Заготовляння після сушіння залишаються такими ж корисними, як і свіжі, тільки зменшуються. Їх беруть на роботу як перекус чи дають дитині замість солодощів.
Домашня сушка в рази вигідніша від покупної, тому самий момент вибрати сушарку для овочів і фруктів і запастися вітамінами на зиму.
Як працює сушарка
Незалежно від того, який пристрій використовується, процеси видалення вологи відбуваються приблизно однаково у всіх типах. Головне завдання — видалити вологу з плодів. Заготовину укладають ярусами в лотки, на панелі виставляють час, температуру та режим роботи. Після закінчення заданого часу прилад вимикається.
У сушарках з інфрачервоним випромінюванням вода випаровується при нагріванні продуктів променями. У конвекційних моделях сировина обдувається теплом. Нагрівальний елемент до потрібної температури нагріває камеру і вентилятором теплі маси розганяються по лотках.
В обох випадках на виході виходить сушка. Якщо потрібно зберігати довго, можна висушити її до стану чипсів, або залишити м'який пружний плід — в кондиції, як для в'ялених томатів.
Чим відрізняється дегідратор від сушарки для овочів та фруктів
За своєю суттю це той самий прилад, завдання якого — прибрати вологу з продуктів. Дегідратор — обладнання для професійного використання, з розширеними налаштуваннями та можливостями. Тому, якщо бачите дегідрататор, перед вами сушарка вдосконаленого типу, у якої щонайменше п'ять переваг:
- Поступово просушуються заготівлі на всіх рівнях. Лотки не потрібно переставляти у процесі.
- Гнучкі налаштування температури дозволяють сушити все, що завгодно.
- Планомірно просушуються заготовляння будь-якої соковитості та величини: одні довші, інші швидше.
- Не поєднуються запахи, економиться час і енергія, адже за один захід можна висушити різні продукти.
- Якісні матеріали та склад корпусу, без зайвих запахів та із захистом від перегріву.
Це не означає, що варто купувати лише дегідратор. Тим більше якісний дегідратор значно відрізнятиметься в ціні. З різними завданнями чудово впораються обидва прилади.
Читайте: Як вибрати форму для випікання: 12 підказок
Види сушарок для фруктів
За принципом роботи сушарки бувають інфрачервоні та конвекційні.
Останні поділяють на горизонтальне та вертикальне обдування.
- Горизонтальне обдування йде від задньої стінки. Воно поступово розподіляється по всіх ярусах. Зручно, оскільки не потрібно в процесі сушіння постійно міняти їх місцями. Запахи менше змішуються, якщо сушаться одночасно, наприклад, м'ясо та ягоди.Такий пристрій легше мити. Частинки плодів та сік не потрапляють на вентилятор. З недоліків — висока ціна порівняно з вертикальним сушінням.
- Вертикальне обдування — там, де вентилятор розташований внизу або вгорі приладу. У такій сушарці потрібно стежити за ефективністю сушіння та міняти піддони місцями. Якщо цього не зробити в крайніх, продукти перетворяться на сухарі, а в середніх залишаться вологими. Не варто сушити одночасно продукти з різними запахами, вони поєднуються при вертикальному потоці повітря. Низька ціна в порівнянні з іншими типами сушарок — головна перевага вертикальної сушарки.
При виборі сушарки варто враховувати, що саме сушитимете в ній. Якщо планується сушити великі плоди та дрібні ягоди, слід уточнити, якого розміру отвори в піддонах, чи є в комплектації килимки для сушіння пастили. Якщо у планах сушити тільки кружальцями або великими шматками, діаметр сітки не такий важливий.
До речі: Як зробити пастилу в сушарці — 4 моменти, які впливають на колір, смак і зовнішній вигляд
Сушарка інфрачервона або конвекційна: головні відмінності
В обох приладів свої мінуси та плюси. Якщо потрібна сушарка для фруктів, як вибрати, оцінити всі «за» та «проти» допоможе таблиця:
Критерій
|
Конвекційна | Інфрачервона |
Ціна | низька | висока |
Розміри | компактна | громіздка |
Рівень шуму | високий | низький |
Витрата електроенергії | високий | низький |
Запахи | змішуються тільки у вертикальних | не змішуються |
Рівномірність сушіння | вимагає перестановки піддонів у вертикальній | рівномірно |
Зручність використання | нижче | вище |
Форма | кубічна | циліндрична |
В інфрачервоних моделях піддони для фруктів та овочів висуваються, на будь-якому етапі можна відстежувати кондицію заготівлі. У конвекційних сушарках доступний лише верхній лоток. Щоб глянути на нижню полицю, доведеться прибрати попередні.
Цікавий альтернативний спосіб: ТОП 6 особливостей, як сушити яблука в мікрохвильовій печі
Яку сушарку для фруктів вибрати?
Вибирають пристрій, виходячи із потреб. Якщо потрібно висушити невеликий запас або отримати трохи сушіння для рецепта, з цим завданням легко впорається компактна та недорога сушарка.
Якщо потрібно зберегти в сушеному вигляді багатий урожай зі свого саду, краще придивитися до дорожчих моделей. Як правильно вибрати сушарку для овочів та фруктів, виходячи з основних вимог, читайте далі.
На замітку: Як правильно варити кукурудзу 5 перевірених методів
Обсяг та кількість ярусів
У різних моделях може бути від 2 до 20 ярусів. У більшості побутових сушарок до 6 піддонів.
Цього достатньо, щоби висушити 2-4 кг продуктів за раз. Сушарка з 10 піддонами за один підхід висушить 5 кг і більше.
Моделі, в яких від 10 до 20 піддонів, використовують на виробництвах або побутових умовах, якщо дозволяє місце. Такі місткі сушарки вдома раціонально використовувати, якщо працювати з продуктами, які сильно зменшуються в обсязі. Наприклад, щоб заготовити лише кілька банок в'ялених томатів на зиму, звичайну сушарку на 6-9 лотків доведеться завантажувати кілька разів.
Висота одного піддону також варіюється в різних моделях. Якщо планується сушити дрібні ягоди чи фрукти, порізані слайсами, немає сенсу брати лоток із високими бортами. Якщо сушити плоди повністю, вибирають високі форми, щоб усі помістилися і не довелося розрізати плоди.
Потужність та температурні режими
Потужність залежить від того, скільки ярусів у сушарці. Чим більше, тим потужнішим має бути пристрій для якісного та рівномірного зневоднення продуктів.
Потужність керує швидкістю сушіння. Прилади нижче 350 Вт брати не варто, 350-500 Вт — оптимально для девайса на 6-9 ярусів. Для того, щоб висушити м'ясо, потрібно не менше 500 Вт. Якщо сушити багато і часто — 500-1000 Вт.
Чим більший температурний діапазон у сушарці, тим вона універсальніша. Для заготівлі трав'яного чаю або сушеної зелені потрібне постійне нагрівання не вище +40°C. Щоб сушити рибу або м'ясо, потрібно гарячіший режим до +60°C. Щоб висушити гриби, необхідна температура 45-55°C. Вона встановлюється терморегулятором.
Управління
Вибираючи між механікою та електронікою, йдуть на компроміс з точністю та вартістю.
Механічні перемикачі дуже приблизні, проте таке обладнання дешевше. Електроніка здатна виставити нагрівання градус у градус, тому й ціна таких моделей вища.
Функціонал: необхідне та додаткове
Те, що обов'язково має робити кожна сушарка, — це якісно, рівномірно видаляти вологу з продуктів.
Всі інші функціональні штучки — питання зручності у використанні. До зручних функцій можна віднести таймер. Якщо захист від перегріву, продукти не пересушаться після вимкнення. А ось додатковий обдув холодним повітрям допоможе досягти потрібного ступеня сухості та не перестаратися.
Є ідея: Що подарувати мамі на День матері: ТОП 10 подарунків
Що можна сушити в сушарці для овочів та фруктів
Все залежить від характеристик, але ряд продуктів незмінний:
- різновиди фруктів, овочів та ягід;
- запаси трав, зелені та грибів;
- порції риби, м'яса та хлібців.
Докладніша інформація вказується в інструкції. Також орієнтуються на потужність, температуру, кількість та висоту лотків.
Пізнавальна стаття: Догляд за побутовою технікою: 10 порад на всі випадки життя
Сушарка для овочів та фруктів: плюси та мінуси
Сушарка — однозадачна. Чи варто її купувати, допоможе визначитись таблиця:
Переваги
|
Недоліки |
Рівномірне просушування | «Сезонна» техніка |
Простота в управлінні | Займає місце |
Не потребує постійного контролю процесу | Шумить |
Альтернативні способи сушіння — духовка, піч або, по-старому, на сонці. Але таким способом нагріватиметься не лише продукт, а й приміщення. Якщо заготовляти нечасто, ці методи підійдуть, але жоден з них не дасть результату, близького до ідеального. Сушарка — найкращий у цьому помічник.
Голь на вигадку хитра: Як зробити сушарку для фруктів із холодильника: наочний посібник