Той, хто їсть малину, рідше хворіє. Вона посилює імунну систему, допомагає боротися з інфекціями, покращує травлення, підтримує нормальний рівень цукру в крові. У ній багато вітамінів групи B, K, E, які націлені на нормальне функціонування нервової системи та обміну речовин.
Також у ягоді є калій, магній, залізо, кальцій, антиоксиданти. У комплексі такі щедроти допомагають боротися з вільними радикалами та захищають клітини організму від старіння. Якщо правильно заморозити малину на зиму, зберігаються більшість корисних речовин. Смак залишається колишнім.
Чи потрібно мити малину перед заморожуванням
Малина — дуже ніжна, якщо її мити, загубиться соковитість. Вона розлізеться. До того ж вода, що залишається на ягодах після миття, замерзає і перетворюється на крижані кристали, які шкодять структурі та змінюють її текстуру під час розморожування.
- Відбирають тільки найчистіші та цілі ягоди.
- Розкладають на таці в один шар і відправляють у морозильну камеру. Таким чином вона не злипнеться і добре збереже форму.
- Коли ягідки підмерзнуть, їх перекладають у герметичні контейнери або пакети для заморозки. Так збережеться свіжість, сторонні запахи в місткості не проникають.
Варто знати: Як позбутися бур'яну — 5 перевірених методів
Як заморозити малину з цукром
Підсолоджувач дає виражений присмак і відчутний аромат, що ідеально для рецептів у десертах, коктейлях і випічці. Відбирають у велику миску тільки стиглі та щільні ягоди. Червиві та з пліснявою викидають.
- Додають цукор у співвідношенні 1/4 склянки піску на 4 склянки малини. Можна більше або менше — до свого смаку.
- Перемішують, намагаючись не пошкодити ягоди.
- Дають суміші постояти 15-20 хвилин, щоб цукор почав розчинятися і з'явився сироп.
- Викладають ягоди в один шар, щоб не злипалися, у відповідний для заморозки лоток або деко. Простіше це робити невеликими порціями, щоб швидше і напевно.
Поміщають у морозильну камеру на 2-3 години, поки малина замерзне. Потім фасують по пластмасових пляшках, пакетах або лотках. За бажання вказують маркером дату заморозки на листку. Мерзлу малину краще з'їсти протягом 6-12 місяців.
Пізнавальна стаття: Який вибрати шланг для поливу: 8 азів від досвідчених садівників
Як краще заморозити малину без цукру
Якщо заморожувати без цукру, у ягоди зберігається натуральний смак і максимум поживних речовин. Викладають її в один шар на деко або лоток, покритий пергаментним папером. У такому разі вона не злипнеться під час заморозки.
Відправляють у морозилку на кілька годин до закостеніння. Потім потрібно перекласти у відповідну тару. З пакетів видаляють якомога більше повітря перед закриттям, щоб ягідки не обмерзли.
У скарбничку знань: Як правильно вибрати кущоріз: 5 важливих моментів
Пюре
Перебивають малину до однорідної консистенції в блендері або кухонному комбайні. За бажання можна процідити через дрібне сито і видалити насіння.
Щоб пюре було солодким (на любителя)
|
Додають цукор на смак, перемішують. Рекомендована пропорція: на 1 літр маси 100-150 грамів цукру |
Для яскравого кольору та посилення смаку | Вливають лимонного соку 1-2 столові ложки на 1 літр заготовини |
Перекладають заготовлення в судки або зіп-пакети для заморозки. Якщо використовувати контейнери, залишають 1-2 см вільного простору від країв. Пюре розшириться при замерзанні.
Також можна використовувати лотки для заморожування льоду, щоб отримати порційні кубики. Після замерзання їх перекладають у герметичні пакети для економії місця в морозильній камері.
Читайте: Як вирощувати мікрозелень: 8 способів, які працюють
Цілком
Заморожують в один шар на обробній дошці, застеливши її пергаментом. Коли замерзне, фасують, маркують і зберігають у морозильнику протягом року.
Як бачите, незалежно від того, заморожувати малину цілою чи пюреподібною масою з додаванням цукру, ягоди все одно залишаться смачними. Скориставшись рекомендаціями, зможете легко зробити запаси на зиму і ласувати корисним у будь-яку пору року.
На замітку: Як стерилізувати банки в мікрохвильовці: 3 ефективні методи