Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати палиці для скандинавської ходьби – 3 типи для початківців і професіоналів

Дата публікації: 07.08.2024 12:59
Дата оновлення: 07.08.2024 13:18

Скандинавська ходьба, вона ж північна або фінська – чудовий варіант фізичної активності для тих, кому з якихось причин не підходять спортивні тренування. Постійні заняття скандинавською ходьбою (її ще іноді називають північною) допомагають стежити за своєю вагою, зберігати м'язову масу, уникати задишки. Ходьба чудово підходить літнім людям. Вона уповільнює процеси старіння, покращує координацію рухового апарату. Головне – знати, як підібрати палиці для скандинавської ходьби. Навчимо це робити правильно.

палиці для скандинавської ходьби

Умільцям гарні ідеї: Тюнінг велосипеда своїми руками – 3 простих кроки

Різновиди палиць для скандинавської ходьби

Для початку потрібно усвідомити, що, хоча це і ходьба, її техніка сильно відрізняється від звичайної. Вироби допомагають збільшити розмах рук і довжину кроку, необхідні саме спеціальні для цього виду спорту. Лижні, гірськолижні, трекінгові та будь-які інші не підійдуть. З ними м'язи й суглоби ходока зазнаватимуть травмувального навантаження. Це зіпсує поставу, негативно вплине на хребет і внутрішні органи. Замість оздоровлення буде отриманий протилежний ефект.

Існує три основні типи палиць для цього виду спорту. Розповімо про них докладніше.

Телескопічні

Нагадують висувні вудки або ніжки штатива для камери. 2 або 3 сегменти прибираються один в інший, а потім по черзі витягуються. Такі зручні при транспортуванні та зберіганні. Вони легко дають змогу налаштувати ростовку для будь-якої людини. Тому можуть використовуватися кількома людьми. Ще один плюс – цей тип зазвичай коштує дешевше.

Мінуси телескопічних палиць: завдяки складній конструкції вони важчі та менш надійні, а також гірше гасять вібрації. «Телескопіки» найчастіше вибирають спортсмени-початківці.

Складні

Також, як попередній тип, можуть складатися на користь компактності. Але їхні частини не забираються всередину попередньої, а надягають одна на одну. Зазвичай вони скріплені між собою внутрішнім тросом, який не дає частинам загубитися і випасти. Плюсами складних палиць можна назвати портативність і легкість. У них відсутній складний телескопічний механізм, всі частини одного діаметра. Мінус – можливий знос втулок у місці з'єднання сегментів. Складні трохи дорожчі за телескопічні, це проміжний варіант між ними та фіксованими.

складні палиці

Фіксовані

Інша назва – монолітні. У них більше плюсів. Вони не часто ламаються, краще підходять для тривалих занять, мають меншу вагу. До таких легше придбати аксесуари, наприклад, наконечники. Тренування з фіксованими палицями вважаються найефективнішими.

Мінуси – довжина виробу підбирається за зростом без можливості її зміни. Новачкам це зробити складно, тому фіксованими частіше користуються вже люди з досвідом.

На замітку: Що взяти з собою в Карпати влітку: 11 порад щодо вибору спорядження

Основні частини та атрибути палиць для скандинавської ходьби

Складники палиці відіграють важливу роль і позначаються на якості тренувань. До головних атрибутів відносять чотири частини.

Шток

Основна особливість палиць для скандинавської ходьби – їхня легка вага. Вона не перевищує 200 грамів для аматорських. У професійних моделей і зовсім становить 100-150 г. Тому шток — центральну частину виробу — виготовляють з надлегких матеріалів, до яких належать:

  1. Алюміній або алюмінієвий сплав. Марки HTS («спортивний») або 7075 («авіаційний») вважаються кращими. Дешеві сплави гірше борються з вібрацією.
  2. Карбон – високомодульне вуглеволокно HM або HS. Він має становити приблизно 20-60% матеріалу, з якого зроблено модель, і покривати її щонайменше у два шари. Більше – у професійних варіаціях, менше – у надто дешевих, тобто, неякісних.
  3. Склопластик/скловолокно – без карбону занадто дешевий варіант з недостатніми якостями. Палиця з одного тільки скловолокна не гаситиме вібрацію, відскакуючи при ударі об землю.

Ручка

На палицях для скандинавської ходьби її обов'язково встановлюють під невеликим кутом (5-10о) і навіть трохи криво. Так забезпечується правильний анатомічний хват і виробляється коректна техніка ходьби, під час якої ходок постійно то хапає, то відпускає руків'я. За формою воно пряме, майже без вигинів, з розширенням у верхній частині.

Виготовляють держално з різних матеріалів: неопрену, спіненої гуми, коркового дерева. Або з їхньої комбінації. На ручці обов'язково має бути присутній отвір для кріплення темляка. Іноді він пристібається, іноді чіпляється за гачок. Останнє зручніше, особливо, якщо потрібно зняти темляк (наприклад, щоб відповісти на телефон).

Темляк

Це напівперчатка, частіше тканинна або нейлонова, зазвичай чорного кольору. Є відмінною рисою саме скандинавських палиць. На інших, включно з трекінговими, такого аксесуара немає. Виконує низку найважливіших функцій:

  • Задає правильний кут постановки палиці;
  • утримує руків'я в долоні, коли пальці розтискаються;
  • виступає в ролі балансира;
  • захищає руку від натирання.

Темляки обов'язково бувають ліві та праві, продаються комплектами по 2 штуки. Розмір універсальний, на руці регулюються і фіксуються за допомогою липучок.

Наконечник

Вироби для скандинавської ходьби комплектують трьома типами наконечників залежно від погодних і дорожніх умов:

  1. Для снігу та льоду. Гострі, спочатку встановлені на стрижень, інші наконечники ставляться поверх них.
  2. Для асфальту. Являють собою гумовий чобіток з підошвою-протектором. Мають форму, що розширюється до низу, і невеликий нахил, завдяки чому добре захоплюють поверхню контакту.
  3. Кільце для запобігання провалюванню в ґрунт. Можуть бути литими або знімними. Діаметр — 32-35 мм.

прогулянка зимовим парком скандинавською ходьбою з палицями

Альт: прогулянка зимовим парком скандинавською ходьбою з палицями

Скандинавські палиці – як вибрати висоту правильно

Для дотримання правильної техніки ходьби, а значить, для максимальної ефективності тренувань необхідно правильно підбирати модель за зростом. Формула передбачає множення зросту ходока на коефіцієнт. Для стандартних тренувань він становить 0,68. Тобто людині зростом 170 см необхідна висота палиці для скандинавської ходьби 115,6 см. Для реабілітації коефіцієнт знижується до 0,66, тобто висота палиць буде нижчою, 112,2 см, а для професійного спорту — 0,7. Зріст необхідно вимірювати саме в тому взутті, в якому плануються заняття скандинавською ходьбою.

Існує ще одна методика підбору довжини палиць, без вимірювань. За нею рука, зігнута в лікті рівно під 90 градусів, повинна тримати відповідний за зростом виріб суто за ручку. Цей метод приблизно правильний, на відміну від іншого народного — що буцімто довжину палиці для скандинавської ходьби потрібно міряти до пупка. Насправді це занадто низько.

У скарбницю досвіду: Що взяти на природу – 9 підказок для ідеального відпочинку

Чим палиці для скандинавської ходьби відрізняються від трекінгових

Насамперед призначенням. Трекінгові – туристичні, альпіністські. Вони використовуються для походів у гори, лісами й перетнутою місцевістю. А палиці для скандинавської ходьби тільки для цього виду спорту. Детальніше – у таблиці:

Трекінгові

Для скандинавської ходьби

Ручка: спеціальна. Товста, з виїмками під кожен палець

Ручка: гладка, з потовщенням угорі

Ремінець зверху, вільно тримається на руці, не обмежує рухів палиці

Темляк-напівперчатка надійно фіксується на долоні, не дає палиці відокремитися від руки

Служать опорою, допомагають ходити

Використовуються для тренувань, підвищення навантаження на різні групи м'язів

Антишок: є

Антишок: відсутній

Складні моделі зазвичай мають три коліна

Зазвичай два коліна у складних моделей

Кільця на наконечниках ширші (до 60 мм)

Кільця вужчі (32-35 мм), оскільки нема потреби боротися з брудом і снігом

Багато фахівців вважають моделі для скандинавської ходьби вдосконаленою версією трекінгових і лижних. Цей інвентар не взаємозамінний і використовувати його потрібно тільки за призначенням, щоб уникнути травм і підвищеної втомлюваності.

Пізнавальна стаття: Як вибрати бінокль – 5 важливих аспектів і їхнє значення

Додаткові аксесуари для скандинавської ходьби

Скандинавська ходьба не вимагає від людини, яка нею займається, якогось спеціального екіпірування. Тренуватися можна у звичайному спортивному одязі та взутті. Однак при цьому існують деякі речі, які зроблять заняття приємнішими та зручнішими. Серед них:

  • Рукавички для скандинавської ходьби. Використовуються замість темляка в холодну пору року. Закріплюються на палиці аналогічним способом. Просунуті моделі мають нашивки Touch Screen на великому і вказівному пальцях, що дає змогу користуватися мобільним телефоном, не знімаючи рукавичок.
  • Зовнішні затискачі для додаткової фіксації телескопічних або складних моделей. Забезпечують надійність і міцність з'єднання, хоча підвищують вагу виробу.
  • Сумка-чохол циліндричної форми для транспортування і зберігання палиць для скандинавської ходьби. Вона використовується, якщо від будинку до траси необхідно добиратися громадським транспортом, а також для складування інвентарю.
  • Додаткові насадки-ковпачки й темляки. Їх можна купувати замість зношених або з метою підвищити комфорт і зручність тренувань.

Отже, ми бачимо що питання, як вибрати палиці для скандинавської ходьби, не таке вже й складне. Головне – не переплутати їх із трекінговими чи лижними, а також правильно розрахувати висоту інвентарю. Нагородою буде чудова фізична форма і піднесений настрій після заняття улюбленим видом спорту.

Варто знати: Як користуватися туристичним газовим пальником: 7 фактів, з якими не посперечаєшся

Коментарі
Залиште коментар