Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як заморозити баклажани — 5 варіантів заготовляння, щоб не гірчили та не були водянистими

Дата публікації: 22.07.2024 15:41
Дата оновлення: 22.07.2024 16:33

Баклажани називають «синенькими» через потужний антиоксидант — антоціанін, який надає їм характерного фіолетового кольору. В них антиоксиданти, що уповільнюють старіння організму. Цей овоч багатий на клітковину, яка нормалізує травлення, покращує роботу кишківника та допомагає контролювати рівень цукру в крові. Така особливість важлива для людей з діабетом і тих, хто стежить за своєю вагою. Він відмінно насичує і дає змогу довго відчувати ситість.

користь баклажанів для здоров'я

Заморожування баклажанів на зиму — це запас смачних заготівель для безлічі страв на цілий рік. Розглянемо, як зробити так, щоб не гірчили та не розвалювалися.

Як правильно заморозити баклажани, щоб не гірчили

Синенькі мають бути зрілими, без пошкоджень і плям. Їх миють у холодній воді та просушують. За бажання нарізають на шматочки потрібного розміру — кружечками, кубиками, скибочками — залежно від того, як планують потім їх використовувати. Посипають сіллю і залишають на пів години або годину. За цей час сіль витягне зайву вологу та гіркоту з баклажанів.

кружечки синеньких на обробній дошці

Після закінчення часу заготовину ретельно миють під холодним проточним струменем, щоб прибрати сіль і сік, який виступив. Таким чином позбавляються гіркоти. Потім відкидають на друшляку, щоб зійшла вода, обсушують паперовими рушниками. Важливо, аби баклажани були сухими перед бланшуванням (обробкою окропом) і заморожуванням. А далі — на вибір три способи зробити це правильно і красиво.

бланшування баклажанів

Свіжі: як заморозити баклажани цілком

Вимиті й сухі «барильця» потрібно пробланшувати, щоб зберегти колір, смак і текстуру синеньких. Їх кидають у каструлю з киплячою водою, кип'ятять 4-5 хвилин, залежно від розміру. Потім одразу переміщують у крижану воду на 4-5 хвилин, щоб зупинити процес приготування.

Гарненько обсушують: спочатку на друшляку, щоб зійшло все зайве, потім на паперових рушниках. Для того аби баклажани не злиплися під час заморожування, їх розкладають в один шар на деку або кухонній дощечці та заморожують у морозильній камері кілька годин.

Перекладають заморозку в пакети. Випускають якомога більше повітря, щоб овочі не обмерзали. Упаковані синенькі ховають у морозильник і зберігають 8-12 місяців. Таким чином вийде заготовити на зиму свіжі баклажани цілком, зберігши їхні поживні якості та смак.

Печені

  • Розігрівають духовку до 200°C.
  • Проколюють баклажани виделкою в кількох місцях, щоб не рвалися під час запікання.
  • Викладають синенькі на деко, застелене пергаментним папером або фольгою.
  • Запікають 30-40 хвилин, поки вони не стануть м'якими, а шкірка не зморщиться і потемніє.
  • Дають трохи охолонути, аби з овочами було зручно працювати.

Обережно знімають шкірку із запечених баклажанів. У добре спечених вона легко відходить. Нарізають на шматочки чи розминають у пюре, залежно від уподобань і того, як планують їх використовувати. Дають повністю охолонути за кімнатної температури.

Розкладають охолоджені по контейнерах або пакетах. Обов'язково порційно, щоб розморожувати тільки потрібну кількість. Кладуть упаковки в морозильник і зберігають цілий рік, використовуючи для приготування рагу, пасти, салатів і закусок.

Смажені

  1. Розігрівають сковорідку на середньому вогні з невеликою кількістю рослинної олії.
  2. Обсмажують нарізані баклажани з обох боків до золотистого кольору. Вони мають бути м'якими.
  3. Викладають на паперові рушники, щоб прибрати надлишки олії.
  4. Охолоджують за кімнатної температури.

Розкладають шматочки одним шаром на деку або кухонній дошці. Заморожують кілька годин. Потім фасують по лотках або пакетах. Зберігають у морозильнику до року. Використовують для приготування запіканок, рагу, бутербродів, салатів.

Виходить дуже смачно: Як в'ялити помідори в сушарці — 7 моментів

Як заморозити баклажани на зиму: хитрощі та підказки для різних варіантів

Перед смаженням або запіканням, змащують баклажани оливковою чи іншою олією. Це допоможе їм зберегти текстуру і запобіжить надмірному вбиранню жирів.

Вийде простіше і напевно стравити повітря з пакетів за допомогою вакууматора. Тоді не утворюватимуться крижані кристали в заготовляннях, збережеться смак.

Доцільно розморожувати баклажани в холодильнику, а не за кімнатної температури. Так краще зберігається текстура. Вони не стануть занадто водянистими.

Якщо перед заморожуванням додавати до синеньких приправи або трави (наприклад, базилік, орегано), це поліпшить їхній смак.

Перед запіканням або смаженням скроплюють шматочки лимонним соком для запобігання потемнінню і щоб з'явився відсвіжний присмак.

Бажано використовувати суміш оливкової та рослинної олії для смаження. Синенькі не прилипатимуть до сковорідки, стануть смачнішими.

Любителям смажених баклажанів у клярі краще відразу їх приготувати. Потім охолодити й заморозити.

Використання силіконових форм для льоду в цьому разі знаходить своє застосування. Нарізають заготовляння на шматочки й заморожують у формах. Потім перекладають кубики в пакети — зручно для приготування соусів або рагу.

Цілком

Найкраще заморожувати молоді, невеликі баклажани. У них ніжніша текстура і менше гіркоти. Поміщати в морозилку бажано на решітку або сітку, щоб рівномірно промерзли з усіх боків. Після — перекласти в пакети для заморозки. Обертають кожен овоч у харчову плівку перед пакуванням у пакети. Це додатковий захист від льоду.

На замітку: Як вибрати сушарку для фруктів і овочів — 4 особливості

Як заморозити баклажани для смаження

Для смаження найкраще підходять баклажани зі щільною м'якотою і тонкою шкіркою. Вибирають сорти, які менше вбирають олію, такі як «Алмаз» або «Бібо». Перед заморожуванням бажано обваляти нарізані шматочки в крохмалі. Це допоможе зберегти їхню текстуру і зменшить вбирання олії під час смаження. Або в панірувальних сухарях, на крайній випадок, у борошні. Тоді з'явиться скоринка, яка допоможе зберегти соковитість баклажанів під час смаження після розморожування.

Замочують нарізані синенькі в молоці на 20-30 хвилин, щоб прибралася гіркота і була ніжна текстура. Після замочування обсушують паперовими рушниками. Під час попереднього смаження використовують мінімум олії або взагалі готують на сухій сковороді. Це запобіжить надмірному вбиранню жиру та збереже баклажани легкими. А краще запекти в духовці 15-20 хвилин за 180°C. Тоді синенькі не будуть жирними та краще збережуть структуру під час заморожування.

Після смаження чи запікання дають овочам повністю охолонути за кімнатної температури, щоб запобігти утворенню конденсату. Інакше потім він перетвориться на лід.

Смачно і корисно: Смузі без блендера — 5 способів і 4 рецепти

Заморожування баклажанів для рулетиків

Вибирають довгасті синенькі витонченої форми. Їх зручніше нарізати на довгі смужки. Вони мають бути свіжими, без пошкоджень. Нарізають на слайси завтовшки 5-7 мм. Це оптимальна величина, щоб баклажани легко згорталися в рулетики після розморожування.

Замочують зрізи в підсоленій воді на 30 хвилин. Потім промивають і обсушують. Вони мають бути повністю сухими перед подальшою обробкою. Простіше запікати смужки на грилі або на пательні-гриль до підрум'янювання з кожного боку. Таким чином покращиться смак. Рулетики не розвалюватимуться під час розморожування.

рулетики із синеньких

При запіканні на грилі чи сковороді готують без олії або беруть мінімальну кількість. Тоді баклажани легше згортати. Остуджують при кімнатній температурі перед заморожуванням. Розкладають в один шар на деку, застеленому пергаментним папером, і заморожують. Потім фасують. Під час укладання смужок у контейнери можна перекладати пергаментним папером між шарами, щоб не злипалися.

Заморожування баклажанів на ікру

Запікають синенькі цілими в духовці за 200-220°C 30-40 хвилин. Періодично перевертають для рівномірного припікання. Остуджують і знімають шкірку. Подрібнюють очищені овочі в пюре блендером/кухонним комбайном. Або нарізають вручну для грубої текстури ікри. Бажано додати трохи оливкової олії, часник, перець, коріандр перед заморожуванням для збагачення смаку заготівлі під час наступного приготування.

баклажани та перці для заготовин на зиму

Розділяють на порції, які зручно використовувати. Упаковують у пластикові контейнери з кришками, що щільно закриваються. Кладуть шматок харчової плівки поверх пюре перед закриттям кришки. Тоді не буде крижаної кірки на поверхні. Якщо є можливість, застосовують шокову заморозку у відсіку морозильника. Таким чином збережеться текстура і смак баклажанів краще, ніж при повільному заморожуванні.

Читайте: Як приготувати нутеллу — 9 простеньких рецептів

Для рагу

Підходять баклажани зі щільним м'якушем, такі як «Ікорний» або «Чорний красень». Для зручності заморожують синенькі разом з іншими овочами, які використовують у рагу: болгарський перець, кабачки, моркву, цибулю.

Нарізають кубиками по 1-2 см. Бланшують у киплячій підсоленій воді 2-3 хвилини. Підсолена вода зменшує гіркоту. Потім швидко охолоджують у крижаній. Викладають в один шар на піддоні, застеленому пергаментним папером, щоб не злипалися. Заморожують баклажани разом із нарізаною зеленню (петрушка, кріп) і спеціями (часник, чебрець) — для аромату. У морозильнику має бути стабільна температура близько -18°C. 

Як бачите, щоб заморозити баклажани на зиму, багато розуму не треба. І не важливо, як їх використовувати — для приготування ікри, рагу або рулетиків — якщо все зробити правильно, вийде найкращий результат.

Основні висновки, які можна зробити з описаних методів:

Різноманітність способів
У кожного свої нюанси, потрібна певна підготовка: чи то бланшування, смаження, запікання
Збереження смаку і текстури Необхідні бланшування, замочування в солоній воді або молоці, просихання перед заморожуванням
Правильне пакування Вакуумні пакувальники, герметичні контейнери та пакети для заморозки допомагають не допустити обмерзання овочів, їхнього злипання
Додавання приправ і зелені Покращує смак баклажанів, економить час при приготуванні страв
Розфасовка за порціями Дає змогу розморожувати тільки необхідну кількість продукту

Дотримуючись цих рекомендацій, зберігаються корисні властивості та смак синеньких протягом усієї зими. Можна готувати улюблені страви за своїми рецептами в будь-яку пору року, урізноманітнивши свій раціон.

У скарбничку знань: 6 порад як збити вершки

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини