Щойно вичавлений сік цитрусу смачний, корисний і добре освіжає. Це основа для багатьох коктейлів, десертів, соусів та навіть крему. Нижче описано п'ять швидких способів, як вичавити сік з апельсина в домашніх умовах без використання соковижималки.
Лайфхаки підійдуть, якщо потрібно трохи фрешу, лише склянку або менше. Якщо потрібен більший обсяг, краще взяти сокодавилку.
Схожі поради: Як зробити яблучний сік без соковижималки — 4 способи
Спосіб 1: скляна склянка
Один з найефективніших і найпростіших варіантів, як зробити апельсиновий фреш без соковижималки. Потрібна склянка з широкою місткістю. Найкраще з товстого скла.
Етапи:
- Пом'яти, розрізати фрукти навпіл.
- Перевернути склянку поставити в місткість.
- Підготовлений апельсин руками прокручувати, торкаючись дна, як у цитрус-пресі.
- Витискати цитрус доти, доки не залишиться суха шкірка.
У ємність із готовим соком може потрапити м'якуш. Якщо потрібний прозоріший сік, можна додатково процідити через сито або марлю.
Раніше писали: Який із 2 типів соковижималки краще: шнекова чи відцентрова?
Спосіб 2: пластикові пляшки
Для цього потрібно своїми руками зробити примітивний соковитискач. Знадобиться дві пластикові місткості різного об'єму, наприклад, пляшки 0,5 та 2 л. І ще тара, куди збиратиметься сік.
Покрокова інструкція:
- Пляшку, яка більша за обсягом, розрізати навпіл. Поставити її у стійку ємність зрізом догори.
- Місткість меншого об'єму також перевернути й поставити всередину пляшки, що розрізає.
- Дно маленької пляшки служить пресом, ємність, що більше, служить лійкою, яка збирає сік.
- Місткості потрібно закріпити відносно один одного. Для цього потрібно зробити отвори та скріпити їх довгими шпажками або коктейльними трубочками. Дірки можна зробити ножем, нагрітим цвяхом або спицею.
- Підготовлені фрукти розрізати на половинки.
- Скористайтеся дном пляшки, як пресом для видавлювання соку.
- Потрібно витиснути максимальну кількість рідини з кожної половини.
Фреш стікатиме через шийку великої місткості прямо в склянку. За потреби отриманий напій можна додатково процідити. Цей і попередній спосіб працюють за принципом соковижималки для цитрусових.
Спосіб 3: отвір у шкірці
Цей спосіб ідеально підійде тим, хто не хоче забруднити багато посуду.
Як вичавити апельсиновий сік без сокодавилки:
- Підготувати цитруси: обдати теплою водою, покатати по столу.
- Проколоти шкірку чайною ложкою, ножем або коктейльною трубочкою, краще з металу або із щільного пластику.
- Здавити цитрус так, щоб через прокол рідина витікала в місткість.
- Повторити зі всіма фруктами.
- За допомогою трубочки сік можна пити прямо з апельсина.
Кількість видобутого соку залежить від розміру та соковитості плода.
Спосіб 4: за допомогою виделки
Жодних додаткових пристроїв не потрібно, достатньо столового приладу та ємності для збирання соку.
Як робити:
- Розм'якшити апельсин у будь-який спосіб: гарячою водою або пом'яти.
- Розрізати навпіл.
- У кожній половинці повертати прилад, щоб максимально подрібнити м'якуш.
- Після цього віджати сік.
Видавлений за таким принципом напій буде досить густий, зі шматочками м'якоті.
Може стати в пригоді: Як вибрати соковитискач: 10 ключових показників
Спосіб 5: за допомогою кухонної техніки
Якщо вдома є блендер чи універсальний комбайн, питань про те, як швидко зробити сік з апельсинів, виникати не повинно. Цей спосіб допоможе отримати більше соку, ніж будь-який інший, описаний вище.
Як приготувати:
- З вимитих фруктів зняти шкірку.
- Серцевину розділити на кілька часточок.
- Все закинути в чашу блендера та перебити в однорідну масу.
- Процідити через сито. Щоб одержати більше соку, замість сита беруть марлю. Її можна віджати руками.
Сік для напоїв вийде концентрований. Його можна розбавити водою або подавати з льодом.
Дізнатись більше: Навіщо потрібен блендер: функціонал та 5 причин купити
Як зробити сік з апельсинів без соковижималки: таблиця з найкращими методами
Спосіб
|
Витрати часу | Рівень складності |
Скляний стакан | ⭐️⭐️ | ⭐️ |
Пластикові пляшки | ⭐️⭐️⭐️ | ⭐️⭐️ |
Отвір у шкірці | ⭐️ | ⭐️⭐️⭐️ |
Виделка | ⭐️ | ⭐️⭐️ |
Блендер або кухонний комбайн | ⭐️ | ⭐️ |
Щоб отримати більше соку будь-яким із представлених методів, кожен фрукт потрібно попередньо підготувати:
- Помити, якщо плануєте використовувати цедру.
- Апельсин стане м'якшим, якщо його обдати гарячою водою або покласти на сонце.
- Під тиском катати цитрус горизонтальною поверхнею.
Так сік буде легко відокремлюватися від м'якоті та вийде вичавити більше рідини.
Ще за темою: 5 видів коктейлів, які легко можна приготувати вдома!