Різноманітність сучасних приладів для приготування корисної їжі без втрати смакових якостей плутає багатьох. Розробники обіцяють ресторанне меню за допомогою одного пристрою та бездоганний смак страв. Але брак інформації про принципи роботи та можливості техніки змушує сумніватися. Повітря та пара – що спільного у цих технологій, чим вони відрізняються? Стаття допоможе розібратися в нюансах та зрозуміти, кому краще вибрати пароварку, а кому – аерогриль.
Принцип роботи пристроїв
Як працює пароварка
Для отримання пари у пристрої знаходиться спеціальний контейнер, який заливають воду. У міру нагрівання відбувається випаровування рідини та пара крізь спеціальні отвори надходить у відділення з продуктами.
Контролювати об`єм води можна як за допомогою відміток на водному резервуарі, так і користуючись світловими та звуковими, як у Cook at Home Food Steamer, індикаторами. Для утилізації конденсату і соку від продуктів призначені піддони, при цьому їхня кількість повинна збігатися з числом лоточків для приготування, щоб аромати та смаки страв не змішувалися.
Готувати із задоволенням: Як правильно вибрати пароварку?
Як працює аерогриль
Основні деталі приладу – елемент нагрівання та кулер – знаходяться на кришці. При цьому без спеціальної місткості з необхідною кількістю отворів пристрій не має сенсу. Саме в цю чашу кладуть продукти і туди ж надходить гаряче повітря для їхнього приготування. Нагрівання їжі в агрегатах типу PAG 1204 відбувається рівномірно завдяки його постійній циркуляції.
Розібратися, Що краще – духовка або аерогриль: порівняння 2 видів техніки
Переваги та недоліки пароварки
Апарати для готування на пару відрізняються такими перевагами:
1. Оброблені у такий спосіб овочі зберігають вітаміни, тому людина отримує всю користь від їжі.
2. Готування у пристроях на КШТАЛТHD9190/30 вимагає олії та інших жирів, так що страви виходять дієтичними та підходять для маленьких діток, а також дорослих, які контролюють свій раціон з тих чи інших причин.
3. Їжа готується швидко, що дозволяє власнику заощадити час, який зазвичай витрачається на кулінарні подвиги.
Тим, хто наважився: ТОП-7 найкращих пароварок та 4 підказки, яку модель пароварки вибрати
4. Конструкція пристроїв, як HD9140/91, розрахована на одночасну готування двох-трьох страв, що також позитивно впливає на розпорядок дня того, хто відповідає за живлення.
Можливі нарікання:
- ємності приладу, особливо із пластику, потрібно мити негайно після готування. В іншому випадку вони просочаться запахами і очистити їх коштуватиме зусиль;
- готування в пристрої вимагає вправності – мине деякий час, перш ніж страви вийдуть на всі сто з першого разу;
- смакові якості «парових» продуктів відрізняються від звичних варених чи смажених прісністю. Втім, це не стосується пишних вареничків на пару;
- при невмілому користуванні приладом запахи страв різних рівнях можуть змішуватися.
Переваги та недоліки аерогрилю
Пристрої, що готують їжу за допомогою циркуляції гарячого повітря, власники поважають за такі переваги:
1. У таких апаратах, як HOK1400W, кожен продукт – чи то рибний стейк, м`ясна відбивна чи овочі-гриль – готуються без жиру. По-перше, це економія на олії, по-друге – страви виходять безпечними для здоров`я. Так що приготована таким чином їжа підійде дітям і дорослим, які дотримуються дієти.
2. Пристрої мають функцію прогріву протягом тривалого проміжку часу, тому в них можна накопичити рибки та приготувати продукти методом томлення.
3. Габарити більшості моделей дозволяють транспортувати їх на дачну ділянку або брати в подорож, щоб готувати корисну їжу незалежно від ситуації.
Теж може бути: Мультиварка або аерогриль: ваш докладний гід на вибір
4. Робити заготовки на зиму простіше, якщо використовувати агрегат для стерилізації ємностей під соління з овочів та грибів, а також консервації із фруктів та ягід.
5. Не потрібно контролювати процес, достатньо налаштувати таймер і вийняти готові страви.
Можливі нарікання:
- під час роботи пристрій стає дуже гарячим, тому необхідно знайти для нього окреме місце, стійке до жару і не підпускати малюків;
- високий рівень споживання електрики.
Варіанти є завжди: Пароварка або мультиварка: вибираємо найкращого помічника на кухні
Що можна приготувати?
Залежно від особливостей кожного приладу є страви, які оптимально готуються в тому чи іншому пристрої:
У пароварці
|
В аерогрилі |
---|---|
Пельмені та вареники | Смажене м`ясо, птицю, рибу, насіння |
Запіканку | Шашлик, котлети |
Овочеве рагу, соте | Несолодку та солодку випічку, піцу |
М`ясні та рибні котлети | Сушіння з фруктів, овочів, грибів |
Овочі для салатів а-ля «Олів`є» | Тушковані овочі |
Каші для гарніру або ранкового прийому їжі |
Також є продукти, які не рекомендують готувати в кожному з приладів:
У пароварці
|
В аерогрилі (АЕ) |
---|---|
Макаронні вироби, особливо з м`яких сортів пшениці | Варіння та розігрів супів (дуже довго і незручно) |
Горох, квасоля та інші бобові | Чіпси та подібні вишукування – олія в АЕ не закип`ятити |
Гриби, які вимагають тривалої та ретельної попередньої обробки | Макаронні вироби |
Субпродукти, які вимагають тривалої та ретельної попередньої обробки |
Обидва пристрої – пароварка та аерогриль – дозволять урізноманітнити меню їжею, яка корисніша для дорослих та дітей, ніж приготована традиційними способами. Головне, на що варто звернути увагу – смакові якості продуктів на виході, адже уподобання в їжі у кожного відрізняються. Втім, тим, хто вимушено чи за власним бажанням контролює якість живлення, а також готує для малюка, до речі, будуть парові страви. А для турботи про організм фанатам смаженого та копченостей варто купити АЕ – улюблені рецепти у новому виконанні порадують смаком та не завдадуть шкоди.