Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Кавова гуща як добриво для яких рослин — 10 змістовних розділів у статті

Дата публікації: 02.07.2024 12:19
Дата оновлення: 02.07.2024 13:20

Кавова гуща містить азот, калій, фосфор. Вона покращує структуру ґрунту, роблячи його пухкішим, що сприяє поліпшеному розвитку коренів. Затримує вологу, допомагає підтримувати потрібний рівень pH. Важливо не переборщити з нею, оскільки надмірна кількість призводить до перевищеної кислотності. Часто її використовують як мульчу для придушення бур'янів.

Склад кавової гущі

Кавова макуха, як добриво, вельми цінна для городу. У її складі близько 2% азоту. Він сприяє розвитку зеленої маси та покращує загальний стан саджанців. Також до 0.3% фосфору, який відіграє ключову роль у фотосинтезі. Калію теж близько 0.3%. Цей компонент зміцнює імунну систему розсади, посилює їхню здатність протистояти хворобам і стресам, а також сприяє поліпшенню якості плодів і квітів.

 кавова гуща

Зовсім небагато кальцію і магнію. А також міді, цинку, заліза. Усі вони підвищують родючість ґрунту. Сприяють здоровому і сильному розвитку висаджених культур.

Пізнавальна стаття: Як встановити сонячні батареї своїми руками: 2 ефективні способи

Чи підходить кавова гуща всім рослинам

Ні, добрива з кавової гущі підходять далеко не всім рослинам. Той же салат і шпинат не переносять кислотний ґрунт. Вони краще ростуть у нейтральному або слаболужному середовищі, а кавова гуща може зробити землю занадто кислою. Горох, квасоля і сочевиця теж не переносять високий вміст азоту — так само як лаванда і розмарин.

залишки кави на дні чашки

Надлишок азоту провокує бурхливий розвиток зеленої маси на шкоду квітам і плодам. Це особливо важливо для плодючих рослин. Такі відходи повільно розкладаються, від цього збільшується кількість органіки в ґрунті. Вони впливають на його структуру. Важливо компостувати макуху перед використанням, щоб знизити рівень кислотності та кофеїну. А ще краще — змішувати кавові відходи з компостом, листовим і трав'яним перегноєм, соломою або тирсою для рівномірного розподілу поживних речовин.

Кавова гуща в городі: любителям кислих ґрунтів на замітку

Ми вже знаємо, що в кавових відходах міститься азот, калій, фосфор і мікроелементи (магній і кальцій), корисні для рослин. Також є органічні речовини, що поліпшують структуру землі. Вони збільшують її кислотність, що корисно для культур, які віддають перевагу кислому середовищу. Це азалії, рододендрони, гортензії, троянди, тюльпани, півонії та інша зелень. А також чорниця, брусниця, полуниця. А ось капуста, броколі, лаванда і бобові культури погано реагують на підвищення кислотності. Тому використання кавової макухи має бути розумним. Її компостують, щоб зменшити кислотність і вміст кофеїну.

Можна додавати трохи гущі в землю, змішуючи з верхнім шаром. Або використовувати як мульчу, розподіляючи навколо зрілих культур. А також перемішувати з іншими органічними матеріалами, щоб уникнути формування кірки. Застосовувати на молодих рослинах і сіянцях не варто, щоб не спалити коріння.

Цікава стаття: Як працюють сонячні батареї, їхня актуальність в Україні у 2023 році

Що можна удобрювати кавовою гущею на нейтральному і лужному ґрунті: таблиця

Бажано замочити кавову макуху у воді на кілька днів, а потім поливати рослини.

Культури
Особливості
Помідори та огірки Добре реагують на органіку через азот у помірних кількостях
Перці Солодкі та гострі отримують користь через оптимальний рівень поживних речовин у ґрунті
Морква Після удобрення земля стає пухкішою, що добре для коренеплодів
Троянди Позитивно реагують на підживлення, воно дає поживні речовини
Петунії Кавові відходи сприяють рясному цвітінню

Невідповідні рослини для добрив з кавової гущі

Погано ростуть і слабо розвиваються різні сорти капусти, салатів, бобових культур і деякі коренеплоди. Зокрема, редис і буряк, картопля та цибуля. Макуха робить землю щільнішою, проростати в такій середі складніше. Кофеїн пригнічує розвиток коренів.

Читайте: Як вибрати інвертор для дому: 2 популярні види приладів

Як використовувати кавову гущу як добриво

Важливо не перестаратися з макухою, щоб не перенаситити землю азотом, не було різкого підкислення. Потрібно регулярно перевіряти рівень кислотності землі. Переконатися, що він у межах, придатних для посаджених рослин. Для цього стежать за їхньою реакцією (пожовтіння листя, сповільнений розвиток) на внесення кавової гущі, за необхідності коригують її кількість.

Удобрюють п'ятьма способами на вибір.

  1. Компостують
    Додають залишки кави в купу з харчовими відходами, листям, травою, соломою і папером. Чекають поки перегниє пів року або рік.
  2. Вносять у ґрунт
    Змішують із землею і розпушують, щоб не утворилася кірка, яка перешкоджає проростанню насіння і доступу кисню. Використовують 20% кавової гущі від загального обсягу ґрунту або компосту. Вносять макуху навколо стебел. Контакту з корінням допускати не можна, особливо у молодих рослин і сіянців.
  3. Мульчують
    Розподіляють макуху тонким шаром (не більше 0,5 см) навколо рослин, змішуючи з соломою, листям або деревною стружкою, і не ущільнюють.
  4. Готують настій
    Замочують масу від кави у воді (1 чашка гущі на 5 літрів) на кілька днів. Проціджують суміш, щоб видалити тверді частинки. Поливають рослини.
  5. Використовують у теплиці або на грядках
    Змішують гущу з верхнім шаром ґрунту граблями або лопатою. Беруть як один із компонентів для приготування ґрунтових сумішей для розсади та горщикових рослин.

Варто знати: Як зробити крапельний полив городу в домашніх умовах — 3 ефективні способи

Свіжа або сушена кавова маса: яка краща

У свіжої кавової гущі в складі більше поживних речовин. Вона містить вологу, яка допомагає утримувати воду в ґрунті. Однак така суміш занадто кисла для деяких рослин, особливо якщо використовувати у великих кількостях. Провокує розвиток цвілі та грибків, якщо не компостувати або не змішувати з іншими матеріалами.

Сушена кавова макуха не така кисла. Вона безпечніша для землі. Її можна використовувати за потреби, оскільки швидко не перегниває. У ній менше розвивається цвілі та грибків, що не шкодить рослинам. Однак суха гуща не утримує вологу в землі так, як це робить свіжа. Під час сушіння деякі поживні речовини втрачаються, що знижує загальну поживну цінність маси.

Неважливо яку використовувати — свіжу або сушену — краще закомпостувати. Внаслідок цього знизиться кислотність і кофеїн, покращиться розкладання органічного матеріалу. Добриво стане безпечнішим для кущів.

Способи внесення кавової гущі в ґрунт

При компостуванні гущу додають у купу з відходами, змішують і раз на тиждень перевертають, щоб краще надходило повітря і прискорювалося розкладання. Готовим перегноєм удобрюють ґрунт у саду чи городі.

кавову макуху викидають у сміття

Якщо відразу змішувати з землею, додають п'яту частину макухи від загального об'єму тверді або компосту навколо стебел. 

Вносячи як мульчу, розподіляють 0,5 см кавових відходів навколо рослин. Бажано змішувати з іншим накривним матеріалом (соломою, листям), щоб не нашкодити корінню, а земля не взялася скоринкою.

Дозування

  • При змішуванні в компост кавова гуща має становити не більше 20% від загального обсягу. Це допоможе збалансувати вуглецево-азотне співвідношення для ефективного розкладання органічних матеріалів.
  • При внесенні в ґрунт додають 1/2 чашки (близько 50 г) кавової гущі на квадратний метр землі. Важливо добре перемішати відходи з ґрунтом, щоб не накопичувалися на поверхні. Якщо вносити макуху навколо рослин, беруть 1 столову ложку (10-15 г) гущі на одну рослину, рівномірно розподіляючи її навколо кореневої зони.
  • При використанні кавової маси для мульчування наносять тонкий шар товщиною 0,5 см, щоб не ущільнювати землю. Практичніше змішувати з соломою, листям, деревною стружкою в пропорції 1:3 (одна частина кавової гущі на три частини інших матеріалів).
  • Для приготування рідкого добрива беруть пропорцію 1 чашка (240 мл) кавової гущі на 5 літрів води. Замочують у воді на кілька днів, потім проціджують і поливають рослини.

рідке добриво із залишків кави

Додаткові переваги кавової гущі для городників

Кавова гуща може відлякувати мурах, слимаків і равликів завдяки своєму запаху і текстурі. Ці шкідники не люблять повзати по кавових відходах, вони служать бар'єром навколо рослин.

Маса з відходів кави прискорює процес розкладання органічних матеріалів у компостній купі завдяки вмісту азоту. Вона покращує дренаж у квіткових горщиках і запобігає застою води, що допомагає уникнути гниття коренів. Нею відлякують шкідників, розпилюючи навколо рослин.

дренаж у квітковий горщик із кавових відходів

Виходячи зі статті, розібралися, що використання кавової гущі як добрива для рослин робить її цінним ресурсом для садівників і городників. Завдяки багатому вмісту поживних речовин, відхожа маса сприяє поліпшенню структури ґрунту. Допомагає рослинам краще засвоювати воду і повітря. Вона ефективно відлякує шкідників, може використовуватися в компості для прискорення розкладання органічних матеріалів.

Однак важливо використовувати кавову гущу помірно і враховувати потреби конкретних рослин. Її надлишок може підвищити кислотність ґрунту і призвести до наслідків для культур, що віддають перевагу нейтральному або лужному середовищу. Компостування і змішування кавової гущі з іншою органікою мінімізує ризики та максимізує її корисні властивості.

Читайте: Як правильно вибрати кущоріз: 5 важливих моментів 

Коментарі
Залиште коментар