Видобувають виноградний сік в домашніх умовах без соковижималки двома шляхами: віджиманням або проварюванням ягідок. Як легше, краще і з найменшими залишками — вирішуйте на свій розсуд!
Заготівлю можна закатати про запас або пити щойно вичавлену. На її основі готувати безалкогольні напої, коктейлі.
Лайфхак: Як стерилізувати банки в мікрохвильовій печі: 3 ефективних методи
Який сорт вибрати для заготівлі соку
Підійде будь-який сорт. Навіть терпкуватий і з кісточками. У цій ягоді багато цукру, тож його можна не додавати у сік. А заготівлю із кислих різновидів бажано підсолодити.
Оскільки ягідки соковиті та в них мало м'якоті, без спеціальної техніки не важко буде отримати бажаний напій.
В тему: Яблучний сік без соковижималки — 4 способи
Виноградний сік без соковижималки: спосіб 1
Виноградини роздавлюють. Можна взяти товкучку чи м'ясорубку. Якщо нічого немає, тоді перетирають у руках і пропускають через сито чи марлю.
Як це зробити покроково:
- Грона вимити, ягідки відокремити від гілочок.
- Викласти в марлю і видавлювати руками в чисту місткість. Якщо якісно вичавити не вдалося, в макуху можна долити води та дати постояти. Потім повторити процедуру віджимання.
- Залишки перетерти через сито або поставити під імпровізований прес із каструлі з водою. Так м'якуш віддасть більше рідини.
Напій виходить концентрований, його краще розбавити водою на свій смак. Якщо використовувати в кулінарії — концентрат якраз те, що потрібно.
Цікава стаття: Як вичавити сік з апельсина без соковижималки — 5 способів
Як зробити сік з винограду без соковичавниці: спосіб 2
Ягідки проварюють. Вибирають цей метод, якщо планується зробити сік із винограду без сокодавилки та закатати у банки для тривалого зберігання.
- Потрібно вимити та просушити грона. Відокремлювати ягоди від гілок або залишити так — тут на любителя.
- Заготівлю перекладають у каструлю і заливають водою: спочатку додають небагато, тому сік вийде концентрованішим. Потім за бажанням розбавити. Каструлю краще взяти трохи більше, ніж порція винограду, що вміщується, тому що при закипанні рівень рідини збільшується.
- Довести до кипіння і дати вирувати на повільному вогні не більше 20 хвилин. Залишити, щоб сік вистиг.
- Сито, друшляк або марлю поставити на чисту тару і відкинути туди проварену масу, дати стекти та додатково віджати руками або ложкою.
- Проціджений напій перелити назад у каструлю, розбавити водою, підсахарити та прокип'ятити ще кілька хвилин.
Сік із винограду на зиму без соковичавлювача готовий. Саме час його законсервувати. Баночки попередньо обдають парою і дають просохнути.
На замітку: Як відіпрати кухонні рушники від жиру і запаху — 5 результативних рішень
Як і скільки зберігати виноградний сік
Свіжевичавлений сік довго не простоїть. Краще випити, не відкладаючи на потім. Проварений напій у холодильнику зберігається близько місяця. Консервований простоїть набагато довше: рік, два, а то й три. Його краще зберігати у темряві, при 0…+15 градусів.
Терміни та умови зберігання виноградного соку представлені в таблиці:
Вид соку
|
Де зберігати? | Скільки зберігати? |
Свіжовижатий | в холодильнику | кілька годин — доба |
Пастеризований | в холодильнику | до 30 днів |
Консервований | у темному прохолодному місці | 1-3 роки |
З такої консервації роблять різні смаколики: компоти, желешки, соуси. Підігрітий концентрат використовують для глінтвейну. Він без алкоголю, тож підійде навіть дітям.
Корисна стаття: Яких видів бувають каструлі: 6 типів матеріалів