Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як заморозити кабачки на зиму — 4 найкращі варіанти зберегти врожай

Дата публікації: 23.07.2024 10:54
Дата оновлення: 23.07.2024 11:49

Щоб заморозити кабачки на зиму, беруть молоді овочі з молочною шкіркою і дрібним насінням. Обов'язково миють, щоб видалити бруд, пісок, пил, а також можливі залишки пестицидів або інших хімікатів. Таким чином мінімізуються ризики потрапляння шкідливих речовин і мікроорганізмів у заморожених продуктах. Потрібно добре просушувати овочі перед заморожуванням. Інакше залишки вологи перетворяться на крижану кірку на поверхні, що погіршує їхній смак після розморожування.

заморожені овочі в морозильній камері

Як правильно заморозити кабачки

Вимиті й сухі кабачки нарізають на свій розсуд. А далі два варіанти розвитку подій: обробляти окропом чи ні. Якщо піти найлегшим шляхом, можна заморозити кабачки без бланшування, але тоді вони змінять колір і текстуру після розморожування.

До питання, чи потрібно бланшувати кабачки перед заморожуванням, відповідь очевидна: так, бажано, хоча необов'язково! Якщо важливо зберегти текстуру і колір, а також зменшити час приготування в майбутньому, варто бланшувати.

У скарбничку знань: Як правильно варити яйця — 4 перевірені способи

Заморожування кабачків на зиму з бланшуванням

  1. Доводять до кипіння каструлю з водою.
  2. Опускають нарізані кабачки в киплячу воду і залишають у ній 1-2 хвилини.
  3. Швидко виймають шматочки з окропу і відразу переносять у крижану воду для зупинки процесу варіння. Залишають їх там на 2-3 хвилини.
  4. Обсушують бланшовані кабачки паперовими рушниками або відкидають на сито, щоб зійшла зайва вода.

Заморожування кабачка, якщо не бланшувати

  • Слід покласти нарізані скибочки на деко в один шар так, щоб вони не торкалися одна одної.
  • Поміщають у морозильник на 1-2 години, щоб овочі замерзли.

Заморожені кабачки перекладають у пакети або судки. З пакетиків зганяють якомога більше повітря, щоб запобігти обмерзанню на шматочках. Для цього простіше використовувати вакууматор, зіп-пакети. Або контейнери, які щільно закриваються.

Щоб використати заморожену заготівлю, її не потрібно розморожувати, а варто одразу додавати в супи, рагу чи обсмажувати. Кабачки занадто водянисті, вони розлізуться, якщо зволікати з їхнім приготуванням.

Варто знати: Чому пищить холодильник: ТОП 7 причин настирливого звукового сигналу

Як заморозити кабачки кружечками

Нарізають кружечки однакової товщини — 1 см. Тоді вони рівномірно заморозяться. Така заготівля краще зберігає форму і текстуру при приготуванні, порівняно з іншими способами нарізки.

кабачок кружечками

Кружальця мають привабливіший вигляд у готових стравах, легко вкладаються в пакети та контейнери, що дає змогу ефективно використовувати простір у морозильнику. Їх можна скласти в кілька шарів. Та й простіше підготувати потрібну кількість кружечків для кожного рецепта, що дає змогу точніше контролювати порції та зменшить відходи.

Заморожування кабачка кубиками

Рекомендований розмір кубиків — 1-2 см. Такі не перетворюються на кашу після розморожування. Красиво виглядають у супах, рагу, запіканках і овочевих гарнірах. Вони швидко і рівномірно готуються. Кубики такого розміру швидше заморожуються, не злипаючись. Їх щільніше упаковують у пакети або бокси, ніж кружечки, що допомагає економити місце в морозильній камері.

кабачки кубиками

Якщо нарізати менш як 1 см, підходять для приготування соусів або пюре, де потрібне швидке розварювання кабачків. Більше ніж 2 см, використовують для запіканок або гриля. Однак такі кубики готуються довше і втрачають текстуру при заморожуванні.

Пізнавальна стаття: Лід у морозилці Ноу-Фрост — 6 причин і варіанти усунення

Заморожування тертих кабачків на зиму

Натирають на грубій тертці, злегка підсолюють і залишають на деякий час постояти, щоб овочі пустили сік. Потім віддимають масу. Розкладають в один шар на поверхні, застеленій пергаментом, і відправляють на заморозку. Мерзлі волокна фасують у зручну тару для подальшого зберігання. 

натерті кабачки

Терті кабачки найкраще підходять для оладок, запіканок, супів і соусів. Зручні в застосуванні, оскільки не потрібно нарізати або подрібнювати перед приготуванням. Простіше заморожувати овочі в невеликих порціях, тоді для різних рецептів береться рівно стільки, скільки потрібно. Вони займають менше місця в морозильнику, ніж нашатковані різними способами.

На замітку: Як правильно заморозити полуницю — 3 поради

Чи можна заморозити цілі кабачки

Так, можна заморозити, але тільки молоденькі, без пошкоджень. Їх миють, обсушують, упаковують у харчову плівку. І відправляють у камеру, виставивши в ній найнижчу температуру, щоб швидше заморозити та зберегти текстуру кабачка. У цьому разі також виручає опціонал шокового заморожування в новітніх агрегатах. 

заморожування кабачків на зиму

Цілі заморожені кабачки зберігаються до 8 місяців. Якщо вчасно не з'їсти, погіршиться їхня текстура і смак. Потрібно враховувати, що під час розморожування вони стають водянистими та м'якими, втрачають форму, тому для деяких страв не придатні. Краще розморожувати цілий кабачок у холодильнику, щоб мінімізувати втрату текстури. Їх використовують у супах, рагу чи запіканках.

Висновки з цієї статті такі:

Заморожування кружечками
Підходить для швидкого використання в різноманітних стравах. 
Така форма добре зберігає текстуру, легко порціонується та естетично виглядає в їжі
Кубиками Універсальний метод для супів, запіканок і рагу. 
Займають менше місця в морозильнику, зручні для використання в різних рецептах
Терті Ідеальний варіант для приготування оладок, супів і соусів.
Компактно зберігаються, швидко готуються, щоправда, стають водянистими після розморожування, тож їх потрібно відтиснути перед заморожуванням
Цілі Для супів і рагу, оскільки кабачки втрачають свою текстуру і стають водянистими при розморожуванні

Незалежно від обраного способу, правильна заготівля овочів — це ключовий фактор для збереження їхньої якості. Дотримуючись цих рекомендацій, зможете оцінити смак і користь кабачків цілий рік, заощаджуючи час і сили на кухні.

Читайте: Як заморозити малину — 2 варіанти зберегти смак і корисні властивості

Коментарі
Залиште коментар