.
Домашній «пікнік» з шашликом не потребує особливої підготовки. Досить смачно приготувати блюдо в духовці. Як і «версія» на вугіллі, воно вийде соковитим і дуже смачним. У статті описано, як слід приготувати шашлик з курячого або свинячого м'яса в духовці, щоб насолодитися бездоганним смаком.
Читайте також: Як вибрати електродуховку
Шашлик в духовці зі свинини – м'ясо в
Особливо м'якою і пропеченою можна приготувати свинину, запікаючи її в рукаві. Цей спосіб простий і зручний для кулінарів-початківців. Адже не доведеться поратися з ґратами, електрогрилем та фольгою.
Підготовка
Щоб готувати шашлик зі свинини, підійти до вибору м'яса потрібно уважно. Це важливо для запікання як на вугіллі, так і в духовці.
- Найкраще підходить нашийок. Ця частина туші коштує недешево, але в ній зустрічаються невеликі жирові прошарки, завдяки яким шматочки вийдуть соковитими під час приготування.
- Можна купити вирізку або биток. Їх зручно нарізати, це м'ясо нежирне. Але щоб шашлик не вийшов сухим, важливо правильно розрахувати час його приготування в духовці (добрий вибір – Zanussi ZOG511211B).
- Дешевше обійдеться «гуляш» – заздалегідь нарізані в магазині шматочки. Але на шматочках може бути занадто багато жиру. Прийде заплатити за те, що потрібно буде зрізати. Та й частини м'яса трапляються різномасні – за розміром, якістю, свіжістю. І тоді, щоб страва вийшла саме такою, якою хочеться, потрібно буде попрацювати.
Важливо: Готове мариноване м'ясо з магазину може бути залежалим, тому без крайньої необхідності його краще не купувати.
Що підготувати:
- кіло свинини;
- цибуля – 1,2 кг;
- 4 столові ложки оцту та 2 – цукру;
- сік половинки лимона;
- сіль, перець, а також будь-які прянощі за смаком.
Читайте також: Український борщ у духовці – 3 смачні рецепти
Маринування
Спеці-шашличники часто не хочуть розкривати свій секрет, як замаринувати м'ясо для духовки. Кожен кулінар має власну рецептуру, інгредієнти якої часом дивують. Але є універсальний спосіб маринівки. Використовуючи метод, можна залишити м'ясо у маринаді на всю ніч – і тоді воно буде найніжнішим. Але якщо час підтискає, то мінімальний термін маринування – година в холодильнику. Ароматний та м'який шашлик вийде і в цьому випадку.
- Усю цибулю почистити і нарізати. Якщо є час маринувати 8 годин – півкільцями чи тонкими кільцями. Якщо ніколи – дрібними кубиками.
- М'ясо нарізати на потрібні шматочки, прибрати зайве. Посипати їх сіллю, запашними травами, додати перець.
- Всипати цибульку, долити суміш оцту, цукру та лимонного соку. Змішати знову. Накрити тарілкою або кришкою, підійде харчова плівка.
Приготування
Духовку (можна використовувати Zanussi OPZB4230X) нагріти до 250°. У рукав, зав'язаний з одного боку, скласти всю мариновану цибулю, а на неї – м'ясні шматочки. Рукав зав'язати і зробити у верхній частині пару-трійку маленьких дірочок. Перекласти на лист, застелений пергаментом, і відправити запікатися на півтори години.
Хвилин за 10-15 до закінчення готування можна обережно розрізати і розгорнути целофан зверху, щоб на шашлику з'явилася скоринка.
Шашлик з курятини в духовці – м'ясо на шпажках
Зробити шашлик з курки в духовці (такий, як VENTOLUX HELSINKI) так само просто, як зі свинини, при цьому набагато швидший. Тим, хто на дієті краще приготувати його з філе. А любителям страви сочніше слід взяти курячі стегна. У духовці і те, й інше готується недовго.
Читайте також: Гусак у духовці: 4 етапи приготування ідеальної святкової страви
Підготовка
Для початку потрібно вибрати свіжу курятину. Не варто використовувати морозиво, краще залишити його для супу. Стегна не повинні бути маленькими – їх доведеться нарізати на шматочки. Шпажки перед приготуванням замочити у воді на 25-30 хвилин – щоб не загорілися в духовці.
Продукти:
- курятина – 1 кг;
- часник – два зубчики (можна три);
- масло соняшникове – ¼ склянки;
- цукор – півтори столові ложки;
- коріандр – 3 чайні ложки;
- соєвий соус – 1,5 – 2 ст. ложки;
- сіль, суміш перців.
Маринування
Щоб замаринувати шашлик для його приготування в духовці, в піалі потрібно змішати всі складові, за винятком м'яса. Сіль додавати не потрібно, оскільки соєвий соус сам собою вже солоний. Необхідно нарізати смужками філе. Різати треба поперек волокон. Товщина – не менше 15 мм. Якщо використовуються стегна – прибрати шкіру і якомога акуратніше відокремити від кісточок м'ясо. Після – нарізати його кубиками. У каструльку скласти курятину і залити маринадом, після чого на годину-півтори залишити в холодильнику.
Потрібно пам'ятати: Найкраще з курячим м'ясом гармоніюють прянощі. Особливо добре поєднуються куркума, червоний перець, імбир (але зовсім трішки), паприка, суміш каррі.
Приготування
Розігріти духовку, наприклад, Electrolux EOB93434AW, до 200°. Нанизати на шпажки м'ясо: смужки – гармошкою, а шматочки з стегенця – як завжди. Викласти на покритий пергаментом лист. Запікати по 10 хвилин із двох сторін.
Готування шашлику в духовці позбавляє багатьох проблем. Наприклад, не потрібно постійно перевертати шампура або гасити вугілля, що надто розгорілося. Дим не виїдатиме очі. Після того, як м'ясо буде поставлене в духовку, воно практично не потребує уваги. Головне – вчасно вийняти, розгорнути і красиво розкласти на блюді.
Використовувати для прикраси можна свіжі та консервовані овочі, фрукти та зелень, доступні за сезоном.
А якщо запекти на решітці 1-2 баклажани, пару-трійку томатів, прибрати з них шкірку, і подрібнити очищені овочі блендером (якщо його немає – можна натерти на звичайній тертці: м'які овочі швидко перетворяться на кашку), додати 2-3 зубчики часнику, сіль та пекучий перець – вийде чудовий соус.
Дивіться, як приготувати шашлик у рукаві в духовці
Готуємо стерлядь в духовці – 4 рецепти аристократичної риби