Варіння і гасіння продуктів, зберігання їжі – з цим добре справляються каструлі. Ємності можуть бути сталевими, тефлоновими, чавунними, підходити для НВЧ, духовки та індукційних плит. Як розібратися з усіма різновидами каструль та вибрати потрібний варіант? Варто вивчити кожен тип такого посуду докладніше. На допомогу – ця стаття.
Може зацікавити: Вибираємо кухонну плиту – газова або електрична плита для вашої кухні: 5 основних критеріїв.
Види каструль: класифікація за матеріалом виготовлення
Те, з чого виготовлена ємність для приготування, «розкаже» господиням, яку їжу найкраще приготувати в каструльці і як доглядати за нею. Які бувають каструлі, якщо класифікувати їх за матеріалом? Алюмінієві, емальовані, тефлонові, керамічні, скляні чавунні, сталеві. Детальний опис кожного з 6 видів наведено нижче.
Алюміній
Каструльки з алюмінію лідери на кухні. У них і гасять, і варять, і готують на пару.
Їх основні плюси:
- невелика вага (наприклад, C6944402 1625 р);
- привабливий дизайн;
- швидке нагрівання води, їжі.
Оскільки алюмінієвий посуд характеризується високою теплопровідністю, то приготування їжі в ній займає мінімум часу. Крім того, такі каструльки не іржавіють.
Посуд з литого та кованого алюмінію відрізняється потовщеними стінками та товстим дном. У ній можна не лише варити, а й обсмажувати їжу. Так що це ідеальний варіант для приготування плову, тушкованого м'яса.
Нюанс: вироби з цього матеріалу вимагають дбайливого очищення від забруднення. Краще не використовувати жорсткі залізні мочалки, оцет для відмивання стінок посуду, щоб не пошкодити покриття.
Щоб вироби з алюмінію були стійкі до кислот, лугів, їжа в них не пригорала при приготуванні, варто вибирати моделі з антипригарним покриттям (наприклад, GRANCHIO Terracotta 24 см).
Емаль
Покриті емаллю ємності відрізняються тривалим терміном служби. Емаль не реагує на кислоти, які містяться у деяких продуктах. У каструльках на кшталт AR0435 добре виходять рагу з овочів, рідкі страви, жарке. У них навіть можна засолити огірки чи капусту!
Один із плюсів подібних виробів (наприклад, ARO120) – у яких можна зберігати готові страви у холодильнику, т.к. емаль не окислюється, не поглинає сторонні аромати. Гладка поверхня посуду легко миється м'якою губкою, вироби довго зберігають презентабельний вид. Помітний плюс – досить доступна вартість.
Нюанси: молоко і густа їжа в емальованих каструльках можуть підгоряти, також матеріал не терпить різкого перепаду температур (не варто в гарячу ємність наливати холодну воду, інакше на покритті можуть утворитися тріщини).
Тефлон
Такий посуд є антипригарним, а значить, у ньому можна приготувати все. Каструлі з тефлоновим покриттям підходять для приготування рагу, перших та других страв. Олії можна додавати по мінімуму, їжа виходить практично дієтичною.
У кухонні вироби з цього матеріалу при виготовленні часто додають металеві домішки, що збільшує стійкість виробів до механічних пошкоджень. Тефлонове покриття робить підігрів рівномірним. А за рахунок теплоізоляційних властивостей матеріал їжа тривалий час після приготування не остигає.
Нюанси: тефлонова посуд не любить чистячих порошків, її краще відмивати гелевими засобами та м'якою губкою.
Кераміка і скло
Екологічні матеріали, ємності з яких можна використовувати не тільки на варильній плиті, але і в духовці.
Цікаво дізнатися: Посуд для духовки: 8 типів кухонної ємності
Особливості каструль із жароміцного скла (наприклад, LT3001) і кераміки:
Скло
|
Кераміка |
---|---|
Відрізняється естетичним зовнішнім виглядом | |
Можна мити в посудомийній машині | |
Можна використовувати в мікрохвильовій печі | Можна використовувати в мікрохвильовій печі, якщо каструлі покриті глазур'ю з усіх боків і не мають золотої або срібної облямівки |
Придатно для зберігання їжі в холодильнику, морозилці | |
Легко очищається від забруднень |
Нюанси: на газовій плиті вироби зі скла та кераміки можна використовувати тільки з розсікачами полум'я, також такий посуд не підійде для індукційних варильних поверхонь.
Посуд з кераміки та скла ідеальний для гасіння та запікання в духовці.
Читайте також: Посудомийна машина – що можна мити, а що не можна? 20 корисних порад
Чугун
Чавунні вироби дуже довговічні. Оптимально підходять для страв, що вимагають довгого томлення, наприклад, гасіння м'яса. Крім того, чавунні каструльки (наприклад, LT1060) відмінно підійдуть для використання в духовках.
Чим примітні моделі з чавуну:
- підходять всім типів кухонних плит, зокрема і індукційних;
- легко очищаються від забруднень;
- витримують вплив дуже високих температур (до 280° C);
- в чавунних каструлях їжа довгий час не остигає;
- стійкі до утворення подряпин та тріщин на поверхні.
Посуд із чавуну за вагою перевершує вироби з інших матеріалів, в ній не дуже зручно зберігати їжу в холодильнику, зате за міцністю та жаростійкістю подібні ємності не мають рівних.
Нержавіюча сталь
Посуд з нержавіючої Сталі (НАПРИКЛАД,AR0743S) привертає увагу в прямому значенні слова блискучим зовнішнім виглядом. У ній можна приготувати будь-які ласощі, тому що сталь не окислюється.
Чим залучають ємності з цього матеріалу:
- довговічністю та стійкістю до сколів;
- не покриваються іржею;
- не бояться чищення порошками, щітками;
- добре переносять перепади температур.
Ємності з нержавіючої Сталі (НАПРИКЛАД,AR0612S) сумісні з усіма видами плит, їх можна мити в посудомийній машині. Сталеві вироби швидко та рівномірно прогріваються, придатні для тривалого зберігання їжі, не потребують складного догляду.
Підтримка індукційних конфорок
Кухонні ємності, сумісні з індукцією, виготовляють із матеріалів, що поглинають енергію магнітного Поля. Такі каструльки повинні мати на дні маркування у вигляді петель, зигзагів, Напис Induction або відповідну вказівку в Описі «Сумісність з усіма типами Плит». Як ВАРІАНТ -AR0730S. Особлива характеристика такого посуду – ідеально рівне дно з товщиною ≈2-5 мм.
Якими бувають каструлі для індукційних плит:
- зі сталі-нержавійки;
- чавунні;
- з емальованої сталі.
Рада: можна придбати спеціальний сталевий диск і використовувати з індукційними конфорками навіть скляні або алюмінієві ємності.
Корисна інформація: Індукційна плита – як працює, як вибрати, як користуватися. 4 причини купити
Використання в НВЧ
Тут можна використовувати тільки ті типи кухонних ємностей, які у складі не мають металу.
Докладніше про посуд для НВЧ читайте тут: Як вибрати посуд для мікрохвильової печі: 10 порад
Види каструль за призначенням – для НВЧ:
- скляні жаростійкі варіанти (наприклад , LT3004);
- керамічні вироби, покриті глазур'ю;
- силіконова тара.
Знімні ручки
Дуже зручно, коли ручки від кухонного начиння можна швидко зняти і прикріпити назад.
Для чого це знадобиться господиням:
- ємність можна компактно розмістити в духовці або холодильнику;
- зручно мити в посудомийній машині;
- вироби займають мінімум місця в час зберігання та транспортування.
Приклад каструльки зі знімною ручкою – AL-4565.24. Найчастіше виробники використовують ручки із клямками.
На якому вигляді каструль зупинити свій вибір? Потрібно керуватися не лише вартістю та зовнішнім виглядом виробів, а й врахувати, з якою плитою використовуватиметься посуд. Також необхідно звернути увагу на можливість готувати чи розігрівати їжу у НВЧ. Знімні ручки – додаткова опція каструлек, не обов'язковий, але дуже практичний та зручний елемент.