Київ
Серце всієї України!
Зв'язатися з нами
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO club
Укр Рус
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума
Кошик

Авторизуйтесь, щоб отримувати персональні пропозиції.

Як зробити пряниковий будиночок своїми руками: 5 кроків до найсмачнішого десерту

Дата публікації: 20.12.2021 11:42
Дата оновлення: 19.04.2023 12:59

Створення імбирного будиночка з нуля — тонка, навіть інженерна робота. Потрібно, щоб стінки були міцними, але при цьому повітряними, щоб вони щільно прилягали одна до одної, не розвалювалися. А сам будиночок має виглядати апетитно та з легкістю витримати декор.

як готувати пряниковий будиночок

Ділимося перевіреним рецептом, як зробити пряниковий будиночок. Обіцяємо, що цей десерт вийде навіть у тих, хто ніколи не займався випічкою. Ще й з божественним смаком. Скуштовано редакцією, нашими дітьми та онуками.

Зробити правильний вибір: Посуд для духовки: 8 типів кухонної ємності

Інгредієнти, щоб приготувати пряниковий будиночок: таблиця

Продукти
Скільки потрібно
Цукор 145-155 г
Мед ≈ 110 г
Масло (тільки вершкове — маргарин або спред не підійде) 90-110 г
Спеції (кориця, гвоздика, імбир, кардамон, мускатний горіх) По 1 ч. л кожної
Лимон Сік цілого фрукта або 2-3 ст. л концентрату та цедра
Борошно 430-460 г
Яйце курки/перепілки 2 шт. курячих або 10 перепелиних
Білок (для глазурі) 1 шт
Розпушувач 1 ч. л
Какао 1 ст. л
Цукрова пудра (можна ванілін) 160-190 г для глазурі + 1-2 ст. л для декору

Лікнеп: Як вибрати форму для випічки: 12 підказок

Як приготувати пряниковий будиночок: проста інструкція

Важливо дотримуватись точних пропорцій, не експериментуючи з прописаними рекомендаціями.

Рецепт тіста для пряничного будиночка

  1. У каструлю або миску з товстим денцем помістити олію, мед, цукор та спеції.
  2. Увімкнути мінімальний вогонь, перемішуючи вміст каструлі, доки розчиниться цукор.
  3. Зняти тару з плити та додати натертий імбир й цитрусову цедру. На колір пряника впливає кількість імбиру та кориці — чим більше першого інгредієнта, тим світлішим буде тісто. Якщо перебрати з корицею, вийдуть темно-коричневі коржі.
  4. Поки остигає зварене, змішати в окремій посудині борошно, какао, розпушувач та додати медово-цукрову заготівлю, яйця і борошняну суміш.
  5. Ретельно вимішувати тісто до однорідності. Воно має стати пластичним, м'яким та легко м'ятися в руках наче слайм.
  6. Дати тісту настоятися, помістивши в пакет та сховавши в холодильник на 8-14 годин.
  7. Дістати ком з камери, дати пів години відігрітися при кімнатній температурі та приступати до готування.

Цікава стаття: Вибір чавунного посуду: 10 нюансів, які бажано знати

Вирізаємо деталі: будуємо стіни 

Перш ніж робити імбирний будиночок своїми руками, потрібно вирізати або купити трафарети для «стін» та «даху» виробу. З паперу чи картону — не має значення, матеріал особливої ​​ролі не грає. Потрібні 3 викрійки: довга та коротка стіна та дах.

вирізати деталі пряничного будиночка

Скалкою або пляшкою розкочують тісто завтовшки від 5 мм до 1 см. Прикладають до нього викрійки та вирізають по 2 шт. кожного шаблону. Таким чином, виходять заготовлення для прямокутного будиночка, які не потрібно підганяти один до одного. З тіста, що залишилось, роблять декор: зірки, паркан, ялинку і т.д. Також обов'язково залишити довгий слайс тіста. Воно буде основою, на якій «будується» хатинка з пряників.

Випікаємо коржі: почекати, поки затвердіє

Найбільш відповідальний етап — випікання в духовці 15-20 хвилин при температурі 180-190°C. Головне не перетримати, інакше можна отримати обгорілі листи, які неможливо їсти. Для дрібних деталей час запікання ще менший — уважно стежте за тістом під час приготування.

Як тільки краї підрум'яняться — виймайте з печі. Вони стануть помітно твердішими, коли остигнуть: це і буде потрібна міцність для майбутніх стін будиночка. Якщо заготовини перетримали й вони пересушилися, ситуацію можна виправити. У великий контейнер занурюють вже готові коржі. Беруть 1-2 яблука та розрізають на дрібні часточки, після чого кладуть у той же контейнер. Залишають на ніч. Пряники вберуть необхідну вологу із фруктів та стануть м'якшими.

Кухонні справи: Як вибрати емальовану каструлю: визначаємо найкращу за 7 критеріями

Готуємо глазур

З приготуванням глазурі можна впоратись за 5-10 хвилин. Робиться вона так:

  • Витиснути сік з лимона (процес спростить соковижималки) і процідити, щоб позбавитися від кісточок та м'якоті
    Якщо лимона немає, його замінюють 2-3 столовими ложками концентрованого соку.
  • Взяти білок і збити його до появи піни
    Можна використовувати кухонний комбайн або робити це по-старому — вінчиком, виделкою.
  • Засипати в пінку пудру (ванілін) та влити сік
    Збити все до однорідності.

Маса вийде густішою за сметану — вона повинна тримати форму і при цьому видавлюватися через кондитерський мішок.

Як зібрати та склеїти пряниковий будиночок

Залишилося зібрати ласощі на тарілці або таці. Для цього беруть основу та наносять по периметру майбутнього будиночка глазур. Вона виступить у ролі «фундаменту», на який встановлюються імпровізовані стіни. Далі ставлять 4 стіни, наносять глазур поміж ними для зв'язування.

як зібрати пряниковий будинок

Залишають незавершену конструкцію на 2-3 хвилини, щоб підсохла глазур. Будування імбирного будинку закінчується тим, що на верхні грані стін наносять глазур та приклеюють дах.

Пізнавально: Як очистити сковороду: 5 способів для різних покриттів

Як прикрасити пряниковий будиночок: дайте волю фантазії

Крем, що залишився, використовують як декор. Ним малюють візерунки, створюють ілюзію снігових пагорбів, посипають на глазур цукрову пудру — вона блищатиме, як сніг.

як прикрасити імбирний будинок

Також можна купити звірят або «Санта Клаусів» у кондитерському магазині та поставити їх поряд зі своїм кулінарним витвором. Для декору можна взяти драже (морські камінці, M&M's, Skittles), желе, безе та цукерки.

Зробити їстівний будиночок виявилося просто. Було б бажання. Так що приємного апетиту та веселих свят!

В допомогу: Сковорідки з керамічним покриттям — які краще: 3 підказки господиням

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини