Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Яким має бути мангал — 6 нюансів, про які обов'язково потрібно знати

Дата публікації: 14.08.2024 12:46
Дата оновлення: 14.08.2024 13:05

На жаровні легше приготувати смачний шашлик. А у компанії друзів веселіше відпочивати на природі. І те, й інше допоможе скрасити вихідні чи відпустку, якщо знати, яким має бути мангал, щоб готування на ньому приносило одне задоволення.

М'ясо готується на мангалі

Який мангал краще вибрати

На мангалі можна готувати не лише шашлики, але й інші страви. Шампури та решітка гриль — вірні супутники у цій справі. Розрізняють різні види мангалів:

  1. Стаціонарна жаровня — пристрій для приготування різноманітних страв. Такий аксесуар багатофункціональний і служить довго. У нього зварна конструкція зі сталі. Якщо немає такої, викладають із каменю чи цегли.
  2. Складний мангал використовується для виїзду на природу або пікніків на дачі. Конструкція такого пристрою легка у складанні та збирається в валізу, не займає багато місця під час перевезення.
  3. Твердопаливний гриль-барбекю, за допомогою якого можна легко приготувати страви з м'яса, риби або овочів. Жаровня кругла, без кришки. Для прожарювання їжі використовується решітка.
  4. Електрошашличниця застосовується в домашніх умовах. Робота такого девайса залежить від електрики. За якістю приготування страв поступається мангалу.
  5. Смокер — функціональний пристрій з можливістю копчення та приготування страв на грилі. Великий за розміром, встановлюють тільки на вулиці. 
  6. Мангал із чавуну — надійний і довговічний варіант для приготування м'ясних та овочевих страв вдома або на заміських ділянках. Завдяки товстим стінкам довго зберігає жар, не вимагає багато дров або вугілля. Конструкція довше зберігає тепловіддачу, тому їжа готується швидше, добре просмажується та рум'яниться. 

Шашлик на круглій жаровні

Який мангал вибрати — залежить від цілей використання. Для дачної чи заміської ділянки варто звернути увагу на стаціонарні моделі. Вони важчі та габаритніші, служать власнику довше. Влаштовувати пікніки зручніше на портативній жаровні складного типу. Вона не займає багато місця в багажнику машини й перетворюється на зручну валізку.

Тип установки та правила експлуатації мангала

Багато хто чекає приходу тепла, щоб виїхати на природу, відпочити та приготувати шашлики чи ковбаски. Але мало хто замислюється про правильну та безпечну установку мангала. Необхідно знати вимоги пожежної безпеки, щоб жаровня не завдала шкоди.

Правила встановлення мангала:

  • Конструкція має стояти на бетонному чи залізному покритті. Якщо встановлюється на природі, поверхню необхідно очистити від легкозаймистих предметів;
  • біля неї рекомендується тримати місткість з водою або вогнегасник, щоб запобігти спалаху та загасити багаття за необхідності;
  • надлишки дров або вугілля потрібно відставити від жарівниці на відстані 2-3 метри, щоб напівзотліле вугілля не потрапило на деревину і не спровокувало подальше займання;
  • після приготування м'ясних або овочевих страв із мангала необхідно вийняти попіл в місткість із металу;
  • якщо конструкція дозволяє, пристрій повинен встановлюватися на відповідній підставці або ніжках.

Готуючи шашлик на шампурах або вуху в казані, необхідно постійно бути поблизу, щоб їжа не пригоріла і не сталася пожежа.

За типом установки розрізняють мангали трьох видів — переносні, пересувні та стаціонарні. Переносні зручні для дачі. Вони виглядають як прямокутний ящик з перфорацією внизу та з опорними ніжками. Компактні вміщують до 10 шампурів.

Пересувні моделі з двома великими колесами, щоб перевозити нерівною землею. Стаціонарні встановлюють на фундамент для цілорічного користування. Забезпечують власнику велику площу для смаження страв, довго зберігають жар, функціональні та ефектно виглядають.

Приготування м'яса та кукурудзи на грилі з кришкою

Оптимальні розміри мангала

  1. Глибина жаровні залежить від відстані між м'ясом та вугіллям. Це сприяє якісному прожарюванню м'яса або риби, не дає страві пригоріти. Рекомендована глибина конструкції 15-20 см.
  2. Оптимальна ширина залежить від довжини шампура чи решітки. Вона має бути не менше 30-35 см.
  3. Довжина каркаса від 50 см до 90 см. Мангал може бути й більше метра — все залежить від кількості шампурів, які розміщуються за один раз.
  4. Висота жаровні підбирається під зріст людини, яка займатиметься приготуванням страв. Стандартною висотою конструкції є 65-75 см, але зручно смажити шашлик можна і на мангалі 100-125 см.

Пересувний мангал на колесах

При самостійному проєктуванні мангала кожна людина індивідуально вибирає конструкцію, яка буде комфортною для приготування шашлику. Визначити, яка має бути висота, легко. Жаровня повинна доходити до пояса, а руки при цьому мають бути напівзігнутими.

Корисна інформація: Що взяти на природу — 9 підказок для ідеального відпочинку

Матеріали мангала

Міцність жаровні визначають за сталлю. 

  • Нержавіюча сталь легована хромом і нікелем. Вона відмінно переносить нагрівання та охолодження. Матеріал не іржавіє і може зберігатись на вулиці.
  • Чавун довше зберігає тепло. Конструкція прогрівається поступово, накопичуючи жар. В порівнянні з нержавіючою сталлю, жаровня з чавуну важча. При різкому перепаді температури матеріал може тріснути, а при взаємодії з водою прогнити.
  • Сталевий прокат жаростійкий, міцний, зносостійкий. Такий виріб здатний витримувати температуру до 600 градусів.
  • Алюміній — не довговічний. Застосовується для продуктів, що швидко готуються: сосисок, овочів, риби.

Смачно та цікаво: Страви на мангалі: 5 перевірених рецептів

Додаткові функції

Добре, коли в комплекті до пристрою додаються необхідні аксесуари: шампури, решітка, кришка, інший туристичний посуд для багаття.

При виборі жаровні варто звернути увагу, що в деяких моделях можуть бути полички й підставки для продуктів. А також регулятори потужності, дровниці, вентиляція та ручки для зручного перенесення. Тяжкі мангали простіше переміщати, коли на них передбачені колеса. Знімна жаровня дозволяє подавати шашлик одразу до столу. При покупці стаціонарного варіанта варто придбати чохол, який потрібен для вкриття конструкції до наступного сезону.

Підказки: Як розпалити вугілля — 3 підручні засоби

Особливості конструкції

Розрізняють переносні та стаціонарні мангали. Перші вважаються чудовим варіантом для подорожей та виїзду на природу. У тому числі складні та збірні моделі. Портативні жаровні легкі та міцні. Порівняно зі стаціонарними, менш довговічні.

У складі розкладних моделей є цілісні частини, які спрощують складання. У розбірних жаровнях багато дрібних елементів, які з часом можуть губитися. Недолік складних девайсів — у хиткій конструкції та швидкій втраті тепла.

Складний мангал зі сталі на ніжках

Стаціонарний мангал краще та надійніше. Його можна підібрати під стиль ландшафту на дачній або заміській ділянці. Такі вироби виготовлені з цегли, сталі або чавуну. Важливо звернути увагу на товщину стінок, щоб запобігти швидкому прогоранню. По можливості краще вибирати товстостінний виріб. Він стійкіше та краще зберігає тепло.

Вироби з чавуну монолітні, мають більший термін експлуатації, не накопичують запахів. Чавунні жаровні — вічні. Їх недоліки — це висока вартість і велика вага, тому можуть бути складнощі з транспортуванням.

У скарбничку знань: Що взяти з собою в Карпати влітку: 11 порад щодо вибору спорядження

Товщина стін

Щільність стінок впливає на теплопровідність мангала та його довговічність. Найбільш товстостінні — вироби з чавуну. Серед сталевих моделей найчастіше зустрічаються:

  • 2 мм та менше: підходять для рідкої експлуатації або використання на один сезон;
  • 3 мм: краще витримують тривале нагрівання, стійкі до перепадів температур, порівняно недорогі;
  • 4 мм: надійні та міцні агрегати, які купуються на роки. Підходять для закладання будь-якого виду палива.

Пересувна жаровня на колесах круглої форми

На деяких мангалах стінки покриваються кованими деталями. Це не лише декор, а й спосіб покращити виріб. Ковані кріплення підвищують надійність конструкції, а також сприяють рівномірному нагріванню.

Поради щодо догляду за мангалом

Знати, який мангал краще вибрати, недостатньо. Для тривалої та безпечної експлуатації за ним потрібно ретельно доглядати. Основні рекомендації щодо догляду за жаровнею представлені в таблиці:

Етапи догляду

Опис

Чищення після сезону експлуатації

Перед зимою потрібно усунути з мангала залишки жиру, попелу та інші забруднення

Захист від несприятливої ​​погоди

При вуличному зберіганні потрібно подбати про укриття для обладнання. 

 

В ідеалі — встановити мангал з дахом або підібрати розбірну конструкцію, яку на зиму можна заховати у гаражі

Змащення деталей

Окремі частини жаровні потрібно промазувати силіконовим мастилом або захисним засобом, щоб запобігти появі іржі.

Регулярна перевірка справності

Періодично слід перевіряти, в якому стані мангал. 

 

Потрібно переконатися, що всі частини цілі: не прогоріли та не заіржавіли

Не рекомендується мити мангали різними мийними засобами. Достатньо видалити з агрегату залишки дров, вугілля і попіл. Не бажано тримати жаровню під дощем, навіть чавун та алюміній. Складні моделі краще зберігати у захисному чохлі, щоб уберегти їх від забруднень. Стаціонарні пристрої бажано розмістити так, щоб на зиму було зручно їх накрити, захищаючи від вологи, гілок, пилу, листя.

Варто знати: Як вибрати бінокль — 5 важливих аспектів та їх значення

Коментарі
Залиште коментар