Київ
Серце всієї України!
Зв'язатися з нами
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO club
Укр Рус
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума
Кошик

Авторизуйтесь, щоб отримувати персональні пропозиції.

Як зробити виноградний сік без соковижималки — 2 шляхи розв'язання питання

Дата публікації: 22.08.2022 14:21
Дата оновлення: 19.04.2023 13:01

Видобувають виноградний сік в домашніх умовах без соковижималки двома шляхами: віджиманням або проварюванням ягідок. Як легше, краще і з найменшими залишками — вирішуйте на свій розсуд!

Сік з винограду ароматний та корисний

Заготівлю можна закатати про запас або пити щойно вичавлену. На її основі готувати безалкогольні напої, коктейлі.

Лайфхак: Як стерилізувати банки в мікрохвильовій печі: 3 ефективних методи

Який сорт вибрати для заготівлі соку

Підійде будь-який сорт. Навіть терпкуватий і з кісточками. У цій ягоді багато цукру, тож його можна не додавати у сік. А заготівлю із кислих різновидів бажано підсолодити.

Фіолетовий виноград, Кішміш білий та Лівія

Оскільки ягідки соковиті та в них мало м'якоті, без спеціальної техніки не важко буде отримати бажаний напій.

В тему: Яблучний сік без соковижималки — 4 способи

Виноградний сік без соковижималки: спосіб 1

Виноградини роздавлюють. Можна взяти товкучку чи м'ясорубку. Якщо нічого немає, тоді перетирають у руках і пропускають через сито чи марлю.

давити виноград можна підручними засобами

Як це зробити покроково:

  1. Грона вимити, ягідки відокремити від гілочок.
  2. Викласти в марлю і видавлювати руками в чисту місткість. Якщо якісно вичавити не вдалося, в макуху можна долити води та дати постояти. Потім повторити процедуру віджимання.
  3. Залишки перетерти через сито або поставити під імпровізований прес із каструлі з водою. Так м'якуш віддасть більше рідини.

Напій виходить концентрований, його краще розбавити водою на свій смак. Якщо використовувати в кулінарії — концентрат якраз те, що потрібно.

Цікава стаття: Як вичавити сік з апельсина без соковижималки — 5 способів

Як зробити сік з винограду без соковичавниці: спосіб 2

Ягідки проварюють. Вибирають цей метод, якщо планується зробити сік із винограду без сокодавилки та закатати у банки для тривалого зберігання.

Ягоди розм'якшуються і віддають сік

  • Потрібно вимити та просушити грона. Відокремлювати ягоди від гілок або залишити так — тут на любителя.
  • Заготівлю перекладають у каструлю і заливають водою: спочатку додають небагато, тому сік вийде концентрованішим. Потім за бажанням розбавити. Каструлю краще взяти трохи більше, ніж порція винограду, що вміщується, тому що при закипанні рівень рідини збільшується.
  • Довести до кипіння і дати вирувати на повільному вогні не більше 20 хвилин. Залишити, щоб сік вистиг.
  • Сито, друшляк або марлю поставити на чисту тару і відкинути туди проварену масу, дати стекти та додатково віджати руками або ложкою.
  • Проціджений напій перелити назад у каструлю, розбавити водою, підсахарити та прокип'ятити ще кілька хвилин.

Сік із винограду на зиму без соковичавлювача готовий. Саме час його законсервувати. Баночки попередньо обдають парою і дають просохнути.

На замітку: Як відіпрати кухонні рушники від жиру і запаху — 5 результативних рішень

Як і скільки зберігати виноградний сік

Свіжевичавлений сік довго не простоїть. Краще випити, не відкладаючи на потім. Проварений напій у холодильнику зберігається близько місяця. Консервований простоїть набагато довше: рік, два, а то й три. Його краще зберігати у темряві, при 0…+15 градусів.

Терміни та умови зберігання виноградного соку представлені в таблиці:

Вид соку
Де зберігати? Скільки зберігати?
Свіжовижатий в холодильнику кілька годин — доба
Пастеризований в холодильнику до 30 днів
Консервований у темному прохолодному місці 1-3 роки

З такої консервації роблять різні смаколики: компоти, желешки, соуси. Підігрітий концентрат використовують для глінтвейну. Він без алкоголю, тож підійде навіть дітям.

Корисна стаття: Яких видів бувають каструлі: 6 типів матеріалів

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини