Щоб заморозити кабачки на зиму, беруть молоді овочі з молочною шкіркою і дрібним насінням. Обов'язково миють, щоб видалити бруд, пісок, пил, а також можливі залишки пестицидів або інших хімікатів. Таким чином мінімізуються ризики потрапляння шкідливих речовин і мікроорганізмів у заморожених продуктах. Потрібно добре просушувати овочі перед заморожуванням. Інакше залишки вологи перетворяться на крижану кірку на поверхні, що погіршує їхній смак після розморожування.
Як правильно заморозити кабачки
Вимиті й сухі кабачки нарізають на свій розсуд. А далі два варіанти розвитку подій: обробляти окропом чи ні. Якщо піти найлегшим шляхом, можна заморозити кабачки без бланшування, але тоді вони змінять колір і текстуру після розморожування.
До питання, чи потрібно бланшувати кабачки перед заморожуванням, відповідь очевидна: так, бажано, хоча необов'язково! Якщо важливо зберегти текстуру і колір, а також зменшити час приготування в майбутньому, варто бланшувати.
У скарбничку знань: Як правильно варити яйця — 4 перевірені способи
Заморожування кабачків на зиму з бланшуванням
- Доводять до кипіння каструлю з водою.
- Опускають нарізані кабачки в киплячу воду і залишають у ній 1-2 хвилини.
- Швидко виймають шматочки з окропу і відразу переносять у крижану воду для зупинки процесу варіння. Залишають їх там на 2-3 хвилини.
- Обсушують бланшовані кабачки паперовими рушниками або відкидають на сито, щоб зійшла зайва вода.
Заморожування кабачка, якщо не бланшувати
- Слід покласти нарізані скибочки на деко в один шар так, щоб вони не торкалися одна одної.
- Поміщають у морозильник на 1-2 години, щоб овочі замерзли.
Заморожені кабачки перекладають у пакети або судки. З пакетиків зганяють якомога більше повітря, щоб запобігти обмерзанню на шматочках. Для цього простіше використовувати вакууматор, зіп-пакети. Або контейнери, які щільно закриваються.
Щоб використати заморожену заготівлю, її не потрібно розморожувати, а варто одразу додавати в супи, рагу чи обсмажувати. Кабачки занадто водянисті, вони розлізуться, якщо зволікати з їхнім приготуванням.
Варто знати: Чому пищить холодильник: ТОП 7 причин настирливого звукового сигналу
Як заморозити кабачки кружечками
Нарізають кружечки однакової товщини — 1 см. Тоді вони рівномірно заморозяться. Така заготівля краще зберігає форму і текстуру при приготуванні, порівняно з іншими способами нарізки.
Кружальця мають привабливіший вигляд у готових стравах, легко вкладаються в пакети та контейнери, що дає змогу ефективно використовувати простір у морозильнику. Їх можна скласти в кілька шарів. Та й простіше підготувати потрібну кількість кружечків для кожного рецепта, що дає змогу точніше контролювати порції та зменшить відходи.
Заморожування кабачка кубиками
Рекомендований розмір кубиків — 1-2 см. Такі не перетворюються на кашу після розморожування. Красиво виглядають у супах, рагу, запіканках і овочевих гарнірах. Вони швидко і рівномірно готуються. Кубики такого розміру швидше заморожуються, не злипаючись. Їх щільніше упаковують у пакети або бокси, ніж кружечки, що допомагає економити місце в морозильній камері.
Якщо нарізати менш як 1 см, підходять для приготування соусів або пюре, де потрібне швидке розварювання кабачків. Більше ніж 2 см, використовують для запіканок або гриля. Однак такі кубики готуються довше і втрачають текстуру при заморожуванні.
Пізнавальна стаття: Лід у морозилці Ноу-Фрост — 6 причин і варіанти усунення
Заморожування тертих кабачків на зиму
Натирають на грубій тертці, злегка підсолюють і залишають на деякий час постояти, щоб овочі пустили сік. Потім віддимають масу. Розкладають в один шар на поверхні, застеленій пергаментом, і відправляють на заморозку. Мерзлі волокна фасують у зручну тару для подальшого зберігання.
Терті кабачки найкраще підходять для оладок, запіканок, супів і соусів. Зручні в застосуванні, оскільки не потрібно нарізати або подрібнювати перед приготуванням. Простіше заморожувати овочі в невеликих порціях, тоді для різних рецептів береться рівно стільки, скільки потрібно. Вони займають менше місця в морозильнику, ніж нашатковані різними способами.
На замітку: Як правильно заморозити полуницю — 3 поради
Чи можна заморозити цілі кабачки
Так, можна заморозити, але тільки молоденькі, без пошкоджень. Їх миють, обсушують, упаковують у харчову плівку. І відправляють у камеру, виставивши в ній найнижчу температуру, щоб швидше заморозити та зберегти текстуру кабачка. У цьому разі також виручає опціонал шокового заморожування в новітніх агрегатах.
Цілі заморожені кабачки зберігаються до 8 місяців. Якщо вчасно не з'їсти, погіршиться їхня текстура і смак. Потрібно враховувати, що під час розморожування вони стають водянистими та м'якими, втрачають форму, тому для деяких страв не придатні. Краще розморожувати цілий кабачок у холодильнику, щоб мінімізувати втрату текстури. Їх використовують у супах, рагу чи запіканках.
Висновки з цієї статті такі:
Заморожування кружечками
|
Підходить для швидкого використання в різноманітних стравах. |
Така форма добре зберігає текстуру, легко порціонується та естетично виглядає в їжі | |
Кубиками | Універсальний метод для супів, запіканок і рагу. |
Займають менше місця в морозильнику, зручні для використання в різних рецептах | |
Терті | Ідеальний варіант для приготування оладок, супів і соусів. |
Компактно зберігаються, швидко готуються, щоправда, стають водянистими після розморожування, тож їх потрібно відтиснути перед заморожуванням | |
Цілі | Для супів і рагу, оскільки кабачки втрачають свою текстуру і стають водянистими при розморожуванні |
Незалежно від обраного способу, правильна заготівля овочів — це ключовий фактор для збереження їхньої якості. Дотримуючись цих рекомендацій, зможете оцінити смак і користь кабачків цілий рік, заощаджуючи час і сили на кухні.
Читайте: Як заморозити малину — 2 варіанти зберегти смак і корисні властивості