Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як розпалити вугілля — 3 підручні засоби

Дата публікації: 30.05.2024 14:46
Дата оновлення: 30.05.2024 15:05

Вуглинкам потрібен час, щоб розгорітися і досягти потрібної температури. Зазвичай на це йде до 20 хвилин. Щоб горіло рівномірно, його правильно розташовують — пірамідою або куполом, тоді воно швидше спалахне завдяки поліпшеній циркуляції повітря. Якщо розкидати абияк, деякі частини шашлику будуть пересмажені, а інші — недосмажені.

Деревне та брикетне вугілля — найпопулярніші для приготування їжі на грилі або барбекю. 

  • Деревне отримують шляхом повільного спалювання дерева в умовах обмеженого доступу кисню. Воно неправильної форми, його фрагменти різняться за розміром і формою. Горить швидше, дає жар інтенсивніше. Ідеальний коли потрібен швидкий нагрів. Деревному вугіллю часто віддають перевагу за те, що воно надає стравам насиченого аромату диму.
  • Брикетне виготовляють із деревних відходів: стружки, пилу і дрібних шматочків, які змішують зі сполучною речовиною і пресують в однорідні блоки. Вони однорідні за розміром, у формі циліндрів або прямокутників. Горять довше, ніж деревне вугілля, але на меншій температурі, тому дають тривале тепло. Брикети іноді містять добавки, які злегка впливають на смак їжі.

 вугілля засипають у мангал

Перш ніж розпалювати вугілля, потрібно переконатися, що мангал чистий. 

  1. Його очищають від золи, оскільки попіл ускладнює горіння. 
  2. Використовують відповідний розпалювач, щоб вугілля почало горіти швидше. Це може бути рідина, тверді розпалювачі або натуральні альтернативи: папір, картон або суха деревина.

Коли вугіллячко добре розгорілося і вкрилося шаром попелу, його рівномірно розподіляють по дну мангала для стабільного і рівномірного тепла. Більше повітря прискорює горіння, менше — уповільнює. Якщо плануєте тривале приготування, можливо, буде потрібно додати вугілля. Багаття посипають ним рівномірно, щоб підтримувати стабільну температуру.

Читайте: Як зберегти продукти без холодильника: 7 варіантів

Як правильно розпалювати вугілля за допомогою рідини для розпалювання

Наносять рідину на вугілля за 1-2 хвилини до розпалювання. Важливо не перестаратися, щоб не допустити спалаху вогню. Підпалюють вугілля сірником або запальничкою з різних боків. Необхідно триматися на безпечній відстані, оскільки рідина для розпалювання часто різко спалахує.

рідиною для розпалювання обливають вугілля

Після того як вугілля запалене, дають йому час перегоріти (15-20 хвилин), щоб воно повністю вкрилося сірим шаром золи. Це ознака того, що достатньо розгорілося і готове для приготування їжі. Щойно вуглинки вкриються попелом, їх рівним шаром розподіляють у мангалі, щоб ішло стабільне тепло. Рідину для розпалювання на вугілля, що вже горить, не ллють — це спровокує спалах, який загрожує наслідками.

На замітку: Як приготувати картоплю фрі в домашніх умовах: 7 крутих рецептів

Як розпалити мангал за допомогою сухого спирту

Розпалювання мангала за допомогою сухого спирту — зручний і безпечний спосіб почати приготування на вугіллі. Він мінімізує виникнення спалахів полум'я, без запаху. А все тому, що таблетки горять без диму, не залишають нагару та кіптяви. Секрет в основі: уротропін і парафін, які в момент горіння розкладаються на карбонат кальцію і вуглекислий газ.

таблетований сухий спирт

Мангал має перебувати на рівній, стійкій поверхні, далі від легкозаймистих матеріалів і конструкцій.

Поміщають таблетку сухого спирту або кілька, якщо вони маленькі, в центр вугільної купи. Зручно для цього використовувати металеву або керамічну підставку для таблетки, щоб вона перебувала на невеликій відстані від вугілля. Підпалюють сухий спирт сірниками або запальничкою. Він легко запалюється і горить чистим полум'ям.

Залишають вуглинки розпалюватися навколо таблетки сухого спирту. Це може зайняти до 5-7 хвилин. Коли з'явиться шар попелу, його розгрібають по поверхні мангала для однорідного теплового поля. І можна розпочинати приготування їжі, розташовуючи шматки на решітці мангала.

Пізнавальна стаття: 3 переваги та особливості сонячних панелей Neo Tools

Як розпалити вугілля для шашлику за допомогою тріски та паперу

Розпалювання вугілля за допомогою тріски та паперу — ефективний метод у суху погоду. Розташовують вугілля в мангалі так, щоб у центрі утворилася височина. Це буде центральна точка для початку горіння. Беруть суху деревну тріску або кілька аркушів паперу (газети підійдуть чудово). Папір з яскравим друком або глянцевий — не береться до уваги, вони містять шкідливі хімічні речовини.

Зім'яті листочки або тріски укладають у центр вугільної купи. Підпалюють у кількох місцях. Папір швидко горить, а тріска повільніше, але цього достатньо, щоб вугілля почало тліти. Варто спостерігати за процесом горіння. За потреби слід піддути на вугілля, щоб посилити полум'я або тягу.

вуглинки та вогник

Щойно брикети під впливом вогню почнуть покриватися білим попелом, беруть металеві щипці або палицю і розподіляють їх по площі мангала, щоб було стабільне тепло для готування шашлику. З вогнем завжди потрібно бути напоготові, тримати під рукою пісок або вогнегасник, і стежити, щоб вітер не розносив іскри. Щойно вуглинки прогорять, можна готувати шашлик, встановивши решітку на потрібній висоті та викладаючи м'ясо.

До слова: Як користуватися туристичним газовим пальником: 7 фактів, з якими не посперечаєшся

Підтримання жару

Коли вуглинки добре розгорілися і потім вкрилися білою золою, їх рівномірно розподіляють по мангалу. Якщо плануєте готувати тривалий час, доведеться додавати додаткову порцію, щоб підтримувати температуру. Це робиться за 10-15 хвилин до необхідності, щоб мангал мав час розгорітися.

Варто обмахувати напівзотлілу масу картонкою, віялом, лопаткою чи газетою, оскільки посилений потік повітря збільшує жар. Якщо жаровня обладнана кришкою, є сенс прикрити робочу зону для утримання тепла всередині. Це корисно при приготуванні великих шматків м'яса або під час використання методу непрямого грілінгу. Не варто часто контролювати процес. Щоразу, коли відкривається кришка мангала, тепло і дим йдуть, вугілля остигає. 

м'ясо запікається під впливом жару

Якщо є можливість, регулюють висоту решітки, щоб контролювати інтенсивність жару, що доходить до їжі. Що ближче вона до вугілля, то сильніший жар. Для методу непрямого грілінгу використовують алюмінієві бар'єри або форми, щоб відокремити вугілля від продуктів, тим самим контролюючи інтенсивність нагріву й уникаючи прямого контакту полум'я.

Варто регулярно перевіряти стан вугілля під час готування
Прибирають золу, яка може блокувати повітряний потік
Перемішують вугілля для рівномірного горіння Тільки так вийде підтримувати стабільний жар у мангалі, що дасть чудові результати під час засмажування шашлику або інших страв на грилі

Розпалювання вугілля — ключовий момент у приготуванні шашлику та інших страв. Використовуючи вогнищеве спорядження: рідину для розпалювання, сухий спирт, тріску і папір можна домогтися горіння вугілля. Кожен метод зі своїми особливостями та вимагає дотримання правил безпеки.

Використання кришки мангала і контроль за потоком повітря допомагають регулювати інтенсивність жару і підтримувати температуру на потрібному рівні. Таким чином, як розпалювати вугілля, — залежить від особистих уподобань, умов приготування і доступних ресурсів. Удосконалюючи свої навички у поводженні з мангалом, прийде досвід, а з ним і успіх у розпалюванні та готуванні м'яса/овочів на відкритому повітрі.

Для загального розуміння: 2 види газового обладнання для дому, які допоможуть приготувати їжу та обігріти приміщення

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини