Київ
Серце всієї України!
Зв'язатися з нами
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO club
Укр Рус
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума
Кошик

Авторизуйтесь, щоб отримувати персональні пропозиції.

Як зробити лимонад у домашніх умовах — 11 рецептів

Дата публікації: 02.09.2022 11:29
Дата оновлення: 20.06.2024 16:56

Для приготування домашнього лимонаду нічого не потрібно надприродного. Тут знайдете варіанти, як зробити лимонад. Готуйте та насолоджуйтесь!

домашній лимонад

Як зробити домашній лимонад: звична класика

З обладнання потрібно сито, марля або соковитискач, лід, гарні келихи або інший посуд для готового напою.

На приготування витрачається не більше 15-20 хвилин, більше часу піде на охолодження напою. Якщо часу замало, можна заздалегідь зробити заготівлю, наприклад, залити у формочки та заморозити кубики льоду.

Що потрібно:

  • лимони (лайми) або свіжий сік;
  • цукровий пісок, вода;
  • меліса чи м'ята.

Це основа для будь-яких інших варіацій. Після приготування такої заготівлі до неї можна додавати будь-які інші складові до свого смаку.

Приготування

Отримуємо лимонний фреш. Якщо не використовувати шкірку цитрусів, не буде гіркоти, а лише свіжа кислинка. Для цього можна взяти цитрус-прес або віджати вручну рідину з лимона. Щоб соку вийшло більше, залишають фрукт за кімнатної температури на деякий час або підставляють під струмінь теплої води. Додатково його можна здавити руками або під тиском долоні покатати. Після цього отримувати сік.

Поетапні дії:

  1. Одну склянку цукру розвести літром води.
  2. З 5 цитрусів вичавити сік.
  3. Змішати сироп із соком.
  4. Відправити в холодильник на декілька годин.
  5. Лід та кілька листочків м'яти покласти на дно келиха та залити охолодженим напоєм.

Листя перцевої м'яти або меліси не тільки добре підходять для прикрас, а й додають відчуття прохолоди. Як прикрасу можна використовувати часточки лимона.

В тему: Як вичавити сік з апельсина без соковижималки — 5 способів

Хитрості та секрети

Щоб не зіпсувати напій, є кілька секретів:

  1. У підігрітій воді цукор розчиняти простіше і швидше. А щоб зберегти корисні речовини, свіжовичавлений лимонний фреш не варто змішувати з гарячим сиропом. Остудіть і тільки після цього з'єднуйте з лимоном.
  2. Сироп можна приготувати про запас і використовувати за потребою. Це дозволить заощаджувати час.
  3. Якщо лимони кладете в глечик разом зі шкіркою, не залишайте їх надовго. Напій може гірчити через шкірку.
  4. Ефектно виглядає лід, заморожений разом із лимоном, лаймом або ягодами.

лід заморожений з лаймом та журавлиною всередині

Важливо не тільки те, як правильно зробити лимонад вдома, а як його подати. Круто виглядають охолоненні напої у склянках незвичайних форм із товстого скла. Також для подачі можна використовувати гарний прозорий глечик або лимонадницю — спеціальну тару для прохолодних напоїв із краником.

Як приготувати лимонад вдома: топ рецептів

Самостійно приготований вдома лимонад — це не лише підсолоджена цитрусова вода. До нього можна додавати будь-які продукти та експериментувати. Добре підійдуть ягоди з кислинкою, на зразок журавлини. З овочів часто використовують огірок. З трав добре доповнює смак розмарин та естрагон.

Як приготувати лимонад у домашніх умовах із різних видів цитрусових — дізнаєтеся з перевірених рекомендацій, описаних нижче за текстом. На їхній основі можна створити власні шедеври.

Читайте: Що краще: блендер або соковитискач — 5 аргументів про пристрої

З листям м'яти

М'ятний лимонад вже можна вважати класичним, настільки добре м'ята поєднується з лимоном або лаймом. Але, крім того, щоб просто додати кілька листків м'яти в келих, рекомендуємо ще кілька варіантів.

Лимонад із м'ятою

Потрібно:

  • 4-5 лимонів або лаймів, краще і те й те;
  • 1 ст. цукрового піску, 1 л води;
  • пучок м'яти та лід.

З обладнання знадобиться подрібнювач або ступка та посуд для подачі.

Покрокове керівництво:

  1. Видавити лимонний сік.
  2. Один лайм чи лимон нарізати кружальцями або часточками.
  3. У теплу воду всипати цукор та мішати до розчинення.
  4. В окремій місткості, краще у ступці або за допомогою подрібнювача, потовкти м'яту з цукром, так вона віддасть більше соку.
  5. Змішати усі складові. У келихи викласти кашку з товченого м'ятного листя та скибочки цитрусів. Лід краще подавати відразу перед вживанням у кожну склянку, можна крихту. І залити отриманою раніше рідиною.

Якщо не любите солодкі напої, а віддаєте перевагу кислинці, можна використовувати менше підсолоджувачів. Щоб вийшло безалкогольне мохіто, беруть газовану воду замість звичайної.

Інструкція: Як користуватися блендером: нюанси використання 2 видів подрібнювачів

З апельсинів

У будь-якому рецепті замість лимона можна взяти апельсин, але тоді на смак буде як фанта. Альтернативний варіант — зробити апельсиново-лимонний лимонад.

Лимонад з апельсинів

Потрібно:

  • 5-6 апельсинів та 4-5 лимонів;
  • 1-2 ст. л підсолоджувача, можна мед або будь-який сироп;
  • 1 л мінералки;
  • лід і листя м'яти для прикраси.

Приготування:

  1. Один апельсин та один лимон залишити для подачі та порізати часточками. Інші фрукти розрізати навпіл і видавити якомога більше фрешу.
  2. У місткість із соком додати підсолоджувач. Якщо використовувати мед, краще брати рідкий. Якщо він зацукрився, попередньо розвести його теплою водою.
  3. Перед подачею все змішати в одній місткості. Розлити склянками з льодом. Прикрасити апельсином та м'ятою.

Ще на тему: 10 найкращих соковитискачів для цитрусових — Рейтинг від MOYO.UA

Огірковий лимонад

Лимонад з огірка може бути й без підсолоджувачів — так навіть корисніше.

Лимонад з лимона та огірків

Потрібно:

  • кілька цитрусових (лайм чи лимон), 3-4 огірки;
  • цукор за бажанням та негазована вода;
  • для прикраси підійдуть кружечки огірка.

З обладнання — блендер. Якщо його немає, впорається тертка.

Приготування:

  1. Один огірок залишити для прикраси.
  2. З лимонного соку, води та, можливо, цукру зробити основу.
  3. Огірки помити та отримати з них сік. Допоможе блендер або тертка. Отримане пюре процідити або перетерти через сито.
  4. Огірковий екстракт додати до основи.
  5. Огірок нарізати тонкими слайсами. Якщо немає слайсера, можна нарізати овочечисткою. Викласти в склянки, додати кубики чи крихту льоду.
  6. Вилити охолоджену лимонно-огіркову суміш.

Якщо лимонад вийшов з м'якушем огірка, подавати із широкою коктейльною трубочкою.

Як зробити лимонад без лимона

Якщо хочеться прохолодних напоїв, а лимона чи лайма немає під рукою, можна взяти будь-які інші продукти з кислинкою, наприклад, щавель, кислу полуницю. Або замінити щіпкою лимонної кислоти.

апельсиновий лимонад

Як робити:

  1. Подрібнити продукти до пюре, віджати рідину або перетерти через сито.
  2. Змішати воду з цукром і тим, що вибрали як альтернативу.

лимонад з кавуна

Якщо вирішили приготувати лимонад, але немає цитрусів, виручить лимонна кислота в порошку. Її розводять із водою та замінюють свіжовичавлений фреш. Так можна зробити напій з найбільшої ягоди — кавуна. Він соковитий, його достатньо розім'яти у пюре вилкою або занурювальним блендером. І влити розчинений раніше порошок. Якщо ягода солодка, можна не додавати цукор.

Лавандовий лимонад

Якщо любите запах лаванди та легку гіркуватість — придивіться до цього рецепту.

Лимонад із лавандою

Знадобиться:

  • 3-4 лайми (або лимона), 1 ст. цукрового піску;
  • вода (близько літра) та 2-3 ст. л сухих квіток кулінарної лаванди;
  • гілки лаванди для прикраси.

Як готувати:

  1. Вичавити сік із цитрусів і змішати зі звареним сиропом.
  2. Квітки лаванди настояти з окропом та процідити.
  3. Поєднати всі інгредієнти, охолодити напій.

Перед подачею до склянки додати кілька кубиків льоду. І одну гілочку свіжої лаванди для прикраси. Лаванда дає гіркоту, тому додавати гілочки у загальну місткість не варто.

Корисні поради: Як правильно вибрати соковитискач?

Імбирний лимонад

Такий варіант смачний навіть теплим.

Лимонад імбир з лимоном

Знадобиться:

  • 4 кислих цитрусів та 100 г цукру;
  • 1 л води, трохи м'яти;
  • 3 см кореня імбирного.

Приготування:

  1. Розвести цукор у воді. Можна поставити на плиту та нагріти до розчинення.
  2. У сироп додати м'яту, очищений та порізаний імбирний корінь.
  3. Додати фреш із цитрусових. Можна подавати як холодним, так і теплим.

Полуничний лимонад

У цьому рецепті можна використовувати лимонний сік разом із полуничним пюре, а якщо ягоди кислі, можна обійтися без лимонів.

Лимон із полуницею

Знадобиться:

  • 0,5 кг полуниці, 1 л води;
  • 0,5 ст. цукру, гілочки базиліка на свій смак та лід.

Базилік чудово поєднується з полуницею. Але якщо не любите, можна обійтись без нього. Підійде і зелений, і фіолетовий сорт. Останній може забарвлювати лимонад.

Приготування:

  1. Підготувати сироп із цукру та води та обов'язково остудити його.
  2. Полуницю перебити блендером, потовкти вилкою або протерти через сито.
  3. Залишити кілька листочків базиліка для прикраси. Решту перетерти у ступці або подрібнити. Базилік додавати тільки в самому кінці, в лимонад, що вже охолонув.

Якщо ягоди солодкі, можна підкислити лимонним соком. Подавати з кубиками льоду, цілими ягодами та базиліком.

Інші рецепти: Смузі без блендера — 5 способів та 4 рецепти

З тархуном

Якщо замість звичної м'яти додати тархун, вийде новий напій.

лимонад із тархуном

Потрібно:

  • 2 лимони, 0.5 ст. цукру;
  • пучок тархуну (естрагон) та 1 ст. води;
  • 750 мл води із газом.

Якщо не використовувати газовану воду, можна взяти звичайну.

Як зварити лимонад з тархуном:

  1. Залишити кілька листиків для прикраси. У каструлю налити воду, розчинити в ній цукор і відправити туди тархун. Після остигання дістати листочки, які плавають.
  2. В основу додати лимонний сік.
  3. Перед подачею розбавити все газованою водою.

Подавати з льодом та листочками тархуну для прикраси.

Турецький лимонад

У цьому рецепті використовується цедра, яка надає особливого аромату готовому напою. Щоб вона не гірчила, важливо правильно знімати її: тільки верхній жовтий або зелений (у лайма) шар без білої шкірки.

Турецький лимонад із цедрою цитрусових

Знадобиться:

  • 1 лимон, 1 лайм, 1 апельсин;
  • 1 л води та 100 г цукру.

Приготування:

  1. Цитрусові потрібно ретельно вимити.
  2. Зняти цедру з усіх плодів. Краще використовувати дрібну тертку або овочечистку, це допоможе зняти тонкий верхній шар.
  3. Зварити сироп і додати в нього цедру. Туди ж видавити сік з усіх цитрусів. Залишити у холодильнику на кілька годин.
  4. Подавати, прикрасивши лаймом.

Газований лимонад

Щоб отримати вдома газовані бульбашки як у покупному напої, достатньо перед подачею розбавити газованною водою. Такого ж ефекту допоможуть досягти дріжджі як для квасу. Внаслідок бродіння дріжджів виходять бульбашки. Додаючи таку закваску у будь-яку основу, виходить газований напій.

Знадобиться:

  • 2 лимони та 1 ст. цукрового піску;
  • 15 грамів дріжджів, пучок м'яти та 2,5 л води.

Бродіння займає близько доби. Тому готуйте цей напій заздалегідь.

Як готувати лимонад із газом:

  1. Цитруси вимити та нарізати кружальцями, викласти в місткість. Туди ж відправити вимиту м'яту.
  2. Розчинити цукор у питній воді, остудити до 40-50 градусів. Залити у місткість. Важливо, щоб вона наповнювалася не по краях, інакше при бродінні може виливатися з тари.
  3. Дріжджі розпустити окремо з 1 ч. л цукру і туди ж бо додати.
  4. Залишити в темному місці при кімнатній температурі приблизно добу.
  5. Процідити та зберігати в холодильнику. Подавати зі скибочкою лимона та листочком м'яти.

Бразильський лимонад

Солодкий та відсвіжний лимонад для любителів згущеного молока.

Знадобиться:

  • 4 лайми
  • 0,5 банки згущеного молока (190 г)
  • 1-1.5 л води
  • 7-10 кубиків льоду

Приготування:

Необхідно помити лайми, нарізати їх на частини та подрібнити у блендері. Згущене молоко з'єднати з водою, додати лаймове пюре і ретельно розмішати. Перед подачею покласти кілька кубиків льоду в склянку, щоб напій, що відсвіжує, залишався таким якомога довше.

Як робити лимонад: порівнюємо варіанти приготування

У запропонованих рецептах використано різноманітні способи приготування з різним рівнем складності. У таблиці зручно вибрати відповідний:

Спосіб
Складність Додаткове обладнання Час приготування
Вичавити лимонний сік і додати в сироп ⭐️ цитрус-прес або підручні засоби 10 хв.
Варити сироп відразу з цитрусами чи цедрою ⭐️⭐️⭐️ каструля 15-20 хв.
Заливати різані цитруси водою та настоювати ⭐️⭐️ тільки банку або глечик 1-2 час, доба

Детальна інформація: Як вибрати соковитискач: 10 ключових показників

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини