Сотейник на вигляд поєднує в собі такі дві ємності для приготування:
Зовні посуд більше нагадує сковорідку: така ж зручна довга ручка (щоправда, іноді зустрічаються моделі з двома маленькими), тільки бортики чаші трохи вищі. Використовується сотейник для приготування страв, де інгредієнти перемішуються методом підкидання. Власне, звідси і назва, від французького слова «соті» – страва з овочів та м'яса, що поєднується підкиданням чаші.
Читайте також: Як вибрати сковороду для кухні?
Матеріалом для такого посуду може бути:
- сталь;
- мідь;
- алюміній;
- чавун.
Сотейники різної форми та місткості. Найчастіше господині використовують їх для приготування соусів, підігріву вже готової їжі, гасіння овочів, відварювання страв з тіста. У цьому начинні продукти не пригорають і не злипаються, а їжа виходить соковитою та ароматною.
Для тих, хто ще не обзавівся подібним посудом, буде цікаво дізнатися, який сотейник краще вибрати додому і чи варто вірити відгукам про такий посуд. Про це та багато іншого – далі у статті.
Правила та секрети вибору ідеального сотейника
Вирушаючи в магазин за обновкою у вигляді сотейника, варто знати, якими характеристиками повинен мати якісний посуд. Перше, на що варто звернути увагу – наявність кришки. Цей обов'язковий атрибут допоможе зберегти природну вологу в продуктах, перетворивши звичайну їжу на соковитий кулінарний шедевр. Кришці також бажано мати гумовий обідок, щоб щільно прилягати до чаші. Додатковим плюсом буде, якщо на поверхні буде невеликий отвір для пари. З матеріалу краще жароміцне скло.
Не зайвим запитати у консультанта, яку температуру витримує кришка і ручка на ній, особливо якщо на ручці є пластмасові елементи. А що ще важливо при виборі сотейника?
Призначення
Здебільшого підходить такий посуд як для плити, так і для духовки (якщо у своїй конструкції не містить пластику та/або нежаростійкого скла. відноситься до універсального типу: в ній зручно і варити, і тушкувати, і запікати, завдяки конструктивним особливостям (товстому дну і стінкам), їжа в посуді повільно нудиться, тепло розподіляється рівномірно.
Цікаво також дізнатися: 8 критеріїв вибору вбудовуваної духовки
Матеріал
Як вже було сказано вище, сотейник може бути виготовлений з практично будь-якого матеріалу (є навіть скляні варіанти спеціально для мікрохвильової Печі). Чи відрізняється посуд залежно від сировини і який сотейник краще купити, орієнтуючись на матеріал, показано в таблиці.
Матеріал виготовлення
|
|||
---|---|---|---|
Чугун | Нержавіюча сталь | Алюміній | Жаростійка кераміка |
Посуд рівномірно нагрівається, довго зберігає тепло, їжа в такому сотейнику не пригоряє. Єдиний недолік чавуну – велика вага. | Більш легкі варіанти. Прості у догляді, довговічні, швидко нагріваються. Як антипригарне покриття використовується тефлон, керамічне напилення, фторопласти. Для кращого збереження тепла та рівномірного нагріву товщина стінок повинна становити не менше 2,5-3 мм. | Найпрактичніші сотейники виготовляються з литого алюмінію. Чи Не піддаються деформації. Обов'язкова умова – гарне антипригарне покриття. | Підійде для індукційної плити або духовки. Дно має бути рівним. |
Форма та розмір сотейника
Ці параметри також важливі. Якщо придбати посуд тільки для приготування соусу або крему, достатньо компактного сотейника до 1,5 л об'ємом (наприклад, як Russell Hobbs STONE COLLECTION). Щоб варити плов, гасити овочі чи м'ясо, варто звернути увагу на начиння пооб'ємніше. Врахувати слід і розмір духовки (саме у ній найчастіше використовують сотейник). Необхідно, щоб посуд вільно поміщався в просторі духової шафи: не впирався в стінки і не заважав зачиненню дверцят.
Цікаво також почитати: або газова духова шафа: 5 критеріїв вибору
Якщо орієнтуватися на форму сотейника, то тут все залежить виключно від смаку. Найкращі сотейники бувають і круглими, і прямокутними, і квадратними. При цьому варто помітити, що чим товщі стінки начиння – тим якісніший посуд.
Наявність антипригарного покриття
Передбачено у всіх сучасних моделях сотейників. Цей шар із кераміки, граніту, тефлону або титану розташований усередині посуду і дозволяє використовувати менше олії в процесі приготування їжі (або навіть не використовувати її зовсім). Завдяки цьому у сотейнику можна створювати дієтичні шедеври чи страви для дитячого живлення.
На замітку: найкращих веганських рецептів, які сподобаються всім!
Багато виробників роблять антипригарне покриття ребристим. Таке дно додає апетитності м'ясу чи овочам, залишаючи оригінальні смуги з їхньої поверхні (т.зв. «гриль-ефект»).
Знімні ручки
Щоб вільно використовувати сотейник у духовці, яку модель краще вибрати: з однією ручкою чи двома? Це питання хвилює багатьох господарок. Однак головний нюанс вдалої покупки полягає не в кількості ручок, а в їхньому матеріалі та способі кріплення. Найкращим варіантом буде кухонний посуд, у якого ручки або жароміцні (не містять пластику або дерева), або знімаються і тримаються на заклепках. У разі потреби їх можна відстебнути та використовувати лише чашу.
Можливо, вам буде цікаво: Посуд для духовки: 8 типів кухонної ємності
Підсумок
Сотейник – корисне начиння. У ньому можна готувати страви будь-якої національної кухні та радувати своїх домочадців смачною вечерею чи обідом. Головне – створювати їжу з позитивним настроєм і отримувати задоволення від процесу. Адже зручний та якісний посуд спеціально для цього і створений. А як вибрати такий сотейник, уже розказано у статті.