Для багатьох зварити макарони так само просто, як зав'язати шнурок. Однак кожен, у кого виходили злиплі спагеті, знає, що потрібно відточувати майстерність. У цій статті дамо поради, як правильно варити макарони, різних видів, щоб вони не злипалися. І виходили смачно.
Як варити макарони в каструлі
Беруть відповідну каструлю: велику і глибоку, щоб зручно було перемішувати макарони. Тоді вони не злипнуться і проваряться рівномірно. Наповнюють місткість водою і підсолюють. З розрахунку на 450 г макаронних виробів використовують 4,5 літрів води та 1 столову ложку солі. Пропорції запам'ятати легко — на 100 г засипки розраховувати 1 літр води.
Ставлять посудину на вогонь і чекають коли закипить. У бурливу рідину поступово додають макарошки, постійно помішуючи. Потім закривають кришку, зменшують інтенсивність вогню і чекають повторного закипання. У процесі варіння макарони періодично помішують, щоб не злипалися.
За хвилину чи дві до закінчення варіння потрібно спробувати макаронину на смак. Вона має бути ніжною, її легко покусувати. Якщо занадто тверда, продовжують варити, перевіряючи повторно через кілька хвилинок.
Коли зварилися, вимикають вогонь. Вміст із каструлі відкидають на друшляк, щоб злити воду. Періодично струшують, щоб упевнитися, що вся зайва вода зійшла. Відціджені, злегка збризкують оливковою олією або розтоплюють у них шматочок вершкового масла. Тоді виходять смачнішими, пахнуть і не злипаються.
Скільки варяться макарони
Точний час приготування залежить від типу і товщини макаронів. Загальні рекомендації для поширених видів:
- Спагеті:
Тонкі: 6-8 хвилин.
Звичайні: 9-11 хвилин.
Товсті: 10-12 хвилин.
Феттуччіне (стрічки, смужки): 10-12 хвилин. - Пенне (пір'я): 11-13 хвилин.
- Рігатоні — ті, що більші за перо: 12-15 хвилин.
- Фарфалле (метелики): 10-12 хвилин.
- Макарони: 8-10 хвилин.
- Лінгвіне (як спагеті, тільки сплюснуті): 9-13 хвилин.
- Ротіні (спіральки): 8-10 хвилин.
- Листи лазаньї: 10-12 хвилин (хоча часто їх використовують у стравах, що запікаються, тому можна попередньо відварити всього лише хвилин п'ять).
- Яєчна локшина: 3-5 хвилин.
- Равіолі (макарони з начинкою):
Маленькі: 4-5 хвилин.
Великі: 6-8 хвилин.
Тортеліні (італійські пельмені): 5-7 хвилин. - Орзо (схожа на ячмінні або рисові зерна): 8-10 хвилин.
В інструкції на спакуванні вказано точний час приготування для конкретного виду. До того ж завжди перевіряють макарошки, що готуються, на смак, щоб переконатися в бажаній консистенції.
Чи потрібно промивати макарони
Це залежить від страви та своїх міркувань.
Три причини, через які не слід промивати макарони:
- Крохмаль, який прилипає до свіжозварених макаронів, — ключовий чинник, що сприяє прилипанню соусів. Якщо промивати, він змивається, через це соуси погано зв'язуються з макаронинами. У результаті страва виходить не такою ароматною.
- Макаронні вироби вбирають частину підсоленої води, в якій варяться. Це визначає їхній смак. Промивання його слабшає.
- Промивання знижує температуру свіжозварених макаронів. Для страв із додаванням соусу (який має злитися з макаронами), це згубно.
Три причини, через які необхідно промивати макарони:
- Якщо готується салат, у якому є макарони, тоді промивання обов'язкове. Вода не дасть макаронинам стати занадто м'якими та швидко їх охолоджує.
- Безглютенові види після варіння стають липкими. Швидке ополіскування усуває прилипливість.
- Якщо в планах немає одразу з'їсти приготоване, вони можуть впрівати під впливом залишкового тепла. Ополіскування в холодній воді зупинить цей процес.
Як зварити макарони в мультиварці
- Наливають воду, бажано окріп, у каструлю мультиварки, підсолюють до свого смаку, засипають макарони (100 г на 1 л води).
- Шматочок вершкового масла (30-50 г або столова ложка) кидають у макарошки до того, як почнуть варитися. Тоді в процесі вони не злипаються, виходять смачними й ароматними.
- Вмикають пристрій і встановлюють режим «Варіння на парі», «Плов» або «Паста» (залежить від того, яким функціоналом наділена мультиварка). Час зазвичай встановлюється автоматично.
- Якщо готувати в режимі «Мультиповар», тоді температуру виставляють 100 градусів, час — 10 хвилин і запускають процес стартовою кнопкою.
- За звуковим сигналом, що свідчить про закінчення, каструльку дістають із пристрою, макарони перемішують і відразу подають до столу.
Якщо готувати в режимі «Плов», страва готується під впливом низької температури, насичуючись парами. Вийде смачно, якщо їх готувати із заздалегідь обсмаженими на олії овочами: цибулею, морквою, солодким перцем.
Мультиварки часто зберігають тепло довше, тому макарони продовжують упрівати після вимкнення. Це потрібно враховувати та намагатися їх не доварювати, щоб були твердішими, якщо збираєтеся залишити їх у каструлі якийсь час.
В тему: Як приготувати плов у мультиварці: 5 рецептів — таких, що пальчики оближеш
Як зварити макарони в мікрохвильовці
- У тарілочку без малюнка засипають макарони на третину.
- Заливають окропом, щоб за рівнем рідина була на 2 см вище.
- Додають сіль до смаку, шматочок вершкового масла — для аромату.
- Ставлять посудину в камеру, накривають зверху тарілкою або пластмасовим ковпаком.
- Виставляють на панелі мікрохвильовки максимальну потужність і час — 8 хвилин. Запускають старт.
- Зварені — відкидають на друшляк, щоб зійшли залишки води.
До приготованого за бажанням додають тушковані або смажені овочі та відправляють у НВЧ ще на хвилину. Подаючи до столу, для аромату та смаку, додають свіжу зелень.
Пізнавальна стаття: Як зробити кекс у мікрохвильовці — 5 найпростіших рецептів
Поради, як варити макарони, щоб вони не злипалися
Варять у глибокій каструлі, щоб було достатньо місця для перемішування. Не шкодують води для макаронів. Нехай краще більше, ніж менше. Тоді не підгорять.
Перемішують одразу після додавання в окріп і часто (через кожні 2-3 хвилини) — у процесі варіння. Тоді вони не візьмуться грудкою.
Якщо немає в планах додавати соус у готову страву, тоді не завадить шматочок вершкового масла в киплячу воду. Макарони стануть слизькими та не будуть злипатися.
Перед додаванням макаронних виробів вода має бути обов'язково доведена до кипіння. Важливо не переварити. Інакше вони стають кашоподібними й злипаються. Щойно зварилися, одразу зливають воду. Якщо макарошки залишаться в крохмальній воді, будуть клейкими.
До слова: Електронні гаджети для кухні: ТОП 5
Як правильно варити макарони різних видів: таблиця
У різних видів своя форма, розмір і текстура. Тому готують їх по-особливому. У таблиці — опис:
Сорт
|
Приготування |
Спагеті, спіральки, ріжки, бантики, черепашки, в тому числі макарони твердих сортів пшениці |
|
Фаршировані гнізда (равіолі або тортеліні) |
|
Орзо та інші дрібні макаронні вироби |
|
Азійська локшина (рамен, удон, соба) |
Доводять воду до кипіння (залежно від рецепта — солону чи несолону). Додають локшину і варять відповідно до інструкцій на пакуванні або в рецепті |
Пучок спагеті розламують або залишають цілим. Поступово додають у киплячу воду, даючи можливість кінчикам розм'якшуватися й опускатися в міру нагрівання. Можна використовувати щипці або виделку, акуратно підштовхуючи та перемішуючи спагеті до повного занурення.
У процесі варіння дістають одну нитку і спробують на смак. Вона має бути з легкою пружністю. Після готовності вимикають вогонь. Пересипають із каструлі в друшляк, щоб злити воду. Подавати гарячим, прикрасивши гарніром, тертим сиром або свіжою зеленню.
На замітку: Як очистити пригорілу каструлю — 4 робочих поради
Як варити макарони з молоком
Інгредієнти:
- 1 склянка макаронів.
- 2 склянки молока.
- 2 ст. л вершкового масла.
- Сіль на смак
- Білий перець до свого смаку (за бажанням).
- Щіпка мускатного горіха (за бажанням).
- Тертий сир (за бажанням, для надання ситності).
Інструкція:
- Окремо відварити макарони, злити воду.
- У цю ж каструлю влити молоко і нагріти його на середньому вогні. Потрібно стежити, щоб при закипанні «не втекло» і періодично помішувати.
- Перед закипанням, зменшити вогонь і додати вершкове масло.
- Приправити сіллю і, якщо потрібно, білим перцем і мускатним горіхом. Добре перемішати.
- Протягом кількох хвилин варити на слабкому вогні, щоб макарони ввібрали частину молока і суміш трохи загусла. Якщо хочеться отримати кремовий смак, можна додати більше молока і відповідно скоригувати приправи.
- Коли макарони досягнуть бажаної консистенції, зняти з вогню.
- За бажанням посипати тертим сиром, поки гарячі, дати йому розплавитися від тепла макаронів.
- Подавати в мисках.
Якщо кращий солодкий варіант, додають трохи цукру на свій смак і посипають корицею.
Така страва повертає нас у дитинство, даруючи тепло і затишок у кожній ложці. Тож кип'ятіть воду і готуйте смачно, озброївшись порадами з цієї статті. Смачного!