Розкриваємо секрети варіння пельменів, щоб могли порадувати себе та близьких багатогранною стравою.
У цій статті покрокові інструкції, завдяки яким кулінарія перетинається з традиціями та інноваціями. Мультиварки та мікрохвильовки нам на допомогу!
Як смачно зварити пельмені в каструлі
Каструлю беруть таку, щоб було достатньо місця для пельменів і води. Вони мають вільно плавати та варитися. З нержавіючої сталі або анодованого алюмінію — гарний вибір, оскільки такі рівномірно розподіляють тепло і міцні за структурою. З товстим дном краще — щоб уникнути пригорання і, знов-таки, йде рівномірне нагрівання. Наявність кришки теж важлива, щоб вода швидше закипала і підтримувала постійну температуру варіння.
Перед додаванням пельменів вода має добре закипіти. Опустивши пельмені в окріп, потрібно зменшити вогонь і періодично помішувати шумівкою, щоб не прилипали до дна. Коли вони піднімуться на поверхню, можна вважати, що готові.
У скарбничку знань: Як очистити пригорілу каструлю — 4 робочих поради
Скільки потрібно води?
Дотримуються пропорції — 1,5 л води на 0,5 кг пельменів, тобто співвідношення 1:3. Якщо хочеться отримати насичений бульйон, тоді достатньо 1 літра. Рідина має покривати пельмені, щоб вони вільно в ній плавали під час кипіння і не злипалися.
Що додати у воду?
Головний інгредієнт — сіль. На 1 л води потрібно близько 1 чайної ложки. Щоб поліпшити аромат і смак пельменів, додають:
- 1-2 лаврові листки;
- 3-4 горошини духмяного перцю;
- за бажанням, 1 цибулину та спеції на смак.
Скільки варити пельмені?
У воду, що закипіла, додають спеції, а потім — пельмені. Потрібно відразу перемішати, щоб не злипалися, зменшити вогонь на плиті до середнього. Довести до кипіння, коли пельмені спливуть, починати відлік часу.
Скільки варити домашні пельмені після їх спливання:
Розмір
|
Час приготування |
Мілкі | 2-3 хвилини |
Великі | 4-5 хвилин |
По закінченню часу дістати пельмені з каструлі шумівкою і викласти в миску, додавши до них вершкове масло або сметану.
Аналізуємо: Пароварка чи мультиварка: обираємо найкращого помічника на кухні
Що робити, щоб пельмені не злиплися?
Щоб напевно запобігти злипанню пельменів, у воду додають столову ложку рослинної олії. Під час варіння їх періодично перемішують. Пельмені злипаються через те, що занадто мало води в каструлі або рідко помішували.
Як варити заморожені пельмені: особливості приготування
Опускають заморожені пельмені в киплячу воду, не розморожуючи. Важливо не викладати їх усі одночасно, а додавати поступово, щоб вода не переставала кипіти. Поки варяться, акуратно помішувати, щоб не злипалися. Варять на середньому вогні. Коли спливуть, краще варити ще 2-3 хвилини після цього, щоб начинка добре проварилася.
Якщо не впевнені, чи готові пельмені, можна вийняти один і розрізати. Після готовності зцідити воду, відкинувши пельмені на друшляк. Подавати до столу гарячими, полив вершковим маслом. Або зі сметаною. Або з соусом.
Читайте: Як очистити чайник від накипу всередині: 7 ефективних способів
Як варити пельмені у мультиварці
- Наливають у чашу мультиварки 1,5-2 літри води, щоб покривала пельмені. Додають сіль до смаку, лавровий лист і перець горошком.
- Обирають режим «Варка» (для повільноварки) або «Мультиповар» (для скороварки, будь-яка інша програма заблокує кришку) з високою температурою, щоб довести воду до кипіння. Коли закипіла, кладуть пельмені в чашу мультиварки. Важливо не переборщити з кількістю, пельмені мають вільно плавати.
- Закривають кришку мультиварки та варять. Час залежить від потужності мультиварки та розміру пельменів. Зазвичай це 10-20 хвилин. Вважаються готовими, коли спливають. Можна перевірити один пельмень, спробувавши або розрізавши, щоб переконатися у готовності начинки.
- Після закінчення вимикають прилад із мережі.
- Зварене проціджують, відкинувши на друшляк. Подають гарячим, додавши вершкове масло.
На замітку: Як приготувати плов у мультиварці: 5 рецептів — таких, що пальчики оближеш
Як зварити пельмені в мікрохвильовці
Знадобиться скляна миска з високими бортами та кришка (не металева), щоб запобігти випаровуванню води.
- Кладуть пельмені в посуд (заморожені не розморожувати) і заливають окропом, щоб їх покрити. Солять, приправлять спеціями на смак.
- Накривають посудину або заліплюють харчовою плівкою. Це допоможе створити ефект пароварки та зберегти вологу всередині.
- Встановлюють мікрохвильову піч на найвищу потужність (зазвичай 800-1000 Вт) і готують протягом 7-10 хвилин.
- Після закінчення встановленого часу перевіряють готовність. Пельмені мають бути м'якими та рівномірно прогрітими. Якщо ще не готові, повернути їх у мікрохвильовку на додаткові 1-2 хвилини.
Перед подачею зцідити воду і подавати гарячими, политими вершковим маслом або з улюбленим соусом.
Розібравшись, як варяться пельмені різними методами, можна розпочинати їхнє приготування. Це просто, важливо лише дотримуватися рекомендацій зі статті.
До слова: Як варити яйця у мікрохвильовці — 4 кроки, корисні поради та можливі пастки