Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума
Кошик

Авторизуйтесь, щоб отримувати персональні пропозиції.

Яких видів бувають каструлі: 6 типів матеріалів

Дата публікації: 28.02.2019 16:32
Дата оновлення: 27.05.2024 17:20

Варіння і гасіння продуктів, зберігання їжі – з цим добре справляються каструлі. Ємності можуть бути сталевими, тефлоновими, чавунними, підходити для НВЧ, духовки та індукційних плит. Як розібратися з усіма різновидами каструль та вибрати потрібний варіант? Варто вивчити кожен тип такого посуду докладніше. На допомогу – ця стаття.

Виды кастрюль

Може зацікавити: Вибираємо кухонну плиту – газова або електрична плита для вашої кухні: 5 основних критеріїв.

Види каструль: класифікація за матеріалом виготовлення

Те, з чого виготовлена ємність для приготування, «розкаже» господиням, яку їжу найкраще приготувати в каструльці і як доглядати за нею. Які бувають каструлі, якщо класифікувати їх за матеріалом? Алюмінієві, емальовані, тефлонові, керамічні, скляні чавунні, сталеві. Детальний опис кожного з 6 видів наведено нижче.

Алюміній

Каструльки з алюмінію лідери на кухні. У них і гасять, і варять, і готують на пару.

Кастрюли из алюминиевого сплава

Їх основні плюси:

  • невелика вага (наприклад, C6944402 1625 р);
  • привабливий дизайн;
  • швидке нагрівання води, їжі.

Оскільки алюмінієвий посуд характеризується високою теплопровідністю, то приготування їжі в ній займає мінімум часу. Крім того, такі каструльки не іржавіють.

Посуд з литого та кованого алюмінію відрізняється потовщеними стінками та товстим дном. У ній можна не лише варити, а й обсмажувати їжу. Так що це ідеальний варіант для приготування плову, тушкованого м'яса.

Нюанс: вироби з цього матеріалу вимагають дбайливого очищення від забруднення. Краще не використовувати жорсткі залізні мочалки, оцет для відмивання стінок посуду, щоб не пошкодити покриття.

Щоб вироби з алюмінію були стійкі до кислот, лугів, їжа в них не пригорала при приготуванні, варто вибирати моделі з антипригарним покриттям (наприклад, GRANCHIO Terracotta 24 см).

Емаль

Покриті емаллю ємності відрізняються тривалим терміном служби. Емаль не реагує на кислоти, які містяться у деяких продуктах. У каструльках на кшталт AR0435 добре виходять рагу з овочів, рідкі страви, жарке. У них навіть можна засолити огірки чи капусту!

Кастрюли из эмалированной стали

Один із плюсів подібних виробів (наприклад, ARO120) – у яких можна зберігати готові страви у холодильнику, т.к. емаль не окислюється, не поглинає сторонні аромати. Гладка поверхня посуду легко миється м'якою губкою, вироби довго зберігають презентабельний вид. Помітний плюс – досить доступна вартість.

Нюанси: молоко і густа їжа в емальованих каструльках можуть підгоряти, також матеріал не терпить різкого перепаду температур (не варто в гарячу ємність наливати холодну воду, інакше на покритті можуть утворитися тріщини).

Тефлон

Такий посуд є антипригарним, а значить, у ньому можна приготувати все. Каструлі з тефлоновим покриттям підходять для приготування рагу, перших та других страв. Олії можна додавати по мінімуму, їжа виходить практично дієтичною.

Кастрюли с тефлоновым покрытием

У кухонні вироби з цього матеріалу при виготовленні часто додають металеві домішки, що збільшує стійкість виробів до механічних пошкоджень. Тефлонове покриття робить підігрів рівномірним. А за рахунок теплоізоляційних властивостей матеріал їжа тривалий час після приготування не остигає.

Нюанси: тефлонова посуд не любить чистячих порошків, її краще відмивати гелевими засобами та м'якою губкою.

Кераміка і скло

Екологічні матеріали, ємності з яких можна використовувати не тільки на варильній плиті, але і в духовці.

Кастрюли из керамики и стекла

Цікаво дізнатися: Посуд для духовки: 8 типів кухонної ємності

Особливості каструль із жароміцного скла (наприклад, LT3001) і кераміки:

Скло
Кераміка
Відрізняється естетичним зовнішнім виглядом
Можна мити в посудомийній машині
Можна використовувати в мікрохвильовій печі Можна використовувати в мікрохвильовій печі, якщо каструлі покриті глазур'ю з усіх боків і не мають золотої або срібної облямівки
Придатно для зберігання їжі в холодильнику, морозилці
Легко очищається від забруднень

Нюанси: на газовій плиті вироби зі скла та кераміки можна використовувати тільки з розсікачами полум'я, також такий посуд не підійде для індукційних варильних поверхонь.

Посуд з кераміки та скла ідеальний для гасіння та запікання в духовці.

Читайте також: Посудомийна машина – що можна мити, а що не можна? 20 корисних порад

Чугун

Чавунні вироби дуже довговічні. Оптимально підходять для страв, що вимагають довгого томлення, наприклад, гасіння м'яса. Крім того, чавунні каструльки (наприклад, LT1060) відмінно підійдуть для використання в духовках.

Кастрюли из чугуна

Чим примітні моделі з чавуну:

  • підходять всім типів кухонних плит, зокрема і індукційних;
  • легко очищаються від забруднень;
  • витримують вплив дуже високих температур (до 280° C);
  • в чавунних каструлях їжа довгий час не остигає;
  • стійкі до утворення подряпин та тріщин на поверхні.

Посуд із чавуну за вагою перевершує вироби з інших матеріалів, в ній не дуже зручно зберігати їжу в холодильнику, зате за міцністю та жаростійкістю подібні ємності не мають рівних.

Нержавіюча сталь

Посуд з нержавіючої Сталі (НАПРИКЛАД,AR0743S) привертає увагу в прямому значенні слова блискучим зовнішнім виглядом. У ній можна приготувати будь-які ласощі, тому що сталь не окислюється.

Кастрюли из нержавеющей стали

Чим залучають ємності з цього матеріалу:

  • довговічністю та стійкістю до сколів;
  • не покриваються іржею;
  • не бояться чищення порошками, щітками;
  • добре переносять перепади температур.

Ємності з нержавіючої Сталі (НАПРИКЛАД,AR0612S) сумісні з усіма видами плит, їх можна мити в посудомийній машині. Сталеві вироби швидко та рівномірно прогріваються, придатні для тривалого зберігання їжі, не потребують складного догляду.

Підтримка індукційних конфорок

Кухонні ємності, сумісні з індукцією, виготовляють із матеріалів, що поглинають енергію магнітного Поля. Такі каструльки повинні мати на дні маркування у вигляді петель, зигзагів, Напис Induction або відповідну вказівку в Описі «Сумісність з усіма типами Плит». Як ВАРІАНТ -AR0730S. Особлива характеристика такого посуду – ідеально рівне дно з товщиною ≈2-5 мм.

Кастрюля для индукционных плит

Якими бувають каструлі для індукційних плит:

  • зі сталі-нержавійки;
  • чавунні;
  • з емальованої сталі.

Рада: можна придбати спеціальний сталевий диск і використовувати з індукційними конфорками навіть скляні або алюмінієві ємності.

Корисна інформація: Індукційна плита – як працює, як вибрати, як користуватися. 4 причини купити

Використання в НВЧ

Тут можна використовувати тільки ті типи кухонних ємностей, які у складі не мають металу.

Докладніше про посуд для НВЧ читайте тут: Як вибрати посуд для мікрохвильової печі: 10 порад

Види каструль за призначенням – для НВЧ:

  • скляні жаростійкі варіанти (наприклад , LT3004);
  • керамічні вироби, покриті глазур'ю;
  • силіконова тара.

Знімні ручки

Дуже зручно, коли ручки від кухонного начиння можна швидко зняти і прикріпити назад.

Кастрюли со съемными ручками

Для чого це знадобиться господиням:

  • ємність можна компактно розмістити в духовці або холодильнику;
  • зручно мити в посудомийній машині;
  • вироби займають мінімум місця в час зберігання та транспортування.

Приклад каструльки зі знімною ручкою – AL-4565.24. Найчастіше виробники використовують ручки із клямками.

На якому вигляді каструль зупинити свій вибір? Потрібно керуватися не лише вартістю та зовнішнім виглядом виробів, а й врахувати, з якою плитою використовуватиметься посуд. Також необхідно звернути увагу на можливість готувати чи розігрівати їжу у НВЧ. Знімні ручки – додаткова опція каструлек, не обов'язковий, але дуже практичний та зручний елемент.

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини