Якщо в домі з'явився аерогриль (мультипіч), вважай, зайвими духовку, мікрохвильовку, пароварку і сковорідку. На цьому пристрої можна запросто випікати, смажити, тушкувати й навіть сушити продукти.
Прилад працює на принципі конвекції. Потоки гарячого повітря циркулюють навколо їжі та рівномірно впливають на неї. Ніякого тобі пересушування або не доварювання. Страва виходить рум'яною і соковитою. Овочі — солодкими, ароматними та насиченими на смак через карамелізацію натуральних цукрів. Теплова обробка з мінімальною кількістю рідини та жирів запобігає вимиванню розчинних у воді поживних речовин.
На замітку: Мультиварка чи аерогриль: ваш докладний гід з вибору
Як приготувати овочі в аерогрилі: інгредієнти
Продукти:
- Овочі асорті будь-які: баклажан, кабачок, помідор, солодкий перець, цибуля.
- Оливкова олія — 1-2 столові ложки.
- Часник (за бажанням) — 2 подрібнених зубчики.
- Сіль і перець — до свого смаку.
- Трави та приправи: розмарин, чебрець, паприка або інші — за бажанням.
Продукти нарізають на рівні шматочки для рівномірного прожарювання. Якщо це картопля, морква або інші малосоковиті овочі, їх бажано заздалегідь відварити до напівготовності, щоб прискорити приготування.
У салатниці змішують оливкову олію, подрібнений часник, сіль, перець і вибрані трави. Додають овочі та перемішують, потім залишають хоча б на пів години промаринуватися. Тоді страва вийде ароматнішою, з приємними нотками посмаку. Крім оливкової олії, є сенс спробувати кунжутну або олію авокадо для різноманітності смаку. Вони не виділяють шкідливих речовин за високих температур. Також можна використовувати для маринаду соєвий соус, теріякі або бальзамічний оцет.
А ще можна спробувати заздалегідь підсмажити горішки. Теж будь-які: кедрові, мигдаль або волоські. Потім додати в готові овочі, щоб поліпшити їхню текстуру та поживну цінність.
Варто знати: Що краще — духовка чи аерогриль: порівняння 2 видів техніки
Вибираємо спеції та приправи для овочів у мультипечі
Експериментуючи зі спеціями, вийде відкрити для себе цікаві смакові поєднання. Та й страва буде кориснішою й ароматнішою. У таблиці популярні спеції та приправи для овочів, які розкривають їх із досить-таки несподіваного боку.
Трави
|
Властивості | Смак |
Куркума | Володіє протизапальними та антиоксидантними особливостями |
Надає стравам гіркуватий і землистий смак. Чудово поєднується з картоплею і коренеплодами (буряк, редька, редис, селера) |
Паприка |
Багата на вітамін C і антиоксиданти. Покращує кровообіг |
Може бути солодкою, копченою або гострою. Вона додає стравам солодкуватий, злегка прокопчений аромат |
Чилі порошок | Містить капсаїцин, який покращує метаболізм і зменшує запалення | Додає гостринки.Ідеально підходить для пікантних овочевих страв |
Чебрець | З антисептичними властивостями |
Надає нотки землистості з легкими квітковими відтінками. Добре поєднується з баклажанами та помідорами |
Розмарин | З антиоксидантними та протизапальними властивостями | У нього яскраво виражений, трохи хвойний смак, який чудово доповнює коренеплоди та картоплю |
Італійські трави | Суміш, що зазвичай включає базилік, орегано, розмарин і чебрець, кожна з яких зі своїми корисними властивостями |
Надає аромату з нотками середземномор'я. Дуже добре підходить для томатів і зелених овочів |
Коріандр |
Використовується для поліпшення травлення. Має протизапальний ефект |
Додає легку цитринку із землистими відтінками. Добре поєднується з бобовими |
Базилік | Зменшує запалення і має антибактеріальні властивості |
Має солодкий і злегка перцевий смак. Ідеальний для страв із томатами |
Кріп | Допомагає зменшити здуття живота та підтримує здоров'я шлунково-кишкового тракту | Зі злегка солодкуватим смаком, який добре поєднується з коренеплодами та капустяними |
Кардамон |
З антиоксидантними властивостями. Часто використовується для поліпшення травлення |
Надає страві солодкого й ароматного смаку. Особливо гарний у поєднанні з солодкими овочами |
Майоран | Сприяє розслабленню м'язів, покращує травлення і має заспокійливий ефект |
Додає тонкий, солодкувато-пряний смак. Добре поєднується з картоплею та грибами |
До слова: Пароварка чи аерогриль: 4 пункти, які допоможуть визначитися
Як запекти овочі в аерогрилі
Нарізані овочі ретельно перемішують, щоб вони рівномірно вкрилися олією та приправами. Мультипіч заздалегідь розігрівають до 200°C. Овочі розкладають в один шар на решітці або в кошику, слідкують, щоб вони не перекривали один одного, а то вийдуть напівсирими.
Запікають за температури 200°C протягом 15-25 хвилин. Час приготування відрізняється залежно від типу та розміру овочів. Через половину визначеного часу потрібно відкрити аерогриль і перемішати продукти для рівномірного запікання в процесі приготування. Вони вважаються приготованими — коли м'які всередині та підрум'янені зовні. Перевіряють готовність виделкою або зубочисткою.
Викладають готові овочі на блюдо і, за бажання, посипають свіжими травами. Можна скропити свіжовичавленим лимонним соком, щоб посилити аромат.
Чотири важливі поради, які допомагають отримати чудово приготовані овочі гриль в аерогрилі.
- Потрібно змащувати продукти, не шкодуючи олії. Тоді спеції та приправи добре прилипають до овочів і сприяють утворенню золотистої скоринки.
- Розігрівають мультипіч заздалегідь, у гарячій камері їжа одразу зацементується зовні, а всередині збереже свою соковитість.
- Овочі мають лежати в один шар, щоб у гарячого повітря був доступ до всіх шматочків.
- Під час запікання варто один або два рази відкрити аерогриль і перемішати вміст для рівномірного пропікання.
Як бачите, в мультипечі готувати зручно, не складно і, головне, корисно. Шматочки зберігають вітаміни, які втрачаються під час смаження або варіння, і виходять смачними. У страви завжди утворюється заповітна хрустинка та насичений смак. Експериментуючи з різними травами, спеціями та оліями, легко адаптувати будь-який рецепт овочів гриль в аерогрилі під свої вподобання.
Аналізуємо: Що краще: мультипіч чи мультиварка — порівнюємо за 5 параметрами